Élőben az áprilisi tanácsülésről

Fotó: Győrfi Kata

9.00 Boldog költségvetési új évet kívánunk innen a városháza tanácsterméből, ahol már nagycsütörtökön, alig negyedévvel január 1-je ut’n eldőlhet, hogy mire költhet a város. Javasoljuk, hogy ha Romániának nem sikerül már január 1-jén elkezdenie az új évet, akkor tegyék át valamikor júniusra, s így időben, már a következő januárra elkészülhet az országos meg a városi költségvetés.

Na de félre gúny, kezdődjön a móka. Akarjuk mondani, a munka!

9.14 Szabizottsági ülésekkel kezdenek, majd Venczel Attila jegyző jelenlétet számol, mindenki jelen van, majd felvezeti a tényállást, és Péter Balázs ülésvezetőnek adja át a szót, aki elmondja, kik kértek napirend előtti hozzászólásra engedélyt.

Derzsi László az első, az EP-választásokra hívja fel a figyelmet, kampányol, hogy legyünk ott, amikor az EP-ben a következő időszak költségvetéséről döntenek. Felkéri az itteni MPP-t, hogy az országos szervezetéhez hasonlóan támogassa a FUEN jelöltjét, Vincze Lórántot.

9.18 Sinka Arnold Dsida Jenő Nagycsütörtök című versét olvassa fel, majd elmondja, arra gondolt, hogy Székelyudvarhely segítse a Notre Dame újraépítését egy jelképes összeggel. Az is felmerül, hogy Hargita megye szintjén lehetne összefogni, és közösen támogatni a leégett templom felújítását. Péter Balázs megkéri Gálfi Árpád polgármestert, nézzen utána a lehetőségeknek.

9.21 Ványolós tanár úr nagycsütörtöki, magyar nyelvápoló hozzászólása következik. “Ratifikálunk, devizt, auditot csinálunk”, “volt időnk pozitív előrelépésekre is a negatív előrelépések mellett” – csíptünk el néhány gondolatot. Ezt élőben kell hallgatni.

9.25 Gálfi Árpád mutatja be a mára tervezett határozattervezeteket. Huszonhat napirendi ponttal és két kiegészítéssel készült.

Az országos költségvetés késői elfogadását követően végre Udvarhely is megkapta a sarokszámokat a megyei pénzügytől, így véglegesíteni lehetett a költségvetés-tervezetet. Az erősen központosító bukaresti politika eredményeként az önkormányzatok idén sem rendelkeznek az őket megillető anyagi forrásokkal – olvassa. Bár idén kicsit többet juttatnak a településeknek, gondoskodtak arról, hogy terheket is rójanak mellé az önkormányzatokra. A költségvetés biztosítja a város és intézményeinek stabil működését, javításokat, de fejlesztésekre, beruházásokra több nagyértékű pályázatból jut csak pénz.

Megemlíti, hogy idén először részletesen tanulmányozható a költségvetés-tervezet, a keddi szakbizottságok néhány módosítással elfogadták a tervezetet, így “merem remélni”, hogy viták nélkül, operatívan szavazzák azt meg.

9.29 Fontos határozattervezet a Szejke rendezési tervének elfogadása, a civil és sporttevékenységet végző szervezetek támogatása.

9.30 Benedek Árpád Csaba a különfélékkel egészítené ki a napirendi pontokat, összesen tehát 28-at, az önkormányzat egyöntetűen elfogadja.

9.31 A határozatok közül elsőként elfogadják a 2019 február 14-i, illetve a 2019 február 28-i rendes havi tanácsülések alkalmával szerkesztett jegyzőkönyveket, és jöhet a költségvetés elfogadásának megvitatása.

9.32 A költségvetés-tervezetet Jakab Attila városmenedzser mutatja be. Kivetíti az udvarhely.ro honlapról a terveket. A város bevétele összesen 80.113.000 lej (az idei 70 millióval plusz az előző évről megmaradt közel 10 millió lejjel együtt). Az intézmények költségvetése százezrekkel növekedett az évek során, a 2017-es 700 ezer lej körüli összeghez képest a könyvtár idén 900 ezer lej körüli összegből gazdálkodik.

