Élő közvetítés a városházáról

Venczel Attila jegyző nyitja meg a helyi tanács rendes havi ülését, alig pár perc késéssel kezdünk. Fontos döntésekre, mint például a csereháti lakások átadására, két nagy beruházásban is történhet előrelépés, illetve a biciklisáv történetének újabb bonyodalmas epizódjára számíthatunk.

Az alpolgármester részéről van egy új tanácshatározat-tervezet, amelynek szüksége van szakbizottsági véleményezésre, így az ülés megkezdése előtt ad-hoc véleményezzék. Az európai asztalitenisz-bajnokság (november 9-11.) részfinanszírozásáról van szó. A dátum miatt sürgős erről most dönteni, hogy ne kelljen rendkívüli tanácsülést tartani.

10 ezer lejes támogatásról van szó, 2500 lejes önrésszel, ami “Udvarhely hírnevét messze viszi” – ajánlja Orbán Árpád a kezdeményezését. Benedek Árpád Csaba üdvözli, csak szeretné, ha máskor el lehetne kerülni az efféle sürgősségeket. Mind támogatják, közben megérkezik Orbán Balázs is, így teljes a létszám.

Új ülésvezető elnököt is kell válasszanak a napirend elfogadása előtt. Ölvedi Zsoltot, párttársát javasolja Hajdó Csaba, Derzsi László RMDSZ-es frakcióvezető pedig Benedek Árpád Csabát, aki megjegyzi, hogy csak erre az ülésre kérik, nem előre két hónapra, ahogy lenni szokott. Venczel: sajnos ez van a törvényben, nem lehetséges. A tanácsos úr a törvénnyel vitatkozik, nem velem – mondja. Benedek elégedetlenkedik: katolikusabbak vagyunk a pápánál. Szavaznak a két jelöltről, végül az RMDSZ-es tanácsos lesz, két hónapra. Átül az asztalfőhöz.

9.15 Gálfi összefoglalja a napirendet, kiemeli a fontosabb tervezeteket: csereháti lakások, Csalóka zónában úthálózat bővítés, Csereháton közvilágítás, városrendezési tervek, az Urbana költségvetése, a Székelytámadt vár felújításáról és az új nyugdíjas központról is szó lesz.

Bemutatja az új beruházási, fejlesztési igazgatót (a szejkefürdői “korrupciós ügy” miatt menesztett Puskás Katalin helyébe): Szabó Sámuelt, aki röviden bemutatkozik a testület előtt. Kolozsvári, 50 éves, de már huszonéve Udvarhelyen él, tanított Farcádon, az iskola első és utolsó igazgatója, SAPARD támogatásokkal foglalkozott, a környéken tucatnyi községnek tett le nyertes pályázatokat. Köszöni a bizalmat, ígéri, hogy alkalmazkodnak a megváltozott gazdasági helyzethez.

Napirend előtti hozzászólások. Derzsi, majd Ványolós kap szót.

9.29 Néhány költői kérdés Derzsitől: miért gondolja azt a polgármester, hogy csak ő és néhány kollégája tudja, hogy mi Udvarhely érdeke? Ceaușescu-t juttatja eszébe, és örül, hogy annak a korszaknak már vége, amikor hogy mindenkit ellenségként állított be, aki nem úgy gondolkodott, mint ő, és azzal vádolta, hogy az ország érdekeit ellen ténykedik az ilyen ember.

Felhányja, hogy Gálfi kérte az RMDSZ támogatását, amikor megbomlott a tanácsban az EMNP-MPP koalíció, bár ezt nem minden ügyben tudták megadni neki, de abban igen, amiről azt gondolták, hogy a város érdekét szolgálja. Ígéri, hogy ma is fognak gáncsoskodni, ha kivetni valót találnak.

Ványolós szokványos nyelvbeszéde következik. Nem adja fel, mondja, a nyelvtisztítás folyamatát. Csak sorolja és sorolja a magyarul hangzó, de román szavakat: szcenárió, fezabilitás, stb. Finoman odarúg Gálfinak, hogy nem megfelelően használja a tükrében, tekintetében szavakat. A legutóbbi tanácsülést is felhozza, fájlalja, hogy személyeskedés, vádaskodás jellemezte. Sebaj, minden rosszban van valami jó: a civil kurázsi, amely sárga lapot mutatott a városvezetésnek. Ahol nincs béke, ott csattog a szó, veszi költőire a figurát, és békét kíván a “tündöklő zűrzavar városában”.

Orbán Balázs kérne szót, fontosabbat szeretett volna mondani, de majd a különfélékben, mert nem jelentkezett időben – teszi őt helyre az ülésvezető.

