Élőben a júniusi tanácsülésről

9.05 Üdvözöljük olvasóinkat június utolsó csütörtökén az Orbán Balázs díszteremből, ahol Orbán Árpád elkezdené a tanácsülést. Többen hiányoznak az RMDSZ-frakcióból, de apránként megjelennek ők is.

Gálfi Árpád vezeti fel a rendes havi tanácsülést, bemutatja a napirendet. Szerinte a 2016. választásokat megelőzően kampányfogásból csökkentették a hőenergia árat. Az Urbana úgy vezette fel az áremelést, hogy legkevésbé érintse a lakosságot. Egy másik kiemelt napirendi pont az újramelegített babakelengye-program. Más formában szeretnék elfogadtatni, mint amit a prefektus megtámadott.

40 hektáros területet akarnak megvásárolni, szélesíteni kellene a Farcádi, a Nárciszmező, a Lejtő és a Cserehát utcát, a gáz- és a vízszolgáltatónak pedig szabad hozzáférést nyújtanak a közterülethez, a munkálatok végett.

A Csereháton újonnan megüresedett ifjúsági (ANL) lakásokról is döntenek, a Tamási Áron Elméleti Líceum pedig a Bethlen-negyedben szolgálati lakást kér a várostól, amelyet egy román tanár foglalhat majd el, és újabb fejezethez ér az Orbán Balázs iskola tornatermének megépítése.

Hivatalosítani szeretnék az együttműködést Budapest XVII. kerületével (Pestszentlőrinc-Pestszentimre), és a Rotary Clubbal is partnerségbe lépne a hivatal, hogy a nemlátók számára megvalósítson egy helyi érdekeltségű projektet.

Az egyik napirendi pontot visszavonnák, de erre még visszatérnek.

9.10 Mike Levente bejelenti, hogy mától kezdve lemond az urbanisztikai műszaki bizottságban betöltött tagságáról, a cekendi szeméttározó miatt. Kérte, hogy a mostani valóságot tükröző adatokat, térképeket kapjanak meg a hivataltól, viszont csak 2009-ből kapott ilyet, amelyen nem szerepeltek az utak, a határvonal és a mostani épületek. Azzal vádolja Gálfit, hogy sértegette őt a legutóbbi ülésen.

Attól tart, hogy törvénytelenül fogadnak el tanácshatározatot, törvénytelenül költhetnek el jelentős összeget (több mint 100 ezer lejt), ehhez nem akar hozzájárulni, ezért mond le. Úgy gondolom, Gálfinak nincs szüksége az én szakmai segítségemre – mondja.

9.21 A jegyző nem akar belemenni a jogi részletekbe, valószínűnek tartja, hogy a tanácsosnak igaza van, de tény, hogy van egy kétéves időszak, amely alatt a törvénytelen építkezéseket rendezni lehet. Ezt a lehetőséget szeretnék kiaknázni. A pluszköltség is törvényes, ez az ára a mulasztásnak.

Emlékezteti a tanácsot, hogy a város vagyonába már decemberben bevették, a határvitától függetlenül. Már 15 éve ki kellett volna venni a mezőgazdasági forgalomból, és ha lejár a kétéves időszak, akkor fenntartják a törvénytelenséget.

Biró Jolánt a szejkei wellness-központról érdeklődik, röviden ismerteti a fejlesztések történetét. 2019 tavaszára kiépült a víz- és szennyvízrendszer, megtörténtek a mérések a forrásoknál. Ráadásul sós víz is feltört a felszín alól, még ha csekély is a hozama.

Őszre remélik, hogy megkapják Bukarestből a kitermelési engedélyt, a Szejkét turisztikai zónának kell nyilvánítani, ahhoz hogy pályázati forráshoz, külső befektetőnek megfelelő legyen. Az volna a kérdése a jegyzőhöz és a polgármesterhez, hogy időben megvalósítható vagy sem.

