Élő: Nem ott kell ütni a polgármestert, ahol lehet

9.04 Köszöntjük olvasóinkat a tanácsteremből, ahol gyülekeznek a tanácsosok, és az ülésvezető megválasztásáig a jegyző, Venczel Attila konferál.

Az önkormányzat 19 tagjából hiányzik Szarvas Zsuzsanna, az ülés törvényesen megtartható. Csak késik – jelzi az egyik tanácsos. De jelen pillanatban nincsen itt – jegyzi meg szigorúan a jegyző.

Fotó: Gál Előd

Venczel: 15 napirendi pont van összesen, a legeltetéssel kapcsolatban voltak módosítási javaslatai Mike Leventének, 80%-a megalapozott, viszont kevés volt az idő, ezért a polgármester javasolja a visszavonását a mai ülésről.

Napirend előtti felszólalásra öt személy jelentkezett.

Elsőnek Orbán Balázs szólal fel: megtévesztő törvények alapján a városnak el kell távolítania a városzászlót és a székely zászlót, erről jogerős döntés született. Büszkén jelenti be, hogy talált olyan megoldást, amellyel a törvényt tulajdonképpen megkerüli. A MPP nevében kéri, hogy az egyik vászonra nyomtatott székely zászlót és egy másikra nyomtatott város címerét helyezzék ki a tanácsterem falára, az egyiket mondjuk Orbán Balázs portréja fölé.

Bíró Edith egyrészt csatlakozik Orbán Balázshoz, másrészt reagálna az uh.ro-n megjelent A székely zászló valódi története cikkre. Szerinte nem szabadna viccelődni a székely zászlóval. Egy újságíró azt ír, amit gondol, de a közízlés keretén belül. Jobban tettük volna, ha tisztelettel, méltósággal szentelünk egy összeállítást a székely zászlónak.

Biró Jolán bejelenti, hogy az MPP kezdeményezésére nevezzenek el utcát Kányádi Sándorról, még keresik a megfelelő utcát a célra. Továbbá kérik egy városi sportmúzeum “alapjainak lerakását”, hiszen városunknak elég gazdag, dokumentált sporttörténelme van.

Elmesél egy személyes történetet is: másodikos diák volt, amikor Kolozsváron Kányádival találkozott: “Fiam, sose feledd el, hogy a székely ember egyenes, mint a fenyőfák a Hargita oldalán” és megjegyzi, hogy egész életében ehhez tartotta magát.

Ványolós a következő, az RMDSZ-frakció nevében arra kéri a jelenlévőket, hogy énekeljék el a székely himnuszt. Felállnak, a “pacsirták megadják a hangot” és lőn.

Miután lejár a magasztos pillanat, Ványolós nem adja fel, megismétli novemberi és decemberi felhívását a magyar nyelv helyes használatára, míves beszédre, párbeszédre hívja fel kollégái figyelmét.

Hajdó Csaba az utolsó, méltatja Ványolós komoly politikai tevékenységét, Hajdó (magyar tanárnő) feleségét máris besöpörte kampányával. Igyekszünk, tanár, úr, muszáj nekünk – reagál a felhívásra. Hajdó is kommentálja a székely zászló kapcsán megjelent polgármesteri bejegyzések által keltett közhangulatot.

Egy “néha megosztó újságírót” emlegetve kérdi, hogy hol vannak a pártok, a karizmatikus személyeket hiányolja, akik a jogi, törvényhozási, politikai nyomásgyakorlásban a harcot fel tudnák venni. Szomorúnak tartja, hogy se Bukarestben, se Budapesten nincsenek ott, “ahol a part szakad”. Nem kéne Ezüstfenyő-díjat osztani azért, hogy mennyire bírjuk a szívatást, mondja.

9.24 Mike Levente témát vált: egyetért azzal és köszöni a jegyzőnek, hogy a legeltetést elhalasztják, hiszen az a cél, hogy tényleg a város hasznára legyen az új szabályzat.

Derzsi reagálna Hajdónak, megkapja a szót. Emlékeztet a Minority Safepack európai kisebbségvédelmi csomagra, amelybe néhány éve mindhárom erdélyi magyar párt beszállt és reményei szerint néhány éven belül megoldást hoz olyan kérdésekre, amelyekre Bukarestben nem sikerül választ kapni.

