Élőben az augusztusi tanácsülésről

Jó reggelt, lassan jó napot kívánunk a városházáról, ugyanis hiába siettünk, 9-kor csak nem kezdődött el a várva várt tanácsülés. Az MPP-s Bindea Dániellel pont egyszerre érkezünk, ezért nem is gondoltuk, hogy közben szakbizottsági ülést tart a testület. S bár ünnepi módra hangolódtunk, Pálfi Kinga azért huncutul kiszól a teremből, hogy nem fogunk unatkozni. Fél füllel, fél szájjal hírlik, hogy a közszállításnak az Urbanához való átadása a vita témája.

Fél 10, mire kijönnek a Szent István teremből és egy tízperces szünet után térünk vissza.

Feltűnt, hogy valami eltűnt? Nem tévedtünk el, ez is a Szent István terem, csak a háttér változott.
Fotók: Dávid Anna Júlia

Berde Zoltán és Pálfi Kinga jelentkeznek napirend előtti felszólalásra, de csakis a polgármester intrója után.

Ünnep van a szívében, emlékeztet a polgármester, hogy lassan kezdődik a Szent István napi ünnepség, ennek a hangulatát szeretné felhasználni arra, hogy közös dolgainkról beszélgessünk: költségvetéskiigazításról, fejlesztési stratégiáról, kisebb vagyoni kérdésekről, ANL-lakások eladásáról. A közszállítás kérdését külön kiemeli, reméli, hogy akik meg akarták reformálni, úgy is állnak ma hozzá a felelős döntéshez, mert egyébként iskolakezdésre tényleg buszok nélkül maradhat a város.

Berde Zoltán csak a szokásossal rukkol elő: vékony válasz érkezett az uniós projektek helyzetére, csak a zárszámadásból ismert számokat látja benne, ezért fenntartják kérésüket, hogy havi rendszerességgel beszámoljon a hivatal az ütemről. 

Ne vegye rossz néven a polgármester, ez jó a hivatalnak is, hogy lássák, hol vannak a problémák. Sajnálattal veszi tudomásul, hogy Puskás Katalin péntektől már nem dolgozik a hivatalnál, megrekedt régi helyzetbe esünk vissza, szakember nélkül maradunk. A csillagvizsgálót emlegeti, hogy 2 milliósra nőtt az önrész. Most magára hívja akkor a DNA-t? – veti oda Gálfinak, akinek nincs ideje válaszolni, mert nyomban érkezik Pálfi Kinga.

A múlt havi tanácsülésen elhangzott dolgokkal kapcsolatban bocsánatkérést vár Gálfitól, ami őt és a városmenedzser személyét illeti. Megtapsolják kollégái.

Benedek Árpád Csaba ugrik a mikrofonhoz, ő diplomatikusan a polgármesterre keni, hogy az Urbanáról nem tudnak ma dönteni, mert tegnap nem tudott szakbizottságba jönni, de várják a rendkívüli tanácsülés összehívását, különben ők maguk, a képviselők fogják összehívni.

Bíró Edith és Józsa Levente hiányoznak, de figyeljenek a kétharmadra a vagyoni kérdéseknél, figyelmeztet a jegyző, Venczel Attila. A napirendről leveszik a közszállítás kérdését, mert nem teljesíti a közigazgatási jogi feltételeket, és három határozattervezettel kiegészítik, amelyek tárgyalását a Pro Urbe díjak és a díszpolgári cím átadása előtt javasolja. Elfogadják.

9 óra 50 perc fogjunk is akkor neki – vág bele Ölvedi Zsolt ülésvezető, alpolgármester.

A költségvetéskiigazítás egyik kiemelt pontja a gazdasági igazgató felterjesztése alapján a fogászati rendelő felszerelése, 120 ezerről 160 ezer lejre emelik az Urbana Haáz Rezső utcai udvarára tervezett járműtelep (buszudvar) keretösszegét.

Mivel a Saligny-programban 19 utcafelújítási projekt nem volt nyerő, innen csoportosítanak át pénzeket, olyan környezetvédelmi tanulmányokra is, amelyeket szemétudvar, ökoszigetek, csereháti hulladékgyűjtő megvalósítására használnak majd fel.

A kiigazítás további „kedvezményezettjei”: az Eötvös Lóránd (József – szerk. megj.) iskola, amely 100 ezer lejt kapna energiaszámlákra, a másik a helyi rendőrség, amelynek mintegy 32 ezer lejt csoportosítanak át a térfigyelő kamerarendszerre, a műszaki igazgatóságnak pedig „bizonyos problémák” megoldására 130 ezer lejt.

Ilyen még nem volt, hogy iskolakezdés előtt kérjenek költségvetésmódosítást és ne kapják meg az iskolák. A hivatal anyagi költségeiből tegyenek át a Tamásinak és a Tompának 112 ezer lejt, tartja fenn módosítási javaslatát Benedek, kérne öt perc szünetet szavazás előtt.

