Élő közvetítés az augusztusi tanácsülésről

9:05 Szeretettel köszöntjük olvasóinkat az Orbán Balázs tanácsteremből, ahol nagy változások zajlanak. Gálfi Árpád nagy ellenfelei egymás mellé ültek: Mike Levente átköltözött Ketesdi Imre mellé.

9:09 Ölvedi Zsolt az ülésvezető, köszönti a jelenlévőket. Jelen van 16 tanácsos, igazolatlanul hiányzik Orbán Balázs, Lőrincz Zsuzsanna, igazoltan Arros Orsolya. A tanács döntésképes – jelenti be Venczel Attila jegyző.

fotók: Gál Előd

9:11 A napirend előtti felszólalásokat Gálfi Árpád polgármester kezdi. Köszönetet mond az augusztus 20-ai rendezvényért a szervezőknek, a rendezvényszervezési osztálynak. 25 napirendi pont van, ebből kilenc ingatlanok megvásárlására vonatkozik. Fontos fejlesztések, beruházások helyszíneiről van szó: például a városi strand közelében a Frecska kert, egy terület a vár körül stb. Koncesszióba adnak egy területet, lelátót építenek egy sportpályához.

9:16 Szarvas Zsuzsanna kezdeményezésére egyperces néma csenddel adózunk Boda-Szász Kriszta nemrégiben elhunyt színművész emlékének.

9:21 Derzsi László néhány kérdést feltenne, szóban és írásban egyaránt az MPP-EMNP koalícióhoz. Emlékeztet, hogy az Urbana csődközeli állapotba került, ez korábbi tanácsüléseken is felmerült. “Beláthatatlan következményekkel járhat, több ezer háztartás kiszolgáltatottá válhat” – figyelmeztet. Leváltották az igazgatótanácsot és helyükbe öt olyan embert neveztek ki, akik pártfunkciókat is betöltöttek. Kéri, hogy bizonyítsák be a törvény betartását a kinevezésekre vonatkozóan. Magyarázzák el, hogy sok nyereséges év után 2018-ban 500 ezer lejes veszteséget jegyzett a cég, és mit tesznek ellene.

Ennek ismeretében szerinte már múlt decemberben, januárban napirendre kellett volna tűzni a problémát, ezért a polgármestert tartja felelősnek. Ünnepélyesen átadja a kérdéseket az illetékeseknek.

Hajdó Csaba nem válaszolna a kérdésekre, mert nem kapta meg őket, de érintettség okán reagálna. “A politika nem arról szól, mint a valóság.” Emlékeztet, hogy az RMDSZ frakció is hozzájárult ahhoz a döntéshez, amely elvette még az Aqua Novától azt a bevételi forrást, amely nyereséget termelt a cégnek. Mindannyian tudjuk, hogy ez egy lecsó – mondja.

9:28 Gálfi egy nyereséges céget szeretett volna faragni az Urbanából, nem ugródeszkának használni (bármit is jelentsen ez). Mivel a város százszázalékos tulajdonos, szerinte a közgyűlésben nem 3 vagy 7 személy, hanem mind a 19 tanácsosnak helyet kellene foglalnia, felelősséget vállalnia.

Nem tud beleszólni a működésébe, mondja, három és fél esztendeje várja, hogy rendeződjön a helyzet és utal arra a levelezésre, amit a tanácsosoknak elküldött ezzel kapcsolatban. Kicsit belebonyolódott a mondatok tükrébe, többen döbbenten, az RMDSZ-esek mosolyogva hallgatták.

Ölvedi ülésvezetőként azzal zárja, hogy van még három hónap a mentésre, és átadja a szót Ványolósnak, hogy tartsa meg “az idegen szavakat kiveséző disszertációját”. Meg is tartja: a folyósó belépett a vitába megszemélyesítést használja, az iskolakezdés apropóján kér, hogy Szejkét, Szarkakőalyát ne írjuk ly-nal.

9:35 Gálfi készült, “nem meglepetés számomra, mert szoktam készülni” – nyomatékosít. Nem tartja törvényesnek, hogy a MACOPS a pártokhoz fordul segítségért, de a kifizetést ezzel nem befolyásolhatja. Századjára is nyomatékosítja, hogy nem jelentett fel senkit, hanem az ügyet jelentette. Mike Leventére mutogat, azzal gyanúsítja, hogy jogtalanul küldte el, többek között portálunknak az ügy dokumentumait, és ő biztatta fel a MACOPS-ot, hogy háttérben nyomást gyakoroljon.

