Időutazás Madonnával az áprilisi tanácsülésen

Fotó: GÁL ELŐD

Jó reggelt kívánunk a városházáról! Az ülésvezető, Major Sándor Isten szabad kegyelmét emlegetve az egyéni hagyománya szerint egy bibliai igével megnyitja 9.00-kor a tanácsülést. 

A tanácsosok többsége lemaradt a felemelő pillanatról, zsömlével, kávéval szotyognak szerre vissza a terembe.

9 óra 2 perc

A jegyző jelenlétet számol. 

Gálfi Árpád köszönti a résztvevőket. A nagyhétre esett az ülés, amit 22 napirendi ponttal hívott össze. Reméli, hogy legnagyobb keresztény ünnepünkön nem vitatkoznak fölöslegesen – kezdi mondandóját, mire mindenki felhorkan. A múlthavi beszédét kezdte felolvasni valószínűleg. Az oldal felénél rájön, hogy elrontotta és bocsánatot kér.

A tanácsosok felkacagnak a POL-szekcióban. – Színház az egész világ – mondja Péter Balázs. Ha nincs hozzászólnivalója, mehetünk tovább – szól be valaki az ellenzéki sorokból. – Van, higgye el, képviselő úr, van. Készültem – mondja Gálfi, keresve a számítógépén a megfelelő dokumentumot.

9 óra 6 perc 

A POL tovább kacarász, néhányan a szekunder szégyentől lehajtják a fejüket. A polgármester elnézést kér, és újrakezdi.

– Ma is 30 napirendi pont van előterjesztve megvitatásra. Örömmel jelenthetem be, hogy a VSK kézilabdacsapata feljutott a Bölények Ligájába, és újra kijárhatunk első ligás kézilabdameccsekre a stadionba. Ennek feltételei vannak, a költségvetési mozgásterünket, a törvény adta félévi korlátozásokat betartva, lehetőségeinket maximálisan kihasználva, 1,5 millió lejt javasoltunk átcsoportosítani erre a célra. A szakbizottságon elhangzott javaslatokat figyelembe véve 1 millió lejre módosítottuk a javaslatot úgy, hogy a kulturális intézményeket ne érintse az átmozgatás.

– Nem volt könnyű és nem is volt sok értelme, a hivatal két egysége került így nehéz helyzetbe – jelenti ki, majd hozzáteszi: – Nem kifogásokat keresünk. Igyekszünk megoldani a problémákat még akkor is, ha azokat politikai szándékkal okozzák, mondja. Reméli, a választási eredményektől függetlenül lenyugszanak a kedélyek júliusra.

Fontosnak tartja még az Urbana Rt.-nek átadandó buszokat és a vállalat költségvetésének módosítását annak érdekében, hogy a beszerzendő közszállítási rendszert bele tudják majd foglalni. A vagyoni, oktatási és szociális, kulturális kérdéseket, az Attila utca felújítása és a városi uszoda felé „vezető lépéseket”. Abban bízik, hogy a tanácsosok a városlakók érdekeit tartják figyelemmel döntéseik során. 

– Polgármester úr, nem történt semmi. Madonna a legutóbbi koncertje során elfelejtette magával vinni a mikrofont. A koncert attól ment tovább. Ennyi lazaság kell – jelenti ki a bakizó polgármestert felmentve a jegyző.

A 4-es pont, az Urbana költségvetése nem rendelkezik szakbizottsági véleményezéssel, nem képezheti a mai tanácsülés napirendjének tárgyát. A 29-es, 30-as napirendi pontok esetében javasoltak módosítást még a tanácsosok, az egyik témája a református egyházkerület épületeinek bérbevétele, a másiké az ún. salakpálya átadása az FK Csíkszeredának – tudjuk meg még Venczeltől. Benedek Árpád Csaba a különfélék közt kíván felszólalni. A módosításokkal elfogadják a napirendet, amiről részletesebb információkat ebben a cikkben találsz.