Olyan se volt még, hogy márciusi gázszámlákat csak most rendezzék, jelzi Ölvedi, hogy késeinek tartja az igényléseket, de ígéri, hogy szeptemberben teljesíteni fognak minden kérést. 

Kéri a jegyző, hogy írásban is küldje át Benedek a módosítási javaslatát, amíg tart a szünet. A terem kellős közepén gyűl össze a kupaktanács, Benedek hangja hallatszik, ahogy magyarázza a bizonyítványát, az iskolatanács tagjaként. A másik, árnyékosabb sarokban Gálfi egyeztet valamit az Urbana vezérigazgatójával.

– Én mindent megtettem, amit tudtam, de csak keresik, hogy miért ne szavazzák meg. Megmondtam, hogy nem nekem kell közszállítás, hanem a városlakóknak – szól oda a polgármester a műszaki igazgatónak, miután szétválnak útjaik Hadnaggyal.

Közben berekesztik a szünetet, Benedek visszavonja a módosító javaslatát, mert azt az ígéretet kapta, hogy rendkívüli tanácsülést hívnak össze majd szeptemberben, még az iskolakezdés előtt az iskolai gázszámlák rendezésére.

Ölvedi sürgeti a napirendet, a felterjesztéseket röviden kéri a kollégáktól, hogy haladjanak, mert 10 óra elmúlt.

A város fejlesztési irányait megadó stratégiát el is fogadják gyorsan. Ahogy a háromsoros című következő tervezetet is, amely az iskolaigazgatói és -aligazgatói versenyvizsgabizottságba új tagok nevesítéséről szól. A POL részéről Ölvedi Zsoltot, az RMDSZ részéről Jakab Zoltánt.

Utca és közterület fejlesztése céljából magántelkeket adnak le a városnak, egyet Szombatfalván, egyet a Borvízoldalban. Egy 2004-ben jóváhagyott koncessziós ügyben módosítás történik, Kútmocsár zónában pedig több magántulajdonos egy területet cserélne el útszélesítés céljából a várossal. Péter Balázs élcelődik, hogy annak ellenére, hogy negatív jelzőkkel illetik a szakbizottságot, pozitívan bírálták el. Meg is szavazzák.

Hargita Víz Egyesület üzleti és beruházási tervét, mérlegét kellene elfogadniuk a soron következő közgyűlésen. Ölvedi Zsoltot delegálnák. A POL nevében Péter Balázs kérdi, hogy a fejlesztési tervben Udvarhely milyen mértékben szerepel. A következő ciklusban fog részesülni, tisztázza a jegyző. A polgármester féléve megígérte, hogy bekerül a város. Van-e papír róla, ha igen, milyen összeggel? – szegezi neki Gálfinak az RMDSZ soraiból Benedek. Nem csak Udvarhely, hanem az egész környék fog részesülni, 61 millió euró összértékben. Benedek írásos tájékoztatást kér, Gálfi megígéri neki. A következő tanácsülésre meghívják a Harvíz képviselőit, emel rá egyet Ölvedi. A megbízását rögtön meg is szavazzák utána.

10 óra 15 perc Mivel a közszállítás átadása az Urbanának „lekerült”, 14 ANL-lakás eladása következik. Mindegyiket „a szokásos pozitív hozzáállással”, pozitívan véleményezte a szakbizottság, hangsúlyozza Péter Balázs. Pikk-pakk meg is vagyunk az egésszel.

A Székelyudvarhely Térségének Közösségi Fejlesztési Társulásának és a Transcom Udvarhelyszék Közösségi Fejlesztési Társulásnak egy-egy ingyenes székhelyet biztosítanak.

37 utca és egy körforgalom közvilágításának felújítására pályázik a város, kérik a tanács jóváhagyását. Megkapják, „mint minden jól előkészített projekthez” – hízeleg Péter Balázs, mire Ölvedi megköszöni a támogatást. Szívesen, nyugtázza Péter.

Behoztuk a lemaradást, állapítja meg Ölvedi, mintha egy késéssel felszállt fapados járat pilótája volna.

10 óra 25 perc A főjegyző bemutatja a Számvevőszék legutóbbi döntését, amely három dolgot állapít meg: az utóbbi 3 évben a hivatal elmulasztotta felértékelni bizonyos javait; nem követte 65 esetben az építkezési engedélyek érvényességét és a munkálatok átvételét; az Urbanánál törvénytelenül költöttek el 187 ezer lejt építkezésekre, és nem történt kellő előrelépés ez ügyben, ezért a hivatalnak kérnie kell a lebontásukat. Venczel tájékoztatása szerint utóbbit meg is lépték, várják, hogy az Urbana teljesítse a feltételeket, és akkor elkerülhető a drasztikus lépés.

10 óra 30 perc Már csak a Pro Urbe díjak és a díszpolgári cím átadása van hátra, de mivel 12-re van programálva az ünnepi átadás, ezért háromnegyed 12-ig szünetet rendel el az ülésvezető Ölvedi. Akkor találkozunk újra.