Mike ismétli: a perről kér beszámolót, nem a kivizsgálásról, azt mondja a jelentgetés nem érdekli, akárhogy fényezi magát Gálfi. Jelen pillanatban nem tud többet mondani a polgármester, de ígéri, hogy értesíti a testületet, amint lesz fejlemény “az ügy tekintetében kapcsán”.

9:40 Először jelezte, utolsónak kap szót Venczel Attila jegyző. A 15. pont levételét javasolja, mert nincs meg a szükséges szakhatósági véleményezés. Egy ingatlan koncesszióba adásáról van szó sportpálya létrehozására.

Továbbá arra kéri, hogy rendeljen el szüneteket, mikor szükségesnek látja, hogy elkerüljék a kaotikus ki-be járkálást a teremből, mert ez megzavarhatja a szavazást.

9.46 Hajdó jó hírrel szolgál: három év után sikerült elérni, hogy a BBTE informatikai képzőbázist hozzon létre Udvarhelyen, jövő ősztől talán már indulhat informatikai mesteri oktatás a városban.

9.48 Egyöntetűen elfogadják a napirendet. Kezdődik az ülés!

Benedek Árpád Csaba kért néhány ponton nyelvi javításokat, ezek a jegyző szerint már megtörténtek. A tanácsos elégedetten bólint, el is fogadják mindet.

A második napirendi pont az RDE Harghita Kft. és a város közötti 2005-ben kötött társulási szerződés és a 2007-ben kötött koncessziós szerződés módosítása.

Gálfi úgy véli, hogy ezzel sikerülne teljesen törvényes mederbe terelni az együttműködést, amelyben a cég vezetőségével is sikerült egyetértsenek. Jelen van a teremben Körösfőy Sándor cégvezető, aki fogadja a kérdéseket, ha még vannak, de előzetesen találkozott már a frakciók képviselőivel.

Ezt ő maga is megerősíti, lakosorientált, környezettudatos, korszerű szolgáltatásokat ígér, erre garanciát vállaltak a tulajdonosok is, akik a “legmagasabb szinten képviseltették” magukat az elmúlt napokban.

Elmondta: leszögezték mindenek előtt, hogy a két érvényben levő szerződés nem függ egymástól. A megyei integrált rendszer elindulásakor érvényét veszti a várossal kötött szerződés, de ez a köztisztaságra, hótalanításra nem vonatkozik, ezért leszögezték, hogy csak a hulladékgazdálkodásra vonatkozik az érvényvesztés.

De ha mégis elveszítenék a licitet megyei szinten, akkor nem lesz fenntartható csak a köztisztaság és hótalanítás, így a teljes szerződés érvényben maradna, a hulladékgazdálkodással együtt.

Hajdó visszakérdez, arra utalva, hogy a jelentős többsége ellene van, hogy a cég fenntarthatóságát máshonnan érkező szeméttel tartsa fenn. Támogatja, hogy tiszta kártyákkal folytassák az együttműködést, de erőteljes ellenzésre számíthatnak, ha a Cekenden “idegen szemét” jelenne meg.

Körösfőy megerősíti, hogy ez jelenleg így is van, de a megyei tározóba valószínűleg érkezni fog, ezt nem tudják kizárni. Nyitottságáról biztosítja a tanácsot, amelyet tájékoztatni fog a további fejleményekről.

Gálfi: ha átmegy ez a tanácshatározat, akkor ez új fejlesztéseket indíthat el, nem csak a Cekenden, hanem a köztisztaság, a szelektív hulladékgyűjtés terén is.

Benedek Árpád Csaba egy formai hibára hívja fel a figyelmet: írja alá a polgármester és a jegyző is a felterjesztést.

Mike Levente: “fényévre állunk a környéktől”, három évbe került a hivatalnak is, hogy rendet csináljon. Reméli, hogy a harmadik cella megépítése is elindul, mert csak januárig van hely a Cekenden, és nem akarja, hogy ebben is patthelyzet alakuljon ki.Senki se fog nagyot beruházni, ha csak néhány évet kap a szolgáltatásra, fenntartja módosító javaslatát. Ölvedi emlékeztet, hogy a szakbizottság negatívan véleményezte.

10:10 Hajdó a polgármester védelmére kel, Ölvedi szerint is rosszmájú megjegyzés rákenni, hogy ilyen későn oldódott meg a probléma.

