Élő közvetítés az augusztusi tanácsülésről

Fotó: DÁVID ANNA JÚLIA

Üdvözöljük olvasóinkat a városháza Szent István terméből, 9 óra elmúlt pár perccel, kezdődik a rendes havi tanácsülés, amelyet a megszokottnál két héttel korábban hívott össze a polgármester.

9.05: Ülésvezetőt kellene választania a testületnek. Előbb névsorolvasás. Bíró Edith, Ketesdi Imre, Lőrincz Edith, Mike Levente, Orbán Balázs hiányoznak. 14-en vannak jelen, döntésképes a tanács.

Ölvedi Zsolt és Arros Orsolya indulnak az ülésvezetői “tisztségért”. A 8 RMDSZ-es szavazat a saját jelöltre megy, így Arros lesz az ülésvezető. Beül Gálfi és Venczel Attila közé a pódiumon.

Nincs napirend előtti felszólalás, Gálfi Árpád polgármester üdvözli a tanácsosokat és bemutatja a napirendet, amelynek egyik kiemelt pontja a költségvetés újbóli kiigazítása, miután júliusban már módosítottak rajta.

Egyöntetűen elfogadják a napirendet, az első pont a múlt havi jegyzőkönyv elfogadása. Az RMDSZ-frakció nem szavazza meg, a jegyző emlékezteti a tanácsosokat, hogy jelezniük kell, ha észrevételük van. Benedek Árpád Csaba kér szót, nem tudták végigolvasni, nem volt elegendő idejük, ez a magyarázat. Érdekes történet lesz, mondja a jegyző, ha  – a választás miatt – más testület kell, hogy szavazzon róla.

9.17: A költségvetés kiigazítása következik. Bemutatja Vass Szabolcs, a gazdasági osztályról.

Jövedelmi oldalon a város 63 ezer lejt kapott a kormánytól a júniusi árvízkárokra, illetve mintegy 127 ezer lejnyi adományt a köztéri megfigyelőrendszer fejlesztésére, ezeket az összeget kellene befogadni a költségvetésébe. Az államtól további 207 ezer lejes pályázati támogatás érkezik az APIA-tól a mezőgazdasági osztálynak.

A kiadási oldalon a polgármesteri hivatal újabb próbálkozást tesz arra, hogy ezer-ezer lejesre csökkentse (gyakorlatilag kivetesse) azokat a beruházási tételeket, amelyeket amúgy sem tudna megvalósítani a megadott 200-200 ezres keretösszegekből: a Kőkereszt-Szentimre-Iskola, a Mihai Eminescu-Dózsa György és a Sósfürdő-Budvár-Borsai rét zónák teljes felújítását. Ezeken kívül jelentősen megvágnák a terelőúti kereszteződés (Fások-Bethlenfalva) átalakítására vonatkozó büdzsét, 415 ezer lejről 245 ezerre.

A felszabadított összegek nagy részét, mintegy 600 ezer lejt a város utcáinak tatarozására fordítaná a városháza, a maradék 170 ezer lejből megemelné a keretet a csereháti lakások közművesítésére, az elektromos töltőállomásra, és egy energetikai tanulmányt is rendelne. Ezek fontosságát a fejlesztési igazgató hangsúlyozza a tanács előtt.

A szakbizottságban a következő módosítások születtek az eredeti javaslathoz képest: 547 ezer lej menjen a műszaki osztálynak útjavításra, a maradék 50 ezer kettéosztódik: 30 ezer az Eötvös iskolának, 20 ezer a református kollégiumnak jutna javítási munkálatokra.

Ha a pénzt megkapják időben, jelentős minőségi javítás születhet, új aszfaltot tudnának teríteni, magyarázta Fülöp-Székely István műszaki igazgató.

Jogi-gazdasági szakbizottság nem támogatta a javaslatot. Benedek Árpád Csaba közli az RMDSZ álláspontját: a két iskola kérését kell támogatni, de azt nem támogatják, hogy az említett útfelújítások keretösszegét csökkentsék. Amíg nem tudják, lesz-e állami támogatás rá vagy sem, addig nem akarják kivenni. Szerinte nem kellene erőltetnie a hivatalnak, ami egy hónapja se ment át. Szünetet kérnek a frakciók egyeztetésre. Pont jókor érkezik Ketesdi, ő is bemegy az esketőbe Derzsivel, Benedekkel, Ölvedivel, a polgármesterrel és az alpolgármesterrel tárgyalni.