Gálfi a beruházási osztályhoz “küldi” és arról biztosítja, hogy folyamatban van az ügy.

9.25 Rátérnek a napirendre. Ványolós István egészségügyi okok miatt késni fog, de a kvórum adott, döntésképes a tanács. A 14-es napirendi pontot, ami a Rotary Club és Székelyudvarhely városának együttműködéséről szól a vakok és gyengénlátók számára jelzések kihelyezéséről, visszavonják átfogalmazás céljából. A javaslat témája nem fog változni, a megfogalmazása igen – mondja a jegyző. Javasolják a napirendi pontok egyebekkel való kiegészítését.

9.27 A költségvetés-módosításról szól az első határozattervezet: a megyei tanácstól a Tompa László iskola kapott 80 ezer lejt speciális oktatási igényű gyerekek fejlesztésére, ezt kell bevezetni a büdzsébe, vezeti fel a javaslatot Szilágyi István gazdasági igazgató, és a tanács elfogadja.

9.30 Hadnagy Gábor Urbana-igazgató elmondása szerint a gyártási paraméterek ugyanazok, mint évekkel ezelőtt, a hatékonyság enyhén javult, viszont szükség van a hőenergia árának emelésére, mert legutóbb, 2016-ban is csökkentés történt. Egyre több iskola és közintézmény a rendszerre van kapcsolva, a hivatal közreműködésével.

Egyetlen tevékenysége a hőenergia előállítása, évente hat hónapig tart a tevékenység, nyáron a töredéke, viszont az üzemet működtetni kell. Az eladási ár nincs összhangban a nyersanyag és az előállítás árával, ezért kötelességük javasolni megoldásokat. Az áremelésen kívül az lehet megoldás, hogy más közszolgálati megbízást kapjon a várostól. Felhívja a tanácsosok figyelmét arra, hogy a város résztulajdonos, ezért is felel a cég sorsáért, amely a magánpiacon nem tudja megállni a helyét.

9.35 Derzsi szót kér és kap. Emlékeztet, hogy az EMNP-MPP koalíció szerzett többséget 2016-ban, amely politikai döntést hozott 2017-ben, lecserélte az Urbana vezetőtanácsát, saját embereikkel töltötték fel. Derzsi elutasítja, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetet a volt városvezetésre kenjék. Emlékeztet, hogy a 2016-os árcsökkenés ellenére nyereséges volt a vállalat.

“Finoman mondva siralmas” a cég helyzete, mint kiderült a vállalat legutóbbi közgyűléséről, és még hátra van további hat hónap a szolgáltatás újraindításáig. Az RMDSZ-frakció elutasítja a “tűzoltási akciót”. Amikor ég a ház, hiába jövünk az önkormányzat elé, mondja. Elvárja, hogy a koalíció vállalja az elmúlt évek döntéseit, mulasztásait, és álljon elő egy konkrét stratégiával, ne várják meg, hogy az egyetlen megoldás a törzstőke-emelés legyen.

Biró Jolán több mindennel egyetért, “de ne boncolgassuk a múltat és ha ég a ház, akkor nem megoldás, hogy ne tegyünk semmit”. Ne politikában, hanem a realitásban gondolkozzanak, erre kéri kollégáit, hozzák meg a szükséges döntést, ne mélyítsék a problémát.

Hajdó Csaba egyetért az igazgatóval, hogy pragmatikus, gazdasági oldalról közelítse meg a témát, de nem feledkezik meg a politikaitól. Bántja, hogy nem tudnak egymásra hangolódni ilyen horderejű kérdésekben. Belátja, hogy nem elég a kohézió a koalícióban, de ha az RMDSZ akart volna tenni valamit, megtalálhatta volna a többséget hozzá. Igaz, hogy későn került az asztalra, hiába kezdeményezték már decemberben. Arra kéri Derzsit, hogy fogalmazzák meg, milyen feltételrendszer mellett hajlandóak megszavazni. Szerinte az általuk rettegett törzstőke-emelést éppen ezzel lehet megelőzni. Veszekedhetünk még két órán keresztül, de inkább tartsunk szünetet, és szülessen egy kompromisszum.

