Élőben a szeptemberi tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk a Szent István teremből! Kilenc óra elmúlt pár perccel, nagyjából mindenki a helyén, de még zajlanak az utolsó simítások a két új tanácsos beiktatása előtt. Úgy néz ki, a polgármesterre vártunk, pedig egyszerre érkeztünk be a kapun. Amint elfoglalja a helyét ő és a városmenedzser is, kezdődhet.

9 óra 10 perckor Berde Zoltán ülésvezető köszönt is mindannyiunkat, majd felkéri a jegyzőt, hogy iktassa be az új képviselőket a megüresedett helyekre. András Lehel és Szabó Zsuzsa helyére Becze Juliánna építész és Réthi Enikő-Kinga ügyvéd lépnek a POL frakcióba.

Fotók: Szabó Apor

Bibliával és virággal várják őket a pódium mellett felállított asztalkához. Külön felhívja a figyelmet, hogy az eskütétel alatt végig a Biblián legyen a kezük. Ezt románul és magyarul is megteszik, ahogy nálunk szokás, kezet fognak a polgármesterrel, jegyzővel, tapsot is kapnak a kollégáktól.

A jegyző megállapítja, hogy minden rendben volt, érvényes az eskütétel. Az RMDSZ-es Berde eredményes, jó munkát kíván nekik, kéri, hogy maradjanak hűek esküjükhöz, maradjanak a mandátum végéig (diszkrét kacagás a nézőtérből).

9 óra 20 perc A polgármester felolvassa a napirend fontosabb pontjait, a jegyzőnek hozzászólása van: a legutóbbi, augusztusi tanácsülésen elfogadott egyik határozattal kapcsolatban kifogásokat emelt. Az indoklásból úgy tűnt neki, hogy a frissített érték nem felel meg a jogszabályoknak a műjégpálya műszaki-gazdasági mutatóinál. Ezért kért magyarázatot az illetékes igazgatótól, a választ a tanácsülés alatt kapták meg és bebizonyosodott a gyanúja. Ezért javasolja a testületnek, hogy vonják vissza a határozatot és egy új, pontosított változatot fogadjanak el. A kórház vezetőtanácsára vonatkozó tervezetet visszavonja a kezdeményező (Pálfi Kinga alpolgármester), és egy újat javasolnak a helyébe. Az emlékműbizottságra vonatkozó tervezet pedig nem rendelkezik szakbizottsági véleménnyel, ezért a napirend elfogadása előtt ennek meg kellene történnie.

Benedek Árpád Csabának (RMDSZ) az a kérdése, hogy valamilyen szerződés íródott-e már alá a műjégpályával kapcsolatban. A jegyző megnyugtatja, az említett tanácshatározat elfogadása óta ilyen nem történt.

Az építész Becze Juliánnát javasolják tagnak az emlékműbizottságba és Bölöni Ildikót, a hivatal munkatársát titkárnak. Albert Sándor városmenedzsert, közgazdászt és Kurtus István orvost, POL-os tanácsost jelölik a kórház vezetőtanácsába.

9 óra 30 perc A jegyző megállapítja, hogy Dávid Endre és Kurtus István hiányoznak, előbbi igazoltan, így a 19-ből 17-en vannak jelen, a testület döntésképes. A napirendet el is fogadják.

Költségvetésmódosításra egy 1,7 millió lejes ÁFA-visszaosztás miatt van szükség: az adóhivataltól beérkező összeg kétharmadát a szociális gondozók kifizetésére (700 ezer), hőenergia ártámogatására (700 ezer) költik, a többit szétosztják különféle fejlesztésekre, néhány napközi és iskola (Ficánka, Kós, Tompa, Bányai), illetve a múzeum igénylésére 55 ezer lejt adnak – sorolja Vass Szabolcs, a gazdasági osztályvezető.

Darabont Gergőnek (RMDSZ) volna kérdése: volt-e egyeztetés a Budvár negyedi PUZ-ról?

Igen, volt egy tájékoztatás, van egy határidő, hogy megfogalmazzák panaszaikat, gondolataikat, számol be a városmenedzser. Az MPP-s Bindeát nem tudták meggyőzni a módosítás szükségességéről, ő egyedül tartózkodik.

A következőkben arról hoznak döntéseket, hogy kik képviselhetik a várost bizonyos helyeken. Az első a Harvíz Egyesület volna. – A Harvíz-es projekt még nagyon gyerekcipőben, tervezési fázisban van, a víz- és csatornahálózat felújítása egyhamar nem tud elindulni, ezért az RMDSZ frakció tartózkodni fog, jelenti be az ülésvezető Berde. Tizenegy képviselő így is mellette van, így átmegy a polgármester megbizatása.

Az Urbana vezetőtanácsába a tagok kiválasztási folyamatát és a vezetőtanács profilját már mind támogatják.