9.36 Első napirendi pont: költségvetés kiigazítása. Át kell csoportosítani bizonyos összegeket, az alintézmények (Marin Preda, Bethlen Gábor, Tompa László iskolák, Református Kollégium, az Eszterlánc, Zsibongó, Ficánka napközi, Haáz Rezső múzeum) kérésének igyekeztek eleget tenni. Az Urbana esetében a törzstőkeemelés nem működött, így ártámogatással tudják azt megoldani. Ifjúsági lakások építéséhez területvásárlás.

Gazdasági bizottság szavazattöbbséggel elutasította – jelenti be Péter Balázs. Venczel szerint nincsen megindokolva ez a döntés, márpedig kötelességük lett volna. 

Derzsi: semmilyen támogatást nem fog elfogadni a román versenytanács, így most elvesszük az egymillió lejt az Urbanától, de mi lesz ezután? Nem érti, hogyan oldják meg a problémát.

Ölvedi számára egyértelmű, hogy az előrehaladást képviseli ez a határozat, és kéri, hogy mindenki tartsa magát a korábbiakhoz (bármi is volna az).

Hajdó megvédi Gálfit, szerinte tökéletes állapot nincs, javasoljanak módosító javaslatokat, hogy oldjanak meg problémákat, józan belátásuk szerint tudjanak dönteni, ne csuklóból utasítsák el, ne kössenek bele egy-egy apróságba.

Derzsi válaszolna: 1960 háztartás fűtése nem egy pont a sok közül, amit kiragadunk. Nem tudja, nem látja a megoldást, így nem lehet felelősen dönteni. Nem szabadna összemosni a napközik, iskolák ügyével.

Ölvedi: ha a versenytanács nem szavazta meg, akkor nem nyilvánvaló, hogy más módon kell megoldani a fűtés kérdését?

Hajdó saját pártelnökével is harcba száll: ez egy folyamatban levő történet, keressük a megoldást, módosítani kell a költségvetést, nem lehet indok, hogy elakasszuk a többit, ami vele egy csomagban van.

Mike szerint ha a polgármester meghívta volna a frakcióvezetőket egyeztetni a hivatalba, akkor nem tartanának itt. Ha nem tudnak beleszólni, akkor mindig ez lesz: egyeseknek fog tetszeni, másoknak nem.

Biró Jolán megszakítja a férfiak monopóliumát, és a lényegről szeretne értekezni: lehet-e támogatni az Urbanát vagy sem? 

Benedeket az zavarja, hogy utolsó percen elveszik azt a támogatást, amelyet nagy nehezen megszavaztak neki. Szerinte az áremelés önmagában nem oldja meg a problémát. Megértették, hogy a versenytanács nem hagyja jóvá, de akkor a hivatal miért nem dolgozott ki egy alternatív tervet? Másik kérdés: miért nem igényelt Udvarhely kormányzati támogatást, ahogyan az például Gyergyószentmiklós is tette?

Az ülésvezető az Urbana gazdasági igazgatójához fordul a kérdéssel: elég lesz-e, mire lesz elég az a csökkentett előleg, amit megkaphatnak? Németi Zoltán válaszol: ez mind a gázszolgáltatónak megy, nem tudnak más beszállítókat kifizetni idén. Ez a segítség is jó, külön köszöni, de az egymillió lejes veszteséget nem pótolja. Maximum az év végéig, de a téli szezon végéig nem tudja megoldani az Urbana problémáit.

Szilágyi István, a városháza gazdasági igazgatója szakmai magyarázatot ad a döntésre: ez az utolsó lehetőség a fejlesztésre szánt költségvetés átcsoportosítására, és ha nem veszik ki most a korábban elkülönített egymillió lejt, akkor azt egyébre nem tudják felhasználni. A cégtől bekérték az össztartozást, ez alapján irányozták elő az 500 ezer lejt, és felfedeztek egy ingatlant is, amit el lehetne adni. 

A gyergyói példára is válaszol: nem a hivatal, hanem a cég tudta lehívni a kormányzati pénzt. Benedek pontosít: ő úgy tudja, hogy a hivatal máshol átiratban jelezte a kormányzati támogatás lehetőségét. Az Urbana igazgatója úgy tudja a gyergyói cégvezetőről, hogy megkerülte a tanácsot és úgy tudta elintézni a prefektúrán, saját szálait, kapcsolatait megmozgatva. Hadnagy Gábornak viszont esze ágában se volt a tanács nélkül mozdulni, tőlük várja a megoldást, a segítséget.

Nem tudják kifizetni a biomasszát, így nem tudják a volt UCECOM épületét hogyan fogják fűteni, és az 500 ezer lej nem oldja meg, csupán egyetlen havi gázszámlájukat. Kéri, hogy valamit találjanak ki. Nem akarja azt látni, hogy a “népek itt felgyűljenek, mert fáznak”.