Biró Jolán tájékoztatást kér a cégtől, hogy az előírásokat a szelektív hulladékgyűjtésre mennyire sikerült ezidáig betartani. Körösfőy ígéri, hogy statisztikákat fognak havi rendszerességgel közzétenni az oldalukon. Júniusban 7, júliusban 14, augusztusban máig 15 tonnát sikerült összegyűjteni, de még nem tartanak az érvényes normák szerinti 30%-nál. Tudatosító kampányt folytatnak, hogy ezt elérjék és meg is haladják az év végéig.

Derzsi “az általános műveltsége bővítése céljából” kérdi Gálfit arról a perről, amelyben az RDE-vel kötött szerződés felbontását kérte a bíróságtól. Tudomása szerint fellebbezett a perkereset elutasítása ellen, nem érti a pálfordulást.

Gálfi tisztáz: arra kérték a bíróságot, hogy írja felül egyik szerződés a másikat, ennek megfelelően terjesztették elő mindkét szerződést, külön-külön a tanácsnak, hogy módosítsák őket. Úgy döntött, hogy visszavonják a pert, mert a módosítással tudják tisztázni a jogi helyzetet, és nem akarnak több pénzt, energiát fektetni a pereskedésbe. Erről egyezség született a cég vezetésével.

10:15 Derzsi egyetért, de ha úgyis visszavonjuk, akkor miért kellett fellebbezni?

Gálfi: a procedúrák akkori fázisában meg kellett ezt lépni, és utólag derült ki, hogy másképp is lehet.

Ölvedi: ami a bíróságon nem sikerült peres úton, az a hivatalnak igen, megegyezés alapján.

Mike közbeszól és firtatja az építkezési engedély érvényét. Nem mondhatjuk azt, hogy 2016-ig minden érvénytelen, azután minden érvényes. Szavazatot kér a módosító javaslatára.

10:23 Kedvezőek a bizottsági szakvélemények, de Venczel még hozzászólna: szerinte a városvezetés intenzíven foglalkozott, a legalitás irányába történtek lépések. Decemberben vették közvagyonba a cekendi területet, utána vonták ki a mezőgazdasági forgalomból. Ő maga is fontosnak tartotta, hogy bírósághoz forduljon a város a jogi helyzet tisztázása érdekében. Az a magánvéleménye, hogy a 2005-ben kötött szerződés nem volt törvényesen megkötve, de a pernek a tárgya nem is ez volt. Nincs meggyőződve arról, hogy a társulási szerződést koncesszióssá lehetne alakítani.

Mike Levente javaslatára is válaszol: a szolgáltatási szerződés időtartamának meghosszabbítását a törvény nem engedi meg, ugyanis maximus 5 évre lehet ilyet kötni közszolgáltatások esetén.

10:40 A harmadik napirendi pont a harmadik negyedév költségvetési kiigazításáról szól.

Vass Szabolcs bemutatja a tervezetet. Péter Balázs: 800 ezer lej kölcsönt adna a város az Urbanának, de nem ment át a jogi szakbizottságon eredeti formájában, csak módosulva.

Derzsi: a másikon viszont nem ment át. 2018 decemberében született egy olyan döntés, amely elindított egy láncreakciót, amely csődközeli helyzethez vezetett. Az RMDSZ-től senkit nem kérdezett meg a városvezetés (ezt mintha már hallottuk volna). A polgármester nem tűzte napirendre (ezt is).

Végig kell gondolja minden kolléga azt, hogy az Urbana működésében jogi problémák vannak, ilyen körülmények közt nem lehet szavazni semmilyen pénzügyi kérdésről. A bank sem ad hitelt olyan vállalatnak, amelynek jogszerűsége megkérdőjelezhető – érvel.

Hajdó: Derzsi kolléga nem ferdít, de a valóságot részben mondja el. Nem hitelt adnak, hanem a költségvetésből átcsoportosítunk költségeket, hogy egy hónap múlva hitelt lehessen adni. (Szóval mégis) Ezt a lehetőséget kellene megadni, mert az AGA (közgyűlés) mi vagyunk. Bűnbakot keresünk, vagy azt nézzük, hogy novembertől elinduljon a távfűtés? Józan belátást kér az RMDSZ-től és az MPP frakción belüli frakciótól is a Mike-Ketesdi duóra utalva. Ölvedi: a halasztással bizonytalanságot okozunk, és egyre többen leválhatnak a rendszerről, ha nem oldódik meg.