9.34 Ez gyorsan ment. Talán 5 perc se telt el, már ki is jöttek. A tanácskozás folytatódik a kollégákkal, kettes-hármas csoportokban gyűlnek össze, a teremben és azon kívül is heves szópárbajok folynak még néhány percig. Benedek áll vissza a mikrofon elé. Egyes tételekből csippentenek ki, hogy kijöjjön az 50 ezer lej, amelyet az iskoláknak szánnak.

A jegyző szerint meg kell vizsgálnia a hivatalnak, hogy beruházásról van-e szó vagy egyéb költségnek minősül-e, amit az iskoláknak szavaznak meg, mert az első esetben nem volna törvényes a támogatás. Mivel épületfelújításról van szó, véleménye szerint beruházásnak minősül és csak megfelelő dokumentációval lehetne elfogadni, de a döntés, a felelősség a tanácsé, ő felhívta rá a figyelmet. Arros Orsolya szerint utólag megbeszélhető a tanintézményekkel, szavazásra is bocsátaná, de Gálfi félbeszakítja, szót kér.

Arra emlékeztet a polgármester, hogy amikor terveket készítettek a három vitatott útfelújítási zónára, az volt és most is az a határozott álláspontja, hogy nem a város saját pénzét kellene költeni ezekre, hanem forrásokat kell lehívni Bukarestből, illetve a megadott 200-200 ezer lejből nem lehet megvalósítani, viszont ha felszabadítanák, akkor más elkezdett munkálatokat be tudnának fejezni a város más részein. Azt hányja fel az RMDSZ-nek, hogy nem használják ki a bukaresti kapcsolataikat kellőképpen. Arros félbeszakítaná, de Gálfi befejezi a gondolatot, arra kéri, hogy gondolják át, ne a kampány vezesse őket. Arros visszakérdez, hogy ő most kampányol-e vagy mit csinál és fájlalja, hogy a választás előtti utolsó tanácsülést nem tudták elegánsan lebonyolítani. Az érintettség okán még egyszer visszavág Gálfi, de a teremből hallatszik egy elégedetlenkedő mordulás.

A szavazás azt mutatja, hogy konszenzus született a frakciók között, nem sikerült a hivatalnak meggyőznie a tanácsot, maradnak a vitatott tételek a költségvetésben.

9.50 Az Urbana 2019. évi jelentését bemutatja a cég gazdasági igazgatója, mínusz 430 ezer lejes veszteséggel zárják az évet. Mennyi költségvetési támogatás, mennyi a lakossági hozzájárulás? – kérdi Hajdó Csaba. 2-2,5 millió lej – hangzik el a válasz. Megvan a 10 szükséges szavazat, átmegy.

A Városi Könyvtár díjszabása következik, ezt minden évben felterjesztik. Megjelent a nyugdíjasok és diákok számára fizetendő 3 lejes bérleti díj, és 5-ről 6 lejre emelkedett a beiratkozás. Biró Jolán kéri, hogy sorolják fel, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt a könyvtár, hogy tájékoztassák ezúton is a városlakókat.

Másolás, nyomtatás, kártyanyomtatás, könyvkötés, bibliográfia készítése, fényképezés, szkennelés, digitalizálás, szülinapra rendezvényszervezés, diplomamunkák befűzése, eszközbérbeadás – sorolja Vass Szabolcs, helyben románról fordítva. Benedek ezt látva kéri, hogy magyarul is függesszék ki.

Elfogadják a határozattervezetet.

9.57 A helyi rendőrségnél átszerveznék az egyik állást, és emiatt új tisztségi jegyzék elfogadását kérik a testülettől. A törvény kötelezi őket arra, hogy létrehozzanak egy közbeszerzési pozíciót, ezzel indokolja a javaslatot a jelenlévő László Szabolcs igazgató. Ellenszavazat nélkül támogatják.

