Elsők között láthatjuk a TEDx-meghívott új filmjét

Szeptember 1-jén, pénteken 19 órától egy különleges előbemutató keretében Székelyudvarhelyen is megtekinthető lesz Tudor Giurgiu legújabb filmje – ígéri a szervező, a TEDxUdvarhely csapata, mely másnap előadóként várja a színpadra a híres román rendezőt.

A Libertate, vagyis a Szabadság című filmet a művelődési ház nagytermében, magyar felirattal fogják vetíteni. A vetítésen maga Tudor Giurgiu is részt fog venni, illetve a stáb egy része.

A jegyek elővételben, online kaphatóak. Egy jegy ára 15 ron.

Tudor Giurgiu, a kolozsvári TIFF fesztivál igazgatója román-magyar koprodukcióban rendezte a valós eseményekből inspirált Libertatet,  egy kevésbé ismert nagyszebeni történet alapján.

Pillanatkép a forgatásról. Forrás: napocalive.ro

A film az 1989-es forradalom idejében játszódik, amikor a hatóságok elleni tömeges tüntetések okozta káosz és pánik közepette az akkori rendőrség, a milícia egyik szebeni alakulata erőszakos támadás célpontjává válik, amely a katonák, a milicisták, a Szekuritáté tagjai és a civilek közötti véres összecsapásba torkollik. Miközben megpróbál kiszökni az épületből, a milicista százados Viorelt elfogják, és azzal vádolják, hogy terrorista.

A filmet néhány napja díjazták a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol elnyerte a Nemzetközi Artmozi-szövetség (The International Confederation of Art Cinemas / CICAE – Arthouse Cinema) különdíját. A szarajevói fesztiválon volt egyébként az alkotás nemzetközi premierje, míg a romániai mozikban októbertől látható. A film vágója az erdélyi származású, Magyarországon élő Lemhényi Réka, és szintén vágóként működött közre Dunai László, aki a Sapientia egyetem filmszakán végzett