Emberre támadt a medve Zetelakán

Megtörtént, amitől régóta tartunk: EMBERT támadott meg egy hárombocsos medve a Jakab utcában és súlyos sérüléseket okozott” – adta hírül Facebook-oldalán pénteken Nagy Attila zetelaki polgármester.

Fotó: Nagy Attila polgármester hivatalos Facebook-oldaláról

A szerencsétlenség csütörtök késő este történt egy kivilágítatlan, lakatlan részen, az áldozatra egy arra járó falustárs talált rá – nyilatkozta portálunknak a polgármester. Habár eleve gyakran járnak be hozzájuk a medvék, ehhez az esethez emberi mulasztásnak is köze van: eldobott állati maradványok, pontosabban marhabél csalhatta be a vadállatot, tette hozzá.

Mivel az áldozaton kívül nem látta senki a medvét, csak a községlakók elbeszélése alapján gyanúsítanak egy hárombocsos anyamedvét, amely rendszeresen garázdálkodik a falu között, például a szilvásban. Az azonnali kilövést azonban csak rajtaütés esetén tudnák alkalmazni, ezért – az eddigi medvetámadások bizonyítékai alapján – kvótaalapú kilövési engedélyt fognak kérni a minisztériumtól, remélve, hogy az emberáldozat láttán jóvá is hagyják azt. Nem úgy mint a múltkor, amikor egy példányra sem adtak engedélyt, panaszkodott a polgármester, viszont arra nem tudott válaszolni, hogy hány példány kilövésére volna szükség.

Nagy Attila különben sem tartja megfelelőnek a szabályozást, bejegyzésében úgy fogalmazott: “Várjuk a törvényhozók részéről a felelős döntést a túlszaporodott medvepopuláció okozta problémák megoldására. A jelenlegi megoldások csak félmegoldások!” Jó, hogy van lehetőség az azonnali beavatkozásra és a megelőzési kvótára, de teljesen vissza kellene térni a régi rendszerre, amikor szakemberek kezében volt a vadgazdálkodás (éves kvótát kaptak a vadászok – szerk.), nem a polgármesternek kellett rohannia riasztásra és döntenie olyan dolgokról, amelyekhez nem ért – fejtette ki kérdésünkre, hogy mit is vár el a központi döntéshozóktól.

Az 57 éves zetelaki férfi eszméleténél volt a mentő érkezésekor, amelyet július 7-én 23.13-kor riasztottak. Bal combnyaktörés és bal lágyéki harapás kezelése végett szállították be az udvarhelyi kórházba, tudtuk meg dr. Domokos Iván mentős orvosigazgatótól. A polgármester tudomása szerint vasárnapra programálták műtétre, állapota stabil volt. A városi kórház szóvivője, Zörgő Noémi megerősítette, hogy átesett a műtéten, állapota jelenleg is stabil.