Élő közvetítés az augusztusi tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk a városházáról! 9 óra elmúlt, de nem nagyon akaróznak befáradni a döntéshozók, egyenként szotyognak a terembe. A frakciók a lépcsőn, udvaron tanácskoznak.

Berde Zoltán ülésvezető köszönti a résztvevőket, hátha valahogy elkezdhetik az ülést. Nem rossz a hangulat, csak mintha mindenki még félálomban lenne, és most fordulna a másik oldalára.

9 óra 13 perc megérkezett a “felső” városvezetés is, azaz a polgármester és a főjegyző. Gálfi kap elsőként szót. Köszönti a résztvevőket.

– Sajnálattal kell bejelentenem, hogy a mai tanácsülés a leköszönt tanácsosok lemondásának elfogadásával kezdődik, nagyon sajnálom, hogy így döntöttek, köszönöm eddigi áldozatos munkájukat. Hiányozni fognak a csapatból. Két nagyon értékes,hiteles embert ismertem meg személyükben. De az életnek mennie kell tovább, a maradóknak azon kell lennünk, hogy a fejlesztéseket meg tudjuk valósítani az elkövetkező néhány évben – vezeti fel a napirend egyik első pontját, András Lehel és Szabó Zsuzsa lemondását.

A mai tanácsülésre előterjesztett napirendi pontok közül említ még néhányat: versenyvizsga kiírása az Urbana vezetőtanácsi tisztségeire, költségvetésmódosítás, Bálint Trans-szal való szerződéshosszabbítás, Napraforgó utcai elektromos hálózat részfinanszírozása stb. Jó munkát, felelős döntést kíván.

A jegyző megállapítja, a 17 tisztségben levő tanácsosból 3 igazolatlanul hiányzik: Pálfi Kinga, Benedek Árpád Csaba és Szakács Tibor. Van, aki nyaral.

A jegyző megváltoztatná a napirendi pontok sorrendjét, előbb kellene a jégpálya műszaki mutatóiról stb. dönteni, mint a költségvetés módosításáról. Berde kiegészíti a napirendet egy ponttal plusz a különfélékkel, majd elfogadják azt. A júliusi rendes havi és rendkívüli tanácsülések jegyzőkönyvét elfogadják.

Jól jön a vitamin a meggyengült tanácsnak.

András Lehel és Szabó Zsuzsa lemondását tárgyalják. A jegyző javasolja, hogy a határozattervezet szövegét úgy módosítsák, hogy azzal ne elfogadják, hanem megállapítsák a lemondást, és megüresedettnek nyilvánítsák a helyeket. A két tanácsos lemondásáról külön szavaznak, mindenki mellette. A lemondásokat sajnáljuk, de tudomásul vesszük, jegyzi meg Berde.

Szabó Sámuel mutatja a városi jégpálya technikai, gazdasági mutatóinak aktualizálását. A jégpálya kivitelezése a határidőhöz közeledik, december 31. a végső határidő. Tudomásul kell venni a kormány által eldöntött minimálbéremelést, – 3.000 lejre növekedett az építkezésben dolgozók esetében – , és néhány műszakilag indokolt módosítást is véghez kellett vinni az építkezés során, amelyek értékét be kellene vinni a végső költségvetésbe, 310 ezer lej körüli összegről van szó. Megérkezett a jégpálya utolsó eleme is, a hűtőház csile, hamarosan szerelik és a december 31-ei határidő tartható – állítja a beruházási igazgató, aki még néhány napig van funkciójában. Elfogadják.

9.30 A költségvetésmódosítás következik. A városi sportklub 2000 lejt kapott szponzorizálásként, 30 ezer lejjel több értékben kapnak enni a Zsibongó napközi kis óvodásai, mert megemelkedtek az árak.

A beruházási osztály kérésére módosították a beruházási listát, a jégpálya számára 387 ezer lejt kérnek növelésként, az Ugron Gábor utca feljavítására 887 ezer lejt vennének el. Egy 500 ezer lejes különbség születik. A rendezvényszervezési osztálynál költségkeret maradt felhasználatlanul amiatt, hogy nem írták alá a sportrendezvényekre a szerződéseket. A kulturális stratégia értelmében átkerül ezután a Művelődési Ház égisze alá a kulturális programok rendezése, ezáltal 370 ezer 600 lejről tudnak még lemondani, így felszabadult összesen 1.180.060 lej, amit úgy osztanak szét, hogy: a Városi Sportklub (VSK) 810 ezer lejt kap, mert a VSK átveszi a Szejke SK felnőtt csapatát, és VSK néven fog a másodosztályban indulni. A Szejke SK pedig az utánpótlásneveléssel foglalkozik majd, ahogy azt pár napja megírtuk – tisztázza hozzánk fordulva Albert Sándor városmenedzser.

A fennmaradó különbséget, a 370.060 lejt pedig a Művelődési Ház programjaira irányítanak át. A Művelődési Ház új igazgatója a rendezvényszervezési iroda volt vezetője.

