Élőben a májusi tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk a városháza Szent István terméből! Érkezésünkkor még gyűlésezett a szakbizottság.

9 óra 3 perc van, szép lassan gyülekezünk, a polgármester úr szokása szerint nagyon vidám, láthatóan jó egészségben van, a kézfogások után elfoglalja helyét, és kezdetét veszi a tanácsülés.

9 óra 5 perc A jegyző belevág, 19-ből 16-an vannak jelen, igazolatlanul hiányzik Benedek Árpád Csaba az RMDSZ részéről, Kurtus István és Pál Dénes a POL részéről. Felhívja a tanácsosok figyelmét, hogy kötelesek előzőleg tájékoztatni a hiányzásaikról, amennyiben előre láthatók, és igazoltnak minősülnek, ha például szakmai tevékenységük miatt esik meg.

Benedek jelezte, hogy késik, szól be nevében a frakcióvezető Berde Zoltán. A jegyző ismétli: nekik szóljanak, ha lehet. Péter Balázs jelzi, hogy e-mailben megkapták már Berdétől.

Fotók: Ilyés Zalán

Áldott szép jó reggelt kíván a polgármester, köszönti a jelenlévőket és az online követőket is. A mai napirendet sem olvassa fel teljesen, csak kiemel néhány pontot belőle: költségvetési zárszámadások, Urbana Rt. jogi helyzete, tanulói ösztöndíjak, megüresedett szociális bérlakás, telkek köztulajdonba vétele, ügyvédfogadás. Bízik abban, hogy a város érdekét szolgáló jó döntések születnek majd.

Elfogadják a napirendet, közben megérkezett Benedek, már ő is szavazott. 

Az első pont: az áprilisi tanács jegyzőkönyvében javították a jelzett hibákat, a módosított formában el is fogadják egyöntetűen.

Pénzt kap a város, ezt kell befogadni a költségvetésbe: 1,3 milliót a megyei tanács jövedelemadóból kiosztott összegeiből, aminek nagy részét az Orbán Balázs tornaterem önrészére fordítja, a maradék 50 ezer lejt pedig a zöldségpiac felújítására. További 3 millió lejt kap a város a kórház számára, 2,8 milliót eszközvásárlásra, 200 ezer lejt épületjavításra. Nincs ellene senki.

A 2020-as évi zárszámadást is bemutatja a gazdasági osztályvezető, Vass Szabolcs, a tanácsosok megkapták a részleteket, így nem is bocsátkozik bele. 11 szavazatot kap a POL részéről, a többiek tartózkodnak.

Az első negyedév zárszámadása következik, csak néhány számot említ: 48-ból 41 millió megvalósított bevétel, kiadás oldalon 52 millió volt a tervezett összeg, elköltve 36 millió. Nincs kérdés, szavazás következik, ugyanaz a felállás.

Az Urbana Rt. gazdasági igazgatója elmondja, a korábbival nagyjából azonos nagyságú hőenergiával számolnak a következő télre. 468 lejes gigakalóriaárral terveztek most is, az önkormányzat által jóváhagyott szubvencióval.

Költségek 55%-át nyersanyagköltségek, 28%-a személyzeti költségek képezik, fizetésemelés nélkül, de plusz három személyt alkalmaztak az oltóközpontokba, akik a takarítást végzik. 106 ezer lejes profittal terveznek, 6 millió lej körüli bevétellel és kiadással. Ezt is csak a POL-osok szavazzák meg.

Visszaemelték a közgyűlés fogalmát az Urbana alapító okiratába, a helyi tanács tagjai fogják képezni. A jegyző szót kér, kicsit részletesebben kifejti a szakbizottsági módosításokat: a 2020-ban jóváhagyott okiratban szükség volt csiszolásokra. Három ellentmondásos jogszabályt emleget, így elhatárolták a helyi tanács szerepköreit és hatásköreit: mikor dönt önkormányzati testületként és mikor a cég közgyűléseként. A gyűlések összevonására vonatkozik az egyik módosítás. Fontosnak tartja megjegyezni, hogy az Urbana tulajdonosa nem a tanács, hanem a város, amelyet a tanács képvisel a cégen belül. Úgy tűnik, mindenki megértette, mindenki támogatja.