Orbán Árpád: nem mondhatja senki az Urbanánál, hogy nem foglalkoztak az üggyel, de most patthelyzet van, ezért arra kéri az RMDSZ-frakciót, hogy ne büntessenek más intézményeket, inkább módosítsanak pontszerűen, de ne utasítsák el a teljes csomagot, amelyben az Urbana mellett iskolák, napközik is pénzre várnak.

Hajdó próbálja leegyszerűsíteni: a mostani döntés elfogadása vagy elutasítása segít a cégen, vagy sem?

Péter Balázs: tiszta, hogy az eredetileg szánt egymillió lej esik, de most a fürdővízzel a kisbabát is kidobják, attól tart, ha elvetik a teljes határozattervezetet.

Sokan várnak még szóra, de Benedek csak párttársát, Derzsit akarja meglátni, mindenki csak nevet az ülésvezető szóadási politikáján. Derzsi köti az ebet a karóhoz: nem tud egyetérteni azzal, hogy kicsit lépjünk előre, a kapkodást, a tűzoltást. Szarvas Zsuzsa felháborodva szakítja félbe, Benedek próbálja csitítani, de csak nem hagyja abba. Szarvas júniust emleget, hogy azóta zajlik a vita, Derzsi meg augusztus óta várja a választ, hogy mitől került csődközeli állapotba.

Benedek is politikaira veszi a szót, számon kéri a hivatalon, hogy nem dolgozott ki egy tervet a maradék 500 ezer lejre. Nem hiszi, hogy karácsony világításra kéne azt költeni, hanem inkább a tartalékalapba tenni, hogy később felhasználhassák. Szilágyi igazgató tisztáz: márpedig a távhő tételhez került a pénz, de dönthetnek másképp is.

Az RMDSZ frakció kér öt perc szünetet – jelenti be Benedek, és, megragadva a hatalmat, meg is adja azt.

10.27 Lejárt a szünet. Mike Levente módosító javaslatát elfogadják: elvesznek 130 ezer lejt a város karácsonyi díszvilágításából, hogy átkerüljön az Urbanához.

Gálfi tereli a szót, visszatérve a kormányzati támogatásra, amiről Udvarhely elesett. Felvették a kapcsolatot, “lépéseket gyakoroltak”, hogy megoldják a problémát. 

A polgármester felszólalása közben folyamatos a morgolódás a tanácsosok között, érezhető, hogy nem értenek egyet majdnem egy szavával sem. A tavalyi bilánc (mérleg – javítják ki) szerint 900 ezer lejjel egészítették ki az Urbanát, a jövő évi mérleg ha meglesz, akkor reméli, hogy ugyanígy eljárhatnak, és törleszthetik a felhalmozott adósságot.

Ölvedi: miért tesz mindenki úgy az RMDSZ-nél, mintha nem ismernék a politikát. A PSD-s hivataloknak adták a támogatásokat, Gyergyó valószínűleg azért került be, hogy ne mondhasson senki semmit. A prefektúrán kell megnézni, hogy kinek szóltak, hogy van erre lehetőség, a távhőre pénzt kérni.

Vita lezárva, kérik a szavazást, a módosítással együtt: 5 RMDSZ-es tartózkodás mellett a határozatot csaknem másfél órás vita után elfogadják.

10.35 A III. évi zárszámadást sem véleményezték pozitívan a bizottságban. Venczel nem értette egy éve sem, és most sem, hogy miért nem mennek át ezek a technikai jellegű döntések. Az indoklás nem csak a kíváncsiságát elégíti ki, hanem közérdekű, és megmutatná, hogy miben tévedett a hivatal.

Hajdó gyorstalpalóra vállalkozik: a “probléma gyökere” a polgármester, mert egyesek szerint olyasmikkel foglalkozik, amivel “nem kellene”, és ezért elvesztette a politikai támogatást a tanácsban, ezért nem mennek át az ilyen határozatok. Magyarán: hogy botlasszák a hivatal munkáját.

Péter Balázs szakbizottsági elnök felkéri azokat, akik nem szavazták meg, adjanak magyarázatot. Nem élnek ezzel a lehetőséggel. Nincsenek elegen az elfogadáshoz, tartózkodik az RMDSZ mellett Mike és Ketesdi, így ezt is elvetik, akárcsak a korábbiakat.

10.39 Két ügyben ügyvédet fogadnának, Venczel mutatja be a határozattervezeteket. Mindkét ügy a szejkei beruházáshoz kötődik, amelyből származó kárt be akarják hajtani Puskás Katalin volt fejlesztési igazgatón, illetve a kivitelező MACOPS-szal is pereskednek a beruházás átvétele okán.