9 óra 24 perc 

A március 1-jei rendkívüli tanácsülés jegyzőkönyvét fogadják el 15 mellette, 2 tartózkodás szavazattal, ez utóbbiak Benedek Árpád Csaba és Dávid Endre.

A költségvetés módosítása következik. 

Módosítják a városi kórház PNRR támogatásból finanszírozott korszerűsítési projektjének költségvetési tervét. A járóbeteg-rendelők, a családtervezési rendelő érintett az ügyben, és kijavítanak néhány, pénzügyi vonatkozással nem rendelkező hibát az éves költségvetésben: koraszülütt-újszülött lélegeztetőgépet 2 helyett 1-et vesznek, az életjeleket mutató képernyőből 1 helyett 2-t vesznek és a mobil inkubátor 0-ról 1-re módosult. A Haáz Rezső Múzeum régészeti munkálatokra kér pénzt, 381 ezer lejt kért. A VSK bejutott a Bölények Ligájába, 2 millió lejre van szükség. Mivel a városi költségvetésben fejezetek közötti átcsoportosítás nem lehetséges az első félévben, csak fejezeten belül lehet átcsoportosítani. A rendezvényszervezéstől mintegy 370 ezer lejt, a zöldövezetek rendezésétől 630 ezer lej körüli összeget csoportosítanak át nekik.

Godra Zsolt szól hozzá. Ezzel a döntéssel hosszú távon elkötelezi magát az önkormányzat a kézilabdacsapat mellett, mondja. Nem azért segítünk most a VSK-n, hogy a következő években kiessen. Egy új intézmény támogatása mellett kötelezi el magát az önkormányzat, melynek a költségvetése az első évben egyenlő a Néptáncműhely és a Színház költségvetésével. Három évre kértek egy stratégiai tervet, ennek utolsó fejezete előző este érkezett meg a tanácsosokhoz, ezt kérik a határozat mellékleteként szerepeltetni.

A stratégiai terv szerint második évre 6, utána majdnem 7 millió lejt jelentenek majd a kiadások, a következő évekre leterhelik a városkasszát és az utánuk következő önkormányzati képviselőknek hagyják hátra, teszi hozzá. Fontosnak tartotta elmondani, hogy nyilvános legyen az információ és a következő önkormányzat tudjon erről.

Benedek Árpád Csaba elmondja, hogy a stratégiában benne van a 2025-26-os tervezet is, e két év költségvetése 6,2 millió lej, amelyhez a város 4,8 millió lejjel kellene hozzájáruljon, a harmadik évben 6,7 millió, amelyhez a város 5 millióval kellene hogy hozzájáruljon. Meg van győződve, hogy azt az 1,5 millió lejt (előzőleg már megszavaztak 0,5 milliót), amit az önkormányzat elfogad a júliustól kezdődő időszakra, jól költi el a klub, reméli, hogy azok az ígéretek, melyek tegnap elhangzottak a sajtóban a sajtószóvivő szájából, teljesülnek, közel 1 millió lej lesz a végösszeg. A sajtószóvivő azt is ígérte egyébként, hogy a második félévtől visszakapják az átcsoportosított összegeket az intézmények, ahonnan elvették azokat. Bízik benne, hogy a szurkoló kezdeményezése, a vállalkozók is mellé állnak, és szakmailag is rendben lesz a dolog, nem esnek ki a ligából.

– Ne csak szívvel, hanem anyagilag is támogassuk a kézilabdát! – kéri a városlakókat Benedek könnybe lábadt szemmel.

Péter Balázs kér szót: – Több helyről is meg lettünk szólítva mi, önkormányzati képviselők, hogy végezzük a munkánkat. Jelezzük, hogy eddig is ezt tettük, amikor hosszas számolgatások után úgy döntöttünk, hogy jelenleg a városnak nincs 5 millió leje kézilabdára. A tanácshatározat a közös felelősségvállalás jegyében született úgy, hogy nincs erre valójában fedezet. Más kérdés, hogy miért nincs, néz jelentőségteljesen a polgármesterre.

