Élő közvetítés az áprilisi tanácsülésről

9 óra elmúlt, de még csak néhányan lézengenek a Szent István teremben, annál többen az előtérben. Berde Zoltán (RMDSZ) és Bindea Dániel (MPP) közben megközelítik a pódiumot, ahol minden valószínűség szerint iktatják a módosító indítványaikat a költségvetéssel kapcsolatban, ami ennek a tanácsülésnek a lényegi pontja lesz.

fotó: Dávid Anna Júlia

Minden készen áll az élő, videós közvetítésre is, de még úgy tűnik, zajlanak az egyeztetések a frakciókon belül meg a hivatal munkatársaival is, bár a nevetgélésekből ítélve nem csak komoly témákról lehet szó. – A lényeg az, hogy nem mi vagyunk a hunyók, hangzik el. A városházi történésekről is regényt lehetne írni, tudjuk meg.

9 óra 14 perc Még mindig semmi mozgás, viszont a gazdasági igazgató és az osztályvezető elfoglalták a vetítő előtti helyet az első sorban, minden bizonnyal a hivatal költségvetési tervezetének bemutatójára készülnek.

Közben csak megérkezik a polgármester a főjegyző társaságában, és a terem ajtói is becsukódnak, úgy tűnik, az önkormányzati képviselők is elfoglalták helyeiket.

9 óra 16 perc A főjegyző megtöri a csendet, bejelenti, hogy jelen van 18 képviselő, Darabont Gergő (RMDSZ) hiányzik egészségügyi okokra hivatkozva. Ülésvezetőt kell választaniuk, Ölvedi párttársát, Péter Balázst javasolja. Más jelölt nincs, mindenki mellette.

Gálfi jó reggelt kíván mindenkinek, a legfontosabb tanácsülésnek nevezi a mait, az éves költségvetés miatt, a közpénz minél ésszerűbb elköltése okán. Terveik szerint a kivitelezés és a felkészülés éve lesz 2021, az elnyert és megpályázandó támogatások szempontjából, továbbá az ügyvitel hatékonyságát is akarják növelni.

A költségvetésen kívüli napirendi pontokról nem “szaporítja a szót”, reméli, hogy higgadtan, bölcsen fognak dönteni róla. A napirendről itt írtunk bővebben.

A főjegyző a városi kórházi vezetőtanácsba való kinevezésekről szóló határozatot nem írta alá, mert nem teljesíti a törvényes feltételeket, miszerint a kórház két képviselőt kell neveznie, egyikük közgazdásznak kell lennie. A jegyzői nyilvántartásban viszont utóbbit nem teljesíti a megnevezett személy.

Különfélékhez is egyedül a polgármester jelentkezik, a napirendet mind megszavazzák.

9 óra 24 perc Az első napirendi pont a múltkori tanácsülés jegyzőkönyve. Nincs kifogás, megjegyzés, de Benedek Árpád Csaba valamiért mégis tartózkodik. A többiek megszavazzák.

Jöhet is a költségvetés, felkérik a hivatalt a bemutatóra. Jakab Attila volt városmenedzser negatív városmarketingről beszél azzal kapcsolatban, hogy összehasonlítják Udvarhelyt más városokkal, legtöbb esetben a beruházások kapcsán. Bezzeg Szentgyörgy, bezzeg Szereda. Nem szeretné alulértékelni őket, örül nekik, de érdemes megnézni, hogy miben vagyunk mi jók. Az európai források felhasználásáról a központi régió eredményeiről készült egy elemzés a 2020-ig tartó időszakban, amiből néhány elemet emel ki.

A megyei önkormányzatok szintjén láthatjuk, hogy a közösségimédia-marketingben foglaltakkal ellentétben a székely megyék a sor végén vannak, mondja, csak öt projektet sikerült leszerződni, ebből négy útjavítás, egy szociális, illetve a leszerződött összeg (29 millió euró) szempontjából sereghajtó Hargita megye.