9.28 Gálfi nehezményezi, hogy támadások érték személyét az utóbbi időben. Emlékeztet, hogy 13.000 példányban eljuttatta újévi levelét a lakosokhoz, amelyben beszámolt az elmúlt év tevékenységéről. Állásfoglalását felolvassa a tanács előtt.

Mindenekelőtt bizonygatja, hogy senkinek se bábja, a városlakókat szolgálja. Új fejezetet ígért Udvarhely történetében, ez új alapokat kíván. Elmondja, hogyan szembesültek az “elmúltnyolcév” mulasztásaival.

Bizonyos személyek távoztak a városházáról és olyan szóbeszéd terjed, hogy mindenki hagyja el a hivatalt, de biztosítja a jelenlévőket, hogy aki jól végzi a dolgát, a városért, annak helye van a hivatalban.

9.33 A jegyző megállapítja, hogy minden tanácsos jelen van, Szarvas Zsuzsanna is megérkezett időközben. Elfogadják a napirendet.

Az ülésvezetőt két hónapra választanák, a jelölt Hajdó Csaba. Nincs más javaslat, elfogadják, jog szerint tartózkodik maga a jelölt. Átadja neki a szót Venczel.

9.35 A polgármester visszakapja a szót, immár a napirenddel kapcsolatban. Több olyan határozat van, amelyre az év elején rendszerint szükség van. Ilyen az erdőalap, az útügyi alap létrehozása, a munkatársak bérének meghatározása, az utolsó negyedévi zárszámadás, valamint a költségvetési hiány fedezése. A januárban és februárban esedékes rendezvények, a  Székelytámadt vár felújítása, az iskolahálózat fenntartása is napirendre kerül.

Nem fogadják el a „fentről érkező” utasításokat az iskolahálózat szűkítésére.

Ami a székely- és városzászlót illeti, megjegyzi, hogy ugyan jogerős döntés született az eltávolítására, abban bízik, hogy a törvényt betartva „tízek, százak, ezrek” jelennek meg a városban helyette.

9.41 Gálfi távozik, mert el kell szaladnia a bíróságra, ahol éppen tárgyalják az októberi zászlópert, amelyet az ’56-os megemlékezés miatt indított a prefektus a város ellen.

9.42 Orbán Árpád emlékeztet arra, hogy megerősítettek hat napköziotthont. A tanfelügyelőség kezdeményezte a megszűnést, összevonást bizonyos intézmények esetében, de visszautasították. Voltak vészharangok, vészcsengők, de nem lesz változás 2019-ben az udvarhelyi tanügyi rendszerben.

9.44 Hajdó visszaveszi a szót. Szerinte attól függetlenül, hogy kitől jön a kezdeményezés, kellene foglalkozni az iskolarendszer hatékonyabbá tevéséről. Az alpolgármester felé fordulva nyomatékosítja, hogy talán érdemes volna egy szaktanulmányt készíteni róla. Vita lezárva, szavazás következik, egyhangúan elfogadják.

9.46 A jegyző vezeti fel a következő pontot. Megbíznák a polgármestert és az alpolgármestert, hogy képviseljék a várost a vízszolgáltató soron következő gyűlésén. Ellenszavazat nélkül, ketten tartózkodnak: Mike és Ketesdi.

9.48 Szakmai bizottságot hoznának létre az ifjúsági-szociális lakások, szociális, gazdasági, lakásadminisztrálás szempontjából jártas személyeket javasolnának. Hajdó elnézést kér, hogy folyton elfelejti kikérni a szakbizottsági jelentést, de köszöni a jegyzőnek a rendet, amihez szoktatja a testületet. Elnézik neki, a bizottsági vélemény ebben az esetben is pozitív, elfogadják.

9.51 Az ötös pont (legeltetés) kimarad, egyöntetűen fogadják el a hatos pontot: erdőalapot hoznak létre.

9.52 A közmunkában végezhető tevékenységek listájáról Berde Zoltán a játszóterek takarításának fontosságát emeli ki, mielőtt egyöntetűen megszavaznák.

9.53 A 2019-es bértábla elfogadása következik. Jakab Attila városmenedzser megemlíti az RMDSZ szerdai közleményét a helyi rendőrök fizetésével kapcsolatban, amelynek négy bekezdése közül egyik sem felel meg a valóságnak. Szerinte nem korrekt egy szakmai megbeszélés után ilyeneket nyilatkozni.