A bajnak nincs gazdája, valamiért, néz a polgármesterre. Kéri, hogy a VSK is keressen a maradék 0,5 millió lejre, amire szüksége van, támogatókat. 

17 jóváhagyással megszavazzák a kézilabdának a Bölények Ligáját.

Az első negyedévi zárszámadás következik: 44,637 ezer lejes jövedelmet valósított meg a város, ez 105 százalékos megvalósítás. A jövedelemadóból visszaosztott összegek esetében 94, az ÁFÁ-ból 93 százalékos, az állami támogatásból 48 százalékos, EU-pályázatokból 110 százalékos megvalósítást könyvelhettek el. A nagymobilitási projektet érinti, amire 5.997 ezer lej érkezett az első negyedévben. Az összköltség 25.164 ezer lej, ami 57 százalékos megvalósítást jelent a tervezetthez képest.A költségek: hatósági kiadások 61 százalék, tanügy: 43, kultúra 78, egészségügy 46, a szociális kiadások 69, környezetvédelem 75, ifjúsági és egyéb lakások 47, energia és közszállítás esetében 46 százalék. A kultúra, a hatóságok, a szociális és a tanügyi kiadások kerültek sorrendben a legtöbbe, hangzik el.

A beruházások esetében a 2263 ezer lejes a megvalósítás eddig, ami a tavalyi kb. 1800-hoz képest növekedés (egyébként tavaly is nagyon sok pénzt sikerült elkölteni az előző évekhez képest – szerk. megj.). A tervekhez viszonyított megvalósítás 21 százalékos, 16 százalékos az EU-s pályázatok megvalósítása, zárja le a határozattervezet bemutatását Péter Loránd gazdasági igazgató.

A szakbizottság véleményezése negatív, 12 tanácsos tartózkodik, Biró Jolán és Ölvedi Zsolt mellette szavaz, 2-en nincsenek a teremben. A zárszámadást a testület elutasította.

9 óra 31 perc

Czika Edith a mikrofonnál. Az adóosztály vezetője elmondja, hogy a jövő évi helyi adókat és illetékeket a tavalyi évi 10,4 százalékos inflációval kell aktualizálni. Sose volt még ilyen magas az infláció, mióta ez a feladat az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A szakbizottság véleményezése pozitív, elfogadva.

9 óra 33 perc

A Hargita Víz Egyesületnek 63 ezer lejes tagsági díjat kell fizetni, ami 2 lejt jelent lakosonként. Elfogadták. 

A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulásba fizet a város tagsági díjat, 11.118,6 lejt, ami 30 banit jelent lakosonként. Elfogadták. 

Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója vezeti fel a városi könyvtár szolgáltatásainak 2024-es díjszabásairól szóló határozattervezetet. Kötészeti munkálatban, kisplasztik kártyák árában nőttek a könyvtár költségei, ezek bizonyos emeléseket okoztak a szolgáltatások áraiban. A beiratkozási és éves használati díj ugyanannyi, mint az előző évben. Három tétellel egészült ki az ártáblázat, ami az interaktív sószobához tartozik, amely új szolgáltatás, magyarázza. Elfogadják a határozatot.

A sportpályázatok a következő napirendi tétel, Szentgyörgyi Éva mutatja be: a keretösszeg 2 millió lej volt, 22 kérelem érkezett be 16 pályázótól, 21 kérelmet bíráltak el, egy nem felelt meg a kiírásnak, tudjuk meg. A szakbizottság pozitívan véleményezte. Jóváhagyják.

Fülpesi Gyula, a szociális osztály igazgatója elmondja, hogy gyermekvédelmi testületet hoznak létre a 2023-ban megjelent 156-os törvény alapján, egy héttagú bizottságról van szó, Jakab Zoltán, RMDSZ-es képviselő lesz a bizottság tagja a tanács részéről. A kiszerződésre szánt szociális szolgáltatásokat hagyják jóvá még, hogy a költségvetésben foglaltaknak megfelelően közbeszerzést nyert szervezetekkel szerződést köthessenek. 

