Első kihívás: bekuckózós italok

Első ránézésre ugyanolyan vasárnap, mint a többi. Előkerül az adventi koszorú, az első karácsonyi fények, és legtöbben megfogadjuk, hogy a következő négy hétben picit megpróbálunk jobbak lenni.

Jobban figyelni a környezetünkre, több időt tölteni a családunkkal, lecsendesedni, és a lelkünkkel foglalkozni. Ez lehet az első (és az is lehet, hogy az utolsó) advent, amikor a legnagyobb eséllyel ez sikerülhet is.

A maszkban, plázában karácsonyi ajándék után rohanós délutánok helyett a lakásunkba szorulunk, és – habár az utóbbi időben annyit kaptunk a férjünkből, feleségünkből, szüleinkből, gyerekeinkből, hogy úgy gondoljuk, már nem sok újat tudunk mutatni egymásnak –, a karácsony előtti időszakban megpróbálhatunk egy picit mégis kreatívabbak lenni.

Első körben azok fognak most nagyon örülni az Adventi Édescake recepteknek, akik – hozzám hasonlóan – a téli hónapokban bármit csinálnak, mindig van a közelükben egy bögre finomság.

Ugyanígy van mellettem akkor is, amikor az adventi koszorúmat barkácsolom.

Tökéletes családi elfoglaltság lehet, amibe bevonhatjuk a gyereket is, így minden gyertyagyújtásnál eszünkbe jut, hogy ez az ünnep valóban a miénk. És közben mindenki szürcsölgetheti a maga kis kedvenc italát.

A gyerekeknek készíthetünk forrócsokit pillecukorral, mi pedig kényeztethetjük magunkat egy isteni forralt borral vagy egy illatos teával. Ezek most alapreceptek az én kedvenc fűszereimmel, de nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, és dobjuk fel őket a saját és családunk ízlése szerint.

Pillecukros forrócsoki

Hozzávalók:

Elkészítés

A tejszínt és a tejet felforraljuk, beletesszük a felkockázott csokit és a kakaót. Folyamatosan kevergetjük, amíg a csoki teljesen el nem olvad. Kedvenc kis csészéinkbe töltjük, és tetejére pillecukrot szórunk.

Feldobhatjuk egy kis tejszínhabbal is, illetve reszelhetünk bele narancshéjat. Ha fehércsokirajongók vagyunk, helyettesítsük a csokikat fehércsokival, és dobjuk fel egy kis vaníliával.

Narancsos-ánizsos forraltbor

Hozzávalók:

A forraltbor hozzávalóit lassú tűzön összefőzzük. Nyugodtan kóstolgassuk közben, ha kell, változtassunk ízlés szerint a méz vagy a fűszerek mennyiségén.

A forraltbor mindig frissen a legfincsibb, arra azonban figyeljünk, hogy ha nem fogy el egyből, mielőtt eltennénk későbbre, mindenképp szedjük ki a narancsokat meg a fűszereket belőle, mert az elsőtől keserű, az utóbbiaktól pedig túl fűszeres lesz.

,,Karácsony” ízű tea

Hozzávalók:

Mivel számomra a karácsony illatát az alma-fahéj ízkombó jelenti, ezért a téli teáimat mindig almalével édesítem. Így lesz ez most is. A teafüvet leforrázzuk a forró vízzel, picit állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Az így kapott teát összekeverjük a többi hozzávalóval, és felforraljuk. Elővesszük a kedvenc teás készletünket, bekuckózunk a kedvenc pokrócunkba, de csak miután a fincsi italainkat befotóztuk, és elküldtük a szerkesztoseg@uh.ro-ra, hogy Ágnescake élménysütést vagy karácsonyi sütiboxokat nyerhessünk.