A városháza jogászai esetében összeférhetetlenség áll fenn, azért kellene külső szakembert fogadni.

Derzsi emlékeztet, hogy az RDE-vel való pereskedés vége is az lett, hogy kiegyeztek a céggel, ezért sem érti, hogy mi indokolja a pereskedést, ezért az RMDSZ-frakció nem tudja ebben támogatni.

Hajdó vállalja az értelmezési szótár szerepét: a város érdekeit az utolsó pillanatig védeni kell, erről szól, semmi másról az ügyvéd fogadása.

Péter Balázs: a jegyző tisztán elmondta, hogy miért nem tudják a város jogászai ellátni ezt a feladatot, kéri Derzsit, hogy ezt értse meg.

Gálfi is szót kér és kap. A város kasszáját kell megvédeni, a polgármesternek kötelessége.

Benedek nem ért azzal egyet, hogy a polgármester bevonja a tanácsot a peres ügyeibe. Venczel pedig azzal nem ért egyet, hogy a kormány megszabta: a polgármester ügyvédfogadáshoz kell kérje a tanács jóváhagyását. Vita lezárva.

Ehhez sincs meg az elegendő szavazatszám, ügyvédfogadás lefújva.

10.51 A kivitelező MACOPS nem fogadta el a szejkei munkálatok át nem vételét, Venczel fenntartja, hogy ez indokolt, viszont a cég perelt, ezért szükséges az ügyvéd fogadása. Ezt is elutasította a szakbizottság.

Mike úgy tudja, hogy a város már elveszített egy polgári pert, így okafogyott a további pereskedés, további költségekbe verni a várost.

Péter Balázs nem szeretné, hogy jogtalan kifizetésért a tanácsosok feleljenek, Benedek megnyugtatja, hogy a felelősség kizárólag a hivatalé.

Ölvedi: ha ügyvéd nélkül elveszítették, akkor most hátha sikerül nyerni, ha ügyvédet fogadnak.

Biró Jolán nem szeretné, ha lenne a hivatalnak saját jogi képviselete, és szeretné, hogy ne ő kelljen szavazzon róla.

Szilágyi közéjük ül és szót kér, mert lehet, hogy nem értik a tanácsosok a per tárgyát, és az átvételi bizottság elnökeként tisztázni szeretné, hogy azt nem csak a hivatal alkalmazottai alkotják, hanem az urbanisztikai, az építkezési felügyelet vétójoga mellett az ügytől független szakemberek, hivatalnokok is egyöntetűen leszavazták az átvételt. Beszámolója szerint semmi sem állja meg a helyét a MACOPS álláspontjából, ezt szeretnék a bíróságon is fenntartani, képviselni.

Derzsi: mint minden beruházás, különböző fázisokban történik az ellenőrzése. Hogy létezik, hogy menet közben rendben találták, részkifizetéseket eszközöltek, a végén pedig semmi sincs rendben? A Legendárium Miniparkja sem tud így megvalósulni, amíg fel nem oldják ezt a problémát.

Hajdó: a beruházást nem lehet bezárni, átvenni egy negatív átvételi jegyzőkönyv alapján. A pereskedés elkerülhetetlen, csak egy jó ügyvéd kell hozzá, erről kellene szavazni.

Benedek: megoldást nem a bíróságon, hanem Udvarhelyen kell keresni, mert évekig elhúzódhat a per, és addig is blokkolnak minden építkezést, beruházást.

Szilágyi igazgató: A befejezés előtt nem láthatták egészében a munkálatokat. Venczel kisegíti őt a magyarázatban azzal, hogy az építkezési engedély teljes körű áttekintése a végén lehetséges. Benedek így sem érti: a részmunkálatok és ellenőrzések nem ugyanaz alapján történnek?

Gálfi közbeszól, azt sugallva, hogy a diridzsinte de santier a város érdekeit kellett volna képviselje, ebben mulasztás történhetett. A város jogászai el tudják látni a hivatal szükségleteit, viszont bizonyos ügyek meghaladják a képzettségüket, ezért szükséges ügyvédet fogadni.

Ez sem megy át a szavazáson.

11.07 Gálfit bosszantja, hogy a tanácsosok ki-be járnak a teremből, kerülik a szavazást, de így legalább tisztán látja, hogy kik azok, akik botlasztják a határozatok elfogadását. A teremből éppen hiányzik: Mike és Ketesdi, akiknek a hiánya tartózkodással egyenértékű, de gyakorlatilag az adott tervezet elutasítására, mellőzésére utal.