Hajdó szerint számokról van szó, ne használjuk politikai lózungnak, ne vegye magára se Jakab Attila, se más.

Derzsi reagál: számokról beszélünk mi is, 0,1 pontot akartak csökkenteni, az érintettek tudta és konzultálása nélkül. Amikor másnak is emelünk, akkor a helyi rendőröknek is ugyanannyival emeljünk, mondja.

Venczel tisztázni szeretne: Nem tartja örvendetesnek, hogy az önkormányzatok szabhatják meg a közalkalmazottak bérezését, mert könnyen visszaélésnek, aránytalanságoknak ad helyet, de ez a törvény, ezt kell alkalmazni.

Ha az országos minimálbér változik, normális, hogy a bérek is változnak, igazodunk a központi kormányzat döntéséhez. A bérek szintjét illetően január hónapban folyamatosan egyeztetett a szakszervezeti képviselőkkel, heves viták voltak, a városvezetés figyelembe vette a szempontokat. Nem diktatorikus a döntés. Külön nem kellett tárgyalni a helyi rendőrséggel, mert ők is képviselve voltak a tárgyaláson.

Venczel és Hajdó is lezárná a vitát, hiszen már nincs tétje, az RMDSZ-frakció módosító kérését korábban már úgyis elfogadták.

10.03 Gálfi közben visszatért a bíróságról, mert még nem került sorra a korábban említett tárgyalás. A közalkalmazott fogalma szerinte azt jelenti, hogy közszolgálatot végeznek, a város lakóit szolgálják, ezt fontosnak tartja szem előtt tartani.

Benedek Árpád Csaba szerint nem lett volna akkora vita, ha Jakab Attila beismerné, hogy rosszul vezette fel az anyagot. Vita bezárva, tessék szavazni, kéri Hajdó. Egyöntetű döntés született.

10.06 Venczel arra kéri, hogy az előterjesztő tisztázza: a költségvetési hiánynak nincs köze a béremeléshez. Ezt megerősíti a városháza munkatársa. Az elmúlt évekből megtakarított pénzeket beruházásokra használják, pontosabban 5,2 millió lejt elköltöttek 2018 folyamán. A törvény szerint az év végén vissza kell utalni, ez okozza az úgynevezett hiányt, amit tanácshatározattal lehet megszüntetni.

Arros Orsolya emlékeztet, hogy 10 millió volt a többlet tavaly ilyenkor, ennek tehát a fele maradt meg, mik a tervek 2019-re?

Vass Szabolcs a gazdasági igazgatóságról tisztáz: a valós hiány 800 ezer lej körül van, mert a működési fejezetben (amiben a bérek is vannak) további 4,4 millió lejes többlet van, tehát összesen több mint 9 milliót viszünk tovább az új évben.

Hamarosan sor kerül a költségvetésre, Arros kéri Excel formátumban PDF helyett, hogy könnyebben lehessen átlátni, számolni.

10.12 Az utolsó negyedévi zárszámadás következik, a korábban említett számok benne vannak a jelentésben.

Derzsi szerint kollégái közül senki sem gondolja, hogy nem törvényes módon költött volna a városháza, viszont hiányolják azokat a beruházásokat, amelyekre költségvetést különítettek el, de nem működik, nem történtek meg: 375 ezer lej a Homoród utcai és Malom utcai hidakra, a piac felújítására 180 ezer lej, több százezer lej Orbán Balázs iskola tornatermére, a fedett jégpálya elkészítésére. Tudomása szerint minden engedély megvan.

Gratulál a fejlesztési iroda volt és jelenlegi munkatársainak a Székelytámadt vár felújítására vonatkozó pályázat megnyeréséért, azonban akárhány pályázatot nyerünk, a szerződés aláírása maximum 30%, azt meg kell valósítani, ki kell vitelezni. Ha megvan pénz, paripa, fegyver kisebb projektekre, mégsem vagyunk rá képesek, hogyan leszünk többmilliós tételű beruházásra, mint a Székelytámadt vár? – teszi fel a költői kérdést.

10.15 Hajdó egyetért, hogy sok mindent kellett volna, de a könyvelés nem felel a mulasztásokért. Szerinte kicsinyesek ezek a felvetések, sokszor nem is voltak meg a szakbizottsági vélemények, azért csúsztak a dolgok. De megvoltak, szól be néhány tanácsos.

