Emlékezzünk ezekre az emberekre!

Képek egy kihalóban lévő emberfajtáról.

Ez a képriport nem hírértéke miatt fontos számomra, inkább dokumentációs céllal készült. Szerettem volna megörökíteni ezt a kihalóban lévő emberfajtát, aki valamit termel, és termékével mer képviselni egy közösséget. Vagy akár közösségben, csapatban termel, készít valamit.

Ez a fajta ember eltűnőben van, társadalmunkban egy erős individualizációs folyamat zajlik. Az egyén előtérbe kerülése egy természetes folyamat, de mégis nagyon félünk tőle. Emiatt aztán rengeteg közösségépítő vagy közösségmegmentő próbálkozást futtatunk. Természetszerűen, egy individualizálódott világban a legtöbb közösségépítő próbálkozás vezetőorientált, sokszor karizmatikus jellegű, vagy pedig pénzközpontú, pályázatalapú, pánikszerű és felületes. S ami nem ilyen, hanem tényleg a lényegre törne, az is nagyon nehézkesen megy, mert szembemegy a globális tendenciával.

Az egyén fontosságának a megerősödése és a közösség fontosságának a csökkenése nem hiábavaló. Ez a típusú társadalom, ez a típusú közösség össze kell, hogy omoljon ahhoz, hogy egy magasabb szintű közösség megszülethessen. Ez a dolgok rendje. Folyton összezúzni és újjáépíteni, meghalni és újjászületni, ez a fejlődés normális ritmusa. Ami volt, elmúlt. Visszasírni kár, inkább az új megteremtésével érdemes foglalkozni.

Hogy mégis emlékezzünk arra, ami volt, és akár nosztalgiával emlékezzünk, mert annak is megvan a szépsége, íme néhány kép arról az emberről, aki tudott, vagy megpróbált közösségben gondolkodni, vagy közösségét képviselni. Erről szólt a XX. század.

A képek a 2019-es gyümölcsfesztiválon készültek, falvak standjainál.

Ezeknek az embereknek egy része már évek óta gondolkodik, hogy jövőre jöjjön-e vagy sem. Folyamatosan panaszkodnak, hogy nehéz társat találni a faluból erre a tevékenységre. Vannak, akik már nem is keresnek társakat, hanem önmagukban vagy családban oldják meg. Vannak itt, akik gyümölcstermesztésből és eltevésből élnek, de vannak közülük olyanok is, akik gondolkodnak azon, hogy lemondjanak erről az életformáról. A világ változik, az emberek változnak. A fotók megmaradnak, őrzik egy adott kor embereinek nyomát. Lássuk ezeket az embereket!

Firtosváralja.

Máréfalva.

Zetelaka.

Oroszhegy.

Székelymagyaros.

Csekefalva.

Kecset.

Kecset.

Fenyőkút.

Fenyéd.

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Korábbi képriportok