Három módosítás történt. Péter Balázs tanácsos 150 ezer lejt kért átcsoportosítani a karácsonyi rendezvény költségvetéséből egy nyári közösségi tér megvalósítására. A szociális osztály költségvetése 12 ezer lejjel növekedett, a harmadik módosult tétel a programoké, 10-ből 8 program lett, két pont költségeit újraosztották az RMDSZ javaslatára úgy, hogy bizonyos fejezetekhez 10-20 ezer lejjel többet csoportosítottak.

Kisebb vita alakul ki a cekendi út munkálatainak költségvetéséről. Derzsi László gratulál a bemutatáshoz, a kommunikációhoz elsősorban, de úgy véli, ez nem feledtet el egy olyan nagy problémát, mint az, hogy Székelyudvarhely városa képtelen elkölteni átlagban 9-10 millió lejt évente. A városi zöldségpiac, a jégpálya, a kutyamenhely projektjei évről évre csúsznak, lehet, hogy ez a cél: spájzolni kell 2020-ra. Nem a mindenkori polgármester és városmenedzser kell, hogy eldöntse, mik a város prioritásai, hanem a mindenkori önkormányzat. Ismét javasolni fogja ezért a módosításokat, amelyeket a szakbizottságokban a koalíciós tanácsosok lesöpörtek az asztalról.

Jakab Attila válaszol: nem udvarhelyi probléma a pénz görgetése, Csíkban 40 millió lejt görgetnek maguk előtt, nem tekintik ezt követendő példának. Az országos költségvetés késői elfogadása és a közbeszerzési folyamatok lassúsága miatt van ez. Év közben, mikor látjuk, hogy melyik feladatok haladnak jobban, átcsoportosítjuk azokra az önök segítségével összegeket.

Hajdó Csaba veszi védelmébe Jakabot, és Mike Levente is hozzászól a témához. Sajnos nem tudjuk követni, mert Jakab Attila mosolyogva nézegeti az e-mailjeit, amit ki is vetít. Reméljük, elcsípünk valami izgit, de csak egy táblázatot nézeget sok-sok számmal.

Derzsi László kér szót és az oktatási költségek megemelését 10 százalékkal. És nagyon sok módosítást: a Kipi-Kopi és a Benedek Elek kapnak kevesebbet, ezt növelnék, a Művelődési Ház költségvetését 60 ezer lejjel, a Kacsó András emléktábla körüli tér rendezésre 50 ezer lejt, 20 ezer új könyvek vásárlására, a szociális szolgáltatók (az Orbán Alapítvány és a Szent Ferenc Egyesület a Sérült Gyerekekért) 50 ezer lejt kapnának. Az RMDSZ 120 ezer lejt a városi uszoda megtervezésére fordítana, míg az egyablakos ügyintézés bevezetésére 160 ezer lejt javasolnak bevezetni. Utóbbi éppen a koalíció kampányígéretei közt szerepelt.

A fedett jégpályára elkülönített összegből is át kellene csoportosítani más tételekre, mert a legutóbb erre szánt 1,6 milliós összeget sem sikerült elkölteni.

Venczel Attila jegyzőnek egy A4-es oldal nem volt elég a módosítási javaslatok lejegyzésére. Szerinte legnagyobb baj, hogy túl későn lettek megfogalmazva. Ha belemegyünk a részletekbe, a mai napon nem tud költségvetése születni Székelyudvarhelynek, mondja. 

Hajdó Csaba: a jegyző úr még nem ismeri a politikai kommunikációs technikákat, az RMDSZ javaslataival nincs baj, azzal van baj, hogy milyen jellegű javaslatokat fogalmaz meg. Azok az intézmények, amelyeknek az RMDSZ pénzt kér, a polgármesteri hivatal alárendeltjei, hosszú hónapokon át zajlottak már az egyeztetések. Az intézmények költségvetési módosításai nem stratégiai jellegűek, szinte mindegy, hogy idén vagy jövőre újítják fel a művelődési ház villanyhálózatát, de legalább súrlódás alakul ki a polgármesteri hivatal és az RMDSZ között.

Benedek Árpád Csaba a profi versenysportra hívja fel a figyelmet, nem igazán kaptak a városi sport klub tevékenységéről beszámolót. A koalíció az összes sporttevékenységre annyit különít el, amennyit egyedül a VSK működésére, ezzel nem ért teljesen egyet. Orbán Árpád után Derzsi László veszi vissza a szót, a 9-10 millió lejt legalább el kellene költeni, mondja. Folyik a politikai csetepaté.

