Ennyi bajnoki érmet még nem látott a Szent István terem

Fotó: GÁL ELŐD

Újraélesztése óta második alkalommal rendezték meg a székelyudvarhelyi Sportgálát szerdán, február 28-án. A kötelező politikai beszédek után – Gálfi Árpád polgármester és Bíró Barna Botond megyei alelnök – a Szent István teremben városunk 2023-as évének

legjobb sportolóit, csapatait, edzőit díjazták.

Elsőként az év utánpótláscsapatának az FK Székelyudvarhely U19-es csapatát választották, amely zsinórban második alkalommal hozta le veretlenül a szezont és nyerte meg a korosztályos országos bajnokságot. A tavalyi menetelés során még – a már felnőttcsapatban is kulcsszerepet játszó – Karácsony József és Bálint Andor is erősítette a csapatot, de az idei keretből is többen lehetőséget kaptak már az elsőosztályban, így az U19-es csapat kapitánya, Péter Miklós, a kapus Tompea Sandrin, vagy Boga Bence.

A kategóriában a második díjat a Szejke ifjúsági 4-es lánycsapata hódította el – miután Palatka Barna vezetésével bronzéremmel tértek haza a Szucsáván rendezett országos döntőtornáról –, a harmadik az Iskolás Sportklub U15-ös asztalitenisz csapata lett. A Sebők Márton, Bărdaș Márk és Gelei Kristóf alkotta együttes egészen az elődöntőig menetelt a Besztercén rendezett országos döntőn, ahol hatalmas csatában kapott ki a Steauától, így a verseny végén a fiúk felállhattak a dobogó legalsó fokára.

Többek között az ifjúsági kézilabdás lányok előbb említett harmadik helye eredményezte Palatka Barna elsőségét a legjobb utánpótlás edző kategóriájában. Rajta kívül díjazták Katona Lászlót és Rendi Évát az Iskolás Sportklub ifjú birkózóinak, illetve sakkozóinak edzőit, és Nagy Norbertet, aki a székelyudvarhelyi lesiklókkal ért el nagyszerű eredményeket, például sízőivel a legtöbb bajnoki címmel tért haza az U16-os és U14-es korosztálynak, illetve még az ennél is kisebbeknek, Sinaián megrendezett alpesi sí országos bajnokságáról.

Nem csoda tehát, hogy egyik sízője, Balogh Lőrinc Bernadett kapta meg legjobb női utánpótlássportolónak járó díjat is, miután Bernadett műlesiklásban, óriásműlesiklásban és kombinációban sem talált legyőzőre a 16 év alattiak korosztályában. A díjat Bernadett távollétében edzője vette át. A kategória második helyén Pinytó Nóra, az Iskolás Sportklub magasugrója – akit idén első fedettpályás versenyére is elkísértünk – végzett, és díjazták a mindössze 11 éves Nagy Elek Panna sakkozót és Bálint Alexandra birkózót is, aki tavalyi sérvműtétje ellenére is országos bajnoki ezüstöt szerzett Costinești-en.

A fiúk kategóriája teles-tele volt országos bajnoki érmesekkel, Európa-bajnoki résztvevőkkel, de közülük is kiemelkedett Toró Dávid asztaliteniszező és a Lőrincz testvérek, Magor és Balázs, akik idén a Balkán-bajnokságon és Európa-bajnokságon is részt vettek. A legjobb fiú utánpótlásportolónak választott Lőrincz Magor például egy bronzzal tért haza korosztálya EB-jéről.

Ezzel sikerült maga mögé utasítania testvérét, Balázst a gálán, aki Magorhoz hasonlóan 2023-ban Balkán-bajnoki címet ünnepelhetett korosztályában. „Az elmúlt 40 évben nem történt ilyen, hogy Balkán-bajnoka legyen Székelyudvarhelynek és az, hogy egyszerre kettő, az még soha nem fordult elő. Legutóbb épp 40 éve ünnepelhettünk Balkán-bajnokot Miklós László személyében” – jegyezte meg Katona Zoltán, az est házigazdája. A kategória harmadik helyezettje a székelyudvarhelyi asztalitenisz reménysége, Toró Dávid lett.