A municípiumok szintjén viszont Hargita megye a legelső, 37 szerződéssel, értékben (48 millió) viszont csak Kovászna megyét haladja meg, ez annak tudható be szerinte, hogy eleve kisebb városokról van szó, mint például Brassóban vagy Maros megyében. A városok szintjén Székelyudvarhelyt csak a nagyobb megyeközpontok előzik meg szerződéskötésben, a teljes Hargita megyei érték 50%-át Udvarhely szerezte meg, ezzel Csíkszeredát is beelőzte 2014 és 2020 között – úgy érzi Jakab, hogy önmagukért beszélnek a számok. Most már csak megvalósítani kellene, gondoljuk magunkban, és mondja ő is, ehhez egy összehangolt hivatalra van szükség szerinte. „Sok fejlesztést elkéstünk az előző, lejárt ciklusban, de ebben a ciklusban büszkék lehetünk magunkra, nem kell lesajnálni Udvarhelyt”. Kéri a testületet, hogy ennek tudatában hozza meg döntéseit.

9 óra 36 perc A mikrofonnál következik Szilágyi István gazdasági igazgató. A helyi költségvetés kulcsszámait sorolja, a teljes bevétel meghaladja a százmilliót, van egy 12 milliós többlet, az  így 115 millióra rúgó összkiadások egyharmada beruházásokra fog menni. Az igazgató lényegében ismétli magát, egy hete már ezeket a számokat bemutatta, a hivatal költségvetési tervezetét a fontosabb számokkal itt nézheted meg részletesen.

Ezúttal csak nagyvonalakban beszél róluk, gyorsan végigfut a diákon, táblázatokon, grafikonokon, amiket a tanácsosok mind megkaptak melléklet formájában.

Az általános költségvetésből, melyben a központi bevételeket is tartalmazza, a kiadásokból a legnagyobb tételt a kórház működési, anyagai és személyzeti költségei jelentik, ebből is a fizetések a legnagyobb tétel. Egy-egy pillanatra megvillantja a saját és uniós beruházások listáját is, de nem tér ki részletesen rájuk.

Az ülésvezető kéri a szakbizottsági véleményt. András Lehel (POL) bemutatja a módosító javaslatot, a hivatal személyzeti költségnél 12,3 millióhoz képest 200 ezer lejes csökkentést tartalmaz, ezt a felszabaduló alapot pedig a sportpályázatokhoz csoportosítanák át, ami így 1,35 millióra nőne (tavaly 1,4 millió lej volt – a szerk.)

Hozzászól Berde Zoltán RMDSZ-frakcióvezető: elmondták már véleményüket a szakbizottsági ülésen, emlékeztet arra, hogy az adóemeléskor azt ígérte a városvezetés, hogy közteherviselés lesz a hivatal részéről is, ezt hiányolják, és magyarázatot kérnek. Megtették javaslataikat, a civil szervezeteknek kérik, hogy emeljék vissza az elmúlt évek szintjére, mert 2021-ben már nem lesznek olyan megszorítások, és meg fogják tudni szervezni rendezvényeiket. Továbbá benyújtottak egy hatpontos listát, amelyet fenntartanak: a Bükkfa utca és a Móricz Zsigmond összekötése, a Fészekrakó program a Csereháton, ipari park létrehozása, turisztikai stratégia, lakónegyedek teljeskörű felújítása, illetve egyet a közvilágítással kapcsolatban.

A POL javaslatával kapcsolatban felmerült benne a kérdés, meg tudja-e oldani a fizetéseket a kétszázezer lej nélkül is a hivatal, szerinte nem a közalkalmazottakat kellene büntetni, hanem az anyagi költségekből kellene elvenni. Az RMDSZ szkeptikus az uniós pályázatok megvalósíthatóságával kapcsolatban is.