Ketesdi Imre javaslata 5 perc szünet. “Csaba gyere na, légyszíves, ne kávézz most, na!” – mondják Hajdónak. A tanácsosok el is vonulnak szünetre. Lejárt egy óra és egy negyed a tanácsülésből, és még a második napirendi pontnál tartunk.

10.21 A szünet alatt született egy javaslat az MPP-EMNP koalíció részéről: az 1-es pontról áttesznek 40 ezer lejt az 5-ös ponthoz a profi sport támogatása érdekében. Jakab Attila szerint az új sporttörvény megváltoztatta a finanszírozás módját, ha elveszik az 1-estől azt, amit amúgy sem tudnának elkölteni, az 5-öst segítené. Sinka Arnold szerint az 1-esből készült fel az olimpiára Veress Erna, ezért nem javasolná, hogy ebből finanszírozzák az 5-öst. Tévesen – jegyzi meg Jakab Attila, épphogy ebből már nem készülhetne fel Veress Erna a törvény szerint, neki más programból kell adni.

Fejezetek alapján fognak szavazni a költségvetésről. Az 51-essel kezdik, 11-en támogatják, a koalíció tagjai, az RMDSZ tartózkodik. Ez megismétlődik az 54-es, az 56-os, 65-ös, 61-es, 66-os, 67-es, 68-as, 70-es, 74-es, 80-as, 81-es, 84-es fejezetek esetében.

A mellékletekről szavaznak, a város saját kulturális programjait tartalmazó 11-es mellékletet 11-en támogatják, 8-an tartózkodnak. A 10-es melléklet a vissza nem térítendő beruházási programok jegyzéke: 11-8. A 9-es melléklet: az előző évi többletek fejlesztésre való felhasználása: 11-8.  A 8-as melléklet a gazdasági programok jegyzéke: 11-8 arányban megszavazzák. A beruházásokat tartalmazó mellékletet 11-en támogatják. A személyzeti létszámra vonatkozó költségeket is 11-8 arányban szavazzák meg, akárcsak a kulturális programok jegyzékét, a pályázati pénzekből származó alapot tartalmazó – külső költségvetés – 4-es mellékletet, a 3-as mellékletnek is ez a sorsa. A helyi költségvetés a javasoltak alapján módosított számait 11-en szavazzák meg. A város általános költségvetését 11-en támogatják, 8-an tartózkodnak.

Felszállt a fehér füst. Habemus költségvetés!

10.40 A Városi Sport Klub vezetőségébe választanak képviselőt, Hajdó Csabát javasolják, és meg is választják.

10.41 A Fások utca 3 szám alatti 8260 négyzetméter területű ingatlan városrendezési terve következik, ahol lakóparkot létesítenének. Ez a terület jogi személy tulajdonában áll. Az urbanisztikai szakbizottság kérdezi, hogy sikerült-e a friss telekkönyvet csatolni a dokumentációhoz – mondja Sinka Arnold. Ennek a kérés beadásakor kell érvényesnek lennie, tehát a törvényes előírásoknak megfelel az intézkedés – vonja le a következtetést a tanácsülést vezető személy.

Mike azt mondja, hogy azóta meg is változhatott akár a tulajdonos, ezért kérik a friss telekkönyvet a szokásjog alapján. Venczel Attila jegyző szerint ez jogilag nem fontos. Sinka figyelmeztet, hogy elvi döntést hoztak korábban erről a tanácsosok, és ennek hiányában nem fogja támogatni.

Mike kéri a telekkönyvi számot, és rendel egy friss telekkönyvet, húsz perc múlva itt lesz – ajánlja fel. Az urbanisztikai osztály vezetője megismétli, hogy jogilag minden rendben van, a kérés pillanatában a törvényes feltételeket betartották.

Benedek Árpád Csaba javasolja, hogy fogadják el a határozatot, kérjék a telekkönyvet, és majd, ha meglesz, az ülésvezető akkor írja alá. Venczel Attila azt mondja, feltételesen nem lehet elfogadni határozatot. Megjegyzi, a kérd–ésben érintett tanácsosok a vitához sem szólhatnak hozzá, nemhogy szavazzanak róla  néz Mike Leventére. Felkértük Mikét, szóljon hozzá – mentik fel a tanácsost kollégái.

