Előre hozott parlamenti választások?

Klaus Iohannis szerint lehetséges és kívánatos az előre hozott választások megszervezése, erről a témáról pénteken folytatott megbeszélést Ludovic Orban (PNL) kormányfővel, akiről azt állította, hogy maga is támogatja az ötletet – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Frissítés, 2020. január 10., 13.20: Jelen helyzetben az előre hozott választások szolgálnák a leginkább az ország érdekeit. “Románia elnöke és én úgy határoztunk, hogy az lesz a legjobb Románia számára, ha előre hozott választásokat tartunk” – fogalmazott a kormányfő a Cotroceni-palotából való távozásakor.

Arról, hogy milyen stratégiát fognak követni az előre hozott választások kiírása érdekében, nem árult el részleteket a miniszterelnök.

„Az világos, hogy az előre hozott választások kiírásához a kormány menesztésére, vagy lemondására van szükség, majd ezt követően két meghiúsult kísérletre kormányalakítás érdekében. A bizalmatlansági indítvány jelenti az egyik variánst az eljárás elindítására. Ezt a kérdést körül fogom járni a kormányfővel és másokkal is” – részletezte elképzelését az államelnök.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben a Szociáldemokrata Párt (PSD) – korábbi bejelentése ellenére – mégsem nyújt be bizalmatlansági indítványt, sugalmazná-e Ludovic Orban kormányfőnek, hogy mondjon le, Iohannis így válaszolt: „Erről a kérdésről még nem beszéltünk”, hozzátéve, hogy nem hallott olyasmit a PNL berkeiből, hogy Orban tétovázna letenni mandátumát attól való félelmében, hogy nem választják meg újra kormányfőnek.

Jól járna a PNL

Az IMAS közvélemény-kutató intézet által decemberben végzett, s az Europa FM rádió által ismertetett legutóbbi felmérés szerint a november óta kormányon lévő PNL az érvényes voksok 45 százalékára számíthatna, ha most rendeznék a parlamenti választásokat.

Két hónappal korábban az IMAS még 30 százalék alatt, novemberben már 39 százalékon mérte a PNL támogatottságát, amely alig 22 százalékon kezdte a tavalyi évet. A legutóbbi parlamenti választásokon a mandátumok 47 százalékát megszerző Szociáldemokrata Párt (PSD) a 2019. májusi EP-választáson 22 százalékos eredményt ért el, az elvesztett államelnökválasztás után 18,5 százalékra esett vissza támogatottsága.

Az RMDSZ támogatja

Kelemen Hunor tavaly év végén úgy nyilatkozott a Radio France International műsorában – számolt be róla a Krónika –, hogy az RMDSZ  helyesli az előrehozott választásokat. Szerinte fontos lenne, hogy mihamarabb stablizálódjon a politikai helyzet, hogy lehessen végrehajtani a kormányprogramokat. Az Ungureanu-kormány 2012-es megbuktatása óta 9 kormánya volt Romániának. A jelenlegi parlament összetétele miatt nem lehet meghozni azokat a törvényeket, amelyeket a nép elvár a PNL-kormánytól, érvelt korábban Ludovic Orban is. Az RMDSZ szerint néhány héttel a júniusi helyhatósági választások előtt lenne esedékes megtartani a parlamenti választásokat.