Arros a közvita lehetőségét, fontosságát említi, amely felmerült a szakbizottságban, még volna rá 30 nap. Mi a véleménye a városvezetésnek? Gálfi a szünet után válaszolna.

Derzsi jelentkezik. Orbán Árpád: – Kér egy második kört?

A szünet után visszatérünk. Közben megérkezett Ványolós István is a terembe. Mára megúsztuk a nyelvleckét. A tanácsos úr elmondja a szünetben, hogy a nyilvános beszéd olyan, mint a lány helyzete, aki randira készül, és rendbeteszi magát előtte.

10.02 Látszólag győzedelmesen tér vissza Hajdó és Derzsi, nehezen döntik el, hogy ki beszéljen. Az alpolgármester javasolja, hogy mutassák be együtt.

Derzsi bejelenti, hogy az Urbana tíz perccel ezelőtti rendkívüli közgyűlésén visszavonják az ártámogatási kérelmét, így nem tud erről szavazni a tanács. Kérik a vezetőtanácsot, hogy 15 napon belül nyújtsák be az üzleti terveket, nem csak költségvetést és a menedzsment átszervezési tervét.

A jegyző azt javasolja, hogy időrendben próbáljanak beleférni úgy, hogy közvitára is legyen idő, mert közpénzből fűtéstámogatásról van szó. Jövő héten szeretné látni a jegyző. Fizikailag lehetetlen – szól be Péter Balázs.

10.06 Következő napirendi pont. Már létezik egy együttműködési kapcsolat Budapest XVII. kerületével, most hivatalosítani szeretnék, szeptemberben írnák alá. A külügy- és a belügyminisztériumot kell tájékoztatni, románul, angolul és magyarul fogalmazták meg.

Mike üdvözli a tervezetet, emlékeztet, hogy a “magyar világban” ez már megtörtént egyszer, ezer pengőt adományozott Pestszentlőrinc a Patkó felépítésére.

Elfogadják.

10.09 Orbán Árpád: Babakelengye 2.0-ként vezeti fel a napirendi pontot, a felterjesztő Lőrincz Edit kap szót, röviden ismerteti az előzményeket. Az újszülötteknek járó egyszeri támogatást (utalvány) a prefektus megtámadta és pert nyert. Emlékeztet, hogy formailag megegyezett más megyékben működő határozatokkal.

Kollégái támogatására nyújtja be ismét ötletét, de más jogalapon, teljesen átdolgozott formában. Megköszöni Lukácsi Katalin ügyvédnőnek, aki önkéntes alapon vállalta a jogi munkát az új határozat kidolgozásában. Az ügyvédnő nem tud jelen lenni, de készített egy rövid összefoglalót, amit a tanácsülés után bárki rendelkezésre bocsát a tanácsos. Szerinte most már megállja a helyét, és bízik abban, hogy a tanács elfogadja a javaslatot.

Mindkét szakbizottság pozitívan véleményezte, a jegyző kifejti véleményét, amit fenntart, hangsúlyozva, hogy pusztán szakmai alapú, nem gátolni akarja a tanács munkáját.

Kötelessége emlékeztetni a testületet, ha törvénytelenséget lát, ebben az esetben írásba adja kifogásait és nem ellenjegyzi az elfogadott tanácshatározatot.

Venczel szerint ilyen kedvezményeket csakis speciális törvényre hivatkozva lehet hozni, ilyen jelenleg nincs, ezért nincs jogalapja, nem elfogadható. Egy másik gond az, hogy július elsejétől nem tartható a pénzbeli juttatás kiosztása, mert a törvényes határidők elhúzódnak még, ha el is fogadják ma a határozatot. Ugyanebben a tárgyban van egy folyamatban lévő per, ezért sem írja alá a javaslatot.

