Először, de legjobbkor vette át a vezetést a döntőszettben Györgydeák

Fotók: Góbék Teqball Team Facebook oldala

Mozgalmas napok után vannak a székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team teqballosai. Hét nap alatt két kontinensen teljesítettek két nemzetközi versenyt. Elsőként a június 17.–19. között tartandó Miami Beach teqballversenyre érkezett meg a Györgydeák Apor és Ilyés Szabolcs alkotta férfi-párosuk, akik a világbajnok szerbek, Mitro és Marojevic mögött az amerikai torna második kiemeltjeként álltak rajthoz hétvégén. A két páros, a világbajnoki-, valamint a Los Angeles-i döntősök egy fedélzeten utaztak az Isztambul-Miami járaton, innen jelentkeztek be elsőként a góbéink.

A csütörtök esti érkezés után, pénteken a ráhangolódásé volt a főszerep, majd szombaton Ilyés és Gyögydeák a torna B csoportjából – amelybe magyarországi, kolumbiai és amerikai párosokkal kerültek össze – elsőként, minden meccsüket megnyerve jutottak tovább a nyolcaddöntőbe. Itt is egy kolumbiai páros ellen sikerült győzni, majd a negyeddöntőt az amerikai válogatott Frank Diaz és brazil társa, Miranda ellenében sikerült behúzni, így bekerült a legjobb négybe a székelyudvarhelyi páros, ráadásul szettveszteség nélkül.

Vasárnap következtek a régi ismerős franciák, akik a világranglistán is éppen Ilyésék mögött, a harmadik helyen álltak. A másik ági elődöntőben a világbajnok szerbek, a szintén világbajnok, magyarországi Bányik Csaba és társa, Katz Balázs ellen meccseltek. Végül a franciák és a szerbek kerültek a döntőbe, és hatalmas meglepetésre az udvarhelyieket kiejtő Rabeux-Grondin francia páros Mitrót és Marojoevicet is megverték, és tornagyőzelmet ünnepeltek. A góbék elveszítve a bronzmeccset negyedik helyen zártak.

A keddi hazaérkezés után, csütörtökön már repült a csapat a következő versenyre, Nápolyba, a European Teqball Tour következő állomására, amelyre Miklós Tünde és Orbán Aranka is csatlakozott a góbés különítményhez.

Nápolyban

is csoportelsőséget ünnepelhetett az Ilyés és Györgydeák alkotta férfi páros, majd a nyolcaddöntőben a csehek második csapatát, a negyeddöntőben pedig a cseh válogatottat sikerült 2-0 szettarányban legyőzniük. Az elődöntőben a világbajnok Bányik Csaba és társa Szegedi Zalán következett Budapestről, akik a negyeddöntőben a pár napja Miami-ban győztes francia válogatottat búcsúztatták.

Jól kezdtek székelyeink, 8-4 és 10-8 után szettlabdájuk is volt, az első játszma vége viszont 12-11 lett a pestieknek. A második szettben 12-11-re Ilyésék tudtak nyerni, így következett a döntőszett, ahol a gyengébb kezdés ellenére sikerült 10-7-re visszakapaszkodni, de végül a magyarországiak sikeresen le tudták zárni a mérkőzést, így a férfi párosnak a kisdöntő következett a világbajnok szerbek ellen.

Azaz következett volna, viszont egyik játékosuk egy szombati sportszerűtlen cselekedet miatt eltiltást kapott a nápolyi torna minden versenyszámára kiterjedően, így a góbék zöld asztalnál szerezték meg a férfi-páros bronzérmét.

A lányok, Orbán és Miklós csoportharmadikként jutottak tovább a negyeddöntőbe, ám itt a világbajnoki ezüstérmes amerikai válogatott ellen kellett megküzdeniük, akik végül megálljt parancsoltak játékosainknak.

Vegyes-párosban a világbajnoki bronzérmes Györgydeák-Miklós Tünde kettős csoportmásodikként jutott tovább, parádés meccsen győzve le az amerikai válogatottat. A negyeddöntőben a világbajnok Bányik Csaba-Janicsek Zsanett ellen két szoros szettben, de remek játékkal, végül vereség lett a vége és így ötödik helyen végzett a kettős, míg az Ilyés Szabolcs-Barabási Kinga duó első közös tornájuk és teqballozásuk alkalmával remekül kezdett a tornán, mindjárt az első partin meccslabdájuk volt a később döntőbe jutó Bakó Ádám-Vasas Lea ellen, de a budapestiek a maguk javára tudták fordítani a végjátékot. A cseh- valamint a francia válogatottak elleni csoportmeccsek magas színvonalúak voltak, viszont 12-11-es végeredményű szettekkel, sajnos a mieink húzták a rövidebbet, és nem jutottak tovább.

Férfi egyéniben

Ilyés első meccsén legyőzte az amerikai válogatott Frankie Diazt, azonban a francia Grondin és a szerb világbajnok Mitro is győzni tudott ellene, így neki nem folytatódott a torna. Nem talált legyőzőre viszont a világranglista második helyén álló játékosunk, Györgydeák Apor, aki ellentmondást nem tűrően győzte le ellenfeleit – a lengyel Kaminskit, a franci Rabeux-ot, az algír Grinet, az amerikai Pilicet és a francia Grondint is – és bombaformában várta a négyszeres világbajnok, címvédő és világranglistavezető Blázsovics Ádám elleni tornafinálét, amelyet romániai idő szerint 15 óra 30 perctől lehetett követni élőben a Facebook-on, így az újranézhető is.

A fináléban hátrányból felállva, tökéletes végjátékot produkálva Györgydeák megkoronázta nápolyi teljesítményét és a férfi-páros bronzérme után, egyéniben arany lett a jutalma. Blázsovics bár remekül indított, és be is húzta az első szettet, a második szett végén a videóbírós szobából döntöttek Apor javára 11-11-es állásnál a 12. pontról, így megadatott a lehetőség a döntőszetthez.

A harmadik felvonásban ismét Blázsovics húzott el 8-2-re, majd 11-8-as vezetésnél meccslabdákhoz is jutott, Apor azonban kiválóan kezelte a végjátékot és zsinórban öt pontot szerezve, először – és a legjobbkor – szerezte meg a vezetést a mérkőzés folyamán, egyúttal sikeresen lezárva a párharcot, és megnyerve a nápolyi tornát.