A nemrég létrehozott emlékműbizottság módosítása következik. Szabó Zsuzsa helyére kell jelölni valakit és titkárnak. Ide is Becze Júliát és Bölöni Ildikót jelölik. Nincs ellene senki.

„Picit furcsa”, mert nem szoktak iskolahálózatot módosítani, vezeti fel Pálfi Kinga alpolgármester, de azért van szükség erre, mert a kormány elrendelte, hogy a bölcsődéket a napközikhez rendelhetik hozzá jogilag. A városi bölcsőde a Csillagvár napközihez fog tartozni.

9 óra 48 perc Két ifjúsági lakást utalnak ki a Csereháton. Biró Jolán megfigyelte, hogy majdnem minden tanácsülésen van egy-egy hasonló határozat, de akik várólistán vannak, milyen eséllyel juthatnak hozzá? Erre a választ nem várja el a műszaki igazgatótól, de arra igen, hogy hány lakást osztott ki a hivatal és hányan vannak várólistán. A másik kérdése: még érvényes-e az a szabály, hogy év végéig kell frissíteniük a kérésbe foglalt adatait?

Továbbá, most, hogy újra itt az ősz, „milyen érdekes”– teszi hozzá, a városháza készül-e egy őszi nagytakarításra, mert hálásak lennének – udvariaskodva kéri számon a tanácsos asszony. Igen a válasz erre, de megvárnák az első fagyot, hogy hulljanak le a levelek, ez október végén, november elején várható.

68 személy van az ANL-s várólistán, 2020 szeptemberétől 7 lakást tudtak kiosztani a Csereháton. A törvény pedig nem változott, minden évben változhatnak a kérelmezők családi, gazdasági állapota. A 4-es irodában minden információt megkapnak, mondja Fülöp-Székely István. Az új szociálisoknál 49-en vannak várólistán, hat kérést bíráltak el az elmúlt évben. Az Urbanától visszavett lakásokból eddig összesen 13-at, most még négyet készülnek visszautalni. Nyomban szavaznak erről is, pont ez következik napirenden.

88 köbméter fát hirdetnek meg 170 lejes licitárban.

Az Ady Endre utcában kéri egy épülettulajdonos, hogy – a földtörvény értelmében – írják át a nevére az épületéhez tartozó, az állam nevén szereplő telket. Jóváhagyva.

Utca és járda létrehozása érdekében egy vállalkozó három csereháti beltelkét ajánlotta fel a városnak, 314 négyzetméterben, 18 ezer lejes értékben. Nem ellenzi senki.

10 óra 1 perc A város köztulajdonából három építményt magántulajdonba tesznek át, későbbi lebontás céljából, a Tompa László utcában. A várnál három kisebb építményről van szó: kapusszoba, raktár, garázsműhely.

Bérleti díjak következnek: az ártárgyalás során 200 ezer lejben egyeztek meg, amit a városnak ebben az évben kell fizetnie a református egyház épületeiben működő tanintézményekért (református kollégium, pedagógiai szakközépiskola). A könyvtár épületére meghosszabbítják a bérleti díját, mintegy 10 ezer lejt kell fizetnie városnak jövő év novemberéig. A Benedek Elek és az Orbán Balázs iskoláknak megengedik, hogy bizonyos épületrészeket bérbe adhassanak, amelyek ideiglenesen használaton kívül vannak.

Miután a Csalóka egyik, éppen beépülő oldalán elkészült a rendezési terv, a lakóövezetet átszelő utcát Naposdombra keresztelik. Mivel nem földrajzi név, ezúttal pontos román fordítás is kerül az utcatáblára.

10 óra 10 perc Az utolsó napirendi pontokhoz értünk: a hótalanítási közbeszerzésre vonatkozó szabályzat, feladatkönyv (tenderfüzet), keretmegállapodás mintáját kellene elfogadni. Berde üdvözli, hogy nem kell erről évente dönteniük, ugyanis négy évre szól majd ez a döntés.

A rendes napirend végére veszik elő a kórház vezetőtanácsára vonatkozó döntést. A helyi tanácsnak két tagja lehet, egyikük pedig közgazdász. Albert Sándor esetében ez rendben is volna, „nem is akármilyen közgazdász”, bókol neki Venczel, viszont városmenedzserként a hivatal apparátusához tartozik, így nem lehet a tanács jelöltje. Jakab Zoltán rákérdez, hogy van-e a többségi frakciónak, a POL-nak más javaslata. Péter Balázs visszaszól határozottan: nincs, kitartunk mellette. Meg is van a többségük hozzá, az ellenzék tartózkodik. Kurtus István és Albert Sándor képviselhetik a tanácsot, viszont a jegyző nem fogja ellenjegyezni, ez még gondot okozhat a prefektusnál.