Péter Balázs: az év elejei árkorrekció nem húzta volna ki a slamasztikából az Urbanát, nem itt keresendő a probléma fő oka. De ne csak azt nézzük, hogy hányan válnak le, hanem hányan mondanak fel a cégnél? Adjunk esélyt magunknak egy későbbi döntésre.

11:54 Benedek Árpád Csaba: gondok vannak a vezetőtanáccsal is, júniusban jelezték, hogy tegyék rendbe. Ha a cégbíróságnál három tag szerepel, akkor nem dönthet mind a 19 tag, amelyről a polgármester beszélt. Akár rendkívüli tanácsülésen is hajlandóak erről dönteni, de ne várják el, hogy most pénzről döntsenek. Ha a polgármester úr a “törvény bajnoka”, akkor mutasson példát – mondja higgadtan.

Derzsi visszautasítja a városvezető koalíció attitűdjét, hogy elhallgatják a problémát a városlakók elől. Hipotetikusan felveti, hogy csak a jövő tanácsülésen fog kiderülni, hogy törvényességi kifogást fog-e emelni a jegyző. Mit fog csinálni a koalíció, ha most borítékolják, hogy sikerült elrendezni egy helyzetet, és aztán kiderül, hogy törvényességi aggályok merülnek fel.

Venczel reagál: a jövő tanácsülésig a határidő az írásban tett kifogásra vonatkozik, de a véleményét nem titkolta az ülés előtt sem a tanácsosok előtt. Az alapító okirat módosítására szükség van, ezzel egyetért a polgármesterrel. Az időrendi besorolásáról van szó, nem kéne politikai vitát gerjeszteni, mert így lehet, hogy nem lesz ki döntsön néhány hónap múlva. Azzal, hogy létrehozzák a hitelezés lehetőségét, nem követ el senki törvénytelenséget – tisztázza.

Gálfi: a szerződéskötés csakis a testület jóváhagyásával történhet, egy következő lépésben, de ehhez meg kell teremteni a lehetőségét. Nem szeretnének olyan helyzetbe kerülni, mint a Média Kft. ügyében (link a cikkhez, esetleg) Gálfi belátja, hogy nem mindig volt megfelelő tudása minden helyzetről, de “a jövő tekintetében fontos az Urbana helyzete”. Azt szeretné, ha egyéb közszolgáltatást is ellátna a távfűtés mellett, ehhez kéri a tanács támogatását, nem törvénytelenséghez. Kitart amellett, hogy a cég közgyűlésében mind a 19 tanácsos helyet kell kapnia.

11.06 Sinka köszöni “végre a szót”. Ő is azzal veri az asztalt, mint Derzsi, hogy nyereséges volt a cég 2016-ban, mikor történt a hatalomváltás. Szerinte a polgármester most át akarja dobni a döglött macskát a tanácsnak a 24. órában, miközben a közgyűlés eddigi hét tagja politikai alapon volt kinevezve a városvezető koalíció részéről. Péter Balázst nevesíti például. Most, hogy baj van, hívjuk az RMDSZ-t. Ha megbíztok minket, megoldjuk a problémát – vállalja a nemes feladatot.

Hajdó is beszáll a vitába, hosszasan ecseteli, hogy a problémamegoldás volna most a lényeg, nem a politikai csatározás. Itt már rég nincs két frakció, de egymás vádolását abba tudjuk-e hagyni?

Benedek Árpád Csaba papírokat kér, amivel a polgármester bizonyítani tudja az új vezetőség iktatását. Gálfi kifut a teremből, talán éppen azokat keresi. Nem akar számokba bonyolodni, de fenntartja, hogy a régi (RMDSZ-es) vezetőség jobban végezte a dolgát, mint a mostani.

Gálfi visszajön, de üres kézzel, nem akar még jobban belemerülni, politikai csatározásokba bonyolódni (ez már régen az) de emlékszik, amikor a nyereséges volt az Urbana, emlékszik a kampány előtti rezsicsökkentésre. Bevallja, hogy téved ő is, nem hárítja a felelősséget, de bízik abban, hogy a testület rendezni fogja. A meglátások jók, jól is jönnek, mondja. Sinka csak nevet.

Ahhoz képest, hogy nem akart belemerülni, sikerült, már teljesen egyéb témáknál tartunk, de csak a hasonlat kedvéért. Visszatérve: csakis a hivatal és a tanács közreműködésével tudnak előre lépni.

11:16 Orbán Árpád először szólal meg a mai ülésen. Hónapok óta tudnak a helyzetről, ez a döntés arról szól, hogy reményt adjanak a cégnek, annak a kétezer családnak, hogy legyen kivel, kiről dönteni, ahelyett, hogy egymással szkendereznének.

