Élő közvetítés az áprilisi tanácsülésről

fotó: DÁVID Anna Júlia

9.00 Jó reggelt kívánunk a városházáról, pontban 9 órakor el is kezdtük az e havi tanácsülést. Péter Balázs ülésvezető mindenkit üdvözöl az Orbán Balázs teremben, ahol még ez a testület sosem ülésezett, hisz a koronavírusjárvány ezt megakadályozta. „Kimondhatjuk, hogy vége a pandémiának” – jelenti ki ünnepélyesen. 

Három kiegészítés van a már kiközölt napirendhez: az elcserélt csereháti területek kataszteri dokumentációja, köztulajdonná minősítik ezeket a leendő bölcsőde építéséhez, illetve egy ügyvédfogadást is kér a polgármester.

Berde Zoltán napirend előtti felszólalásával kezdünk: erős monitoringra van szükség az uniós pályázatokkal kapcsolatban, ezért levelet fogalmaztak meg, melyben pár kérdést tesznek fel Gálfinak:

Növelték az adókat, közben elúsznak a pályázati pénzek, pedig „mi, udvarhelyiek” befizettük az önrészt, közös felelősséget hirdettek, mégse vállalták a saját részüket – kéri számon a városvezetést. Önök szerint a 14% elfogadható? Egy ilyen osztályzattal egy tanuló megbukott volna.

9.11 A következő tanácsülésen az összes projekt ütemtervét mutassák be, kérik, a tényleges megvalósítás lehetőségével együtt, készítsen el egy vészforgatókönyvet, hogy mely projekteket kell újratervezni, elengedni, menteni a menthetőt. Ha lesz hosszabbítás, milyen új határidőket kérhet a hivatal? Miben tudunk segíteni, hogy haladhassanak?

9.13 A polgármester nem kér szót, hivatalos választ kíván adni az iktatott kérésre.

A jegyző megállapítja, hogy a kvórum adott, viszont a hiányzóknak üzeni, hogy két egymás utáni hiányzás következményekkel jár. Aki nem tud részt venni, köteles szólni neki előzetesen.

Különfélékre már számított Péter Balázs, ezzel együtt fogadják el a napirendet. Az első pontot, a múltkori jegyzőkönyvet egykettőre elfogadták.

9.14 Költségvetéskiigazítás következik: pénzt fogadnak be kormányzati forrásból, 2 millió lejt az Orbán Balázs iskola tornatermére, 1,65 milliót a kórháznak eszközbeszerzésre. „Ajándék” elfogadva.

Első negyedéves zárszámadás 2022-re. Berde úgy látja, hogy ilyen teljesítmény mellett (1,6 millióból 50%-os hatásfok) nem tudják támogatni. Péter Balázs is ugyanígy látja, hogy problémák vannak, szerinte félév végén kell ezen komolyabban elgondolkodni majd. Az RMDSZ és az MPP tartózkodásával is átmegy.

Évente frissíteni kell a helyi adókat és illetékeket az inflációs értékkel, 2023-ra ez 5,1% a tanácshatározat szerint. Habár Péter Balázs előre szól, hogy nem tehetnek ellene, az ellenzék megengedi magának, hogy tartózkodjon. Bíró Edith oda is szól Bindeának, aki az asztalfővel szemben foglalt helyet, hogy kényelmes helyzet ellenzékben lenni, ugye.

9.23 Jóváhagyják a hajléktalanszálló működtetésére szánt 200 ezer lejt erre az évre.

A HBC által elkészített gazdasági stratégiát Pálfi Kinga alpolgármester módosítással fogadtatná el, mert nincs összhangban a 2018-ban már elfogadott kulturális stratégiával, különös tekintettel a várban létrehozandó kulturális/oktatási központra. Biró Jolán is hozzászól: reméli, hogy Udvarhely valaha visszanyeri a „fürdőváros” címet. A jegyző pedig jelzi, hogy van lehetőség visszaküldeni a tervezetet szakbizottságba, de ezzel nem élnek az ülésvezető kérdésére sem, szerinte „haladjunk vele”. Mindenki mellette.

A Románia Energia Városok Egyesületének alapító tagja az önkormányzat, a mobilitási héten elemi osztályosoknak megszervezett közlekedési kígyó programot valósítja meg együttműködésben. 3.425 lejt kell befizetnie a városnak a lakosságszám alapján tagsági díjként. Jóváhagyva.

