Én még ilyet nem mondtam, de ez könnyű volt!

Képernyőfotó egy korábbi videóból

Újabb képességfelmérő vizsgán vannak túl a nyolcadik osztályosok. Ezúttal a matematika tudásukat mérték fel, a tesztet ide kattintva nézheted meg, nálunk pedig azt, hogy mi a véleménye a feladatsorról egy diáknak és egy matektanárnak. 

Nehezebbre számítottak

„Úgy álltam hozzá, hogy a matek próbavizsga nagyon egyszerű volt, és ez sokkal nehezebb lesz. De ahhoz képest, amire én számítottam, hogy lesznek benne kanyarok és olyan feladatok, amik cselt tartalmaznak, nem volt egy nehéz teszt. Nyilván voltak benne olyan dolgok, amiket észre kellett venni, de ha nem adtad fel, és próbálkoztál, kijött az eredmény” – mondta el élményeit Biró Eszter a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum nyolcadikos diákja. 

Nem kaptak olyan feladatokat, amiket ne tanultak volna, viszont egy választ nem tudott, és a második harmadik tételben is akadtak bonyolultabb feladványok. 

Osztálytársai véleménye megoszló, a többség Eszterrel ért egyet, nem volt annyira nehéz a tétel, „még a rossz tanulók is azt mondták, hogy megvan a hetes” – magyarázta.

Az első két rész „karikázós”, így nem elképzelhetetlen a hetes, hiszen a mázlista diák, még ha nem tanult is, tippelhet egy hetest – mindhárom tétel 30 pontot ér, 10 a megjelenés.

A hétfői román képességfelmérő vizsga is ennyire volt nehéz Biró Eszter szerint. Saját jegyét nem akarta megtippelni, hogy el ne szólja magát, helyette adott egy jó tanácsot, amit még hasznosítani lehet a magyar vizsgán: „jó, ha megjegyzed, hogy mit írtál, mert akkor körülbelül meg tudod ítélni, hogy hányas lesz, és tudsz mérlegelni, hogy érdemes-e fellebbezni, ha arra kerül sor”.

A karikázós teszt nem mindig igazságos

György-Lőrincz Tünde, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium matematika tanárnője szerint sem kaptak nehéz tételt a diákok, „könnyebb volt, mint amit a szimuláláson kaptak, viszont elég sok információt kellett tudniuk ahhoz, hogy jól teljesítsenek. Volt, amit könnyen el lehetett nézni, ha nem volt meg a kellő információ, háttértudás. Pluszba jön nekik még az első vizsgahelyzet izgalma, ami miatt megtörténhet az, hogy elnéztek dolgokat.”

Hozzáfűzte, jó volt a feladatsor összetétele: a próbateszten görbelapú testek is voltak, amihez a tananyagban a pedagógusok nagy része még nem ért el a vizsga időpontjáig, a szerdai tételben azonban csak olyan feladványok voltak, amiket tanultak már, ismertek a tanulók. 


„Nem az volt, hogy nyakatekert gondolatmeneteket kell alkalmazni és az képes csak megcsinálni, aki tudja tízesre az anyagot, hanem a humán beállítottságú diákoknak is ment. A jó közepes diákok is úgy jöttek ki, hogy tanár néni, én ilyet még nem mondtam önnek, de ez könnyű tétel volt”, támasztotta alá a tanulók reakciójával gondolatait György-Lőrincz Tünde matematika tanár.

A matematika képességfelmérő első két tételében be kell karikázni a helyes választ, nem kell levezetni a feladatokat. A helyes válaszok esetén 5 pont jár, ha nem sikerül jól felelni, nincsenek részpontok. „Így a gyengébb tudással rendelkező diákok is be tudnak tippelgetni válaszokat, de én nem tartom ezt jónak. A III. tételben a nagy levezetésekért kapnak 30 pontot, a betippelt válaszokért pedig 5-5 pontot. A másik dolog, hogy vannak diákok, akik találomra bekarikázzák a válaszokat helyesen, kapnak egy hetest, és az a diák, aki tanult, elnéz valamit a számításokban, és elbukja a pontot. Ebből a szempontból rossz a tétel összeállítása.” 

Részvételi adatok

Hargita megye tanfelügyelősége szerint Székelyudvarhelyen száz százalékos volt a részvételi arány, mind a 404 diák megjelent a matematika kisérettségin. A megyében 2.823 diákból 2.767 jelent meg. 

Országos szinten 154.240 nyolcadik osztályt végzett diák vett részt a matematikavizsgán, ami 95,4 százalékos részvételi arányt jelent; 7.411 tanuló nem jelent meg a tudásfelmérőn, egy diákot kizártak csalási kísérlet miatt – tájékoztat az Agerpres.

A kiemelt kép illusztráció.