Ennél jogerősebben már nem is veszíthet a hivatal

Elutasította a városháza semmisségi panaszát a Marosvásárhelyi Ítélőtábla abban a perben, amelyet Puskás Katalin volt fejlesztési igazgató ellen indított a hivatal a szejkefürdői közbeszerzésben vélt kár megtérítése érdekében. A polgármesteri hivatal ezzel kimerítette a fellebbezési lehetőségeit, a döntés végleges és jogerős.

Az ítélőtábla június 10-én helybenhagyta a február 3-án, másodfokon hozott döntését, melynek értelmében nem róható a kár Puskás Katalin nevére a vitatott csatornázási beruházással kapcsolatban. A jogerős döntés egyhangú a Hargita Megyei Törvényszék elsőfokon, 2020. augusztus 7-én hozott határozatával.

Alapfokon a bírói testület elfogadta Puskás keresetét, és semmisnek nyilvánította azt a – 2019. január 25-ei – polgármesteri rendeletet, amelyben 257.455 lej kártérítésre kötelezték a Szejke-ügy miatt menesztett fejlesztési igazgatót. A polgármester akkor úgy ítélte meg, hogy ezt az összeget törvénytelenül hagyták jóvá a szejkei csatornázási munkálatokat kivitelező Macops Kft.-nek, és Puskást nevezte meg egyedüli felelős személynek.

Az ügyben elsőfokon 5.000 lejes, másod- és harmadfokon pedig 4-4.000 lejes perköltséget hagytak jóvá, ezt mind az önkormányzatnak kell kifizetnie Puskásnak – olvasható még az igazságügyi portálon. Ezekre tevődnek rá a hivatal saját ügyvédfogadási költségei, amelyekről nincsenek pontos információink, de ugyancsak többezer lejre tehetőek, abból kiindulva, hogy a tanács a legutóbbi, májusi tanácsülésen is ötezer lejes küszöböt állapított meg.

Több is van, mondjam még?

A szejkei ügyhöz több eljárás is kötődik: Puskás Katalint nem csak menesztették a hivataltól, hanem a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) is feljelentették, illetve a munkálatokat a hivatal nem vette át a kivitelezőtől. A menesztésével kapcsolatos pert éppen a fennebb leírt per miatt függesztették fel, így a véglegessé vált döntés nyomán folytatódhatnak a tárgyalások, és eléggé valószínű, hogy azt is elveszíti a város, mivel a menesztés fő indoka a vélt károkozás volt.

A polgármesteri hivatal megpróbálta peres úton érvényteleníteni a Macops-szal megkötött szerződést és az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást is, de mindkét fokon elutasították a keresetet. A kivitelező cég részéről még folyamatban van az a per, amely a munkálatok átvételének elutasítására vonatkozik.