Élő közvetítés az augusztusi tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk a Szent István teremből, két hónap után újból élőben közvetítünk a rendes havi tanácsülésről.

Ahogy megérkezik a polgármester, rögtön bele is vágunk.

Ez alkalommal is fontos és bölcs döntéseket kell hoznunk. Gálfi Árpád és Berde Zoltán szól hozzá, a napirend előtt, mondja Dávid Endre ülésvezető. Gálfi bemutatja röviden a napirendet: költségvetés-kiigazítás szükséges újból, miután lejárt az első félév, van lehetőség jelentősebb átcsoportosításokra, attól függően, hogy éppen miként haladnak a beruházásokkal. Karbantartást is végeznének az utcákon, kiemelten a városközpontban, a végére akarnak járni a szejkei csatornázás ügyének is. A városi roncsautó program is napirenden, a Harvíz fejlesztési alapjából vízvezetékeket cseréjére készülnek, a diákok ingyenes buszoztatásához kérik a tanács beleegyezését, elkészült az inkubátorház frissített terve.

9 óra 12 perc

Napirend előtt az RMDSZ nevében Berde Zoltán szót kér. Sajnálattal tapasztalja, hogy a Szejkén csak gyűlnek a problémák, folyamatban van egy DNA-s kivizsgálás az átnemvétellel kapcsolatban.

Bármilyen költségvetés-módosítás felelőtlenség, akár bűncselekmény, meg kell várni a DNA-t. Ha pedig működőképes a rendszer, miért nem vesszük át? – utalt arra, hogy értesüléseik szerint időnként használják azt. Minden nap kamatot jelent, így az időhúzás csak akkor elfogadható, ha Gálfi a saját zsebéből fizeti azt ki.

9 óra 16 perc

Gálfi szerint nem lehet politikai áldozat a Szejke, arra emlékeztet, hogy Berde minden korábbi felszólalásánál az ügy lezárására biztatott. Szerinte csúsztat az RMDSZ, ő nem mondta, hogy működésképtelen, hanem hogy nem a tervek szerint kivitelezték a beruházást. A mai döntésnek semmihez nincs köze, a DNA-hoz sincs, hanem az átvétel a cél. Szükség van még 400 ezer lejre, ha ezt nem hagyják jóvá, akkor továbbra is politikai játszma áldozata marad a Szejke – zárta mondandóját.

A jegyző hiányában a helyettese megállapítja, hogy 13-an vannak jelen a testületből, így döntésképes. Benedek Árpád Csaba javaslatára egy perc néma csend az egykori tanácsos Novák Károlyért.

Napirend elfogadva.

9 óra 20 perc

A helyi beruházások részen a következő projektekre javasolnak több pénzt: könyvtár bővítése 100 ezer lejjel, Ficánka bővítése 50 ezer lejjel, Eötvös József iskola konyhafelszerelése 17 ezerrel, a szejkei csatornarendszer módosítása 400 ezer lejjel.

Cserében elvennének korábban előirányzott összegeket: a vár területrendezésétől 200 ezer lejt, a Palló Imre iskola rehabilitálásától 300 ezer lejt, a Nagy-Küküllő partján bicikli- és gyalogosút 150 ezer lejt, a Bethlenfalvi úton a kábelek földbe helyezésétől 300 ezer lejt, egy AFM-s projekttől 100 ezer lejt (nyertek egyébként 4 milliót), PNRR-s csatornarendszer projekttől 100 ezer lejt, az észak-nyugati terelőúttól 100 ezer lejt, buszgarázsépítéstől az Urbanánál 40 ezer lejt, a mozi előtti terület rendezésétől 74 ezer lejt, a Kisköved rendezésétől 150 ezer lejt, a Szentimre utca javításától 74 ezer lejt, az Ugron Gábor utca felújításától 172 ezer lejt, a Nagy-Küküllő hídjától 49 ezer lejt.

Uniós pályázatoknál változás: a Székelytámadt várra beérkezett 6 millió lej előfinanszírozás érkezett, a bürökrácia csökkentéséről szóló projektnél az eszközlistát frissítik, az érték marad (1,8 millió lej), a kisiparos inkubátorháztól 1 millió lejt áttennének a csereháti csillagvizsgálóhoz, vázolják fel a hivatal munkatársai a javaslataikat.

Jöhetnek a módosító javaslatok. Berde javasolja, hogy a VSK-tól a 200 ezer lejt vonják vissza, mert nem kapták meg a beszámolót és a jövő tervet, illetve a Szejkétől a 400 ezer lejt, a korábban elmondottak miatt – javasolja Berde az RMDSZ nevében.

Péter Balázs a POL nevében azt javasolja, hogy amit új játékelemekre tettek a beruházásoknál, azt tegyék át játékelem-javításra. Ugyanakkor ők is kérik a szejkei pénz átcsoportosítását, visszautasítják a polgármesternek a politikai játszma vádját, nem ők jelentették fel az ügyet újból a DNA-nál. Másrészt, ha pedig bíróságra kerül még az ügy, akkor a nem igazságügyi szakértő becslését felülírhatja egy igazságügyi, az összeg változhat, ők pedig biztosra szeretnének menni. „Ne nehezteljen ránk azért, aminek Ön az okozója”.

Gálfi szót kér még a szavazás előtt. A rendszert akkor lehet átvenni, ha az műszakilag megfelelő. A kivitelezés nem felelt meg a szakvélemény szerint. Ezt szeretnék átvetetni velem? – fordítja vissza a polgármester. Előre készült, mert olvassa, amit mond. Emlékezteti őket, hogy már megszavazták korábban a devizt, tudták, hogy mennyi pénz szükséges a Szejke befejezéséhez. Most miért nem teszik a pénzt a tervek mellé? Nem vár választ, mondja, szerinte több hozzáfűznivaló nem szükséges, csak a támogatásuk hiányzik. “Ne kavarják a szezont a fazonnal”, tegyék hozzá a pénzt, hogy minél hamarabb tudjon folyni a víz a Szejkén.

Benedek Árpád Csaba: ki kell hogy ábrándítsam, nem megszavaztuk, hanem megszavazták 10-en (a POL-ból és Bindea az MPP-től), úgy hogy a polgármester azt ígérte, hogy két hónap múlva folyni fog a víz. Az, hogy az út jobb vagy bal felé tették a vezetéket, gondolom, nem az átvétel előtt derült ki, erre majd Gálfi kell választ adjon. “Ön kell nyugodtan aludjon”, miközben a hivatal kollégáit Marosvásárhelyre hívják kihallgatásra. Mi van, ha azt mondják a DNA-nál, hogy az átvételi bizottság netán nyomásra nem vette át. Nem a 2022-es előírások alapján kellene megítélni a kivitelezést. Nem tudta, hogy mit ír alá, mikor jóváhagyta a tervmódosítást? Én ezt nem mondanám.

Gálfi röviden reagál neki: a szakértők kell megállapítsák, hogy rendben vannak-e a tervek, Ön kérte, megkapta.

Benedek: a szakvélemény nem arra vonatkozik, hogy a kivitelezés megfelel-e a terveknek, hanem hogy megfelel-e a 2022-es normáknak. Miközben 2017-ben volt jóváhagyva, ahhoz kellett volna viszonyítani. Szerinte a városháza szándékosan kérte így a szakvéleményt.

Gálfi visszautasítja, Péter Balázs csak annyit kér, hogy mutassák meg a megbízólevelet s abból kiderül, hogy kinek van igaza. Ha van szándék erre, percek alatt elő lehet keríteni.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!