Első szerelem: Kivagyok tőle?

Szerelem? Hú, nem korai még hetedik, nyolcadik osztályosokkal erről beszélni? Egyáltalán nem! – mutat rá a Tomcsa Sándor Színház legújabb, Kivagyok című, hetedik és nyolcadik osztályosokat megszólító színházi nevelési előadása.

Noha korábban már készült színházi nevelési előadás Vérszirom címmel a társulat szinT-színházi nevelési programjával és a budapesti színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhellyel, a Nyitott Körrel közösen –, a Kivagyok nemcsak abban lesz eltérő, hogy más korosztálynak szól:

– A Vérsziromban arról tanulhatnak a diákok, hogy a manipuláció és a hatalom milyen hatást válthatnak ki, a tizenhárom, tizennégy évesek számára azonban ez még nem releváns kérdés – kezdte meg az előadás ismertetését Meszlényi-Bodnár Zoltán rendező.

Ehelyett a ki vagyok én, a mit gondolnak rólam a többiek kérdések foglalkoztatják őket a leginkább, és ekkor érkezik meg az első szerelem is az életükbe – azért is választottuk az előadás témájának a szerelmet, mert lényegében magunkat és a másikat, a partnerünket tanuljuk, amikor a szerelemmel kapcsolatba kerülünk. Ebben a színházi nevelési előadásban kicsit arról fogunk tanulni, hogy ki vagyok én, de gyakran, amikor erről tanulunk, az is megtörténik, hogy kivagyok. Így alakult ki a történet címe – magyarázza a rendező.

A Kivagyok című előadás szövege a színészek improvizációjából és a diákok személyes történeteiből született meg: az alkotócsapat kérdőíveket osztott ki a város hetedik és nyolcadik osztályos diákjainak. Összesen 579 tanuló válaszolt a szerelemhez kapcsolódó kérdésekre.

– Nem lepett meg minket a kérdőívek eredménye, inkább megerősített minket abban, hogy nem feltétlenül a testiségről kell szóljon az előadás, hanem az első lépésekről: azokról a dilemmákról, hogy ki kivel igen, kivel nem és meddig, mit. A kérdőívek eredménye alapján dolgoztunk, ezek egy adott ponton meg is jelennek az előadásban – magyarázta a rendező.

Az előadás szövegének elkészülte után Dimén-Varga Tünde iskolapszichológus szakvéleményét is kikérték az alkotók, hiszen ő a gyakorlatban is találkozik a témával, így ő egészítette ki az előadást olyan elemekkel, amelyek szerinte még fontosak lehetnek.

Ki az osztályból, be a színházba!

Fontos volt, hogy az előadás ne az osztályteremben legyen: hogy a diákok kicsit kijöhessenek onnan, hogy kényelmesen és komfortosan lehessen beszélgetni a témáról. Ezért a színház előterében zajlik majd a történet, és ebben a térben jelenítenek meg különböző helyszíneket – mondta el a rendező.

Két részből áll majd az előadás: az első részben a történetnek azt a változatát mutatják meg, amelyet az alkotócsapat rakott össze, míg a második részben már az előadáson részt vevő osztály alakíthatja a történetet a gyerekek benyomásai alapján. Az alkotók azt szeretnék, ha a kísérőtanár végig jelen lenne, hiszen „fontos, hogy az előadás után, ha kérdések merülnének fel a diákokban, az osztály közösen gondolkodjon a szerelem és a ki is vagyok kérdésekről.”

Ez több mint szerelem!

A próbafolyamatot még februárban elkezdte a társulat, ami teljesen véletlenül Valentin napra esett, és hasonlóan a Vérsziromhoz, most is szükség volt tesztközönségre, melyet a színház munkatársai képeztek: alig tudták megállni, hogy passzívan vegyenek részt, és ne alakítsák az előadás menetét, mesélte Dálnoky Réka művészeti vezető. 

Az előadást Lukács Emőke, Nagy Xénia-Abigél, Sepsi Melinda, Wagner Áron és Bálint Előd meghívott művész játsszák. Az előadás dramaturgja Szabó Janka, jelmeztervező Karácsony Kinga, ügyelő Máthé Miklós Mónika, rendezte Meszlényi-Bodnár Zoltán m.v.

A Kivagyok című színházi nevelési előadás zártkörű, egyszerre egyetlen osztály diákjai vehetnek részt rajta a színház előterében, ingyenesen. Az előadást leghamarabb március 7-én, hétfőn mutatják be, az osztályok a 0266 212131-es telefonszámon érdeklődhetnek a későbbi szabad időpontokról.