9 óra 28 perc A tanulói ösztöndíjösszegek következnek: a decemberi kormányhatározat minimum 100 lejben határozta meg, a város oktatási intézményeiben a következők lesznek: szociális 100, tanulmányi 100, érdemi 110, teljesítmény 120 lej.

Jakab Zoltán RMDSZ-es képviselő, aki civilben a Palló aligazgatója, módosító javaslatot terjeszt fel: a tanulmányit és szociálist 100 lejben hagyná, 120 volna az érdemi, 150 lejre emelné a teljesítményt, hogy érezhető különbség legyen közöttük. A jegyző hozzászól: a legjobb, ha az iskolai testületek állapítják meg, hány ösztöndíjat osztanak ki, de kéri, hogy vegyék jegyzőkönyvbe: ezt a számot a tanácsnak kell megállapítania. Szerinte májusban dönteni az idei ösztöndíjakról mindenképp elnapolásnak minősül, jó lenne hamarabb következőkor hamarabb megkapni az iskoláktól a keretszámokat. Az országos szint fölé mehetnek, de azt a városi költségvetésből kell pótolni.

A módosításokkal együtt mindenki támogatja.

A szociális intézményeknél elhelyezett kiskorúak gondozási költségében 170 lejről 200 lejre emelték a város hozzájárulását per fő, per hónap. A felnőtteknél 250 lejben állapítják meg a kvótát, nyolc udvarhelyi személy érintett. Elfogadják mindkettőt.

Kiszerződtetésre szánt szociális szolgáltatások, amiket már jóváhagytak korábban az akciótervben. A licitet megnyert szervezetekkel akar szerződést kötni a hivatal. Jóváhagyva.

A Csereháton és a Cekend utcában is megüresedett egy-egy szociális bérlakás. Közben gond akad a mikrofonnal, de a polgármester, jó házmesterként azonnal ugrik, akár többször is, hogy megoldja a problémás helyzetet. Elfogadják mindkettőt.

10 bani per lakos, összesen mintegy 3400 lej tagsági díjat fizet a város a Romániai Energia Városok Egyesületéhez, amelynek 1994-től alapító tagja. Energiahatékonyság területén aktivál elsősorban, elnyertek egy tanácsadói szolgáltatást a 2027-ig tartó ciklusban, az elemiseknek szánt Közlekedési kígyó nevű program is ehhez kötődik – mutatja be a hivatal munkatársa. Nincs ellenvetése senkinek.

9 óra 43 perc, tizennegyedik napirendi pont: a 2016-ban megalakult Zetelaki Erdőgondokságban részvényes a város is. Személycserére van szükség a társaság gyűlésein, mert a korábbi küldött már nem dolgozik az önkormányzatnál. A tanács részéről rendben van.

A Szarkakőről származó tűzifa kiindulási ára százhuszonhat lej per köbméter. 175 köbméter lombhullató fáról van szó, a Bükkfa utcában lesz a lerakat.

Két államosított telket az igénylő lakóháztulajdonosok kérésére és nevére magántulajdonná minősítik. Az egyik a vár környékén, a másik a Gábor Áron utcában található. Megadják.

9 óra 50 perc Hogyan működhet a trágyatelep? – igen, erről is szükséges szabályzatot elfogadnia a tanácsnak. Többek között a trágyaszórás ütemét is le kell szabályozni, tudjuk meg a mezőgazdasági osztály vezetőjétől, illetve bírságokat is megszabnak a trágya törvénytelen szórása, elhagyása esetében. Június hónaptól városszinten lehetővé válik a nem szükséges trágyát a gazdaság helyszínéről díjmentesen átveszik és kiszállítják a cekendi tározóban. A trágya tulajdonjoga átszáll a városra. A mezőgazdasági földekre kiszállítást és trágyaszórást is vállalni fog a hivatal apparátusa.