Benedek: 89 előtt próbálták erővel bent tartani a tanácsosokat, meglátása szerint szabadon kimehetnek, Gálfi nem szólhat rájuk.

Általános felháborodás az EMNP részéről, azzal vádolják Benedek, hogy nem képes rendet tartani. Venczel ezt törvénnyel támasztja alá, megtapsolják. Benedek azzal védekezik, hogy nincs érvényes működési szabályzat erre nézve, és ezt épp a jegyzőtől várja. Venczel kifejti, hogy a törvény anélkül is érvényes mindenkire.

Hajdó: igaz, hogy emberek haltak meg azért, hogy végezhessék a dolgukat. Egy másik dolog, ha nyilvánvalóan obstrukcióról van szó, azért mennek ki a teremből egyesek. Ezt az ülésvezetőnek észre kellene vennie, szóvá kellene tennie. Szerinte éppen az ülésvezetőt is lehetne szankcionálni, ha nem tartja magát a törvényhez.

Gálfi visszavonja az ötödik napirendi pontot, amelynek tárgya egy felhatalmazás a Hargita Víz Egyesület gyűlésére. A hatodik azonban napirenden marad, a polgármester megbízását kérik a város képviseletére a vízszolgáltatásért felelős egyesületben. Lassan szokásos módon, mondja Péter Balázs, a gazdasági szakbizottság ezt is elutasította. Ez meglátszik a helyi tanács szavazásán is: az RMDSZ frakció a Mike-Ketesdi duóval leszavazza.

Venczel emlékeztet, hogy ezzel csak késleltetik a város képviseletét, 30 nap után hallgatólagosan megtörténik a megbízás.

11.19 Már megint az Urbana, ezúttal a költségvetés elfogadása, amely a gigakalória árának növelése és a várostól számított támogatása befolyásol. Ezt kivételesen egyöntetűen elfogadják.

11.21 A Városi Sportklubhoz kellene egy igazgató, ezt Jakab Attila városmenedzser vezeti fel a tanács elé. Ez sem ment át a gazdasági bizottságon, de a szociálison igen. Hajszál híján, 10 kontra 8 szavazattal elfogadva.

Szünet

11.30 Még nem jött vissza mindenki, Venczel a kvórumra emlékezteti, hogy kétharmados többség szükséges. Benedek azt mondja: tudja, már kiszámolta, megvan.

Felterjesztik az első napirendi pontot a második felvonásból, ami a kilencedik a napirenden: megegyeztek a vár körül néhány ingatlantulajdonossal, hogy felvásároljanak bizonyos telkeket, amelyeken a felújított vár sétánya húzódna majd. Péter Balázs (meglepetten): ezt megszavazta a szakbizottság! Az RMDSZ-frakció tartózkodása miatt mégis elutasítva.

Orbán Árpád a fejükhöz vágja, hogy éppen ők, az RMDSZ-esek kardoskodtak a vár körüli ingatlanok ügyében, erre most elvetik.

11.34 A Csereháton bővítenék a közvilágítási hálózatot, a hozzátartozó javakat a város magántulajdonába veszik, és átadják a használati jogát. Egyöntetűen elfogadják mindkét határozatot.

Villámgyorsan haladunk.

11.36 A városon áthaladó országút szombatfalvi és központi része a város magántulajdonát képezi, felszólítást kaptak arra, hogy adják át az országos közvagyonba a Márton Áron, Kőkereszt, Városháza tereken, az Orbán Balázs utcákon áthaladó szakaszokat. Régi kerékvágás: gazdasági-jogi bizottságban elvetve.

Mike Levente (a tanács topográfusa) szerint előzőleg kellett volna kérjék a tanács beleegyezését a telkek megosztásába, nem utólag, ahogyan eljárt a hivatal. Szerinte meggondolatlanság, mert a központ városrendezési tervét is felboríthatja, ezért inkább halasszák el.

Jakab Attila kiegészítené a tervezetet: a város utcáinak telekkönyvezése nem volt rendezve, ez a mobilitási terv nyomán történt meg. Amikor felterjesztették a prefektúrához, az figyelmeztette őket, hogy a jelzett nyomvonalat adják át az államnak, mert nem lehet a város tulajdona. Ennek tisztázását szeretnék elérni, azért osztották meg a telkeket, hogy például az országút mentén fekvő Emlékezés Parkja ne kerüljön az államhoz.

Venczel: nem kéne román-magyar kérdést csinálni ebből, egyszerűen a törvények rendelkeznek arról, hogy mi a városé, és mi az államé. Ez ilyen egyszerű. Attól még a város kezelésében maradnak az érintett utcák, nem lát semmilyen változást.