Lőrincz Edit nem érti a negatív véleményezést, valószínűnek igaza van a jegyzőnek, joga van neki és a prefektusnak is, hogy ellenezze, de szeretné, ha az önkormányzat vállalná akár az újabb pereskedést is, ha erre kerül sor. Szerinte nem ugyanaz a tárgya, mert most a családoknak szól és más jellegű támogatás, mint a korábbi.

Péter Balázs is kéri a testület támogatását, menjünk el a falig, ha szükséges, mondja.

Románia arról híres, hogy törvényei sokféleképpen értelmezhetőek, jegyzi meg Ölvedi Zsolt.

A tanács egyöntetűen elfogadta, Benedek Árpád Csaba hiányzik.

10.21 A hivatal részéről 100 hektár erdőre kérnek gazdálkodási jóváhagyást, egy erdősített legelőt szeretnének az erdőalapba helyezni. Megszavazzák.

10.22 A klímaváltozás és a lakosság tűzifaellátása az apropója annak a javaslatnak, amellyel 40 hektárnyi mezőgazdasági területet vásárolna és erdősítene a város a Szarkakő alján és a Budvár alatt, ezt a város legelői és erdői veszik körül. Azt remélik, hogy a kormánytól támogatást is kapnak az erdősítésre.

A hosszasra nyúlt bemutatót az ülésvezető félbeszakítaná, de végül engedi, hogy befejezze a hivatal munkatársa. Zárszóként elhangzik a várva várt (és kreatív) mottó: Székelyudvarhely erdőt telepít.

Derzsi szót kér, az RMDSZ-frakció nem támogatja a külterületvásárlást addig, amíg bizonyos belterületek beszerzésével mindenki egyet nem ért, és nem kerül a tanács asztalára, például a vár körüli ingatlanok esetében.

Hajdó úgy látja, hogy az előterjesztés mögött komoly munka van és egy lehetőség arra, hogy a város zöld irányba elmozduljon. Szerinte nem azt kell lesni, ahogy azt Derzsi teszi, hogy mikor lesz “ingyen pénz”, hanem a lehetőséget kell megteremteni, és ne akadályozzuk, ha a város akar néhány fát ültetni.

A hivatal részéről tisztázzák, hogy van erre költségvetési keret, és még pénz is marad abból az ötmillió lejes alapból, amit erdőgazdálkodásra szántak idén. Ebből 3,8 milliót becsültek területvásárlásra.

Derzsi szerint ugyanolyan erőbedobással kellene a belvárosi ingatlanokkal is foglalkozni. Majd ha ezek is szerepelnek a napirenden, akkor megszavazzák.

Arros köszöni a szakmaiságot, de emlékezete szerint harmadszor kell elmondania, hogy másfél éve elfogadtak egy határozatot, amellyel területeket vásároltak, mégsem látnak előrelépést.

Gálfi tudja, hogy a terelőúti kereszteződésre utal a tanácsos, biztosítja, hogy zajlik a tervezés, emlékezteti, hogy áprilisig költségvetés sem volt. Arros szemlátomást nincs megelégedve a válasszal, Mikének kioktatónak tűnt a polgármester bő, de keveset mondó magyarázkodása. Kéri, hogy a tervekbe vonják be a tanácsosokat is, hogy ne legyen téves elképzelésük a beruházások üteméről. Az RMDSZ frakció egy része élvezi Mike politikai fegyelmezetlenségét.

Derzsihez is szól Mike, szerinte nem kéne összekeverni a dolgokat, a belvárosi ingatlanokat a külterületekkel.

Szavaznak. 11-en szavaznak mellette, a többiek tartózkodnak nincs meg a kétharmados többség, Orbán Árpád reméli, hogy majd visszatérhetnek rá.