A különféléknél Venczel Attila főjegyző bemutatja a Számvevőszék augusztus 26-ai döntését, mellyel féléves haladékot kap a város a 2017. évi döntés végrehajtására. Történtek lépések, de befejezetlen a csődbe vitt Udvarhelyi Média Kft. (a város 2014 és 2016 között működő lapkiadója) ügye és egy protokollösszeg behajtása. A polgármester elrendelte a kártérítést, viszont az érintettek bíróságon megtámadták, mondja el róla.

Berde szót ad magának, jelzi, hogy a tanévvel elkezdődtek a torlódások a forgalomban. Az iskolaigazgatók részéről volt egy kezdeményezés, hogy félórás eltéréssel történjenek az iskolakezdések, emlékeztet. Az RMDSZ nevében kéri, hogy a polgármester egyeztessen az iskolavezetőkkel, a közlekedési bizottsággal, hívja be a frakciókat, hogy tudjanak beszélni például az iskolabuszok indításáról is.

Pálfi Kinga alpolgármester örvend, hogy felhozta a témát. Kikéri a hivatal részéről, hogy az első felvetés éppen ők kezdeményezték. Az első lépés az, hogy a Refiben nyitottak arra, hogy fél 8-kor kezdjék az iskolát. Továbbá, október 4-étől elindul a Lábbusz program, a szentgyörgyi mintájára, a helyi rendőrök és önkéntesek fogják segíteni a gyerekeket gyalog iskolába menni. Azt is ajánlja, hogy ne mindenki érkezzen utolsó percben, illetve ne akarjon az iskola előtt parkolni. Az iskolabuszprogramhoz már dolgoznak az útvonalakon, a költségvetésen.

Berde kitart amellett, hogy egyeztessenek még ezekről, keressenek együtt megoldásokat.

Péter Balázs meglepetten hallja, hogy két osztálynyi gyermek szüleitől kérdezzük, hogy vajon nekik megfog-e felelni a korábbi kezdés. Fel szeretné hívni a szülők figyelmét, hogy 30 ezer ember életét is könnyítené. Az iskola vezetőtanácsának részéről macskadobálás, hogy ne lépjék meg a lépést. Nem ördögtől való, sok városban megcsinálták már. Kijavítják magukat az előbbi felszólalók: nem két osztályról, hanem évfolyamonként két osztályról van szó. Péter Balázs kicsit visszavesz a hangból, de fenntartja álláspontját.

10 óra 25 perc A Tomcsa Sándor negyedben még mindig probléma a hangoskodás a Küküllő-parti filagóriánál. A lakószövetség elnökét szólítják a mikrofonhoz, hogy elmondhassa panaszát: „ezelőtt 5-6 évvel, amikor megépült a part, örültek, amíg neki nem fogtak az építménynek. Azt hitték, virágültetvény lesz belőle, de a filagóriát és a pihenőt egyáltalán nem használják, csak a környék diákjai. Ott van a Palló „pipatóriuma” nappal, letörték a sövényt is, éjjel pedig jön a másik váltás, akár 3 óráig is hangoskodnak, bömböltetik a zenét. Az ott lakó hölgy kihívta a helyi rendőröket, nem foglalkoztak vele, száz aláírást is gyűjtöttek. Úgy volt, hogy áthelyezik ezeket a tárgyakat, de a hivatal véleményezése valamiért idén elmaradt”, mondja. Állítólag Biró Edith is tudna beszélni a fiatalok viselkedéséről, „csak rájuk nézett, s épp hogy meg nem lökdösték”.

Úgy néz ki, hogy a kivilágítás nem oldotta meg a helyzetet, jegyzi meg Berde. Többször kijártunk, kértik a helyi rendőrséget, hogy járőrözzenek – teszi hozzá a műszaki igazgató. Ez egy beruházás keretében történt meg, így kicsit bonyolultabb a költöztetés. A következő lépés az volna, hogy bővül a térfigyelő kamerarendszer. Amikor ott jár a rendőrség, pont nem találnak zajongókat, ezért arra kéri az ott lakókat, hogy azonnal jelezzék, amikor ilyen történik. Berde azt kéri, hogy záros határidőn belül helyezzék ki a kamerákat, legalább kettőt.

Gálfi szerint is oldódnak problémák ott, ahol kamerák működnek, ő is azt ígéri, hogy a közbiztonság érdekében fognak megoldásokat keresni. Szeretné továbbá tájékoztatni a testületet és az érdeklődőket, hogy miért késett pár percet az ülésről: aláírta a II. Rákóczi Ferenc utcára és a Függetlenség sugárút 10. szám alatti tömbház szigetelési szerződését, jelenti be dicsőségesen, ígérve, hogy a beruházásokat hatékonyabban fogják rendezni, ne mondhassa senki, hogy nem valósulnak meg.

– Ne kelljenek ultimátumok, ha egy csapatban nyertek, akkor csinálják együtt – drukkol neki Berde, ezzel zárva is az ülést. A pontos idő 10 óra 40 perc.