Emu miatt hívta ki a csendőrséget egy székelyudvarhelyi

Az elmúlt héten tizenegyszer riasztották a hatóságokat medve, egyszer pedig egy emu jelenléte miatt, írják a Hargita Megyei Csendőrség hétfői közleményében.

Szeptember 6-án, kedden éjszaka 2 óra 14 perckor jelentették, hogy Güdüctelepen egy ház kerítésében és gyümölcsfáiban okozott károkat a medve, jelenlétét a hatóságok is megerősítették. Gyergyóalfaluból ugyanaznap délután 17 óra 53 perckor értesítették a hatóságokat arról,hogy egy tehenet támadt és ölt meg a nagyvad.

Egy szokatlan hívás érkezett be

szerdán, szeptember 7-én délután 15 óra 46 perckor. Egy székelyudvarhelyi lakos tett bejelentést egy nagytestű madár jelenlétéről, ami az udvarán tartózkodott. A helyszínre kiérkező csendőrök megállapították, hogy emuról van szó, és állatorvos segítségét kérték. Rövid időn belül a madár tulajdonosa is kiérkezett a helyszínre, aki épségben hazaszállította a madarat.

Szintén 7-én, reggel 7 óra 47 perckor a Csíkkarcfalva közelében lévő kukoricásban látott medvét egy férfi, nyomait a hatóságok is megerősítették, de az állat magától távozott, a következő három órában még három helyről érkezett hívás: Gyergyószentmiklóson nem volt szükség beavatkozásra, Gyergyóhollón egy méhkaptár mellől, Salamáson a szomszéd udvaráról kellett elkergetniük a medvéket a csendőröknek.

Szeptember 8-án a medvék károkat okoztak Csíkszentmiklóson és Salamáson: előbbi településen juhot támadt meg, Salamáson csirkeólat tett tönkre. 9-én ismét Salamásról telefonált egy lakos délután 14 óra 29 perckor, akinek egy medve volt az udvarán.

Az elmúlt hét utolsó két hívása Tusnádfürdőről érkezett este 21 óra 32 perckor, valamint Marosvásárhelyről este 22 óra 27 perckor, mindkét esetben szükség volt rá, hogy a beavatkozó csoport elűzze a medvéket a lakott területekről.

Kiemelt kép: britannica.com