Eltáncolják a csavaros eszű székely góbét

Nyírő József regényének figurája, Uz Bence arról híres, hogy mindenből kivágja magát, minden helyzetben talál egy frappáns megoldást. Az Udvarhely Néptáncműhely legújabb táncjátékában minden férfi egy adott pillanatban ezé az Uz Bencévé válik, változatos népviseletben elevenítve meg a csavaros eszű székely góbé alakját.

Újraolvasta gyerekkori olvasmányait

Az Uz Bence üzente című táncjátékát először február 25-én, csütörtökön este hét órától mutatja be az Udvarhely Néptáncműhely a Művelődési Házban, az előadásról Orendi Istvánnal, a néptáncműhely vezetőjével és Orza Calin rendező-koreográfussal beszélgettünk.

Fotók: Kinda Botond

Már tavaly októberre elkészült az előadás, de „most leporoltuk, kicsomagoltuk, és némi finomhangolás után készen áll arra, hogy a közönség elé kerüljön, és hát hol, ha nem itt, az Udvarhely Néptáncműhelynél lenne a legjobb helye ennek a táncelőadásnak, ami Nyírő József regényéből, az Uz Bence alapfiguráját adó, székelyvarsági Pál Sári Dénes történeteiből ihletődik” – mondta el Orza Călin rendező, aki szívesen olvassa újra kedvenc gyerekkori olvasmányait, és így történt ez a Nyírő-regénnyel is, ami most egy táncjáték rendezésére ihlette.

Új táncokat fedeztek fel

A tánckar nagy örömmel fogadta az ötletet, sőt, annyira belelkesült a csapat, hogy tavaly ősszel, amikor az előadás készült, Székelyvarságra is ellátogattak és felkeresték Pál Sári Dénes leszármazottait. 

A látogatás alatt ráadásul még a helybélieket is megtáncoltatták, akikről kiderült, olyan táncokat is tudnak, amiről az Udvarhelyi Néptáncműhely tagjainak sem volt konkrét tudása. 

A rendező szerint akár egy missziós feladata is lehetne a tánckarnak az, hogy szabad óráiban kisebb gyűjtőexpedíciókat indít a környékbeli falvakon, hiszen imitt-amott értékes részeire lehet lelni a tánchagyománynak.

Minden férfi egy kicsit Uz Bence

Az alkotócsapat:

Molnár Szabolcs és Kovács László zenei szerkesztők, Vaszi Levente, a Heveder zenekar, Melkuhn Róbert, Ferenc Dávid, Petres Attila és az Alla Breve vegyeskar, a táncjáték forgatókönyvének írásában a kézdivásárhelyi születésű Ambrus Ágnes nyugalmazott magyartanár, a díszlet megtervezésében, kivitelezésében Kádár Elemér néptáncpedagógus és művészettörténész segített, a hangosításért Zilincki Károly, a világításért Toásó István felelt.

Udvarhely Néptáncműhely:

Antal József, Antal Katalin, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor, Fülöp Csaba, Hajdó Árpád, Hajdó Lóránt, Kovács Bernadett, Nagy Annamária, Orbán Henrietta, Sipos Réka, Szász Levente

A táncrendet illetően udvarhelyszéki táncokat láthatnak majd a nézők. Táncdramaturgiai szempontból azonban nem egyetlen Uz Bence alak jelenítődik meg. Az előadással leginkább magát az uz benceséget, a szülőföldhöz ragaszkodó, mindenhol helytálló és eszes, túlélő férfi mintaképét szeretnék közvetíteni, ezáltal pedig tulajdonképpen minden férfi a tánckarból egy adott pillanatban maga képviseli Nyírő József regényének alakját, valamifajta hagyományozódást, értékátadást és értékmegőrzést megjelenítve, ezért is Uz Bence üzente az előadás címe.

Az Uz Bence üzente című táncjátékot a február 25-ei, csütörtöki bemutatót követően február 26-án, pénteken is megtekintheti a közönség, ugyancsak este 7 órától.