Derzsi a jelzéseket úgy veszi, hogy az összefogás koalíciója megbukott, jól érti?

Ölvedi: ez már kampány, nem a témához kapcsolódik.

Derzsi: ha megbukott, akkor a választási programot képtelenek megvalósítani, és ezt üzenik a városlakóknak?

11:24 Hajdó csak nevet és visszakérdez: hol volt az elmúlt tíz hónapban, min lepődik meg? Itt vannak problémák, amiket meg kell oldani, minden más ráér a kampányban, a folyosón. Itt a teremben mind a 19-en emeljük a kezünket, ez a dolgunk.

Gálfi: valóban meg akarták buktatni, de nem sikerült, mondja, tudomásával tart az MPP-EMNP egyezsége, és ez így is marad, amíg ő a városi elnöke az MPP-nek. Pedig leváltották.

Orbán Árpád: tényleg nem ide tartozik ez már. Mindenki zsörtölődik.

Biró Jolán: ha ezt megszavazzuk, pénzeket csoportosítunk át, lehetőséget teremtünk a jövőre nézve, ennek kapcsán bármely tanácsost felelősség terheli-e? – kérdi a jegyzőt.

Venczel szerint törvényes, az alapító okiratot előbb módosítani kell, mielőtt a kölcsönről döntenének. Ha ő lenne a tanács, a pénzek átcsoportosításáról most szavazna, hogy időt nyerjenek. Máskor erre nem lesz lehetőség.

Péter Balázs: mindenki mindenről beszél, de megfeledkezünk a lényegről. Ha nem kapja meg a támogatást a cég, akkor milliós vesztesége lehet a jövőben. Oszthatjuk s szorozhatjuk, hogy melyik vezetőség tévedett, de valójában a tanács hibája, hogy elvettek forrásokat és nem pótolták azokat. Nem a felterjesztő a hibás, nem ő fogadja el, hanem mi, mondja.

11:28 Ölvedi a Néppárt elnökeként szólal fel, ők az egyedüli frakció, amely jelenleg támogatja az Urbana Rt. megmentését.

Benedek szerint a törvényes utat támogatja az RMDSZ-t, addig nem. Ha ehhez rendkívüli tanácsülés összehívása szükséges, azzal is egyetért. Volt már arra példa, hogy két héten belül megoldható legyen.

Mike: Látom, hogy a cirkusznak vége. Egyetért a törvényességgel, mindenki saját belátása szerint döntsön.

Gálfi nem akarta, de egy gondolattal zárná a vitát. Szerinte összecseng az ügy ellenzése az ő párton belüli leváltásával, azt sejteti, hogy ez egy nagyobb terv része, amellyel a polgármesteri székből akarják kiforgatni. Attól tart, hogy a kampányban ellene fordítják majd az Urbana rendezetlen ügyét.

Benedek kéri előbb a módosító javaslatokról szavazást, nem mennek át. Az RMDSZ frakció a pénzek átcsoportosítása ellen szavaz, néhányan tartózkodnak – elvetik az eredeti változatot. Végül az eredeti tervezetről döntenek, de mivel nincs meg az abszolút többség (a mandátummal rendelkező tanácsosok fele plusz egy), nem módosul a költségvetés.

11.32 A negyedik napirendi pontban 50 százalékos helyi adó- és illetékkedvezményt kívánnak nyújtani szociálisan hátrányos helyzetű személyeknek. Azoknak, akiknek jövedelme nem érte el 2018-ban az országos bruttó minimálbért, kizárólag munkanélküli segélyből vagy szociális nyugdíjból élnek a lakóépületükre és telkükre kirótt adó felét kell kifizetniük. Összesen 13 személyt érint a kedvezmény, akik összesen 1371 lej értékben részesülnek kedvezményben. Elfogadják.

11.44 Ölvedi: kezdhetjük? Ványolós: isten őrizz, inkább folytassuk!

Egyszerre mutatják be az ingatlanvásárlásokat, “mindenki tudja, miről van szó”, 13 szavazatra van szükség a következő napirendi pontok elfogadásához:

5. 412581 négyzetméteres külterület megvásárlása a szombatfalvi és Szentimre utcai dűlőkben. Sándor Alpár elmondja, a “Szarkakőalya” nevű határrészt erdőtelepítésre fogják használni.