“Lehet, hogy nem gipszben lennék, ha már megvalósult volna a jégpálya” – teszi hozzá nevetve. Brassóban hasonló a helyzet, minden megvan a reptérhez, de egyszerűen nem találnak kivitelezőt.

10.18 Gálfi indulatosan lép közbe. Úgy érzi, ha nem szavazza meg a testület a zárszámadást, azt az üzenetet közvetíti a lakosoknak, hogy a városháza nem jól költi el az adófizetők pénzét. A polgármester ezt méltatlannak érzi, egyúttal megjegyzi, hogy ő sincs megelégedve például a Malom utcai híd felújításának ütemével, viszont tudni kell, hogy a nyertes cég nem kezdte el, a többszörös felhívás ellenére. 11 uniós pályázatot letettek, gratulál a munkatársaknak, bízik benne, hogy 2019-ben olajozattabban fognak működni a dolgok. Vita lezárva.

10.22 Venczel: a kérdés az, hogy ki ért egyet a zárszámadással?

Az RMDSZ-frakció és a Koalícióból Mike Levente, valamint Ketesdi Imre tartózkodik, a határozat nem ment át.

Venczel felhívja a figyelmet a testület felelősségére, Hajdót személy szerint is zavarja az “obstrukció”, olyannyira, hogy legalább háromszor használja a szokatlan idegen szót. Ványolós tanár úr vajon mit szól hozzá?

10.25 A 11. pontnál tartunk, egy 2018-as határozat mellékletét módosítják, ifjúsági-, gyermek- és kulturális programokról van szó, tartózkodik az RMDSZ-frakció, de megvan hozzá a többség. A 12-es pont a január-februári programok költségvetésének elfogadására vonatkozik, köztük van egy nemzetközi ifjúsági női kézilabda torna.

Arros Orsolya megemlíti, hogy a másfélnapos rendezvényre többet kapnak, mint a helyi női kézilabda csapat éves költségvetése, jó lenne optimalizálni az összegeket. Nem volt benne az éves tervezetben, nem tartja korrektnek a 35 ezer lejes költség jóváhagyását.

Jakab Attila válaszol: jelentős magyarországi támogatást kapott a sport, különösen a kézilabda, hasonló összegek lehívásához mi is kell, hogy szerepet, önrészt vállaljunk, ezzel magyarázzák a javaslatot. A férfi csapat után a női csapat következik, biztosítja a jelenlévőket a városmenedzser.

Arros nem firtatja tovább, sejtette, hogy ez állhat mögötte, csak a jobb kommunikációt kéri számon a városházától.

Az RMDSZ-es tartózkodások ellenére a tizenkettes pontot is elfogadják.

10.32 Orbán Árpád mutatja be a Székelytámadt vár felújítási projektjét, amely előkészületi fázisban van, kéri a kollégákat, hogy támogassák szavazatukkal, hogy leadhassák a projektet. Tisztázza Hajdónak, hogy még nem tartanak a szerződésnél. Látható többséggel támogatják mind a két napirendi pontot, amely ezzel kapcsolatos.

10.34 A számvevőszék jelentése az Urbanáról. A bemutatás elmarad, mert nincs jelen a közszolgáltató képviselője.

Benedek Árpád Csaba megjegyzi, hogy különfélék kategóriában nincs is szükség tanácshatározatra.

Hajdó felkínálja a lehetőséget utólagos hozzászólásokra.

Arros: a tavaly átadott szociális lakásokról kérdi Orbán Árpádot. A tél közepén vagyunk, sokan várják az átadást.

Orbán Árpád válaszol, szerinte is nagyon bosszantó ez a kérdés. Az Electricát felszólították időben, hogy kössék be az áramot, megvan a kivitelező, de öt fok kell hozzá, hogy bekössék. Csíkban lehet, hogy nem érzik, de Udvarhelyen elég meleg volt a napokban. Nem tudja, hogy nekifogtak-e, de utánanéznek. Márciust akarnak mondani neki, csak remélni tudja, hogy sikerül korábban lezárni az ügyet, ma is lesz egy megbeszélés a céggel.

Rosszul érzi magát, mert decemberre kulcsot ígértek, megnézték a 48 családdal a lakásokat, sajnálja, hogy az áram- és a gázszolgáltató késlekedik.