10.00 A Bálint Trans-szal kötött közszállítási szerződést egy évvel meghosszabbítanák, jövő év augusztus 29-éig. Arros még rákérdez, hogy van-e lehetőség felbontásra, ha a városnak lesz lehetősége másként megszervezni a közszállítást? Igen – válaszol neki a műszaki igazgató. Ennek tudatában megszavazzák.

A közvagyon leltára bővülne két telekkel és egy épülettel: az egykori kollégiumkertről van szó, két parcellából áll, egy 4200 négyzetméteres, amelyen a pingpongterem található, a másik pedig 5067 négyzetméter – a városi stadion környékéről van szó. Elfogadta a testület ezt is.

A város magántulajdonából két csereháti területet nyilvános árverésre bocsátana a hivatal. A felterjesztés szerint telket az RMPSZ kért, hogy óvodát építhessen a városban. Mivel a csereháti zóna fejlődik a legdinamikusabban, és sok óvodáskorú gyermek van, ezért gondoltak erre a területre ennek megvalósítására. A jegyző fontosnak tartja megjegyezni, hogy kétharmados többségre van szükség, jelen esetben 13 szavazat szükséges. Ugyanakkor jelzi, hogy nyilvános árverésről van szó, tehát még nem dőlt el, hogy ki vásárolja meg a telkeket, az óvoda megépítése az adott helyen tehát egyelőre csak szándék szintjén van.

Mielőtt szavaznának, Orbán Árpád szót kér, és amellett, hogy méltányolja az RMPSZ-t, megköszöni a magyar kormánynak is az erre nyújtott támogatást. Arros is csatlakozik az alpolgármesterhez, nehogy az RMDSZ kimaradjon a hálálkodásból.

A licitbizottságba Ölvedit javasolják tagnak, helyettesnek Sinka Arnoldot.

10.16 Az utolsó négy napirendi pont következik. 

A városközponton áthaladó országút mentén tisztáznák a Márton Áron, a Kőkereszt, a Városháza terek és az Orbán Balázs utca telekkönyvi helyzetét, ehhez a kataszteri dokumentációkat kellene, hogy elfogadja a tanács.

Ugyanis a saját nevére telekkönyvezte a város ezeket, miközben állami köztulajdont kellene, hogy képezzen az országút. Azon a véleményen vannak a hivatalnál, hogy ne adják át teljes mértékben az érintett területeket, ezért a telekkönyvekben leszakították az úttestről az Emlékezés Parkját, a Patkót, a taxiállomást és a Kőkeresztet, remélik, hogy ezt így elfogadják az útügyi igazgatóságnál.

Derzsi szót kér, úgy emlékszik, hogy körülbelül másfél éve elutasították, és azt kérték, hogy ne a városközponton haladjon át az országút, mert további fejlesztéseket nehezíthet meg. Tett-e a hivatal bármilyen lépést ennek érdekében, hogy például a terelőúton haladhasson át a DN13A – kérdezi. A hivatal részéről az igazgató utánanézett, a nyomvonal megváltoztatása nagyon sok feltételhez van kötve.

Hajdó szerint megkerülte a szekér a lovat, úgy tudja, hogy rendszerint változtatnak nyomvonalakat, például Szentgyörgyön, Csíkszeredában, de akkor, amikor megépültek az új terelőutak. Azon kell dolgozni Udvarhelyen is, hogy legyen új nyomvonal, mondja, és átdobja az RMDSZ-nek a labdát, hozzon terelőutat Bukarestből. Arros kikéri a szövetség nevében, “nem úgy megy az”.

Mike azt fájlalja, hogy csak ma reggel kapták meg a dokumentációt. Szerinte is fordítva kellene történnie: nem a kataszteri hivatal kellene erről döntsön, hanem az önkormányzat, és azt telekkönyvezni. Javasolja, hogy halasszák el és beszéljék át.

Péter Balázs: mi történik, ha most nem fogadjuk el a határozat, mi a legrosszabb forgatókönyv?

A román vasutak is úgy telekkönyveztek a városban, hogy senkit meg nem kérdeztek s ha átveszik úgy, ahogy most van, fennáll a veszély, hogy állami köztulajdonba kerülhet például a Patkó – válaszol a vagyonkezelési osztályvezető.