9 óra 53 perc Bindea is kilép a mikrofonhoz, bejelenti, hogy iktatott egy módosító indítványt, amit megelőzött egy április 6-ai lista, amire nemleges választ kapott, mert nem voltak kellőképpen kidolgozva. Be szeretné mutatni a délkeleti terelőút ötletét, ezt szeretné a beruházások között látni, egy erre vonatkozó tanulmányt.

Dávid Endre (RMDSZ) átadja András Lehelnek az elsőbbséget, hogy reagáljon Berdének: információi szerint a hivatal személyzeti kerete a csökkentéssel is nagyobb 250 ezer lejjel, mint a tavalyi, ezáltal szavatolva látják a béreket, sőt, a bérkiegészítéseket is. A csökkentésük csak létszámstoppot jelent, de a beruházásoknál például több személyre is szükség volna, ez a polgármester feladata lesz, hogy megerősítse az osztályt, éppen az uniós projektek megvalósítása érdekében.

Az RMDSZ listájára az UIET soraiból érkező Dávid Endre az ifjúsági szervezet által újraindított Siculus-fesztiválra adna be egy módosító javaslatot, örvend, hogy a városi rendezvények közé sorolták, 50 ezer lej felett 3-3%-ot csoportosítsanak át az alig tízezer lejes Siculus-fesztiválra.

A jegyző megerősíti, hogy öt módosító indítványt iktattak. Bindeának mondja, hogy nem igaz, hogy visszautasították a javaslatlistáját, hanem a törvény előírja, hogy a beruházási javaslatoknál megalapozottsági jegyzetet is mellékeljen.

András Lehel még reagálna egyet Berdének az adóemelési ígérettel kapcsolatban, számításaik szerint igenis összejött az 1,5 millió lejes karcsúsítás a hivatalnál, az anyagi költségek mellett a Tourinfo-nál meg a Helyi Rendőrségnél is vágtak le összegeket, illetve megtakarításokat terveznek elérni a gáz- és villanyszolgáltatóknál is. Részletesen erről itt írtunk korábban.

10 óra 3 perc Péter Balázs ülésvezető elrendel egy tízperces szünetet, hogy a frakciók tudjanak egyeztetni a módosításokról, mielőtt kezdenek szavazni fejezetenként a költségvetésről.

10 óra 20 perc Kicsit hosszabbra nyúlt a szünet, de csak visszajöttek.

Berde csak egy rövid mondatot szólna még a közteherviselésről, üzenve ezzel a POL-nak: Tavaly is 4,2 millió lej volt, idén is annyi, nincsen mínusz. Péter Balázs visszaszól neki: mi a megvalósítottal számoltunk, nem a tervezett költségekkel.

Vass Szabolcs osztályvezető a gazdasági igazgatóságról sorolja a fejezeteket.

Első a kulturális programok listája. Nem lehetne kivetíteni? kérdi Benedek. Nem készültek, jön a válasz.

Dávid Endre megismétli a Siculus fesztiválra vonatkozó módosító indítványát. Mivel a POL tartózkodik, így nem fog átmenni, marad az eredeti változat, Siculus 10 ezer lejjel.

Vissza nem térítendő alapokból fizetett beruházások listája. Mindenki támogatja.

Korábbi évek többletéből fizetett beruházások listája. Ezt is.

Gazdasági és szociális programok listája. Pipa.

Az RMDSZ módosító javaslatai következnek a saját beruházásoknál. Közlekedés alfejezetben a Móricz Zsigmond modernizálására előirányzott összeget 50 ezer lejjel megnövelnék, hogy a Bükkfa utcával összeköthessék. Területvásárlást szeretnének az ipari parkra, 400 ezer lejt tettek be, mindkettőt a hivatal anyagi költségeiből vonnák el.