Jöhettek a felnőttek,

közülük is elsőként az edzők. A legjobb edzőnek idén azt a Jakab Zoltánt választották, aki mind a felnőtteknél, mind az ifiknél felállhatott a dobogóra a 2022–2023-as futsal szezon végén. A nagyoknál ráadásul véget vetett a bronzérmes korszaknak, hiszen nyolc idényt követően játszhatott bajnoki döntőt csapata, ahol a legvégén az ezüstérmet szerezte meg a teremlabdarúgó együttes.

Díjazták György István asztalitenisz-edzőt, hiszen a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub fennállása legjobb eredményét szállította az elmúlt évben, amikor a Szuperliga ezüstérmeit akasztották a nyakukba, és díjat kapott Buti László is, aki rengeteg sportolónak indítja el az útját Székelyudvarhelyen, és készíti fel hétről hétre a Delfinek Sport Klub és az Udvarhelyi Triatlon Klub sportolóit a versenyekre.

A fent említett edzők kiváló munkássága járult hozzá ahhoz is, hogy Székelyudvarhely legjobb két csapata 2023-ban a Bajnokok Ligáját is megjáró Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub és a Futsal Klub Székelyudvarhely lettek. Mindkét csapat országos ezüstig vitte az előző szezonban. A legjobb csapatok között díjazták a szűk nemzetközi élmezőnyhöz tartozó Góbék Teqball Teamet is.

A legjobb női sportolók közül 

elsőként a harmadik helyezettet, a VSK terepfutóját, Fazekas Bíborkát szólították, aki mivel éppen Svájcban edzőtáborozik, videóüzenetben köszönte meg a díjat. A kategória másodikja az a Geréd Erika lett, aki sok éven keresztül viselte a Vasas Femina csapatkapitányi karszalagját, néhány éve szerződött Magyarországra, ahol jelenleg a DVTK kapitánya. Ő nem csak Magyarországon, de a román női felnőtt válogatottal is viszi a székelyudvarhelyi női labdarúgás hírét, hiszen oszlopos kerettagnak számít, gólt is jegyzet a válogatott selejtezőit. Helyette édesanyja vette át a díjat, akárcsak az első helyezett Bartalis Henrietta helyett.

A hódeszkás – akivel interjút is olvashattatok portálunkon – tavaly még a legjobb női utánpótlás-sportolóként vehetett át díjat, azóta azonban bemutatkozott és pontokat szerzett a felnőtt snowboardkrossz világkupában is.

A legjobb férfi sportolók

versenyében idén nehéz volt nem kihagyni senkit, ezért is ítélt megosztott második és harmadik díjat a sportegyesületi vezetőkből és sportújságírokból álló bizottság. Harmadik helyen Szász Ferenc Dávidot és Mózes Tamást szólították. Előbbi, a Team Novák csapatát erősítő pályakerékpáros már 11 országos bajnoki aranynál jár, tavaly a csapatsprint versenyszámban ért fel a csúcsra, utóbbi triatlonversenyző, tavaly júniusban aranyérmet nyert a nagyváradi X-Man nemzetközi triatlonversenyen, a huszonévesek korosztályában ő lett a szakág teljes távjának országos bajnoka.

„21 éve birkózik, 7 éve erőnléti edzőként dolgozik, 4 éve edzőtermet működtet, jelenleg az egyedüli udvarhelyi felnőtt aktívan birkózó. A legnagyobb eredményei az országos bajnoki cím, a Román Kupa-győzelem, világbajnokságon való részvétel a román válogatott tagjaként. Tavaly a Román Kupában súlycsoportjában második lett, míg az országos bajnokságban harmadik helyen végzett” – konferálta fel Gergen Zoltán birkózót, a kategória egyik második díjazottját Katona Zoltán.

Megosztott második díjban részesült a benzingőz-fertőzött Jakab Attilaaki portálunknak is mesélt fertőzöttségéről. Jaxy Mag Leventével a Max Racing csapat tagjaiként tavaly a román ralibajnokság N12-es kategóriájában országos bajnokok voltak.

Nehéz lett volna a kategória fődíját nem annak a sportolónak adni, aki a 2023-as évben Európa-bajnoki címet, világbajnoki ezüstérmet és országos bajnoki címet ünnepelhetett, nem mellékesen a világranglista vezetője.