“A mi leltárunkat tartsuk rendben, erről van szó, nem kell túllihegni” – szól hozzá a jegyző. Szavaznak, csak öten vannak mellette, az RMDSZ-frakció és Mike Levente tartózkodnak, Ketesdi hiányzik. Elvetve.

10.33 A víz- és csatornahálózathoz való hozzáférés megadását kérte a Harvíz a Csalókán. Megadják.

A Cserehát zónában területrendezéshez dokumentáció-módosítás szükséges. A 2019-es év során három közbeszerzést kezdeményeztek, mindhárom meghiúsult, nem volt rá érdeklődő. Megvizsgálták, a hiba abban állt, hogy az árakat a kormányintézkedések felvitték és a kezdeti árbecslés sem volt reális. Egyedüli megoldás az volt, hogy egy másik szakcéggel újraszámolták a költségvetést, a műszaki paraméterek változatlanok. A mintegy 5 millió lejes keretösszeg 8,4 millióra emelkedett, ezt reálisnak tartja a fejlesztési igazgató, viszont így az önrész 12%-ról 52%-ra nő. A legoptimistább forgatókönyv szerint maximum 10-15%-al lehet alacsonyabb a kivitelezés végösszege. Az első elnyert uniós pályázatról van szó, amely a csillagvizsgáló felújítására is vonatkozik.

Benedek hozzászól: nehéz szívvel tudjuk támogatni, mert rövid időn belül a második projekt (az első az Orbán Balázs iskola tornaterme), amelyben a város 52% önrészt kell, hogy vállaljon, “ez nem szokványos”, nem szokták bevállalni az önkormányzatok, még a cégeknél is megterhelő egy ilyen arány.

Gálfi más irányba tereli a vitát: a Szejkénél 110%-os az arány, ezért vannak perben, amihez bezzeg a tanács nem akar ügyvédet adni. Az ilyen ügyek miatt van új fejlesztési igazgatója a hivatalnak. Sinka tartózkodásával elfogadja a tanács.

10.44 Utolsó napirendi pont: az előbb emlegetett ügyvédfogadás. A jegyző hosszan ecseteli, hogy értelmezési problémák adódnak a kvórummal kapcsolatban, például ha valaki a szavazás idejében hiányzik. Szakmai konzultációt folytattak a prefektusi hivatallal, szerinte és szerintük is egyszerű többséggel elfogadható.

Jegyzőként úgy érzi, hogy ezt az ügyet meg kell oldani. Van egy beruházás, az átvételekor a bizottság úgy gondolta, hogy nem volt törvényes és nem volt az engedélynek megfelelő, így jogában állt elutasítani az átvételt. Jogorvoslattal élhet és élt a beruházó, amit meg kell oldani, de nagy hiba lenne passzivitásba állni. Bárki jön a város élére a választások után, ha nyer a kivitelező, akkor át kell vennie, hangsúlyozza Venczel. Ezt az állapotot meg kell szüntetni, erre kéri a tanácsot.

Szokás szerint” a jogi-gazdasági bizottság elutasította – számol be Péter Balázs. 

Hozzászólások következnek, Hajdó Csaba az első: különös fintora a sorsnak, hogy az utolsó ülés utolsó napirendi pontja ez a kérdés, ötödjére, ha jól emlékszik. A város többmilliós költségvetéséből 3000 lejről van szó tárgyalásonként. A jegyző pártatlanságában még Benedek sem szokott kételkedni, kivéve ebben az egy esetben, mondja: ez egyszerűen gáz, hogy így zárjuk ezt a mandátumot. Arros szóvá teszi, hogy ő is elrontotta az ünnepi hangulatot.

Mike következik (maszk nélkül ráfúj a mikrofonra): javasolja, hogy az említett összeget tegyék bele a határozatjavaslatba, ha nincs benne.

Gálfi: itt nem is a pénzről van szó, hanem valami egyébről. Megtettem az átiratokat más megyei “főispánságokhoz” (prefektusi hivatal – szerk. megj.) is. Ha egymás mellé tesszük a 3000 lejt a 110% százalékkal, akkor el kellene gondolkoznia a testületnek. Kifizetjük a 110%-ot vagy csak a reális költségeket.