6. 7508 négyzetméteres belterület megvásárlása a Cseplesztető dűlőben, a Szentimre zónában. A hargita megyei vízhálózati terv megvalósítását tenné lehetővé. Az új negyedek vízellátását akarják megoldani.

7. A Bethlenfalvi út 84 szám alatt 46 négyzetméteres terület megvásárlása a rajta levő 2 garázzsal, hogy a Csíkszereda fele vezető úton az útkereszteződést “kijavítsuk”.

8. Tompa László utca 13 szám alatt 518 négyzetméteres területet és a rajta levő ingatlanokat szeretnék megvásárolni 4 tulajdonostól. Az épületet lebontanák, hogy gyalogos átjárót hozzanak létre a polgármesteri hivatal épületének hátsó oldala és a Székelytámadt vár környéke között. (Megint egy régi épülettel szegényedünk?)

9. Vásártér utca 1 szám alatt található 11538 négyzetméteres területet vennék meg az OMV Petrom-tól. A terület 80 százalékán parkolókat hoznának létre, a megmaradt 20 százalékot pedig a városi piac kibővítésére “használnák”, a vasút szomszédságában zöldövezetet szeretnének létrehozni.

10. Csereháti dűlő részét képező 4140 négyzetméteres területen ifjúsági lakásokat építenének

11. A Tó utca 1 szám alatti, a Székelytámadt vár szomszédságában található 464 négyzetméteres üres terület, “sétálójárdát” akarnak létesíteni.

Sinka külön örül, hogy – ha zsarolással is – végre sikerült a tanács elé hozni a vár körüli területek megvásárlását. Hajdó: gyorsan zsaroljanak, mert haladni kellene vele. Sose volt kérdés, csupán a sorrend. Orbán Árpád: Hálistennek nyert a pályázat, így sor kerülhet erre is.

12. A Park utcában található “Frecska kert” dűlő részének megvásárlása sportlétesítmények építése céljából.

Mike: vásárlással bízzuk meg a hivatalt, ez azt jelenti, hogy egyezkedni fog a tulajdonosokkal, de nem úgy, hogy “ha nem adjátok, államosítani fogjuk”. Hozzá mennek emberek, hogy kisajátítaná a város. Ne félemlítsék ezzel az embereket, kéri a polgármestert, mert ehhez is tanácshatározat kell, és nem hiszi, hogy idáig el kellene jutni.

13. Egy, a szennyvíztisztító szomszédságában levő, a Borsairét dűlő részét képező 17643 négyzetméteres terület megvásárlásának előkészítéséről van szó. A két tulajdonos felajánlotta megvételre a városnak a Harvíz Rt. szomszédságában levő telek egy részét. A tervezet szerint energiafűzet ültetnének, amit aztán az Urbana felhasználhatna energiatermelésre.

A 14-es napirendi pontnál, az RDE Harghitához tartozó trágyatelephez vezető út köztulajdonba helyezésénél ismét tetőfokára hág a hangulat. Mike addig idegesíti Gálfit, hogy az saját magát polgármester urazza.

Biró Edith és Hajdó nevetnek, emlékeznek ők is a kabaréra.

Megint azzal jön, hogy őt el akarják tenni láb alól a hivatalban, merthogy valaki feljelentette a DNA-nál az úttal kapcsolatban. Tudomása szerint ez már február-márciusban megtörténhetett, mert ő májusban kapta meg. Nem szeretné összekötni a MACOPS ügyével, de ha már Mike felhozta, akkor szerinte nyilvánvaló összefüggés lehet közöttük, a leváltásával.

Hosszasra nyúlt magyarázkodását Sinka zsörtölődve fogadja, de kikéri magának Gálfi, hogy befejezhesse. Nem is tudja, hol folytassa.

Le van írva – jegyzi meg Sinka gúnyosan.

Nincs leírva, ezeket tudom fejből – bizonygatja Gálfi.

Emlékeztet, hogy 2019 áprilisában fogadták el csak a város költségvetését. Való igaz, hogy új beruházásként szerepelt, pedig már el volt kezdve, és Benedek Árpád Csaba jelzésére ki is javították, így folytatandó beruházásként jelenik meg. Az átvétel a tél miatt nem volt lehetséges, de meg szeretné nyugtatni a tanácsot, hogy szó sincs dupla kifizetésről.

Mike: mindenki szavazzon saját belátása szerint. 12-en támogatják, elfogadják Sinka és Benedek távollétében, tartózkodik  – valaki megjegyzi: tudtam már! – Ketesdi s Mike.