Ötödik napirendi pontként a Szejkefürdő rendezési tervéről fognak szavazni. Szintén az urbanisztikai osztály vezetője, Bihari Cristina-Georgeta mutatja be. Hajdó kiemeli Fazakas Szabolcs szerepét, aki évek óta nyomja a mesét erőteljesen és a Szejke-projektet. Bíró Jolán szerinte ez egy olyan lehetőség, amellyel végre pénzt lehetne forgatni a Szejkén, így annak többi rendeltetése (mofetta, gyógyfürdő) is helyre állhatna. A rendezési tervet egyöntetűen elfogadják.

11.02 A 2020-as évre vonatkozó helyi adók és illetékek megállapításának alapját képező alapösszeg inflációs rátával történő aktualizálását, 4,7 százalékkal való növelését Czika Edit, a helyi adók és illetékek osztályvezetője mutatja be. Péter Balázs szerint ezzel szemben tehetetlenek. Derzsi László javasol valamit, de a jegyző helyreigazítja, hogy ezt az aktualizálást az önkormányzatnak április 30-ig meg kell tennie, nem képezi ez megfontolás tárgyát, a törvény kötelez rá, ellenkező esetben megkárosítják a költségvetést, és a felelősnek meg kell fizetnie a kárt. Reméljük, nem úgy élik meg a városlakók, hogy mi adót emeltünk, a törvény kötelez rá – szabadkozik az ülésvezető.

A Bányai János utca 26 szám alatt levő ingatlan közvagyon listába való felkerülése a következő napirendi pont. Az egykori kollégiumkertet megvásárolta a város, akárcsak a pingpong-termet. Szomorúan konstatálom, hogy ilyen fegyelmezetlen az önkormányzat, ki- és besétálnak a tagok – mondja Péter Balázs. Ványolós: kivételt képeznek a folyó ügyek, még fiatal a kolléga, tapasztalatlanságból nem tudja, hogy ezek a dolgok szabályozhatatlanok. Megszavazzák, majd a város köztulajdon-listáját módosítják többek közt az egykori Nyirő-villának nevezett ingatlannal.

11.11 Az Orange Rt-nek engednek át területeket optikai kábel lefektetésére, egyöntetűen elfogadják.

11.12 A város protokoll-költségeinek elfogadása következik, Simon Mária Tímea mutatja be, tulajdonképpen a máshonnan érkező vendégek elszállásolási és étkezési költségét tartalmazza a határozat. Benedek Árpád Csaba kért kimutatást, de hiányzik. Hajdó Csabának van egy retorikai kérdése: mire költötte az előző polgármester ezt a sok pénzt?

11.14 Az inkubátorház létrehozásának technikai és gazdasági feltételeit is elfogadják.

11.15 A Hargita Víz Egyesületbe választanak egy megbízott személyt, Ketesdi Imre módosító javaslatát nem fogadják el, a határozatot eredeti formában viszont megszavazzák.

11.17 Székelyudvarhely megyei jogú város könyvtárának „Nyirő József Városi Könyvtár” névre történő átnevezésének jóváhagyására vonatkozó határozatának a visszavonása kerül napirendre, kezdődik a harc.

Orbán Balázs: ha Ion Luca Caragiale mondatát szeretném parafrazálni, akkor a prefektus levele egy Elveszett levél. Minden jogi alapot nélkülöző vélemények vannak beleszőve, nyomásgyakorlás. Nagycsütörtök Krisztus elárultatásának napja, amikor a testület elfogadta ezt a határozatot, akkor mindannyian felelősséget vállaltunk, és árulásnak helye nincs.

Ennek értelmében úgy gondolja, a frakció nevében mondhatja, nem vonják vissza az elnevezésről szóló határozatot.

Derzsi László: kommunikációs bravúr Orbán Balázs részéről a prefektusra tolni ezt a felelősséget. Ezt az előterjesztést az MPP elnöke, a város polgármestere terjesztette elő, írta alá, és ebben annak a véleményének ad hangot, hogy az Elie Wiesel kutatóintézet valamint a Nemzetközi Holokauszt Szövetség véleménye alapján úgy gondolja, célszerű lenne a Nyirő Józsefről való elnevezésről szóló határozatot visszavonni annak érdekében, hogy a székelyudvarhelyi önkormányzat elkerülje a látszatát is, hogy emberiesség elleni bűntettel, fasizmussal vádolható személy kultuszát promoválja. (…) Amikor elvi kérdések így változnak, az RMDSZ nem fog ebben a kérdésben állást foglalni.

