Ennyi pénzt kaphatsz, ha bezúzatod a 15 évesnél régebbi kocsid

Október közepén rajtol el a helyi roncsautó program első kiírása, amelynek keretében az autótulajdonosok 3000 lejben részesülnek minden bezúzott 15 évesnél régebbi gépkocsi után, akkor is, ha nem akarnak új autót vásárolni, írják az Agerpres hírügynökség weboldalán Mihai Drăgan, a környezetvédelmi tárca kommunikációért felelős igazgatója csütörtöki bejelentésére hivatkozva.

A program olyan polgárokat céloz meg, akik le akarják adni régi autójukat, de nem feltétlenül akarnak újat vásárolni. A projekt azért is fontos, mert Románia kötelezte magát az országos helyreállítási tervben (PNRR), hogy 2026-ig 250.000, 15 évnél régebbi gépjárművet von ki a forgalomból, fejtette ki Drăgan.

Hozzátette, a helyi roncsprogramot idén szervezik meg első alkalommal, 50 millió lejes költségvetéssel, melynek 80 százalékát a Környezetvédelmi Alapból biztosítják, a fennmaradó 20 százalékot pedig az önkormányzatoknak kell állniuk a helyi büdzséből. A 15 évesnél régebbi autójukat leadó tulajdonosok 3000 lejt kapnak. A programot a helyi hatóságok bonyolítják le, így az autótulajdonosoknak a polgármesteri hivatalban kell benyújtaniuk pályázati kérelmüket.

Reméljük, hogy idén mintegy 20.000 régi járművet tudunk így kivonni a forgalomból. Amennyiben sikeresnek bizonyul, remélhetőleg nagyobb költségvetéssel indítjuk majd el a program következő kiírásait” – fűzte hozzá Mihai Drăgan.

Székelyudvarhely

is be fog csatlakozni a programba 100.000 lejjel, erősítette meg portálunknak Zörgő Noémi sajtószóvivő. Október 14-én fog megnyílni az a platform, ahová be kell regisztráljon minden olyan önkormányzat, amelyik be akar szállni a programba. Így nem is tudott még válaszolni arra a kérdésünkre, hogy pontosan mikortól és hol lehet majd leadni a pályázati kérelmeket.