12:17  A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szerkezeti felépítésének és tisztségi jegyzékének jóváhagyása – megszüntetnek a hatékonyság érdekében a közkapcsolatok osztályon 3 üres állást. Venczel: Az új közigazgatási kódex miatt van szükség erre a döntésre. Secretar helyett secretar general lesz a jegyző. A közbeszerzési osztályon tanácsadók lesznek mind, akik dolgoznak. Egyöntetűen elfogadva

12:18 Mester Zoltán VSK-vezető: három embert vennének át a hivataltól, hogy minden sportbázist fokozatosan átvegyenek a várostól. Ehhez kérik a tanács támogatását.

Benedek Árpád Csaba a sajtóból értesült, hogy csak 5 hónapot üzemelne a jégpálya, addig 8-10 hónapról regéltek. Szerinte idén januárban volt először szó az egyéb funkciókról. Kétségei vannak, hogy a székelyföldi hokiakadémiát ez kellőképpen szolgálná. Ellenpéldának éppen a Țiriac jégpályáját hozza fel, amely csak a nagy nyári melegben nem működik. “Olyan igazi udvarhelyi: kicsi, de nem működik, csak két hónapot”.

Hajdó tisztáz: 6-8 hónap az irányadó, szezontól függ, és a hokiakadémia igényeitől.

Szarvas Zsuzsa megjegyzi, a férfiak ezúttal bebizonyították, hogy képesek többet beszélni a szükségesnél, és a nőknél.

Orendi István: a 17 táncosból kettő távozott. Helyettük az Udvarhely Néptáncműhely tisztségi jegyzékének jóváhagyása – nem sikerült tapasztalt szólista táncost felvenni, ezért kezdőket kell alkalmazniuk. ű

Hajdó beékelődik Ványolós és Benedek közé, a hiányzó Arros Orsolya helyére. Kicsit susmognak Benedekkel, Ványolós körbenézve hangosan megjegyzi: sunyi! Elnevetik a dolgot.

12.30 A Harghita Business Center alapító okiratának és tisztségi jegyzékét módosítják.

12:31 Puskás Emese: Budvár negyedben a délutáni oktatásban is részt vettek, azért fontos, hogy pénzforrásokra tudjanak pályázni. Egyöntetűen a Székelyudvarhelyi Szociális Akciócsoport Egyesület tagsági díjának kifizetése mellett vannak a tanácsosok.

12:32 A Romániai Megyei Jogú Városok Egyesületének tagsági díjának kifizetéséről szavaznak. A törvény értelmében kötelező ebben a szervezetben a részvétel. 0,5 lej lakosonként, tehát 19 ezer lej körüli összegről van szó. Benedek Árpád Csaba kérése az volna, hogy kapjanak évente egy-egy beszámolót az egyesületektől, amelyeknek részesei.

12:34 A Romániai Energia Városok Egyesületének tagsági díjának kifizetése. Az egyesületbe tartozás az iskolások számára kitalált “közlekedési kígyó” projekt fenntartásához szükséges. Elfogadva.

12:40 Pláza a Csereháton, multiplex mozi? Á, dehogy. A Kis Gergely utcában kialakítandó 150 négyzetméteres kereskedelmi terület városrendezési tervéről tárgyalnak a tanácsosok. A jegyző észlelte, hogy minden urbanisztikai előírást teljesített. Az egyik ilyen feltétel, hogy a véleményeket megelőzően közvitára legyen bocsátva. Ezek is teljesültek, de egy ellenző petíció aláírói jelen vannak a teremben. Ölvedi helyet ad, egy percben.

Le van írva, mondják a névtelen civilek, nem ismétlik meg. Mike: a petíciót utólag kapták meg, de a közvitán is elhangzottak a vélemények, úgy tudja. A szomszédok azt kérik, hogy a főbejáratot ne a mellékutcából, hanem a főutca felől valósítsák meg. Ha van erre megoldás, ami mindkét félnek megfelel, próbálják meg.

Bihari Cristina szerint erre a módosításra utólag is volna lehetőség, de a jegyző inkább a halasztást javasolja a döntésben. Gálfi csak “egy félmondattal szólna hozzá”, de aztán mégis több lesz belőle. Nem akar személyeskedni, mégis azt teszi Mikével szemben, aki az urbanisztikai bizottságból kilépett.

A határozatot a módosításokkal együtt végül elfogadják.

