Elveszítette az országos bajnoki címet Ilyés Ferenc

Ilyés most nem állhatott a dobogó legfelső fokára, fotó: VSK

A Dâmbovița megyei Pucioasa városban rendezték meg a Bikexpert Alpin Challenge nevű versenyt – amely egyben a Román Kupa ötödik futama is volt – szeptember 4-én, szombaton. A versenyen három: 21, 44 és 75 kilométeres távokon lehetett indulni, és mindhármon volt udvarhelyi kerékpáros.

A leghosszabb, 2.375 méteres szintkülönbséggel bíró távon Ilyés Ferenc, a Városi Sportklub versenyzője volt érdekelt, aki a versenyt megelőzően vezette az országos összetettet.

„Sajnos itt a kerékpár halmozott műszaki problémái miatt elvesztettem az országos bajnoki címet. A táv első felében minden rendben volt, elől tekertünk a barátokkal, és reménykedtem, hogy a kerékpár műszakilag kibírja a verseny végéig. Egy ereszkedőn hátsó fék nélkül maradtam, de ez nem volt nagy probléma. Utána sajnos három gumidefektem volt a kopott gumik miatt, ezeket sikerült megoldani, részben a versenytársak által kölcsönkapott belsőgumikkal. Ami sajnos sok időt emésztett fel, az az volt, hogy hajtómű probléma miatt körülbelül 10 kilométert kellett tolnom a kerékpárt, öntött kerékpáros cipőben, sziklás terepen. Végül célba értem egy negyedik gumidefekttel. A következő verseny számomra szintén egy fontos verseny, addig remélem sikerül összefoltozgatni valahogy a kerékpárt, hogy ne ezen múljon a verseny kimenetele” – írja beszámolójában Ilyés, aki végül korkategóriájában a negyedik helyen végzett, az országos bajnokságban pedig a második helyre csúszott vissza.

A 44 kilométeres versenyszámban a VSK versenyzője, Gáspár Lóránd Zsolt indult, és a szintén udvarhelyi Nagy Pál. Előbbi korcsoportjában a 29. helyen, utóbbi a 12. helyen végzett. „Reggeli 4 órai kelés és több mint 3 óra vezetés után kissé fáradtan álltam rajthoz. A terep ismeretlen volt számomra, először vettem részt ezen a versenyen. Korábbi évek beszámolói alapján tudni lehetett, hogy ha a versenyt megelőző napokban esik, az jelentősen meg fogja nehezíteni a dolgunkat, szerencsére ez nem így alakult, többnyire száraz volt a terep, de bizonyos részeken a sarat sem úsztuk meg. A verseny első felében jól haladtam, voltak szűkebb ösvények, ahol nem tudtam a saját tempómban tekerni, de gondoltam, hosszú még a verseny, legalább nem hajtom ki magam az elején. Ennek ellenére körülbelül 30 kilométer után nagyon nehézkesen kezdett menni, elfáradtam, az utolsó 10 kilométeren a lábam is begörcsölt. Egy ereszkedőnél sajnos el is tévedtem, szerencsére ez csak pár száz méter és néhány perc időveszteséget jelentett nekem” – emlékszik vissza Gáspár.

A rövid távon a VSK-ból Szakács Máté állt rajthoz, aki ugyan szintén fáradtságra panaszkodott a versenyt megelőzően, 5-6 kilométernél érték utol, addig vezette a versenyt. „Gyors tempóban mentünk egy kis csapattal, viszont sajnos egy kis dugóba keveredtem egy ereszkedőn, ahol sár volt és féltek az emberek. Küzdöttem a végéig, ennek köszönhetően a legeslegvégén megelőztem egy ellenfelemet” – írja Szakács Máté, aki az utolsó előzéssel a harmadik helyre kapaszkodott fel.