Miután Krakkóban megszerezte a klub és a sportág első, történelmi Európa-bajnoki címét, aztán a bangkoki világbajnokságon címvédőként és aktuális világranglista-vezetőként a döntőig menetelt ismét, a Góbék Teqball Team játékosa, Györgydeák Apor lett Székelyudvarhely férfi sportolója.

És még közel sincs vége.

Idén is díjazták az év fogyatékkal élő sportolóját, Veress Ernát is, aki a számukra rendezett Európa-bajnoki aranyat és ezüstöt szerzett tavaly.

És ha már így összegyűltünk, három ifjúsági sportolót díjazott a Hargita megyei önkormányzat az egykori birkózóról elnevezett Keresztes Lajos Díjjal. Pintyó Nóra, Bálint Alexandra és Lőrincz Balázs részesült az elismerésükben.

Életmű-díjat kapott Dobes Ferenc, aki 1958-ban kezdett el ökölvívó-edzéseket tartani Székelyudvarhelyen, a hatvanas években országos bajnokokat nevelt. Örökségét fia – a díjat helyette átvevő –, Zoltán viszi tovább, aki egyesületet működtet, édesapjához hasonlóan fiatal sportolókat nevel. Róla, edzéseiről itt olvashatsz bővebben.

Mint az udvarhely sportnevelés egyik másik nagy alakját, Lőrincz Gézát Post Mortem-díjjal ismerték el. Géza bácsi azután, hogy aktív sportolóként is tevékenykedett, 1972-től több mint tíz évig a Municípiumi Sporttanács vezetője volt, gyakorlatilag a város sportéletének irányításáért volt felelős. 1985-ben került vissza a sportiskolához, ahol a sportlétesítmények adminisztrálása lett a feladata, 1985-től pedig egészen 2009-es nyugdíjba vonulásáig, majdnem negyed évszázadig a városi sportcsarnok igazgatója volt. Nyugdíjasként 2010-től több évig a Rákóczi Sportcenter adminisztrátoraként is tevékenykedett.

A felsoroltakon kívül különdíjjal értékelték két olyan háttérember munkáját, akikről kevés hír szól. Nagy Sándor és Nedelcu Claudia erőnléti edzők sportolókkal végzett rehabilitáció munkája nélkül nem lenne semmiféle kitüntetés, érmes helyezés – méltatták munkájukat. Ugyanígy Bálint Attila játékvezető munkáját, akiről nyilvánvalóvá vált, ott lesz a 2024-es párizsi paralimpiai játékokon. Díjazták Ambrus Ervint és Szentes Szilárdot, a Korisuli program és az ifjú udvarhelyi jégkorongozók két oktatóját.

Díjat kapott az ISK–SZFC U19-es labdarúgócsapata, amely üde színfoltja voltak az országos ifjúsági focibajnokságnak, és díjat kapott az IPSE Sportklub is a városi Tömegfutás megszervezésért. 2023 szeptemberében – 3 év kihagyás után – tizenkettedjére szervezték meg az eseményt, amely még erőteljesebb volt, mint eddig, egész pontosan 1.906 ember regisztrált.

A legvégére tartogatták

a szervezők a Sportgála a közönségkedvenc-díjának átadását, amelyet Ferenczi Botond kézilabdázónak adtak át. Ferenczi pályafutását a Székelyudvarhelyi KC-ban kezdte, majd 2006-ban még ifjúsági kézilabdázóként ment Magyarországra, a Pick Szeged csapatába igazolt. Tagja volt a 2007-es bajnoki aranyat szerző Tisza-parti együttesnek és a Bajnokok Ligájában is lehetőséghez jutott.

Ezt követően kölcsönben szerepelt az Orosháza, az SZKC, majd a Tatabánya együtteseiben, végül 2009-ben ismét visszatért nevelőegyesületéhez. A balkezes átlövő pályafutásában a csúcspontot a 2015-ben a Székelyudvarhelyi KC-val megnyerte a Challenge Kupát. A gyergyóditrói születésű kézilabdázó pár idényt ismét a magyar bajnokságban töltött, aztán visszatért Székelyudvarhelyre, a helyi VSK-ban tavaly végigjátszotta az idényt az élvonalban, melynek végén véget vetett aktív pályafutásának.

A díjazottak, meghívottak, ismerősök és sportkedvelők ezután, a VSK elnökének, Mester Zoltán köszönőbeszédének végezetével még átvonultak a szomszédos teremben tartandó állófogadásra.