10.37 A zetelaki gátnál traktorutat szeretnének, 300 köbméter fiatal fát kell, hogy kitermeljenek a város erdejéből, ehhez kérik a tanács jóváhagyását. Az ivói erdőben széltörések miatt szükséges a beavatkozás. Hajdónak szólni kell, hogy szavazzon, kérdés nélkül emeli a kezét.

10.40 A Bányai utcában a 26. szám alatt meg kell, hogy osszanak egy területet, hogy tudjanak megvalósítani egy fejlesztést az egyik sportpályán, ehhez pedig koncesszióba tudják adni.

Mike értékeli, hogy elfogadták a kiegészítéseit. Kaptak egy rajzot, ami nem volt aláírva, a bérbeadás rendben van, de nem mindegy a határvonal. Támogatja az ötletet, akárki akar fejleszteni, előbb legyen egy tanácshatározat, ne fordítva történjen, mert a tanácsosokat nem kérdezte meg senki, pedig volna ötletük, hogy mit lehetne kezdeni vele. Nem csak bólogatni akarnak.

Hajdó: “a fotballpálya fotballpálya, jó nagy ponttal a végén”. Lőrincz Zsuzsanna és Mike tartózkodásával megszavazzák.

10.45 A város úthálózatának bővítéséhez szükséges, hogy az utcafronton lemondjanak területrészekről a magántulajdonosok, négy esetben erről lenne szó. Szélesíteni szeretnék a a Farcádi, a Nárciszmező, a Lejtő és a Cserehát utcákat. Az utca lakói ezt támogatták, ezt örvendetesnek tartja a polgármester. Az infrastrukturális fejlesztés sem nélkülük, sem a tanács nélkül nem lenne megvalósítható.

Nem is ellenzi senki.

10.48 A Tamási Áron Elméleti Líceum szolgálati lakást kér a várostól, amelyet egy tanár foglalhat majd el ősztől. Egyhangúan elfogadják.

10.50 A szociális szolgáltatásokra kötné meg a szerződéseket a város. Sinka szerint sok szolgáltató az éves költségvetés fáziskésése miatt nem tud lehívni bizonyos összegeket, egy hónap kiesik, szándékosságot vél mögötte és magyarázatot vár.

A hivatal munkatársa visszautasítja a vádat, a licitek ütemezésével magyarázza a csúszásokat. Sinka nem érti, miért nem lehetett korábban költségvetése a városnak.

Az ülésvezető próbál rendet teremteni a spontán keletkezett hangzavarban, úgy néz ki, mindenkinek volna véleménye, hozzászólása.

A szavazásnál egyedül Sinka tartózkodik, elfogadva.

10.55 Két fiatal család jutna két megüresedett lakáshoz a Csereháton, ehhez kérik a tanács jóváhagyását. Arros kérdi, hogy mikor lesznek szociális lakások. Orbán Árpád terel: Most az ifjúságiról van szó. Szavazásra bocsátja, mindenki egyetért.

10.57 Az ifjúsági lakások telekkönyvezéséhez szükséges kataszteri dokumentumok jóváhagyása a következő napirendi pont, amely ahhoz szükséges, hogy eladhatóvá váljanak.Mike: nem támadni akarják Gálfit, de bármilyen ingatlannal kapcsolatos döntés a tanácstól kellene elinduljon. Támogatni fogja, mert nincs más választása, de szeretné, ha megfordítanák a folyamatokat.

A hivatal részéről csak annyit tesznek hozzá, hogy most nem a város tulajdonáról van szó, hanem csupán az ügykezelésében levő ingatlanról. Jóváhagyják.

11.00 A DelGaz újabb beruházásra készül a Hunyadi, az Orbán, a Sólyom utcában és a Bethlenfalvi úton kicseréli a gázcsöveket, ehhez kéri a tanácstól az ingyenes hozzáférést. Péter Balázs szerint nem is volt bizottság előtt, de pozitívan véleményezik. Egyöntetű.