Mike szerint nem is láthat változást, mert nem a szakterülete. De ha ez rosszul sül el, akkor a polgármester szerinte hárítja a felelősséget a testületre. Kéri, hogy legyen egyszer vita erről, a megosztásról, nem szeretné, hogy könnyelműen szavazzanak, játszva a város tulajdonával.

Derzsi szerint nem ez kellene legyen a város iránya. Tiszta, élhető, kevésbé zsúfolt központi rész városrendezésével kellene foglalkozzon a hivatal. Ebbe nem fér bele, hogy a 13A országút áthaladjon rajta. Nem a meglévő helyzetet kellene szentesíteni, hanem próbálják megváltoztatni azt. 

A városháza munkatársa elárulja, hogy erről az általános városrendezési terv elfogadása előtt kellett meggondolni. Románul is idézi a törvényt: az országút az államé. Bármilyen más elképzelés, döntés semmis.

Hajdó egyetért, hogy beszélni kellene az országút nyomvonaláról, de ne csináljanak tyúkból pulykát, ne most.

Benedek a vitát lezárja, tervezet elvetve, egyelőre marad minden a régi, a város tulajdonában. Ölvedi és Hajdó nem tudnak egyetérteni abban, hogy akkor most tyúk vagy pulyka lett belőle.

11.49 A különböző intézmények székhelyei, munkapontjai közvagyonba kell tartozzanak, ezért a könyvtárhoz tartozó épületekről szavaznak. Szakbizottság hiába hagyta jóvá, nincs meg a többség. Érthetetlen, hogy miért, mert az ellenzők nem magyarázzák meg szavazatukat, nem is kéri őket erre senki. Vita nélkül elutasítva.

11.50 Viszont egyöntetűen elfogadják a következő napirendi pontot, a Csalókán bővítenék az úthálózatot.

11.52 Le kell bontatni egy fásszínt és egy mellékhelyiséget, ehhez ki kell venni a magánvagyonba, ahhoz hogy megépülhessen – uniós támogatásból – a nyugdíjasok háza az Orbán Balázs utcában, a Népház néven ismert intézmény helyén.

11.53 Az új csereháti lakásokat köztulajdonná minősítik, hogy az átadás megtörténhessen. Benedek reményét fejezi ki, hogy idén a lakók már ott tölthetik a Karácsonyt.

11.50 A Köveshágó utcában kérték magánkezdeményezésre a villanyhálózat bővítését, a Pályázati Tanácsadás Kft. épületéhez. Ezt még elfogadják külön, a továbbiakat viszont összevonva terjesztik a tanács elé, Derzsi László kérésére. A város különböző részein, többek között a Csereháton, a Kamilla utcában, a Budvár negyedben kérik az engedély a villany- és a gázhálózat bővítéséhez. Péter Balázs megjegyzi, hogy nem ment át egyik sem a gazdasági szakbizottságon, viszont az urbanisztikain igen. Végül mégis elfogadják egyöntetűen az egészet. (Belejöttünk – szól be Ványolós, felénk kacsintva)

12.00 Kiutalják a Cekend sétányon található hét szociális és a Csereháton végre-valahára átvett 48 új lakást. Mikor költözhetnek be? – kérdi Arros. November 4-én osztják, érkezik a válasz. De 2019-ben? – hitetlenkedik Ványolós.

Harangszóra elfogadják.

12.02 A Bethlen Gábor iskola tornatermének felújítási tervének mutatóit frissíteni kell, mert nagyon nehéz lesz különben kivitelezőt találni – ismerteti az új fejlesztési igazgató, Szabó Sámuel a tanácshatározatot. Nem minden bizottságban ment át, Gálfi hozzászól: a beruházás értéke reálisnak kell lennie, mert az utóbbi időben több közbeszerzési eljárást is sikertelenül bonyolítottak le, emiatt. Alulértékelt projektekről van szó, a hivatalnak kötelessége a tanácsot erről tájékoztatni és kérni hozzájárulását a patthelyzet feloldásához. Emlékeztet, hogy az Orbán Balázs iskola tornaterme is emiatt csúszik.

Derzsi egyetért azzal, hogy ezen változtatni kell, igazodni kell a piachoz, de látnia kellene a polgármesternek, hogy a környező településeken csak jelentkeznek, tudnak aszfaltozni, “projekteket futtatni”. Nagyon jó, hogy nyert a város 30 millió eurót, de lassan egy éve aláírták a csillagvizsgálóra a szerződést, és nem látszik semmi.

Hajdó nem szeretne polémiát, szerinte nem lógunk ki az uniós átlagból. Szomorkodnak a brassóiak, hogy a reptérre nem haladnak. Emlékezteti, hogy a tanácsnak az a dolga, hogy gördülékennyé tegye a folyamatot. Semmi másról nem szól. Ezzel még Benedek is egyetért, kvázi szembemenve saját frakcióvezetőjével. Ez így van rendben, hogy visszajöjjön a tanácshoz.

