Eltiltanák a kiskorúaktól az energiaitalokat

Elfogadta a szenátus hétfőn első házként azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az energiaitalok és származéktermékeinek forgalmazását kiskorúak számára.

Megtiltanák továbbá az energiaitalok forgalmazását és reklámozását az egészségügyi intézményekben, valamint az iskolákban és utóbbiak egy kilométeres körzetében. Az előírást megszegő gazdasági társaságok 25.000 és 50.000 lej közötti összegű bírsággal sújthatók.

A tervezet kezdeményezői indoklásukban felhívják a figyelmet, hogy az energiaitalok fogyasztása széles körben elterjedt, különösen a gyermekek és a serdülők körében. Ezen túlmenően a forgalmazók anélkül hoztak forgalomba alkohol-, koffein-, taurin- és karnitintartalmú származéktermékeket, hogy ezeket az összetevőket kiemelték volna a termékek címkéjén, vagy hogy említést tettek volna ezeknek a központi idegrendszerre vagy az izomrendszerre gyakorolt káros hatásáról.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az energiaitalok alkohollal együtt történő fogyasztása különösen veszélyes, mivel az élénkítő hatás semlegesíti a szervezet reakcióit a nagy mennyiségű alkoholra, ami az ittasság mértékének alábecsüléséhez vezet.

A törvénytervezetről a képviselőház szavaz majd döntő házként.

Agerpres