EMSZ: elévült a Kaufland-os miccsbotrány

Elévült az udvarhelyi Kauflandnál 2017-ben történt gyűlöletkeltés, így annak semmilyen jogi következménye nem lesz – állítja „hatósági jelzésre” hivatkozva az Erdélyi Magyar Szövetség keddi, január 17-ei közleményében.

Senkit nem érhet váratlanul a hatóságok döntése, hiszen immár rendszerszintűvé vált az a gyakorlat, hogy az erdélyi magyarság sérelmére elkövetett bűncselekmények kivizsgálását késleltetik, sőt, akadályoztatják a román hatóságok” – kommentálta az elévülés kapcsán Zakariás Zoltán, az EMSZ parlamenti képviselője.

Zakariás az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) akkori Hargita megyei elnökeként Ölvedi Zsolt akkori udvarhelyi pártelnökkel együtt tett panaszt ismeretlen elkövetők ellen, egy virálissá vált videó miatt, 2017 szeptemberében.

A videón a magát „Milițianul”-nak (milicistának) nevező román férfi próbálja bizonyítani, hogy azért nem szolgálták ki miccsel a székelyudvarhelyi Kauflandnál található falatozónál, mert nem tudott magyarul. Az esetet követően az üzletlánc nyilatkozataiból kiderült: a provokátor nyitás előtt, többször is ellátogatva a helyszínre, próbált meg vásárolni. A videót látva egyértelmű volt az EMNP politikusai számára, hogy uszító szándékkal készült a felvétel, ezért gyűlöletkeltés címén tettek feljelentést.

A történetről több rendben is írtunk az uh.ro régi honlapján: a miccsbotrányról először itt számoltunk be, majd közleményt adott ki a Kaufland, az EMNP feljelentéséről pedig itt olvashatsz bővebben. A botrány után a román tévések is eljöttek, hogy teszteljék az udvarhelyiek nyelvtudását, viszont a nagy december elsejei miccsevés elmaradt.