Automosót építene egy cég a Hunyadi utcában, ezt kellene rákötni a közművekre. A vízszolgáltatónak (Harvíz) is hozzáférést adnak a közterülethez. Mindet elfogadják.

11.03 Az Orbán Balázs új tornatermének frissítik a technikai paramétereit, miután lejárt a licit. Ványolós kivételesen megbocsátja Fülöp-Székely igazgatónak az idegen szavakat.

11.04 Mindenki egyetért tizenegy sportprojekt  pályázati támogatás folyósításával.

11.05 Az egyházi felekezeteknek is jár a támogatás.

11.06 Az inkubátorház működéséhez szükséges, negyedévente befizetendő tagsági díjat is ellenszavazat nélkül hagyták jóvá.

11.08 Ölvedi Zsoltot választják meg a következő ülésvezetőnek, viszont az RMDSZ-frakció részéről vannak tartózkodások személyével szemben.

Ölvedi kezdeményezné, hogy hozzanak létre egy különbizottságot, amely kivizsgálná, hogy a Cekenden kik felelhetnek a törvénytelenül kiállított építkezési engedélyekért, hogy tudni lehessen, kin lehetne számon kérni azt a százezer lejes többletköltséget, amelyet eredményezett a máig tisztázatlan jogi helyzet.

Lezárják a napirendet, különféle hozzászólások maradtak hátra. Arros is kérne szót, erre Orbán: így jár, ha nem figyel. Arros kikéri magának. Nem ez az első eset, hogy Orbán Árpád beszól a tanácsos kolléganőknek ma. Lőrincz Editet intette korábban nyugalomra, holott nem is volt a szükségesnél idegesebb, csak annyira, amennyire a helyzet – 3 negatív véleményezést kapott a régóta tologatott tervezete – megkövetelte. Mikével is ugyanezt az elhallgattatósdit játssza. Fura, mert ők elméletileg egy kapura játszanak.

Orbán: – Na jól van, és felkerül a listára.

Mike: elneveztük a könyvtárat, de a névcsere nem történt meg, nem jutott el a 200 méterre levő intézményhez. Kéri a hivatal, hogy tartassák be az elfogadott határozatot.

Nem én vagyok a város polgármestere, nem én kell, hogy betartassam – válaszol Orbán Árpádnak, aki szemére hányja, hogy kérte a közbenjárását, Mike azt mondja, most szól hozzá utoljára. Orbán szerint ne menjenek ebbe az irányba, nem lesz jó vége.

Gálfi: nagyon jó irányba haladunk. Bármely képviselő élhet azzal a jogával, vállaljon felelősséget, vegyenek részt a munkában, terjesszenek fel. Távoznia kell a zászlóper miatt, éppen “sorra került helybe”.

Előtte elmondja, a “cekendi, izé ganyégödör” útjával kapcsolatban feljelentést történt. Nem tudja, kinek a részéről, de reméli, hogy fény derül a személyére, mindenesetre emlékszik, hogy ki hozta szóba a februári és márciusi üléseken.

Arros: ha vannak információk, arra kéri a hivatalt, hogy osszák meg a szociális lakásokkal kapcsolatos fejleményeket. Ha ígérgetünk, akkor tartsuk is be, mondja. Szarvas Zsuzsa szerint Arros politizálta a kérdést, az RMDSZ-es képviselő ezt visszautasítja. Izzik a levegő, Arros nagyon ideges: Rendben van, hogy jó irányba haladunk, de nem mindegy, hogy milyen sebességgel. Ezeknek a kisgyerekes, családos embereknek megígértétek, hogy decemberben megkapják a kulcsot, itt van mindjárt július, és még mindig nem teljesült.

Az alpolgármester is szomorúnak tartja, a hivatalt is folyamatosan hitegették. Ennyire nem voltak partnerek, állam az államban a közművesítők – magyarázkodik.