Az igazgató megerősíti, hogy a csillagvizsgálóra háromszor írták ki a tendert, negyedjére semmi értelme ugyanúgy meghirdetni. A nyugdíjas központra, a tömbházszigetelésre, ahol az árak frissebbek, reálisak, ott van jelentkező, ezért látja indokoltnak a tanácshatározatot. Úgy tűnik, elég meggyőző volt, mert végül elfogadják.

12.12 Három zonális rendezési terv elfogadása következik.

Vegyes használatú területről van szó a Rét utcában, elsősorban alacsony lakóterületről, de ipari rendeltetésű, raktár jellegű telkek is. Felmerült egy terület cseréje is a város és a magántulajdonosok között.

Mike Levente szerint csak a mérnöknő érti amit mondott (románul), de kéri, hogy egészítsék ki azzal a területcsere-javaslattal. Ha odaadja a város a maga részét, mit kap cserébe? Erről úgyis utólag tanácshatározattal kell dönteni, és ha nem fogadnák el, akkor megint perelni fog a beruházó. Szerinte jobb most belefoglalni a tervezetbe, ha lehetséges, nehogy az RMDSZ később megtorpedózza. Derzsi nem is kell védekezzen, Hajdó megteszi helyette, emlékeztetve, hogy ma több kétharmados határozatot is támogatott az RMDSZ.

Venczel emlékezteti őt, hogy már átment mindenféle véleményezésen, a teljes dokumentáció eljárását újra kellene indítani, ezt nem akarhatja Mike sem. Végül csak elfogadja a testület.

12.20 A Farcádi utcában már vita nélkül elfogadják a zonális tervet.

12.21 A Magnólia utcában is.

12.22 Az Urbana vezetőtanácsával kapcsolatos három tervezet újra napirenden, miután pénteken a rendkívüli tanácsülésen jogi szabálytalanság miatt nem dönthettek felőle. Derzsi újra magyarázatot kér a jegyzőtől, hogy miért járt el másként szeptemberben, mint októberben, és hogy ez milyen következménnyel jár az Urbana ügyében kinevezett bizottság eddigi tevékenységére?

Venczel mindenekelőtt tisztázza, hogy a döntéseket fontosnak tartja, beismeri, hogy hibázott, amikor nem értesítette a tanácsot időben az eljárási szabályokról. A közigazgatási döntések törvényesnek tekinthetők, amíg bíróság az ellenkezőjét meg nem állapítja. Megelőzi a következő kérdését: mi van, ha megtámadják? Meggyőződése, hogy nem fogja megsemmisíteni a bíróság, mert személyi kinevezéseket is tartalmazott. Márpedig ha valaki egy tisztséget úgy tölt be, hogy jóhiszeműen járt el egy mindenki számára törvényesnek tűnő megbízásnak megfelelően, a meghozott döntések, intézkedések nem semmitődnek meg. Nem állt szándékában senkinek a munkáját gátolni, szögezi le.

12.31 A vitát Benedek Venczellel folytatná, Ölvedi is beszáll, de a kellős közepén mindenki feláll. Szünet van, ez mindenkinek egyértelmű, pedig nem is volt bejelentve. Legalábbis mi nem hallottuk az ülésvezető szájából.

12.37 Visszajönnek, egyöntetűnen megszavazzák mind a három tervezetet.

12.38 Orbán Árpád kéri a szavazást az asztalitenisz-bajnokság támogatásáról, amit az ülés elején már bemutatott. Megkapja.

Mike urbanisztikai szakbizottságot szeretne összehívni, ehhez viszont szüksége van a dokumentációra, amiről beszélhessenek. Benedek szót ad a vállalkozóknak, arra utalva, hogy kedden elhangzott: előkészítik terveiket és bemutatják azokat.

Nagy György, az UKKSZ (kis- és középvállalkozók) elnöke nem akarja megismételni a vállalkozók problémáit. Tudják, hogy az ügyben megbízott tervezőtől érkezett válasz a hivatalhoz, miszerint nem megvalósítható, mert nem léptékarányos a rajz. Ezt ők is tudták, már az iktatáskor elmondták, hiszen ők nem szakemberek. Most azt kérik, hogy saját tanulmányukat elkészíthessék, bemutathassák.

Márton Gyula már “perecesként” mutatkozik be, a Bethlen utcai boltosok nevében szólal fel. Ideiglenesen kéri, hogy függesszék fel a tilalmat, hogy kapjanak egy kis levegőt, amíg végleges döntés nem születik az ügyben. A folytonos vonal felfestése zavarja őket, úgy tudja, hogy nem volt rá engedély.

