Előzetes letartóztatásban maradnak Lukácsék

Február elsejéig meghosszabbították – többek között – Lukács Antal kórházmenedzsernek és a közbeszerzésekkel foglalkozó alkalmazottjának, Bálint Enikőnek december 4-én elrendelt előzetes letartóztatását, amelyet korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt kért a DNA.

Az eredetileg harminc napra szóló intézkedés január 2-án járt volna le, viszont a DNA ügyészei – vélhetően az ünnepi munkaszünet miatt – már december 23-án kérték a további harminc nappal való meghosszabbítást. A brassói törvényszék ezt jóvá is hagyta, a brassói ítélőtábla pedig december 28-án megerősítette, elutasítva a gyanúsítottak fellebbezését.

Letartóztatásban maradnak még: a brassói járványkórház volt igazgatója, Ramona Delia Ionescu, az igazgatótanácsának volt elnöke, Andrei Kadaş egykori megyei tanácsos, a Brassó megyei rendőr-főkapitányság különleges ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője, Emanoil Mirică, Cristian Marius Popa négyfalusi helyi tanácsos, a brassói Chantel Sante cég tulajdonosa, Doru Dumitru Bertea.

A DNA szerint az ügyben érintett Brassó és Hargita megyei kórházak szabálytalanul odaítélt szerződésekkel, túlbecsült áron vásároltak egészségügyi felszereléseket, amelyek egy része nem felelt meg a szabványoknak, egy része pedig fölösleges volt. Ugyanakkor a kórházak vezetőségének tagjai és/vagy ezek bizalmasai pénzt kaptak a szerződésekért cserében a közbeszerzéseket elnyert cégtől.

A konkrét vádakról, a tényállásról és az összegekről korábbi cikkünkben olvashatsz. A letartóztatás miatt ideiglenesen más kórházmenedzsert nevezett ki a polgármester, mandátuma január 2-áig tartott, de meghosszabbítható.