Péter Balázs is megdicséri Derzsit, milyen szépen kiforgatta az előterjesztés szavait, de hát neki most ez a szerepe, ezt kell mondania.

A jegyző felvállalja a kezdeményezést és aláírását, nem szégyelli, mert az előző tanácsülésen ő mondta el, hogy 30 napon belül válaszolni kell a prefektus kérésére. A prefektusnak az a dolga, hogy a törvényességet betartassa, a határozattervezet előterjesztése korrekt, a tanács dönthet róla. Orbán Balázs szerint ez kiváló alkalom, hogy előző döntését megerősítse. Hajdó felhívja a figyelmet, hogy a jegyző úr ne politizáljon, ne vegyen részt a politikai vitákban.

Mike Levente Derzsi Lászlónak nem kellene a szavak között olvasnia, Orbán Balázs tisztán s világosan megfogalmazta az MPP álláspontját.

Ványolós István: én nem szavaztam meg a határozatot a múltkor sem, nem a jogrend miatt, hanem az erkölcsi tartásom miatt, a filozófiából ismert caterogicus imperativusra hivatkozom, nekem nem tud erkölcsi példa lenni egy olyan személy, akivel nem értek egyet. Mélyen együttérzek tragikus sorsával, de nem tudok azonosulni vele.

Gálfi Árpád populistának nevezi Derzsit, és elmondja, hogy ő eddig is, ezentúl is Székelyudvarhely érdekeit képviseli. Ványolós István támogatja a határozat visszavonását, Sinka Arnold tartózkodik. A többi RMDSZ-es nem szavazott, ez tartózkodásnak minősül jogilag. Tizenegyen elutasítják, a határozattervezet elutasítva.

11.35 Egy tanácsosi tisztséget alakítanak át jogtanácsosi tisztséggé, az egyházak támogatása következik 190 ezer lej értékben. Közhasznú tevékenységekre, sporttevékenységekre fordítandó összegekről szavaznak – az összegekkel később jelentkezünk – elfogadják a határozattervezeteket.

11.40 Ezután a gázvezetékek felújításához szükséges területhasználati jog átadásáról van szó a következőkben: Csere, Baróti Szabó Dávid, Domb, Sas, Mező, Szombatfalvi és más utcákban újítja fel a Delgaz Grid a gázvezetékeket. Átengedik a használati jogot.

11. 41 Valami történik. Gloria, gloria –hangzik fel a dal a tanácsterem előteréből.  A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjainak kórusa énekel egy flashmob keretében. Sinka Arnold – katolikus teológiai iskolát végzett – azt mondja, nagyhéten nem énekelnek Gloriát. A reformátusok ezek szerint szoktak. Állítólag karácsonykor is felléptek. Az önkormányzat megtapsolja őket.

11.46 A huszonegyes határozatot és a huszonkettest elfogadják, ezeket a tanácsülés elején tartott szakbizottsági ülésen megbeszélték már, elektromos buszok vásárlásáról van szó.

11.47 A huszonhármast is mindenki elfogadja. Péter Balázs szélsebesen olvas, nem lehet követni.

11.48 A bicikliutakról szóló határozatokat is megszavazzák.

11.49 A következő tanácsülés vezetőjéről szavaznak. Az RMDSZ Benedek Árpád Csabát, a koalíció Orbán Árpádot javasolja. Először Orbánról szavaznak, ő lesz az ülésvezető májusban.

11.50 A Bethlen Gábor Általános Iskola felújításának költségeit módosítják a 114-es kormányrendelet miatt, jogi szolgáltatások igénybevételéről szavaznak, a babakelengye programot visszavonatta a prefektus, ezt akarják jogi úton megtámadni. Elfogadják.

