Hová kerüljön váláskor a kutya?

Egy kutyát élőlénynek tekintettek a bíróságon, ilyenre korábban nem volt még példa, írják a Gen.știri, elsősorban a fiataloknak szóló Instagram-híroldalon.

Két nagyváradi ügyvéd, akik egy nőt képviseltek egy válási ügyben, a bíróságon bebizonyították, hogy a házaspár házi kedvencére élőlényként, nem pedig vagyontárgyként kellene tekinteni, hasonlóképp kell eljárni, mint egy gyermek esetében. Ilyenre korábban nem volt példa, amikor a két házastárs nem értett egyet a vagyontárgyak felosztását illetően, és bíróságra vitték az ügyet, a házi kedvencekekkel is ugyanúgy jártak el, mint az egyszerű tárgyakkal.

Amíg a való életben nem tagadhajuk le, hogy a házi kedvencek is élőlények, a bíróságon ugyanúgy kezelték őket, mint mondjuk egy kocsit vagy széket, magyarázta az egyik ügyvéd. A törvény nem úgy tekint a házi kedvencekre, mint családtagokra, pedig lehetnek hozzájuk kapcsolodó erős érzelmek egy családban, sőt egy olyan válás, amiben házi kedvencek is szerepelnek, bonyolulttá is válhat, figyelmeztettek Cristian Rusu és Claudia Romocea ügyvédek, ezért a törvényt aktualizálni kellene, javasolták. El kell osztani a felügyeletet, a látogatási programot, a felelősséget és a gondozás menetét, akár egy gyermek esetében.

A kutyát a nő felügyelete alá helyezték, mert arra a következtetésre jutottak, hogy fontos szerepet játszik az életében. Így ő lesz a kutya gondozója a továbbiakban, ő eteti, sétáltatja.

Az európai törvények máshol is hasonlóak, vagyontárgyként kezelik az állatokat, viszont van néhány kivétel Franciaországban és Spanyolországban például. Ahogy Alaszkában, New Yorkban és Californiában is módosítottak törvényt, számításba véve azt, hogy az ember és az állatok egyre közelebbi kapcsolatba kerülnek egymással, és már sokan családtagként kezelik az állatokat.