A következő napirendi pontban nyolc elektromos autóbuszt és nyolc töltőállomást adnak át az Urbanának. Mindent sebtében elfogadnak.

9 óra 46 perc

Nagy Zsigmond, a lakosságnyilvántartó menesztett vezetője keresetet indított a városháza ellen, kifogásolja az éves kiértékelőnek szabályosságát és 20 ezer euró kártérítést kér. – Mivel egy volt kollégáról van szó, az objektivitás biztosítása miatt kérik, hogy jogi szolgáltatáshoz fogadhassanak ügyvédet, vezeti fel a határozattervezetet a jegyző.

Az RMDSZ álláspontja nem változott, továbbra is úgy gondolják, hogy a városnak kellene a saját jogi apparátusán keresztül a jogi ügyeket megoldania. Nem fogják emiatt támogatni a határozattervezet elfogadását, tartózkodnak. Abban, hogy ki a vétkes, döntsön a bíróság – jelenti ki Darabont Gergő az RMDSZ részéről.

Gálfi szerint komplex ügyekről van szó, önöknek mint képviselőknek az a dolguk, hogy a város érdekeit szem előtt tartva döntsenek. A jogi képviselet megakadályozása nem a város érdekeit szolgálja. Ami a lakossági nyilvántartó működését illeti, tájékozódjanak, hogy hogyan zajlottak az osztályon korábban az események és hogyan zajlanak most, hogy zajlik most a lakosság kiszolgálása, miután az új kolléganő átvette ott a vezetést. Ne zsigerből döntsenek. 

Itt két különböző indoklást hallottunk – szalad Péter Balázs a mikrofonhoz. A jegyző egyféleképpen, a polgármester másféleképpen indokol. Emiatt tartózkodásra inti a képviselő kollégákat. Már volt egy ilyen peres eljárása a hivatalnak, utal a Puskás Katalinnal való konfliktusra, ahol jó sok pénzt vesztett a város – indokol még. 

Jelenleg az anyakönyvi osztály vezetője látja el a lakosságnyilvántartó ideiglenes vezetését, Feleki Ildikóról van szó. A két indoklás nem zárja ki egymást, egymás mellett tudnak létezni. Venczel egy ilyen perben az objektivitás biztosításának hiányát látja a legfőbb veszélynek jelen pillanatban. Az illető már nem dolgozik a polgármesteri hivatalnál, tisztázzák még le Biró Jolán kérdésére válaszolva.

Ezt a pert nem a város indította. Tudom garantálni, hogy mióta Feleki Klára Ildikó van kinevezve, azóta teljesen jól megy ott a munka, a javulás egyértelműen kézzelfogható, látható. Tegyenek meg mindent, hogy a lakossági nyilvántartó megfelelően működhessen – mondja Gálfi. 

Péter Balázs: az, hogy Feleki Klára jól végzi a dolgát, üdvözlendő, de az, hogy egy kollégát jogosan vagy jogtalanul menesztett, már a polgármestert terheli. A tanácsos szerint van már az ügyben egy elsőfokú ítélet. 

– Van már egy ügy, de abban nem Nagy Zsigmond kontra polgármesteri hivatal a két peres fél, hanem a prefektúra, mely törvényességi kifogást emelt a menesztés ellen és elsőfokon meg is nyerte – mondja a jegyző. Kifejti, hogy a polgármester feladata a lakosságnyilvántartó vezetőjének kiértékelése, aki a legutóbbi kiértékelésen nem megfelelő értékelést kapott. A nem megfelelő minősítés esetében egyetlen szankció van: a menesztés. 

Két külön ügy van, amelyhez jogi szolgáltatást vásárolnának, tisztázza: az elsőben – amiről a határozattervezetben szó van –, a kiértékelést támadja Nagy Zsigmond. Ölvedi Zsolt jóváhagyásával, a többi tanácsos tartózkodásával a határozattervezetet elutasítják. 

