Eloltották a tüzet a Notre Dame-nál

Kedden hajnali három óráig sikerült a francia tűzoltóknak megfékezniük a párizsi katedrális lángjait.
fotó: Daily Mail

Párizs jelképe hétfőn késő délután gyulladt ki, majd hamarosan leomlott a tetőszerkezete egy része a fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján álló huszártoronnyal együtt. Este tíz óra után a tűzoltók azt nyilatkozták, nem biztos, hogy menthető az épület, a következő egy-két óra kritikus lehet a mentés szempontjából. Helyi idő szerint hajnali háromra sikerült eloltaniuk a lángokat, már csak az épület hűtése volt hátra. A tragédiában egy tűzoltó súlyosan megsérült.

Az épület fő szerkezete a harangtornyokkal együtt megmaradt, a tetőszerkezet kétharmada viszont leégett.

A pirossal jelzett épületrészek égtek el fotó: The New York Times

Több francia hírforrás után a hatóságok is megerősítették, hogy balesetről, és nem szándékos gyújtogatásról lehetett szó. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított nyomozást a tűz keletkezésének kiderítésére, írja a Libération. Laurent Nunez belügyi államtitkár korábban azt mondta, hogy egyelőre még továbbra sem tudják, pontosan mi okozta a tüzet. A tűz azonban összefügghet az épületen korábban megkezdett felújítási munkálatokkal.

A helyszínen négyszáznál is több tűzoltó dolgozik, munkájukat egy helikopter és egy drón segítette. Az AP szerint a Donald Trump által javasolt, vizet permetező repülőkön kívül a francia hatóságok minden eszközt bevetettek a tűz megfékezéséhez. A repülőket azért nem használták, mert egy ilyen tűznél attól tartanának, hogy a nagy mennyiségű víztől is beomolhatott volna az egész tetőszerkezet.

„Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot” – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

Az AFP és az index.hu alapján

A  Notre Dame-ot nem először éri tragédia. A III. Sándor pápa idején 1163-ban elkezdett épületet 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, ám 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették.

A kőből épült, nagy gótikus középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással, faragott kőcsipkékkel díszített templom egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni. Beltere a maga öt hajójával szintén hatalmasnak számít, ugyanis az egész épület az egyház diadalát hivatott hangsúlyozni. Orgonája is hatalmas. A 7800 sípos hangszert többször felújították, ma is tökéletesen működik. Évente 13 millió turista látogatja.

A wikipédia alapján