Arros úgy tudja, hogy alapfokon már vesztett a város, de beszólnak a teremből, hogy rosszul tudja. El is harapja, szavaznak. Nyolcan, az RMDSZ-esek tartózkodnak, nem is ment át.

10.57 Különfélék, többen is jelentkeznek.

Derzsi a műszaki igazgató figyelmét felhívja arra, hogy az új csereháti ifjúsági lakások építésénél az épület kerítése eltakarja egy útkereszteződésben a kilátást, és úgy tudja, baleset is volt. Ezért javasolja, hogy szereljenek fel egy tükröt. Nincs akadálya, jelzi Fülöp-Székely.

Benedek nem kapott érdemi választ azzal kapcsolatban, hogy az Urbana adminisztrálása alatt lévő területen építkezés indult az önkormányzat beleegyezése, engedélye nélkül.

Hajdónak rendhagyó ötlete támad: meghívná a kollégákat egy városon kívüli helyszínre, hogy beszéljék át az elmúlt négy évet. Szerinte nem sikerült ennek a testületnek az önkormányzat megítélésén javítania. Felkéri a konfliktuális kollégákat, név nélkül, hogy lépjenek egyet hátra, ne induljanak a közelgő választásokon.

László Szabolcs helyi rendőrparancsnok a terveiket ismerteti: a kamerarendszert szeretnék bővíteni, húsznál több vállalkozót kerestek meg, és 250-300 ezer lejes összeget próbálnak összegyűjteni ehhez, ennek a felét már sikerült (be is került a költségvetésbe – sz.m.). Szerintük ezzel vissza tudják szorítani “az antiszociális cselekményeket”, mint például az autók megkarcolását. Megköszöni a mostani testület támogatását, és reméli, hogy ugyanezt kapják majd a következőtől is.

Arros kéri, hogy Benedek ismételje meg a kérdést, aki a szabadságról visszatérő jegyzőt emlékezteti, hogy már pénteken kaptak erről információt. A jegyző kitart amellett, hogy ha nem áll rendelkezésre minden információ, akkor nem alkalmas erről beszélni.

Az Urbana igazgatója szerint kedd óta változatlan a helyzet (bármi is az).

Arros: Nekem az első mandátumom volt, nagyon bántott, hogy az RMDSZ-re folyton előjöttek a nyolcévezések, szerinte ő személyesen nem tehetett erről. Kérik, hogy ne vigyék tovább a következő testületben. Méltatja Hajdó közvetítő munkáját a szakbizottságban, de tanácsosként úgy érzi, hogy nem kaptak meg minden információt időben. Ahol nincs bizalom, nehezebb a munka. Azt kívánja a következő testületnek, hogy hatékonyabb kommunikációval végezzék munkájukat.

Az érintettség okán Hajdó elmondja, hogy az együttműködés csődje miatt mondott le a szakbizottság éléről, saját csapatán belüli súrlódásokat is felemlegeti. Az ő fájdalma az, hogy rövid távon gondolkodtak, mindig csak a következő ülésre vagy a választásokra. Ezért is mondott le a jelöltségről.

Benedek nem érti, hogy miért úgy beszélnek erről az ülésről, mintha szeptemberben nem kerülhetne sor még egyre a választások előtt, ő bízik ebben.

Gálfi értetlenül áll Mike (és Benedek) azon felvetése előtt, hogy engedély nélküli építkezés zajlana az Urbana területén. Területrendezés, parkoló átalakítása céljából történik, aminek örvendenek a környéken lakók, mondja a vezérigazgató, aki a szakbizottsági ülésen annyit kért a keddi szakbizottsági ülésen, hogy rendezzék a papírokat.

Mike reagál: nem állítottam azt, hogy törvénytelen volna, hanem hogy vizsgáljuk meg a helyzetet.

Arros szerint “emberileg nem korrekt”, ha nem tudnak arról, hogy mi zajlik. A jegyző úgy látja, az Urbana sem tudja, mi történik a saját háza táján, folyamatban van az információszerzés, ismétli, hogy nincs helye az ilyen témának, politikai csatározásnak a tanácsülésen. – Ez hol politika? – szól egy hang halkan a teremből. Gálfi ígéri, hogy tisztázni fogják.

11.27 Berekesztve.