Az inkubátorház fenntartásába is hagyományosan beszáll az önkormányzat, az első negyedévi összegről szavaznak. Pozitívan.

A köztéri emlékművek véleményező bizottságából kilépett Bíró Edith még márciusban, ezért a helyére javasolják Bíró Ervin Lórándot. Jakab Zoltán (RMDSZ) kéri, hogy indokolja meg, mert őt látta a bizottság egyik fő kezdeményezőjének, illetve Pálfi Kingát kérdi, hogy mikor dönthet bármiről is legközelebb a bizottság.

Csanády György szobrának ügye miatt lép ki, mert amit ő képvisel, azt nem fogadták el, illetve „koránál fogva” is egy hagyományos szoborban bízott, s nagy keserűséget okozott, hogy nincs ennek hely – válaszol Edith néni. A másik kérdésre vonatkozóan „övön alulinak” gondolja a jegyző, hogy felkészülés nélkül jelentsen a bizottság. Jakab Zoltán nem is kér részletes jelentést, csak röviden, ha tudna válaszolni. Pálfi Kinga tisztázza, hogy nem csak Csanády ügyét tárgyalta a bizottság az elmúlt év során, mióta működik, türelmet kér, hogy a bizottságban tudjon egyeztetni. Szakács Tibor pontosítást kérne: végül mi lett a döntés a Csanády-ügyben? Írásos tájékoztatás még nem érkezett, válaszol Péter Balázs.

Vita lezárva, tagcsere megszavazva.

9.38 A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ szeretne bővülni magyar állami támogatásból, kéri az azt működtető Alapítvány nevében Bindea Dániel (MPP), hogy nyilvánítsák közhasznúvá, azaz adó- és illetékmentessé a munkálatokat. Sérelmezi, hogy a polgármester politikai síkra terelte a problémát, de részleteket nem mond erről.

A jegyző szót kér, nem tudja megállni, hogy ne védje meg a polgármestert. Az illetékmentességről még nem volt döntés a hivatalban, egyelőre csak egy iktatott kérés van. A törvény szabályozza az ilyen eseteket, hogy mit lehetne közérdekű jellegűnek tekinteni, ettől nem lehet eltérni.

De mivel az adott munkálatok nem a helyhatósági körök ellátását szolgálják, ezért is negatívan véleményezte a tervezetet. Nem közberuházásról, hanem magánjellegű beruházásról van szó, ráadásul a kérvényező (Székelyudvarhelyért Alapítvány) és az egyetemi oktatást nyújtó személye(k) (magyarországi egyetemek – szerk.) között nincs egybeesés.

Nem a szemünknek hiszünk, hanem a törvénynek? Húsz éve működik a városban az egyetemi központ – vág vissza Bindea.

Nem kérdőjelezte meg az alapítvány jószándékát, viszont nem teljesülnek azok a törvényes feltételek, és nem is lát olyan önkormányzati hatáskört, amely által közhasznúvá minősíthetne magánberuházást – válaszol még egyszer a jegyző.

Jogászként Réthi Enikő POL-os tanácstag is egyetért vele, „itt nem politikai csatáról van szó”, egyszerűen nincs rá törvényes keret egy ilyen döntéshez. Még az RMDSZ-es Berde olvasatában sem „mi vagyunk a döntő szerv ebben”.

Pálfi Kinga azt javasolja, amit a jegyző is mondott félszóval, hogy a román kormánynak kell közhasznúvá nyilvánítania az alapítványt, és akkor dönthetnek egy ilyen jellegű kérésről. Mint oktatási intézménynek helyt adó épületet, eddig is kapott adókedvezményt, tehát nem a szándék hiányzik – teszi hozzá Péter Balázs.

Akkor vegyük le a napirendről s ha ennyi jószándékú jogász van, akkor próbáljuk meg vállvetve megoldani – javasolja megadóan Bindea. A többséget adó frakció részéről Godra Zsolt és Péter Balázs is tudnak egy ilyen javaslatot támogatni.

Utolsóként a polgármester is szót kap, „meg tudja ő védeni magát”, kéri ki. Felemlegeti az Udvarhely Média ügyét, amelynek tőkeemelését ő annak idején – még önkormányzati képviselőként – ellenezte, felhívta a figyelmet a törvénytelenségre, akkor nem hallgattak rá, s per lett belőle. Ezért érezte kötelességének, hogy ez ügyben is hasonlóan járjon el, de természetesen büszke tud lenni bármilyen beruházásra, ami a városban megvalósul.