A második ügyben a prefektúra volt, aki megtámadta a menesztés törvényességét, és elsőfokon megnyerte a pert. Ez esetben is kérik, hogy külső jogi szolgáltatást biztosítsanak az objektivitás biztosítása érdekében, a polgármesteri hivatal másodfokon is fogja védeni álláspontját. Ölvedi és Biró Jolán egyetért, a többiek tartózkodnak. Ezt a tervezetet is elutasítják.

10 óra 10 perc

A Széldomb zónával kapcsolatos napirendi pontok kerülnek sorra: magánszemélyek által felajánlott területeket vesznek a város közvagyonába utca és közterület létrehozása érdekében, illetve elektromos hálózatot is bővítenek. 

Berde Zoltán kér szót, köszöni a lakosság pozitív hozzállását, hogy a Széldomb zónában elektromos hálózatot bővíthetnek. Örömmel veszi, hogy fejlődhet a dolog, és belátható időn belül a többi zóna is sorra kerülhet. 

A Farcádi utcában és a Középlok dűlőben is közvagyonba vesznek magánszemélyek által felajánlott területeket. 

A tervezeteket a szakbizottság pozitívan bírálja, elfogadják őket.

10 óra 13 perc

Két terület használati és szolgalmi jogát a gázvállalatnak, egy területét az elektromosáram-szolgáltatónak adják át.

A regionális víz- és szennyvízhálózat fejlesztését érintő projektek részfinanszírozásáról szóló határozattervezet következik. Mivel megemelkedtek az árak, etapizálni kellett a pályázatot. A második szakasz értéke több mint 3 millió lej, ennek 17,52 százalékról kell most dönteni, ami egy 6.000 lej körüli összeg. Elfogadják.

Az Attila utca felújításáról van szó, ami a város szívében levő utca, mely elég elmaradott állapotban van. Kockakő fogja borítani a 3 méter szélességű utcát, kiegészítik a hiányzó víz- és szennyvízhálózatot. Nem lesz átjárás az autós forgalom számára, csak gyalogosok mehetnek be. A kivitelezési idő 6 hónap, a költsége mintegy 1,9 millió lej, vázolja fel a tervezetet Vladovici Csilla, a beruházási iroda munkatársa.

A szakbizottság örömmel elfogadja – kiált be Péter Balázs. A testület elfogadja a terveket.

10 óra 20 perc

A Budvár utcai uszoda tűzvédelmi zónájának megállapításáról döntenek. Jóváhagyják. 

Az Erdélyi Református Egyházkerület épületeinek bérbevételéről szóló szerződést 10 évvel meghosszabbítják. Telekkönyvek, négyzetméterek változáson mentek át, helyesbítjük, korrigáljuk. Egy szerződéskiegészítéssel bővül a tervezet, hangzik el a előterjesztés. Összegekről nem beszélnek. Jóváhagyják.

Az utolsó napirendi pont a Különfélék előtt a salakpálya ingyenes bérbeadása a Csíkszeredai FK-nak 20 évre, elfogadják.

10 óra 22 perc 

A Különfélék közt Berde Zoltán szólal fel elsőként. A Tamási Áron Gimnázium bentlakásának tragédiája óta a mellette található macskaköves út – a Baróti Szabó Dávid utca – le van teljes egészében zárva, a szülők, a munkaközösség és a lakosság kérésére, ha nincs akadálya, akkor nyissák meg az utcát a forgalom előtt. 

A sürgősségi felújítási, állagmegőrzési munkálatok recepciója után lehet csak megnyitni az utcát, ezt az egyház mint tulajdonos még nem kérte – magyarázza a helyzetet a jegyző. 

Az állami rendőrség kérte az útszakasz lezárását, ezzel kapcsolatban a polgármester egyeztet a rendőrséggel. Gálfi tegnap beszélt legutóbb velük, megerősítették, hogy a munkálatok átvétele után lehet felszabadítani az utcát. 

A tanácsülés véget ért, Major Sándor mindenkinek áldott napot kíván.