Péter Balázs ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy bőven van üres ipari ingatlan a városban, az ipari zónából ne csináljunk szellemvárost, érvel. Berde röviden reagál, hogy a város más feltételek között tudna ingatlant biztosítani, mint magántulajdonosok. Ez itt ugye nem a reklám helye, kérdi, utalva arra, hogy Péter Balázs a Matplastnál dolgozik. Természetesen nem, válaszol rá Péter Balázs. András Lehel szerint is szükség van az ipari parkra, de nincsen erre elégséges városi tulajdonban lévő terület, és inkább az alakulásban lévő metropoliszövezetben látja megvalósíthatónak, szerinte nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy a város területén legyen, valamelyik vidéki település is szóba jöhet.

A POL reflektálna a délkeleti terelőút kapcsán az MPP javaslatára, amit szükségesnek látnak ők is, viszont a módosító javaslat eléggé a 24. órában érkezett, ma reggel kapták, így a közel félmillió lejt nem akarják úgy beépíteni, hogy máshonnan kelljen elvonni. A frakció támogatja a megvalósíthatósági tanulmány felvételét, de egyelőre csak ezer lejjel, hogy az év második felében, ha megengedik a pénzügyi feltételek, akkor tudják kiegészíteni.

Az RMDSZ javaslatai a POL tartózkodása miatt nem mennek át, a POL-é viszont igen, így bekerül a délkeleti terelőút tételként.

10 óra 36 perc Személyzeti létszám és bérkeret a következő fejezet. András Lehel megismétli a 200 ezer lejes csökkentési javaslatukat. Az RMDSZ-től négyen tartózkodnak, Benedek hiányzik, a többiek megszavazzák. Berde javaslatai szerint megemelnék az egészséges életmódra 20 ezerrel, az ifjúságit 50 ezerrel, a kulturálist 120 ezerrel, az egyházit 50 ezerrel – összesen 240 ezret, amit a hivatal anyagi forrásaiból vennék el. – Nem az eredményeket méltatják, hanem a realitás talaján állnak az előirányzott összegek, mondja Pálfi Kinga alpolgármester. Ha ezeket nem költik el, akkor nem tudják átcsoportosítani az elszámolás előtt, ami decemberben volna lehetséges csak.

András Lehel emlékeztet arra, hogy a tanácsosi honoráriumokból felajánlott összegek is szépen gyűlnek, amiket majd meg fognak pályáztatni, ugyanakkor a POL a hivataltól elvett kétszázezret a sportpályázatokra költené, ez a módosító javaslatuk. A POL az RMDSZ ötletét nem, a sajátját támogatja, így az utóbbi megy át, azt már az RMDSZ és az MPP is megszavazza.

Vissza nem térítendő pályázatok fejezete. Egyöntetűen elfogadják.

Önkormányzathoz tartozó intézmények költségvetése. Elfogadva, akárcsak a helyi költségvetés melléklete. Az általánosnál az RMDSZ tartózkodik.

10 óra 45 perc A végére értünk, a POL és az MPP szavazatával elfogadja a testület a 2021. évi költségvetést, az RMDSZ tartózkodik.

Folytatják az ülést a „maradék” pontokkal.

Az adótörvénykönyv értelmében a 2022-es évre április 30-ig kell tanácshatározatot elfogadniuk, hogy az infláció értékével (2,6%) növeljék az adók és illetékek mértékét, figyelembe véve az euró 4,87 lejes értékű árfolyamát is. Ez nem opcionális, a törvény írja elő, sugallja az ülésvezető. Egyedül Benedek nem szavazott.

A Romániai Municípiumi Jogú Városok Egyesületének tagdíjjal tartozik a város, ez sem választás kérdése, hanem törvényes előírás, mondja a fejlesztési igazgató. Mit is csinál ez az egyesület? – kérdi és válaszol Szabó Sámuel. Konzultatív testületként működik az önkormányzatokat érintő törvényhozásban, így lényegesen hamarabb információhoz lehet jutni ezekről, és vissza is lehet jelezni ezen a csatornán keresztül, amit a törvényhozók meg is szoktak hallgatni, mondja. Képzéseket, találkozókat is szerveznek, úgy értékeli, hogy nem sóhivatalként működik. Lakosonként 50 baniról van szó. Nincsenek ellene.

