Előkelő helyen a Babeş-Bolyai Tudományegyetem

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem az egyetlen román egyetem, amely szerepel a brit Times Higher Education (THE) 2019-es műszaki profilú világranglistáján, méghozzá az erős középmezőnyhöz sorolták be a szakértők – tájékoztat az Agerpres.

A rangsor 903 egyetemet listáz és a kolozsvári központú felsőfokú intézmény a 301-400-as kategóriába esett. A BBTE rektorhelyettese, dr. Daniel David szerint ez azt jelenti, hogy az egyetem jó úton halad az Európai Unió 2021-2027-es időszakra szóló innovációs programja felé.

David egyúttal bejelentette, hogy a közeljövőben elindítják a természettudományokat kutató és fejlesztő központjukat. Elmondása szerint ezzel az oxfordi mintát követik, hiszen oly sikeresen integrálta a műszaki profilt a hagyományos humán vonalú angliai egyetem, hogy 2018-ban már komoly vetélytársakat utasított maga mögé az IT területén.

Különben a BBTE hasonlóan jól teljesít a társadalomtudományok területén, ugyancsak a 301. és 400. hely közé sorolta a THE, viszont az általános rangsorban csupán a 801-1000-es kategóriára volt elég a megszerzett pontszám.

A tudományterületekre és a különféle kritériumokra lebontott részletes eredményeket itt lehet megtekinteni.