Elütötte és magával vonszolta a helyi rendőrt 

Újból hatóság elleni erőszakot követett el az a személy, aki 2019-ben is bántalmazta és motorosszánnal üldözte a helyi rendőrség munkatársát, olvasható az intézmény Facebook-oldalán.

A Kuvar utca alsó, II. Rákóczi Ferenc utcai körforgalomhoz közeli részén történt szerda délelőtt 9.15-kor az incidens, ahol a bántalmazó – akkor még csak illegálisan parkoló férfi – elállt egy járdát autójával.

„– A helyi rendőrség munkatársai, ahogy néhány másik autó esetében is, felhelyezték a behívó cédulát a jármű szélvédőjére” – nyilatkozta megkeresésünkre László Szabolcs intézményvezető.

Időközben megérkezett a helyszínre a sofőr is. Ebben az esetben egyszerűsített az eljárás, a helyszínen azonosítják a járművezetőt. Ehhez szükség lett volna az illető okmányaira. A sofőr először próbálta megtagadni az együttműködést, azután pedig el akart menekülni úgy, ahogy korábban már megtette az állami rendőrség elől, azzal a módszerrel, hogy azt állította, az iratai a lakásában vannak, de nem hozta ki őket és ő maga sem tért vissza. Ezúttal a közelben levő, a családja érdekeltségébe tartozó étteremből szándékozott elhozni a személyi igazolványát – részletezte kérdésünkre László Szabolcs az eset körüményeit.

A helyi rendőrök, hogy elkerüljék az elmenekülését, azt mondták, nem szükségesek ezek az iratok az azonosításához.

A sofőr erre meggondolta magát:

mégis a kocsiban vannak az iratok, beszállt a járműbe.

A helyi rendőrség munkatársa megállt az ajtó és a kocsi között, a sofőr felőli részen. Ez nem akadályozta meg azonban az illetőt, hogy elhajtson. „Mondta munkatársunknak, hogy álljon félre. Az válaszolt, hogy nem fog félreállni, hisz azt ígérte, adja a személyit. Erre betette a kontaktkulcsot, és full gázzal elindult”. Nagy erővel balra kanyarodott, elütötte a kocsi ajtajába, valamint a karosszériába kapaszkodó rendőr lábát és magával vonszolta mintegy 10 méteren a kocsi és az ajtó közé beszorulva. Amikor a rendőr kiszabadult, beszállt az autóba és a nyomába eredtek, de nem sikerült utolérni az illetőt, mert amilyen nagy sebességgel elindult, úgy el is hajtott.

Elértük telefonon a tilosban PArkolót is,

aki az esettel kapcsolatban nem szeretett volna nyilatkozni, és azt mondta, ne írjuk ki a nevét, különben feljelentést tesz ellenünk egy korábbi ügy miatt, amikor szerinte jogszerűtlenül írtuk ki.

Annyit azonban elárult, hogy nem pont úgy történtek az ő szempontjából a dolgok, ahogy a helyi rendőrség, melynek vezetőjével személyes konfliktusa van, állítja. Szerinte a helyi rendőrség vezetője rájuk van szállva, – ezt már korábban is hangoztatta a család –, de még nem sikerült rájuk bizonyítani semmit. Neki is van videófelvétele, amit a bíróságon fog megmutatni.

Mi lett a helyi rendőrrel?

A helyi rendőr a városi kórház sürgősségén megállapítottak szerint zúzódásokat szenvedett. Feljelentés történt, hatóság elleni erőszak bűncselekményének vádjával nyomozás indult. Ezt megerősítette az állami rendőrség Hargita megyei szóvivője, Maria Plumbu is. Arról, hogy előállították-e már a 40 éves udvarhelyi férfit, vagy felmerült-e más intézkedés vele szemben, például a letartóztatása, egyelőre nem adhatott információt.

A büntetőtörvénykönyv előírásai szerint ütlegelés vagy más erőszakos cselekmény esetén 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetés vagy bírság szabható ki, amit ennek felével megemelnek, amennyiben rendőr ellen irányul.

Két évvel ezelőtt meglepő fordulattal ért véget a 9 hónapig tartó pereskedés: kiegyeztek a felek, így az elkövető erkölcsi bizonyítványában ez nem jelenik meg.