Emberek a piros lufi mögött

fotó: Csergő Nándor / archív

A fiatalokat és vállalkozásaikat bemutató sorozatunkban Farcádba látogatunk, hogy a Dreambox Experience alapítóival, Pete Arnolddal és Patakfalvi Tímeával megismerkedjünk.

Együtt maradni

Történetük hasonlít azokéhoz, akik az egyetemen ismerkedtek össze, a tanulmányok végeztével pedig erőfeszítéseket kellett tenniük azért, hogy együtt maradhassanak. Arnold turisztikát, Timi menedzsmentet tanult Nagyváradon, arra az elhatározásra jutottak az egyetem végén, hogy külföldön próbálnak szerencsét.

Ennek a cikknek a megjelenését olvasóink támogatták. Ha több ilyen cikket szeretnél, akkor itt támogathatsz. Köszönjük.

– Timi nem akart Nagyváradon maradni, én pedig váradiként csodáltam Székelyföld szépségét, de nem láttam sok lehetőséget akkor itt, nem tudtam volna elképzelni az életemet falun. Bárhová mentünk volna, végül egy ismerősünk miatt egy dániai munkát választottunk. Elvégeztünk egy mezőgazdasági kurzust Nagykárolyban, betanultunk pár mondatot angolul a vizsgára, zöld utunk volt ezután a farmrakezdi a közös történet ismertetését Arnold, akinek nem esik nehezére a sztorizgatás. Felesége szerint előnyére van a közvetlenség és beszédesség vállalkozásukban.

Dániában képezték őket iskolában, ráerősítettek az angolra, majd jöhetett a munka: Timi főként „szülésznőként” segítkezett malacozásnál, Arnold sokféle tevékenységet végzett a gazdaságokban. Öt évig dolgoztak farmokon, végigjárva a ranglétrát a kezdő szinttől a menedzserig.

Két évre terveztek, tizenegy lett belőle

Az elején voltak nehéz időszakaik, többször előfordult, hogy inkább hazajöttek volna, de mindig tartották a lelket egymásban. A legfontosabb számukra a munkaváltás lett, többet keresni, a pénzt pedig az itthon épülő házukba fektetni. 2011-ben volt az eljegyzésük, ekkor kapták Timi szüleitől azt a telket, ahol most a házuk áll.

fotó: Csergő Nándor / archív

– Munkanélküliek lettünk egy ideig, a dán törvények szerint három hónapot bármelyik uniós országban tölthetünk munkakereséssel, mi itthon „pecsételtettünk” Udvarhelyen, közben elkezdtük építeni a házunkat. 2013-ban összeházasodtunk, a fiunk, Áron még Dániában született. Ott kint morfondíroztunk azon, hogy ha hazajövünk, akkor tapasztalat hiányában nem tudunk a szakmánk szerint elhelyezkedni, ez mind a saját vállalkozás irányába terelgetetett minket – mondja Arnold. A kintlét alatt egyre több energiát fektettek az angolba, aztán elkezdték a dán nyelvet is elsajátítani.

A koma megálmodta, megcsinálták

Összeismerkedtek egy kézdivásárhelyi párral Dániában, később „lekomásodtak”, tartották a kapcsolatot. Mindig téma volt, hogy mihez kezdenek itthon, mi legyen az ötlet, amin el tudnak indulni. Nem tudni, milyen hatással volt a babasarok dekorációja a későbbi vállalkozásra, de a kicsi Áron ágya köré Timi hegyes-felhős-légballonos matricákat ragasztott.

fotó: Csergő Nándor / archív

– Egyszer felhívott engem a komám, hogy megálmodta, tudja, minek kéne nekifogni. Mondta a légballont, azt válaszoltam, hogy aludjon még, bolond ötlet. Aztán jött a Google, rákerestem a légballon árára, és hogy hogy lehet vezetni. Ekkor még munkanélküli voltam, elmentem az irodába kint, ahol elég profin támogatják a munkavállalókat, még az iskolát is kifizeti az állam, ha valaki szakmát szeretne váltani. Mondtam, hogy a takarítást pilótaságra cserélném, hőlégballont vezetnék. Megvakarták a tarkójukat, s valami kézzelfoghatóbb szakmát javasoltak inkább. De a Google azt súgta, Magyarországon van iskola, ahol meg lehet tanulni az elméleti-gyakorlati oldalát a ballonozásnak – részletezi Arnold a kezdeteket. 

