Elsőfokon nyerésre állnak az udvarhelyi kisbabák

A Hargita megyei törvényszék elutasította a prefektus keresetét, ami az önkormányzat újragondolt kelengyeprogramja ellen irányult. A jó hírről Lőrincz Edit helyi tanácsos, a program kezdeményezője tájékoztatott csütörtökön délelőtt az Erdélyi Magyar Néppárt székházában.

Emlékeztetett, hogy az EMNP képviselői még 2017-ben tettek javaslatot a kelengyeprogramra, amit a tanács egyöntetűen fogadott el 2018-ban. A határozat elfogadása után a prefektus jelezte jogi fenntartásait, a tanács viszont ennek ellenére sem vonta vissza a határozattervezetet, ezért a prefektus törvényes útra terelte az ügyet, a város pedig veszített.

Az EMNP 2019 februárjában nem csak szót emelt a diszkrimináció ellen, hanem Lukácsi Katalin ügyvédnő (képünkön, középen) önkéntes segítségével más jogalapot kerestek a kezdeményezésnek, és júniusban újabb tanácshatározatot fogadott el az udvarhelyi önkormányzat. A prefektus sem volt rest, ezt is megtámadta, viszont a törvényszék ezúttal Udvarhely városának adott igazat, és november 20-án, szerdán úgy döntött: ebben a formában már törvényes a program.

A törvényszéknek harminc napja van megindokolni döntését és a kiközléstől számítva 15 napig fellebbezhet még a prefektus. Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, a korábban elkaszált pénzutalvány helyett pénzbeli támogatás járna a 2019 szeptember elseje óta született gyermekeknek. Az első szülés után 500 lej, a második után már 650, a harmadikra pedig 800 lej jár.

A kezdeményezést azzal indokolták, hogy a gyermeknevelési támogatás általában hónapokat késik, ezért nagy segítséget jelentene, elsősorban a kisjövedelmű családoknak, hogy ebben az átmeneti időszakban is legyen miből pelenkát, jó minőségű tápszert venni. Mivel az udvarhelyi kórházban nem csak a városból, hanem máshonnan is jönnek szülni (a statisztikák szerint négyből hárman), a támogatásban csak azok részesülhetnek, akik stabil udvarhelyi lakóhellyel és munkahellyel rendelkeznek.

Van még egy kis bibi, de megoldják

Azokkal az udvarhelyi anyákkal viszont nem számoltak, akik úgy döntenek, hogy más településen szülnek, ugyanis a határozat – jelenlegi formájában – csak az udvarhelyi kórházban született babákra vonatkozik. Az újságírói felvetésre Lőrincz Edit azt ígérte, hogy pontosítani fognak a határozat szövegén. Ennek azonban nem lehet visszaható hatálya, erősítette meg érdeklődésünkre az ügyvédnő, tehát csak a módosítás után járhat a támogatás a nem Udvarhelyen szülő nőknek és kisbabáiknak.

A jelenlévők viszont azt remélik, hogy más önkormányzatok is felbátorodnak a törvényszéken elért sikeren, és máshol is bevezetik a támogatást.