11.54 Molnár Zsigmond ügyvéd megfogadásáról szavaznak az RDE-vel folytatott bírósági ügyben. Nyolc tartózkodással elfogadja a tanács. Gálfi: érdekesnek látja az RMDSZ, különösen Benedek Árpád Csaba szavazását mint az ügyben illetékesnek. Benedek Árpád Csaba: tudathasadásos helyzet, hogy hol barátkozunk, hol pereskedünk az RDE-vel, legutóbb olyan baráti hangot ütött meg a polgármester úr a vállalat új igazgatójával, hogy nem lehet eligazodni.

A polgármester úr nem kérte Benedek Árpád Csaba segítségét az elmúlt 3 év alatt. Gálfi válasza: nem barátkoztunk senkivel, ön lehet, hogy barátkozott, és ennek köszönhető, ami megtörtént.

Jönnek a különfélék.

12.05 Hajdó Csaba a holokausztra emlékező rendezvényre hívja meg a tanácsosokat (javasoljuk helyszínként a Nyirő József Könyvtárt). Erre Bíró Edit néninek eszébe jut, a zsidó temetőt jó lenne az emlékezés előtt rendbe tenni.

Ölvedi Zsolt a két Petőfi utcai régi ház, a Malom utcai régi malomház bontási engedélyéről kér választ, míg Arros Orsolya kéri a városvezetést, törvényes keretek között tájékoztassa a szociális lakások átadásának időpontjáról, a Nicolae Bălcescu és az Orbán Balázs utcai kereszteződés terveiről. Fülöp-Székely István válaszol a szociális lakásokról, a közszolgáltatóktól függ a szociális lakások átadása, a terveket a költségvetés elfogadása után tudják megvalósítani. A műszaki igazgató Benedek Árpád Csaba jelzőlámpákra vonatkozó kérdését is megválaszolja. Még a napokban elindulhatnak a jelzőlámpák.

Szarvas Zsuzsanna a Malom utcai és a Homoród utcai hidat említi, kéri, hogy a városlakók egészsége védelmében zárják le ezeket a hidakat. A játszóterek játékainak felújításáról szeretne pozitív választ hallani. Fülöp-Székely István: rossz a hidak helyzete, ha valaki szórakozik, garantáltan a vízben köt ki, normális használat esetében használhatók. A Homoród utcai hídra 1,5 tonnánál nagyobb autóval tilos rámenni, a gerendák nem mozognak, a pallók igen, az engedélyek megvannak a felújításhoz. Megjavítottak néhány játékot, ma reggel közölték, hogy újra letörték. Nem adjuk fel, megyünk előre.

Sinka Arnold a 9 hónapja beadott interpellációjára mai napig sem kapott választ, fél, hogy ha feltesz kérdéseket, ebben a mandátumban nem is kap választ. Reméli, felkerül az elektronikus szavazógép a tanácsterem falára, és akkor ezek az áldatlan állapotok megszűnnek, hogy ki hogy szavaz. Jakab Attila megígérte, a város kidolgozza a civil szervezetek számára az online pályázás feltételeit, úgy látszik, ez várat magára. Sinka: az Orbán Balázs és Nicolae Bălcescu utcák sarkán lebontott ház helye úgy néz ki, mintha kiöntött volna nemrég a Szejke-patak. Sinka a Petőfi utcai és Malom utcai házak bontásáról is érdeklődne.

12:16 Miután Derzsi László mindenkinek áldott húsvéti ünnepeket kíván Gálfi Árpád válaszol: az útkereszteződésben felszólították a tulajdonost, hogy nagyon gyorsan takarítsa le a területet. Ennek technikai akadálya volt, egészíti ki Péter Balázs, nem tudták, hogy szállíthatják el a szemetet. A két Petőfi utcai ház a ferences nővérek tulajdona, ők kérték a lebontását, hogy helyére óvodát építsenek, ehhez megvan már a minisztériumi engedélyük. Nem műemléképületekről van szó. Erről korábban itt írtunk. Nincs törvényes alapunk arra, hogy megakadályozzuk a bontást – mondja a főépítész. A Malom utcában az egyeurós üzlet melletti épületről van szó, ez nem a történelmi zónában van a főépítész tudomása szerint.

Gálfi köszöni az EMNP-MPP koalíció és a munkatársak, kiemelten Szilágyi István gazdasági igazgató építő jellegű segítségét a költségvetés kidolgozásában. Mindenkinek áldott húsvéti ünnepet kíván!

Ahogy mi is zárjuk élő közvetítésünket, és kellemes ünnepeket kívánunk.