12.44 A  A II. Rákóczi Ferenc utcában található ipari terület és raktár bővítése céljából városrendezési terv jóváhagyása a következő projekt. Pozitívan állnak hozzá a bizottságok, a tanácsosok is, mindannyian.

Utolsó napirendi pontként két hónapra jelölik Benedek Árpád Csabát ülésvezetőnek, ellenjelölt nincs. Megszavazná magát, de a jegyző nem engedi, érintettség okán. Kialakul egy kis vita, hogy mit szabad, és mit nem, végül úgyis mindegy, ő lesz az ülésvezető.

12:47 Különfélék:

Szarvas Zsuzsa a játszóterek szabályzatára tett javaslatot, átküldte a hivatalnak és a helyi rendőrségnek. A különféle károk kifizetése büntetéssel jár, ezek értékét a tanács kell meghatározza. Fájlalja, hogy nem kapott választ a rendőrségtől, a műszakitól csupán annyit, hogy megvizsgálják.

A hétvégén 18 éven felüli garmada zeneszóval, hangoskodással, a játékelemek nem megfelelő használata mellett rendetlenkedtek, és nem tudták az emberek, hogy kit kell hívni. Arra kéri, ha már elő van készítve.

Most volt recsepcionálva (júniusban, javítja ki Zsuzsa a jegyzőt) a Tomcsa Sándorban a játszótér, ezért sürgeti, hogy a következő napirendre terjesszék fel a javaslatát. Felolvas egy levelet az EMNT-től, kérik, hogy hozzanak döntést egy városi sportstratégiáról, a kulturális mintájára, még ebben a mandátumban.

Fülöp-Székely István a mea culpával együtt ígéri, hogy eleget tesz Szarvas Zsusza kérésének.

Biró Jolán visszatérne a szejkei ügyre: Hogyan tovább? Nem érdekli a per, a jogi oldala, hanem a beruházás, ami nincs átvéve, attól tart, hogy tönkre fog menni. Ne hibást, hanem megoldást keressünk. Szerinte, ha gáz van, sósvíz van, borvíz van, akkor turisztikai zónának kellene minősíteni. Arra kíváncsi, hogy van-e erre mód. Gálfi: jogos a felvetése, szerinte mindenkinek fontos, de nem tart attól, hogy a beruházás tönkremenne: “27-én iktatva elindítottak a munkálatok recsepcióját”. Ványolós figyel, feljegyzi magának, jövő hónapra, főleg, hogy feláll a recsepció-bizottság (Ványolós tanár úr már hatszor leírta a recsepció szót a füzetébe). Lehet, hogy állófogadás lesz, csak mi értjük rosszul? Biró Jolán szerencsés egybeesésnek veszi, köszöni a választ.

Minden külföldi kiküldétésről kötelesek a soron következő tanácsülésen beszámolót tenni, mulasztás esetén ki kell fizetniük a költségeket. A polgármester, az alpolgármester és a hivatal tisztségviselői utazhatnak külföldre, a helyi tanács tagjai ezután csak tanácshatározattal. Orbán Árpád Lengyelországban járt, keresték az együttműködést, remélik ők is ellátogatnak, esetleges testvérvárosi kapcsolatot létesítenének egy akkora várossal, mint Udvarhely, Jászberényben alternatív energiaforrásokról tárgyaltak.

Berde Zoltán: közlekedésbiztonsági problémára hívja fel a figyelmet, utalva a Lejtő utca és a Tamási sarkán történt balesetre. Kéri, hogy a jelzéseket, a festést végezzék el. Fülöp-Székely István műszaki igazgató a táblák használatát javasolja, de ígéri, hogy ami nem a rendőrségtől függ, azt mihamarabb orvosolják.

Gálfi nem tagadja, hogy bejelentette a minap, de még döntést nem hoztak, csak a testület nélkül meg kellett tegye, hogy feltegye az országos beruházási térképre Udvarhelyt.

Sinka arra kéri, hogy figyeljenek oda az időre: ne tartsanak félórás sajtótájékoztatókat, ne engedje az ülésvezető. Az RMDSZ-es képviselő örvend, hogy az uszoda felkerült egy beruházási listára, de hova van elképzelve? Kérdezze meg a tanácsot is ilen esetekben, ne állítsa mindig kész tények elé.

A polgármester ígéri, hogy a tanács elé terjeszti majd. Sinka lájkolja. Ölvedi: mindenki sokat beszélt, sokan kértek szót, ezért tartott 4 órát a tanácsülés. Mindenki fellélegezhet. Lejárt, berekesztik.

Ebéd?