Otthoni ellátás és szociális segélyek következnek. Az előbbi esetében hozzájárulást kell fizessenek a kedvezményezettek, hogyha, a családban meghaladják a minimálnyugdíj értékét, a törvény értelmében. Elfogadva.

A bölcsődébe járó gyerekek havi eltartási költségeiről szól a következő határozat, 732,48 lejről van szó fejenként. Benedek kérdi, hogy nem-e jogilag problémás, hogy április egyig visszamenőleg változik az összeg, a jegyző tisztázza hogy nincsen retroaktivitás, mert április hónapban vagyunk még.

A Művelődési Ház versenyvizsgájának újrakiírásához szükséges egy tanácshatározat, jelenleg ideiglenesen van betöltve a tisztség. Támogatják mind.

Az egyházaknak nyújtott támogatási program kerete 180 ezer lej, amit építkezésre, szociális tevékenységekre fordíthatnak. Átmegy ez is.

A civil szervezeteknek szóló pályázati programra 490 ezer lejt különítettek el: egészséges életmódra 30 ezer, ifjúsági programokra 150 ezer lejt, környezetvédelemre 30 ezret, kulturálisra 180 ezret, szociális 100 ezer lejt kap. Tavaly felét sem tudták elkölteni, ezért csökkentek az összegek, mondja a hivatal munkatársa. Jóváhagyva.

Sportpályázatokra 1,35 millió lejt szánnak a frissített költségvetés szerint, ezzel a versenyeken való részvételt is ösztönöznék többek között. Szavazás előtt hozzászól még Godra Zsolt, a pályázati szabályzattal kapcsolatos: azt javasolta, hogy az időnyerés miatt az elbírálást követően ne várják meg a soros havi tanácsülést, hanem rendkívülit hívjanak össze. Hangsúlyosabban támogassuk azokat a sportokat, amelyek országos versenyszinten vannak jelen, értékeljük az eredményeket és azok fenntarthatóságát, mondja még. A harmadik szempont pedig az ifinevelés folytonossága, hogy mennyire tudják beépíteni a felnőtt csapatokba őket. Ezek a javaslatok már a szakbizottságban bekerültek a határozatba, már csak szavazni kell róla. Minden kéz a levegőben.

Benedek kérdezne: ha ma fogadjuk el, mikortól lépnek érvénybe? Minden határozat a prefektussal való kiközlést követően öt napon belül lép érvénybe, tisztázza a jegyző. Elfogadva.

Egy vízvezeték-bővítésre készülnek a Cserehát utcában, magánszemély kérésére a Harvíz által. Az érintettség okán Szakács Tibor kivételével minden jelenlévő támogatja.

Gázvezetéken a Rózsa utcában egy mellékágon történő bekötést kéri egy magánszemély.

Még egy vízvezetéknél a Béke utcában, a temető mögötti néhány tömbháznál van szükség beavatkozásra. Mehet ez is.

A Rózsa utcában egy húsz négyzetméteres területet hajlandó átadni útépítés céljából egy magántulajdonos a városnak. Elfogadják.

A Városi Könyvtár újabban épített, hátsó részében három lakrészt 15 évre adnának ügykezelésbe. Elfogadva.

A Haáz Rezső utcában, ha jól látjuk, az Urbana udvarát a város magánvagyonába helyeznék. A főjegyző közli, hogy a városnak szándékában áll,  hogy város ügykezelésében levő állami területek kerüljenek át az önkormányzat nevére a telekkönyvben. Sok ilyen területről van szó, egész Románia szintjén probléma ez, jegyzi meg. Arra kéri a testületet, hogy ezt vállalják fel, s még ha kell is számítani arra, hogy prefektus kifogásolhatja, szerinte megéri ezt a kockázatot. Benne vannak mind a tanácsosok.

