Enged az állam a kijárási szigorból az ortodoxoknak

Az ortodox hívek lehetőséget kapnak arra, hogy átvegyék a megszentelt kenyeret az egyházközségük templománál, és fogadják a betlehemi lángot az utcán – jelentette be kedd este Marcel Vela belügyminiszter az ortodox egyházzal kötött megállapodásról, amely az ortodox húsvét (április 19-20.) megünneplésének módját szabályozza.

Ortodox nagypénteken és nagyszombaton reggel héttől délután ötig a hívek átvehetik a megszentelt kenyeret az egyházközségük templománál. A kenyeret az egyház alkalmazottai és önkéntesei osztják szét a templom előtt, a „szociális távolság” betartásával. A híveknek a kijárási nyilatkozat kitöltésekor a templomukat kell megjelölniük úti célként.

A Jeruzsálemből érkező szent lángot pedig az egyház önkéntesei és rendőrök osztják szét a híveknek szombat este 20 óra után. Az emberek kimehetnek átvenni a lángot a lakhelyük vagy portájuk elé az utcára, ügyelve arra, hogy ne alkossanak háromfősnél nagyobb csoportokat – mondta el Marcel Vela.

A kórházakhoz, a szociális központokhoz és a karanténközpontokhoz szintén a belügyi szervek képviselői juttatják el a szent lángot. A belügyminiszter a sajtótájékoztatón megköszönte a nyugati-keresztény egyházak romániai tagjainak (így a katolikus, református, unitárius és evangélikus közösségnek), hogy fegyelmezetten ünnepelték a húsvétot az elmúlt hétvégén.

Maszol, Hotnews

Apropó, láttad a rendhagyó malomfalvi ételszentelésről készült képriportunkat?

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Az ezzel kapcsolatos, április 15-ei hírfolyamunkat ide kattintva érheti el. 

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!