Sándor Alpár még szól néhány szót napirenden kívül: a szokásos, tízévente történő mezőgazdasági statisztikát említi, kérdőívezni fognak a terepügynökök, ami a minisztériumnak szükséges a mezőgazdasági politikák és támogatások meghatározásához. Kéri a gazdák együttműködését.

9 óra 56 perc, útépítés céljából egy 306 négyzetméteres területet a Csereháton és egy 100 négyzetméteres területet a Borvizoldalban, a Templom utca felett köztulajdonba vesznek.

A villanytelep utcai fogászati rendelők egy részét a megyei gyermekvédelmi igazgatóságnak ingyenesen rendelkezésére bocsátják kétéves időtartamra.

A múzeum Bethlen utcai épületét és telkét az intézmény kérésére saját ügykezelésbe veheti 15 évre. Péter Balázs külön örvend, hogy ez végre megtörtént.

A Budvár utca 2 szám alatti területen, a régi UCECOM iskola környékén négy fémbarakk életveszélyes állapotban van, ezért ki kell venni őket a közvagyonból, hogy lebonthassák őket. Jóváhagyva.

Kereken 10 óra, és alig egy óra alatt a rendes napirend utolsó pontjához érkezünk: ügyvédfogadás a menesztett fejlesztési igazgató, Puskás Katalin elleni polgári perben. A szejkefürdői beruházásnál ugyanis kárt állapított meg a polgármester, amit az ő nevére írt. Eddig mindkét szinten elvesztette az ügyet, viszont rendkívüli fellebbezési jogával él most, ehhez kér ügyvédet.

András Lehel (POL) ötezer lejes küszöböt javasol, ezt frakciótársai jóvá is hagyják, nevükkel is vállalják szavazatukat. Az RMDSZ tartózkodik, az MPP részéről Bindea nemmel szavaz.

10 óra 8 perc A különfélék előtt van még egy kiegészítés: az inkubátorház működtetésére fizetendő tagsági díjat, 310 ezer lejt fizetnek ki, az első két negyedéves részletet máris utalják.

Most már tényleg elértünk a végéhez, a jegyző bemutatja a prefektus előzetes keresetét egy korábbi tanácshatározattal szemben. A testület úgy döntött, hogy Kurtus Istvánt jelöli a kórház vezetőtanácsába, viszont a jegyző már akkor megjegyezte, hogy közgazdászt kellett volna jelölniük a törvény értelmében. Venczel kéri, hogy a következő tanácsülésig fogalmazzanak meg javaslatokat, hozzák legalitásba a határozatot.

Benedek Árpád Csaba kimegy még a mikrofonhoz. Tegnap találkoztak a Szejke SK vezetőségével a szakbizottságok, miután a csapat feljutott az első vonalba. Úgy látja, hogy direkt támogatást nyújthat számukra a város, mert a hozzá tartozó alegységek (Urbana, Pro Sport Alapítvány) tulajdonában van, viszont tisztában van azzal, hogy a költségvetési módosításra csak ősszel, leghamarabb szeptemberben kerülhet sor, azelőtt pedig valahogy meg kell oldani az évadkezdést.

Berde egy lakossági kérést, panaszt tolmácsolna: a Tomcsa Sándor negyedben van egy filegória, megnyomorítják az éjszakákat az ott bandázó fiatalok. A kivilágítás ellenére is fennáll a probléma, sőt, tovább maradnak, az a tapasztalat. A végső megoldás a bontás és áthelyezés, kérik a polgármesteri hivatal közbenjárását.

Gálfi is megtoldaná eggyel, a Bányai utcában az extrémpálya hasonló problémákat szül, annak is az elköltöztetésében kell gondolkodniuk.

10 óra 17 perc Elbúcsúzik tőlünk az ülésvezető, még a villanyt is lekapcsolják, a 10 perces szünet után maradnak a tanácsosok az Urbana első közgyűlésére, ami szerintük nem sajtónyilvános.