Újra a tanács előtt egy határozattervezet. A sportpálya melletti – parlagon lévő – terület felét koncesszióba adnák egy műgyepes focipálya kialakítása céljából. Ha találnának erre kivitelezőt, akkor 49 évre évente mintegy 11 ezer lejes bevételt jelentene a város számára.

Az elbíráló és a fellebbezési bizottságban is a POL emberei lennének. Elfogadják.

11 óra 22 perc Az utolsó ponthoz érkeztünk, a Rózsa utcában egy városrendezési terv elfogadását javasolja a hivatal, ami szükséges az építkezési engedélyekhez. Magánszemélyek tulajdonában lévő, jelenleg legelőként szereplő területről van szó, amelyek a térkép alapján az utca legvégén található, a Varga patakig benyúlik. Senki sincs ellene.

De még nincs vége, a polgármester szót kért a különfélékhez már az ülés elején.

Sokat gondolkodott azon, hogy megtegye vagy sem észrevételeit, végül úgy döntött, hogy igen, így felolvassa azt.

Egy „súlyosbodó” jelenségre hívja fel a figyelmet, amire ki kell mondani, hogy elég volt. Az álnokság, a gonoszság, a következmények nélküli bűncselekmények úgy történnek meg, ha a közösség tétlenül nézi, miként fajulnak el a dolgok. Mostanában egy bizonyos témával kapcsolatban sok üzenetet kap, mondja, összefogás kell, „amíg még nem késő”. Nem megengedhető, hogy egy bizonyos család tagjai bármit megtehessenek, hol a fenyegetéseiről, zsarolásairól, áramlopásáról, közlekedési kihágásairól, baleseteikről, károkozásaikról, hol egy rendőr brutális megveréséről, a nyílt utcán egy anya bántalmázásról olvassunk, és közben azt lássuk, hogy nem történik semmi. Ezek szabadon járhatnak, mintha nem követtek volna el semmit. Valamit tenni kell, ha az igazságszolgáltatás nem végzi a dolgát, akkor beláthatatlan következményei lehetnek. A tragédiákon nem utólag kell siránkozni, hanem időben kell lépni. Nem hagyhatjuk, hogy egy Pethő Attila nevű személy most éppen egy védtelen anyának és kislányának életét tegye tönkre.

Valamiért mindig le kellett zárni az ügyeket, előbb-utóbb visszavonták feljelentéseiket a sértettek, de Udvarhely nem lehet az a város, ahol bármit megtehetnek következmények nélkül. Nekünk, városvezetőknek kötelességünk bizalommal fordulni az igazságszolgáltatókhoz, a rendőrökhöz, ugyanakkor, ha azt tapasztaljuk, hogy nem történik semmi, akkor gondolkodnunk kell más törvényes eszközökön, például egy közösségi szervezkedésen. Ebben a városban volt már arra példa, hogy hangos szókimondással, ha kellett, tüntető felvonulásokkal elértünk eredményeket garázdálkodókkal szemben.

Sikerült az alvilágot perifériára szorítani, a kihágás, a bűncselekmények, zsarolás, fenyegetések stb. Semmit sem veszíthet súlyából, hogy fehéringes üzletemberek követik el. Kéri a tanácsosokat, hogy pártállástól függetlenül egy közös nyilatkozattal, és konkrét tettekkel, kiállásukkal támogassák azokat a városlakókat, akik bármilyen területen e család miatt kárt szenvedtek. Mondjuk ki közösen, hogy elég volt a maszatolásból!

Hatásszünet, síri csend a teremben. Valaki esetleg hozzászólna? Akkor lezárnám az ülést, és remélem, hogy folytatódik az ügy megoldása – zárja le a beszélgetést és egyúttal a tanácsülést picit megilletődve Péter Balázs ülésvezető.