Nem a más beruházására kell büszke lenni, hanem a sajátjára – szól be neki Szakács Tibor az RMDSZ sorából.

9.57 A betegszabadsága miatt rég nem látott műszaki igazgató, Fülöp-Székely István felvezeti a szemétdíj áremelését. Berdének kifogása van, felteszi a fő kérdést: Van-e minőségi változás? Tavaly is jelezték, hogy sem a gyűjtőpontok, sem a közterek tisztán tartásában nem látnak ilyet, ezért most sem tudják támogatni a kérést.

Jakab Levente, az RDE egyik vezetője is szót kap, „hólabda-hatást” emleget az inflációval, a minimálbér emelésével és a motorina drágulásával indokolták meg beadványukat. Csupán indexálásról, költségek fedezetéről beszélnek, ilyen körülmények között minőségi fejlesztés nem elvárható az igazgató szerint, de tárgyalások folynak a hivatallal beruházásokról is. Szépen kéri, hogy fogadják el, az ülésvezető pedig ugyanolyan szépen, hogy szavazzanak róla. A POL átviszi az áremelést.

Lassan a napirend végéhez érünk:

Megüresedett egy családi rendelő a Gyepes bejáratnál, licitet írnak ki rá, bizottsági tagokat neveznek ki.

Berde rákérdez egy praxis átadásának ügyére, amikor a rendelőt is átadták, melyből per lett a prefektusi hivatal kezdeményezésére. Venczel Attila jegyző emlékeztet arra, hogy ő sem ellenjegyezte azt a tanácshatározatot, melyet a törvényszék el is törölt, így érvényes szerződés sincs az adott rendelőre. Vagyis szerződés nélkül foglalja el a helyet? – kérdez vissza Berde. A jegyző úgy tudja, hogy a hivatal megtette a lépéseket, hogy felszabadítsák a rendelőt. 

Több megtámadott határozat is van a bíróságokon, kéri Darabont Gergő (RMDSZ), hogy közöljék velük is az ezekkel kapcsolatos bírói döntéseket.

Péter Balázs megköszöni „az értékes hozzászólásokat”, szavazásra bocsátja, sikerrel.

10.10 A Sziget utcában egy másik családorvosi rendelőre ugyan kértek hosszabbítást, de ezt már a törvény nem engedi meg, így licitköteles, akárcsak az a szomszédos rendelő, amelyből nyugdíjba vonul egy doktornő. Ki fogják írni.

A művelődési ház felújítási projektje következik, elektromos autótöltőállomás is tervben van. – Annyi feszültség van a városban, hogy biztosan lesz elég energia – élcelődik Dobai-Pataky Virág. Jókedvűen megszavazzák.

Az új bölcsődének szánt elcserélt területek kataszteri dokumentációját is elfogadják, ugyanakkor köztulajdonná minősítik azokat, négy területet a Cserehát zónában.

A jegyző vezeti fel az utolsó napirendi pontot, az ügyvédfogadást. A Bákói Táblabíróságon van ügye a városnak. 2017-ben két útjelző tábla vásárlásával belekerült egy ügybe. Egy másik cég a szabad verseny megszegésével vádolta azt a céget, amelytől vásárolták. Nem marasztalták el, nem ítéltek meg külön kárt a város nevére, de „a szolidáris felelősségvállalás” miatt szeretnének fellebbezni. Mivel eddig is ügyvéd vitte a pert, a megfelelő képviselet érdekében továbbra is azt szeretnék. Mekkora a perösszeg és az ügyvéd bérköltsége. Nem tudják még, ajánlatokat fognak kérni, a jó képviselet általában drágább, a teljes követelt összeg a 6 millió lejt meghaladja.

Kezdődjön a különfélék. Berdét már jegyeztem, természetesen. Szakács Tibort is, Major Sándor, Dávid Endre – sorolja az ülésvezető. Mintha kampányhoz közelednénk, olyan aktív az RMDSZ. Berde: Már a választás után elkezdődött. Péter: Akkor viszont késésben vannak.

Berde első kérdése lényegében ugyanaz, ami a napirend előtt is elhangzott: a beruházások ütemterveit kéri számon a hivatalon, külön a beruházási igazgatón. A jegyző csak ismételni tudja magát: mivel hivatalosan iktatott kérésről van szó, mindenképp válaszolni fognak, türelmet kér az új igazgató nevében, aki még csak ismerkedik „a komplex problémával”.

