Első fokon megnyerték a pert a Csíki csipszgyár ellen

Első fokon megnyerte az első pert a Csíkszeredai Táblabíróságon a holland bejegyzésű Lixid Holding BV a Lénárd András (rész)tulajdonában lévő csipszgyár és egy másik cég ellen február hetedikén, írják a Magyar Hangon. A Csíki Sört gyártó cég elleni csődeljárásban csak február végén lesz az első tárgyalási nap.

Szerda reggel a Csíkszeredai Törvényszék úgy döntött, elfogadja a holland cég keresetét, és megsemmisíti a Csiki Retail 2020 SRL és a Pityóka Gyár SRL megtámadott határozatait – érdekesség: mindkettőt ugyanazon a napon, tavaly június 22-én hozták. A bíróság döntése ellen a vesztes cégek harminc napon belül fellebbezhetnek, és ha megteszik, az ügyet a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság fogja tárgyalni. Ott nincs jó tapasztalata a két cégnek – egy másik ügyszámú esetben szeptemberben már megnyert egy általuk beadott fellebbezést a holland Lixid Holding BV. A Pityóka Gyár esetleges elzálogosítása a magyar adófizetőket is mélyen érinti, írja a Magyar Hang, a cég a létrehozására kapott 1,7 milliárdnyi magyar adóforintot a Pro Economica Alapítványon keresztül Lénárd András arra, hogy létrehozza a Csíki Csipszet gyártó vállalkozását.

A Lixid Holding BV nem csak a sörgyárat, hanem Lénárd többi vállalkozását is perelte – a román cégiratok szerint a Pityóka Gyár SRL-ben (ez a csipszgyár), valamint a Csiki Retail 2020 SRL-ben is fele-fele a külföldi cég és Lénárd András tulajdoni aránya.

Hogy miért indult csődeljárás Lénárdék ellen, arról bővebben itt írtunk.