A költségvetésmódosítást még két tétellel egészítik ki, ami nem szerepelt a tanácsülés dokumentációjában, mert később érkezett a kérés: a Villanytelepi napközi udvarán történt csőtörés, a károk helyreállítására szükség van 50 ezer lejre, ugyanakkor a hivatal több osztálya jelezte, hogy a közbeszerzési osztály létszámának csökkenése miatt külső segítségre van szükség “rövid időre”, erre 350 ezer lejt kérnek, amit az Utak fejezetből csoportosítanak át. A gazdasági és a jogi szakbizottság pozitívan véleményezi ezt. 

A jegyző megállapítja, hogy 9 elfogadó szavazatra van szükség ahhoz, hogy átmenjen a tervezet. Szavazás előtt 5 perces szünetet rendel el az ülésvezető.

9 óra 35 perc Visszajöttek a tanácsosok. 9 jóváhagyó szavazattal, 5 tartózkodással elfogadják a határozatot.

Négy évre kaptak mandátumot, ezért most meg kell újítani az Urbana Rt. vezetőtanácsát, ehhez kell versenyvizsgát kiírni és egy belső bizottságot létrehozni a hivatalban (Ölvedi Zsolt, Albert Sándor, Berde Zoltán, Major Sándor – tagok, Gergely Ida – titkár), amely ezt lebonyolítja. Németi Zoltán pénzügyi igazgató kéri, hogy fogadják el a tanácshatározatot. Mindenki támogatja a határozattervezetet.

A közszállításról van szó a következőkben, a hivatal részéről elhangzik, hogy háromszor hirdették meg a közbeszerzést, de egyszer sem volt jelentkező, noha júniusban még le is csökkentették a vonalszámot 3-ról 2-re, megváltoztatták a közszállítási programot. Ezért szerződéshosszabbítást javasol a Bálint Trans-szal a hivatal munkatársa, egyöntetűen meg is szavazza a képviselőtestület.

A római katolikus püspökségnek fizetendő bérleti díj a Tamási Áron Gimnázium épületeiért. Mintegy tízezer négyzetmétert bérel oktatási célra a város, 100 ezer lejjel emelkedik a díj 300 ezerre (az előzetesben tévesen 100 ezer lej bérleti díjat írtunk). Elfogadják.

Az Udvarhely Néptáncműhelynek 15 évre szeretné a város a mozi épületét ügykezelésbe adni, a szakbizottságok pozitívan véleményezték, mindenki elfogadja.

A Tompa László utca 34A szám alatti épület felújításának műszaki, gazdasági mutatóit is a leköszönő fejlesztési igazgató mutatja be. A régi városi fürdő épületéről van szó, melyben jelenleg a telekkönyvi hivatal működik, ami elég rossz állapotban van. Meg kell teremteni a feltételeket, hogy egy normális, az iratok tárolására alkalmas hely legyen az épület, melynek funkcióját szeretnék megtartani. Elfogadták a DALI-t. A költségeket megdobta, hogy egy használaton kívüli pakuratartályt találtak az udvaron és pakuranyomokat az épületben, amit valószínűleg a víz melegítésére használtak, ezért “méregteleníteni” kell a területet, illetve teljesen új szennyvíz-infrastruktúrára van szükség. Év végéig meglesz a kivitelezési terv, a jövőben induló pályázati csomagként elő lesz készítve, hogy finanszírozást tudjanak lehívni, ugyanis várhatóan adminisztratív épületek karbantartására írnak ki összegeket. A felújítás teljes értéke durván 4,5 millió lej. Elfogadják.

9 óra 50 perc Elektromossági hálózat fejlesztése a Napraforgó utcában. Megváltozott picit a procedúra, mondják, fele-fele arányban a villamosssági vállalat és az önkormányzat fizeti, a lakosság kérte a fejlesztést. A gazdasági és urbanisztikai szakbizottságok pozitívan véleményezték, két tartózkodással elfogadják.

Röpke egy óra alatt az utolsó határozattervezethez érkeztünk. A Hargita Business Center Fejlesztési Társulás számára fizetendő tagsági díj módosításáról van szó, elfogadják. A múltkor csak 310 ezret fogadtak el első részletként, most ezt egyből 910 ezerre emelték. Az eredeti költségvetésben egyébként 810 ezer szerepelt, súgja meg nekünk a városmenedzser, de most nem akar belebonyolódni.

Különfélék következnek.

Berde Zoltán saját magának ad szót, a jogi ügyekről szeretett volna két hónapja egy összesítést kapni, és az előkészített projektekről, tanulmányokról egy másikat. A polgármestertől az ülés előtt ígéretet kapott, hogy a mai nap folyamán meg fogja kapni.

A lakószövetségek jelezték, hogy letett kéréseikre késve vagy egyáltalán nem kapnak választ, felkéri a hivatal munkatársait, hogy végezzék el a kötelezettségeiket – folytatja Berde.

Venczel Attila átadja a perekről, perköltségekről szóló beszámolóját. A főjegyző szerint betartják a munkatársak a 30 napos határidőt, ha pedig nem, akkor kéri a lakókat, adjanak be erre külön panaszt.

Berde Zoltán felhívja a figyelmet, hogy az előző tanácsülésen elfogadott, játszóterek rendfenntartására vonatkozó szabályzat lépjen érvénybe. Felkéri a tanácsosokat, maradjanak a teremben, mert a tanácsülés után az Urbana közgyűlése következik. 

Köszönjük a figyelmet!