Hány új szerződés, hány új lakcím szerepel a hivatal és az RDE nyilvántartásaiban, összefésülték-e az adatokat? – így szól a második kérdése az RMDSZ frakcióvezetőjének. Amíg az RDE igazgatója felüti a laptopját és keresi a választ, addig Szakács is felteheti a kérdését.

Mi az ifjúsági lakások eladásának helyzete? A lakók arra számítottak, hogy erre a tanácsülésre bejönnek a válaszok, az iratok. Mondhatom, már barátságok is kezdenek kialakulni, annyit kommunikáltunk mi is a lakókkal – válaszol Venczel, aki szerint sikerült egy hullámhosszra kerülniük. Nem sikerült teljesítenie az ígéretét, hogy az első eladást az önkormányzat elé terjesztik ezen az ülésen, erre magyarázatot is ad. Jóval olcsóbb eleve az ár az újraszámítás révén, viszont végig kell járniuk az eljárást, és a legújabb árakat külön ki kell közölniük, hogy ezek tudatában tudjanak dönteni a bérlők, akiknek a türelmét kéri. „Őszintén sajnálom és elnézésüket kérem”, törvényes és alacsony ár lesz, ígéri.

10.31 Az RDE részéről megérkezik a válasz Berde második kérdésére: 10 ezres a szám a kertesházaknál, ahol egyéni szerződések vannak, illetve 15 ezer személy szerepel a lakószövetségeknél. Az éves mérlegük: 400 plusz, 250 mínusz (elhalálozások, elköltözések miatt). A valós létszámokat szolgálja a matricás rendszer is, amelyet idén bevezettek, mert nem is a szerződések nemléte a probléma. A lakószövetségeknél például folyamatos csökkenést látnak, ami számukra gyanús, mert évről évre nő a szemétmennyiség, de ott nem tudják ellenőrizni a valóságát, nem látna erre eszközt.

Ha van jogi keret a lakossági nyilvántartást használni, az lehet, hogy segítene – javasolja Berde.

Négy betűt mondok: GDPR – reagál röviden Péter Balázs, utalva a személyi adatok védelmére.

Dávid Endre már egy éve felhívta a figyelmet a játszóterek homokozóira, mert telnek meg állati, főleg macskaürülékkel. Javasolta, hogy fedjék le ezeket. Úgy látta, hogy mindenki egyetért azzal, hogy erre szükség van, de egy év távlatából fel kell tegye, hogy mennyi időbe telhet egy párszázlejes faszerkezet. Külön ajánlja kollégái figyelmébe a cikkünket. Melyik két játszótér újult meg tavaly például? – kéri számon a hivatalon.

Télen nem szokás a játszótereket felújítani, állapítja meg Péter Balázs anélkül, hogz bárkit is védeni akarna, és elfelejtve, hogy szűk két hónapja elkezdődött a tavasz.

A cikket olvasta a polgármester, mondja, de úgy gondolja, hogy a játszóterek megőrzése a mi közösségünk felelőssége is.

Major Sándor egy „politika feletti” kérést szeretne nyilvánosságra hozni, amit letett a hivatalnál. Az „isteni törvényekből” felolvassa, hogy a hetedik napot tiszteljék meg, semmilyen munkát ne végezzenek, külön említve a húsvétot, a feltámadás napját. Emlékeztet, hogy a kommunizmus idején mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék az ünnepet. Napjainkban a vasárnap tartandó kocsipiacot kifogásolták egyes tiszteletesek, de kérésükre nem kaptak választ, ezért most 19 helyi és megyei tanácsos nevében is iktatták azt. „Ha az úr nem építi a házat, hiába építik, ha nem óvja, hiába őrzik, akit az úr szeret, álmában is ad eleget” – próbál még egy zsoltárral elérni a kedvező hatást.

Meg kell fontolni, lépést kell tenni, én nem voltam akadályozója, támogatója voltam – mossa kezeit Gálfi.

Lejár Ladányi Kinga ideiglenes megbízatása a kórház élén, megköszöni a munkáját. Bejelenti, hogy Nagy Gyula közgazdász kinevezése következik. 

Megköszöni még az adományokat, amiket a nemzeti zászlókért kapott, végrehajtandó bírságokra gyűlt – a tavalyi 2000 lejhez további 2100 lej gyűlt, a fennmaradt 900 lejt ő maga tette be.