A hosszú időn keresztül zajló oktatás közben kiderült, mindkettőjüknek van érzéke a légballonozáshoz. A gyakorlati képzést magyarországi oktatók segítségével nagyrészt Kézdivásárhely környékén bonyolították le, az itthoni dimbes-dombos terep kicsit barátságtalan a kezdők számára.

– Rendkívül összetett a vizsgafolyamat, de talán a legnehezebb az volt, amikor egyedül kellett irányítanom a ballont. Vármezőn történt, amikor kapitányként teljesítettem a feladatot. A víz hirtelen lefutott rajtam az elején, de az utasok nem tudtak ebből semmit, kivéve Timit, aki velem együtt izgult. Romániában jelenleg még nincs lehetőség vizsgát tenni.

A sükői erdő felé nem repülünk

Két darab 2500 kW-os teljesítményű égő mozgatja a ballont, aminek térfogata 3000 köbméter, Egy egyórás út alatt átlagosan 100 liter GPL gáz fogy el – mindig megismerteti az utasokkal a légballont, elmondja, hogyan irányítható ez a különleges szerkezet.

fotó: Csergő Nándor / archív

Felszállás előtti napon a pilóta köteles engedélyt kérni a román légügyi hatóságtól, ennek birtokában indulhat el. Repülések előtt felengednek egy-két héliumos lufit, figyelik hogyan változtatják az irányt a különböző légrétegekbe érve. A szomszédos sükői erdő nem barátja a tevékenységnek, nincs sok lehetőség leszállni. Csapatban dolgoznak, van egy terepjáróval rendelkező „követő csapat” is, amelynek tagjai a ballon összeszerelésében, a vendégek hazajuttatásában segédkeznek.

– A völgynek van egy sajátossága, van rendszeresség az áramlatokban, naponta két alkalommal van lehetőség repülni, reggel és este. Az utasok a repülés előtt két-három nappal kapnak információt afelől, hogy alkalmas-e az idő. Ha minden rendben van, akkor a farcádi futballpályáról szállunk fel, az áramlatok rendszerint lesodornak Hodgya irányába, onnan kerülünk át Béta-Dobó-Vágás irányába. De van olyan is, hogy a Farcád–Udvarhely–Lengyelfalva közti részen repülünk – osztja meg tapasztalatait a pilóta.

Látták Udvarhelyről, megkeresték Facebookon

Első gondolatuk az volt, hogy a helyiek biztosan nagyon kíváncsiak lesznek, sokan ki fogják majd próbálni a ballont, ez nem így lett.

fotó: Csergő Nándor / archív

Román turisták vettek észre Udvarhelyről, rákerestek az interneten, megtaláltak Facebookon, leszállás közben már hívtak, hogy mikor tudnának ők is repülni. Azóta is román turisták keresnek legtöbben, fizetőképesek és hajlandóak sokat utazni csak miattunk. Olyanok jönnek hozzánk, akik először járnak Székelyföldön, nagyon jól érzik magukat itt, ki akarnak próbálni minél több szolgáltatást. Mi emiatt a kellemes tapasztalat miatt nem is erőltettük a helyi piacot. 

Ha minden a számításaik szerint alakul, akkor szeretnék egy nagyobb, akár öt-hat utas szállítására alkalmas ballont vásárolni és vizsgát tenni rá – beszél jövőbeli terveiről Arnold.