Emléket állítottak a fekete márciusnak

Fotó: MTI

A közemlékezetbe fekete márciusként beivódott 1990-es véres román-magyar összecsapás roma és magyar áldozatainak állítottak emlékművet a Marosvásárhellyel összeépült Marosszentgyörgyön vasárnap, március 28-án. Közben Budapesten kezdeményezték, hogy teret nevezzenek el a romák vezetőjéről, Puczi Béláról.

A marosszentgyörgyi emlékmű magyar, roma és egyetemes jelképekkel idézi fel, hogy 31 évvel ezelőtt a helybéli magyarajkú romák a marosvásárhelyi magyarok védelmére keltek, illetve Marosszentgyörgy lakói úttorlaszokkal próbálták akadályozni, hogy a falvakból érkező románok Marosvásárhelyre jussanak.

Az emlékmű talapzatán egy idézet is olvasható: „az én reményem a szót értésé!Sütő András írótól, akinek a fél szemét kiütötték 1990. március 19-én, amikor a román tüntetők megostromolták az RMDSZ székházát. Másnap magyar tömeg gyűlt össze Marosvásárhely főterén, hogy igazságot követeljen, amivel szembeszállt a román tömeg, ekkor érkezett meg a magyarok oldalára a cigány csapat, amelynek segítségével kikergették Marosvásárhely főteréről a románokat.

Az összetűzéseknek 5 halottja (3 magyar és 2 román) és többszáz sebesültje volt mindkét oldalon, azonban a hatóságok kizárólag magyarok és romák ellen emeltek vádat, a bíróság közülük két embert tíz, egyet hat, a többit pedig két, illetve egy év börtönbüntetésre ítélte.

Az elítéltek között volt Puczi Béla,

a cigányok vezére, akinek tulajdonítják a híressé vált kiáltást: „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”. A börtönből való szabadulása után Budapesten keresett menedéket, ott is halt meg 2009-ben. Roma szervezetek kérésére 2018-ban emléktáblát helyeztek el tiszteletére a Nyugati pályaudvarnál, ahol utolsó éveit nyomorban töltötte.

Karácsony Gergely főpolgármester pedig nemrég bejelentette, hogy támogatja: Budapesten nevezzenek el közteret Puczi Béláról. „Számos roma szervezet kérte, mi pedig egyetértettünk velük, ez az ember megérdemli, hogy egy köztér viselje a nevét Budapesten” – közölte Facebook-oldalán pénteken a főpolgármester. Az Idetartozunk Egyesület kezdeményezésére a Nyugati térnek a pályaudvar mellett elterülő része fogja a nevét viselni.

MTI, Transindex