Benedek kéri, hogy az átiratot, a tanulmányukkal együtt juttassák el az urbanisztikai szakbizottsághoz, amit legközelebb hétfőn hívhatnak össze. Nagy György becslése szerint az túl korai volna.

Jakab Attila városmenedzser vetítőn mutat be egy térképet, miközben a város mobilitási tervéről beszél, amelynek célja az alternatív közlekedésre való átállás. Ennek első lépése történt meg a Bethlen utcában, a biciklis nyomvonal felfestésével. Ez már a sokadik alkalom, hogy találkoznak, de a vállalkozók javaslatai szerint egyben kell nézni a terveket, és nem szegmensekre bontva. Emlékeztet, hogy a parkolás tiltása éppen a meglévő autós sávok megtartása miatt történt meg, túl keskeny ahhoz, hogy visszaállítsák. A jelentésben az is szerepel, hogy 500 méteres körzetben kellene megállási lehetőséget biztosítani, ezt “gabonakörös” ábrával tudja igazolni, hogy teljesül. Példaképpen az állatorvosi rendelőt és a virágüzletet hozza fel, amelyhez 50-75 méterre található megállóhely.

Nagy György így sem látja a megoldást, öt perces megállást emleget, de belekavarja az árufeltöltést, amelyre a városmenedzser le is csap. Nincs árufeltöltés 5 perc alatt, ez is arra utal, hogy csak a klienseknek akarnak parkolást. Feszül a hangulat, az ülésvezető azzal oldja, hogy Jakab Áron Csabának ad szót, aki az SZMVSZ (mikroválllalkozók) képviseletében van jelen.

Személyesen örvend a biciklisávnak, de arra kéri a városvezetést, hogy a holtpontról mozdítsák ki az ügyet.

Péter Balázs szerint az, hogy most egyértelművé vált a parkolási tilalom, még nem jelenti azt, hogy eddig lehetett volna. Ha azt nézzük, például az állatorvosi rendelő körül is kereszteződések, átjárók vannak, eddig sem volt éppen törvényes a megállás.

Abban igazuk van a vállalkozóknak, mondja, hogy változott a helyzet, ezzel kezdeni kell valamit. Ezért is adták meg a lehetőséget, hogy szakbizottságba vigyék az ügyet.

Biró Jolánnak csak egy rövid kérdése van:volt engedély vagy sem a biciklisávra?

Jakab Attila próbálja megmagyarázni: 4370 méteres szakaszról beszélünk, különböző etapok vannak, az út paraméterei, a forgalom jellegétől függően. Vannak szakaszok, amiben vitáznak a rendőrséggel, viszont az említett szakaszon pont nincsen, arra megvannak az engedélyek. Amiről vitáznak, az az egyirányú szakasz, amin a rendőrség kérte a biciklisáv törlését, de abban bíznak, hogy ebben is kompromisszum születhet.

Be is rekesztik az ülést, már csak utólagos hozzászólások maradtak hátra.

Ölvedi számára egyértelművé vált, hogy egyes kollégák a Mokkából kapják sms-ben, hogyan kellene szavazzanak.

Biró Jolán a Szejkén történő beruházás, wellness-központ felől érdeklődik. Egy 50 ezer lejes megvalósíthatósági tanulmány elkészítését emlegeti.

Szabó Sámuel: a Szejkére nem csak fürödni, mofettázni megy, hanem Orbán Balázs sírjához is, ennek megfelelően kell kitalálni, hogy mit ígérnek a befektetőnek. A nevezett kutatás elkészült, leadták. Benedek kéri, hogy mutassák be.

Arros Orsolya bejelentése következik: november 7-én Mága Zoltán jótékonysági koncert lesz a Szent Miklós plébánián, Orbán Alapítvány, Szent Ferenc Egyesület javára.

Orbán Balázs négy órát várt arra, hogy szót kapjon, de nem bánja. Már-már gyászos hangulatban beszél a testvértelepülésekről, nemzetegyesítésről, szerinte hálás köszönettel tartozunk az anyaországi városvezetőknek. Nem mondja ki, de bizonyára a budapesti választók által Karácsonyra váltott Tarlóst siratja.

Benedeké az utolsó szó, kéri a polgármestert, hogy a szombatfalvi napközinél (Tamási-Wesselényi kereszteződés) valamit tegyenek a sarokra, a balesetmegelőzés érdekében, különösen a téli szezon küszöbén.

Ennyi volt: négy óra és egy kicsi. Ugyanitt, ugyanekkor, egy hónap múlva.