Venczel kiegészíti, hogy gond volt az eljárással: a tervet készítő cég felszámolás alatt van, mert a tulajdonos elhalálozott. A felszámoló céggel tárgyalnak, hogy a körülmények ellenére fejezzék be a munkálatokat, új tervezővel kell szerződést kötniük, ennek nem látja akadályát a hivatal részéről.

10.41 Gálfi megerősíti az elmondottakat, egy toplicai cégről van szó, a bekötést február közepére ígérték.

10.43 Az utolsó hozzászólás Mike Leventétől érkezik, Hajdónak címezve. Hol lenne a demokrácia, hogyha nem a saját lelkiismeretük szerint szavazhatnak a tanácsosok, hanem mindig csak az előterjesztő kívánsága szerint. Vagyunk elég lelkiismeretesek és józan gondolkodásúak hozzá, mondja.

Az RMDSZ-es tanácsosok felszabadultan pisolyognak, hogy nem kell ide ellenzék, megoldja ezt a Koalíció saját magán belül. Valósággal drukkolnak Mikének, hogy sikerüljön kifejeznie magát.

Mike reagálna Gálfi felolvasott levelére is. Értékeli a polgármester elkötelezettségét, de felvet egy kérdést, amire korábban nem kapott választ: elfogadták egy tervezett út paramétereit, ami egyik napról a másikra meg is valósult. Nem feltételezi, hogy törvénytelenül jártak el, de kér mégis kér egy beszámolót arról, hogy ez miképp valósulhatott meg.

Az RMDSZ-frakció hátradől.

Másik téma: van egy értékes bethlenfalvi terület, amely Szentmártonhoz került. Ígéretet kaptunk, hogy visszakerül a városhoz. Megérdeklődte, mindössze egy jegyzőkönyv és egy kataszteri dokumentáció kell, mégse haladt az ügy az elmúlt két hónapban.

Egy év telt el, hogy megvették a telket a terelőúti kereszteződésnél, de nem érti, hogy miért nincs előrehaladás.

Patkó. Amikor ellenzékben voltunk, azt mondtuk, hogy ez egy kegyhely és megígértük a hősök leszármazottainak, hogy ezt betartjuk és nem fogunk vásárokat szervezni. Eltelt már két év a mandátumból és megfeledkeztünk erről. Ne feledkezzünk meg róla, találjunk más helyet a vásárok szervezésének – folytatja Mike.

Értékes emberek távoztak, lehet sose tudjuk meg távozásuk okát, mindez olyan körülmények között, hogy munkaerőhiány van a városban. Csak nem a hivatalban – súgja Gálfi Árpád a tanácsülés-vezetőnek. Zárásként Mike Levente az Orbán Balázs emlékünnepségre képeslapot oszt ki a kollégáknak.

10.52 Hajdó furcsán érzi magát, hogy néppártosként éppen ő tartja fenn a könyvelés álláspontját. Nem tudja eldönteni, hogy ki mikor van hatalmon és mikor van ellenzékben – néz Mikére. Néha az RMDSZ-frakció is megosztott, de nem ott kell ütni a polgármestert, ahol tudjuk, hanem ahol kell. Ezt a különbséget fontos megtenni, mondja.

10.53 A helyi rendőrség nevében László Szabolcs kér és kap szót.

Utal arra, hogy megjelent a médiában (vagyis az uh.ro-n), miszerint milyen sokat keresnének a helyi rendőrök.

Fiatal egységről van szó, egyiknek sincs magas fokú fizetése, átlagosan nettó 1800-2500 lejes fizetésben részesülnek, ami a városházi alkalmazottak átlagfizetésének felel meg.

10.54 Orbán Árpád válaszol Mikének: természetesen kegyeleti helyként tekintenek a Patkóra, jóváhagyást kapott az érintettektől, hogy rendezvények lehessenek a téren, csupán a zajongást szeretnék elkerülni, ebben egyeztek meg.

10.55 Gálfi tájékoztatja a jelenlévőket a decemberi és januári látogatásainak céljáról. Többször járt Magyarországon egyeztetni a szemétügyben, valamint testvérvárosi kapcsolatokat ápolt, többek közt Tarlós Istvánnal, Budapest főpolgármesterével.

10.58 Hajdó berekeszti az ülést, Ványolós soron kívül kap szót: gratulál, nem aludtunk el, nagyon vérbő, aktív tanácsülés volt.