Élő közvetítés a szeptemberi tanácsülésről

Isten hozta olvasóinkat a városháza tanácstermében, ahol épp zajlik a rendes havi tanácsülés.

Napirenden városi költségvetés kiigazítása, beleértve az Urbana kölcsönét, a távhő árának emelése. A korábbi csökkentéseket fenntarthatatlan kampányfogásnak nevezi Gálfi. Felfordulás után jön a rendcsinálás – ígéri Gálfi Árpád polgármester.

9.10 Két napirendi ponttal kiegészült a napirend, így összesen 19 pont vár ránk.

Ingatlanok vásárlásáról, koncessziójáról, városrendezésről is döntést kell, hogy hozzon a testület, kiosztanak megüresedett lakásokat a Csereháton. Az új lakásokat mégsem adják át, mert a végső simítások miatt nem vehetők át a munkálatok, de nagyon rövid határidőt szabtak a kivitelezőnek.

9.13 Gálfi a városlakók türelmét kéri, annak örül, hogy van élet, van mozgás a városban. A munkálatok, forgalomkorlátozások azt jelzik, hogy dolgoznak, nem tétlenkednek, mondja. Bevallja, hogy annak idején ő maga is, mint sokan mások a városban, nem szakszerűen vezette be a gázt otthonába, mert nem volt más lehetősége. Most ezen változtatnak.

Benedek Árpád Csaba ülésvezető kéri, hogy az indokokat az új lakások át nem vételére, és reméli, hogy a karácsonyt már ott tölthetik a lakók.

Venczel Attila köszönti a jelenlévőket, a napirenddel kapcsolatban elmondja: 18 tanácsos jelen van, csak Sinka Arnold hiányzik, más fontos elfoglaltsága miatt. Elfogadják.

Ványolós már keresi a szemkontaktust az ülésvezetővel, szót kér napirend előtt (vajon nyelvlecke?), de Hajdó Csaba beelőzi, és szót kap. Az MPP vízválasztónak tette Udvarhelyt, mondja, reagálna arra a felhívásra, hogy vonják meg Gálfitól a politikai támogatást, különben nem hajlandóak országos szinten együttműködni a 2020. évi helyi választásokon. A polgármestert biztosítja afelől, hogy eszük ágában sincs megvonni tőle a szavazatokat. Túlbecsületességgel vádolták, ez a bűne? Akkor inkább ehhez a klubhoz tartoznak, érvel. Mazochista tetszik lenni – fordul Gálfihoz: kihúzatja a széket, kirúgatja magát, eltaszítja kollégáit, együttműkodik az ellenzékkel, nem néz félre a békesség kedvéért, amikor nem kellene észrevennie dolgokat.

9:15 Mike reagál: nem tudta, hogy frakcióvezető lett Hajdóból. Az MPP mindenben kitart Gálfi mellett, ami a város hasznára lesz. Nem tér ki az országos politikai dolgokra, de szerinte értékes segítséget kapott az MPP-től a polgármester, részletesebben nem megy bele. Kéri, hogy vonják vissza a következő tanácsülésen azt a szándéknyilatkozatot, amivel a Cseplesz-tetőn ingatlant vásárolnának, mert szerinte víztartály építésére nem alkalmas, ahogy a Csalókán sem.

Erre petíciót adtak le ma több ottani lakó nevében, és úgy tudja, legalább 300 méterre kellene építeni a tartályt, ez pedig nem megvalósítható.

9:20 „A brilliáns felvezetők után hadd jöjjön a szösszenetem” – ajánlja magát Ványolós tanár úr. Hadd ne sorolja, mondja, de mégis azt teszi: úgy számol be a múltkori tanácsülés eseményeiről, hogy teletűzdeli a már agyon ostorozott idegen szavakkal. „A recsepciót átvettem” – idézi (a polgármestert?). A testület 19 különvéleményével olyan, mint egy kamasz, mondja az Urbana ügyének apropóján. Eredményes tanácskozást, higgadtságot, visszafogottságot kíván mára.

9.25 A jegyző kéri a jegyzőkönyvek jóváhagyását, meg is adják. A költségvetésmódosításból a hivatal részéről Vass Szabolcs terjeszti elő a tervezetet. Megtudjuk, 608 ezer lej érkezett ÁFA visszaosztásból. Az Urbana Rt. számára a 800 ezer lejes hitelt egymillió lejes tőrzstőkeemelésre változtatták a szakbizottsági ülés nyomán. 130 ezer lejes kiegészítést kért a színház (többnyire jegybevételből), 66 ezer lejt a múzeum (régészeti ásatások), 150 ezer lejjel kiegészül a fűtésár támogatási kerete stb.

9.30 Szakbizottságok pozitívan véleményezték. Hozzászólások következnek.

Derzsi felelősségre vonja Gálfit, aki az Urbana vezetőségére fogta a kialakult helyzetet, de szerinte a jelenlegi helyzetet az a döntés eredményezte, hogy 2018 decemberében a városvezetés részéről valakik, a fűtésáremelést nem terjesztették a tanács elé, így egy teljes szezon veszteségesen zajlott, amikor minden 100 lejes bevétel 120 lej kieséssel járt, ennek következtében mostanig 990 ezer lejes mínuszt termeltek, ami gyarkolatilag megegyezik a most elkülönített mentőcsomag értékével. Ezt több kilométer aszfaltra lehetett volna használni.

Hajdó kitérő választ ad: minden nap látja az RMDSZ-es városvezetés által erőltetett biomasszás telepet, ami szintén pénzébe és energiájába került a városnak, meg lehetne nézni, hogy mi értelme volt annak,  de szerinte értelmetlen dobálózni. Kaptak egy üzleti tervet, amihez mindenki hozzászólhatott, jónak tűnik, a cég fenntarthatónak, és szerinte most a következetesség a fontos, meglépni a további lépéseket.

Vita lezárva, megszavazva.

9:37 Péter Balázs: A szakbizottságban megegyezett lakossági ár 198,33 bani gigakalóriánként.

Hajdó: az az előterjesztés életképes, amely olyan támogatási árat szab meg, amely ösztönzően hat a visszacsatlakozásokra, így válhat igazán fenntarthatóvá a rendszer. A gázár Romániában ugyan államilag kontrollált, de tudomása szerint az Unió már eljárást indított az ország ellen emiatt. Hamarosan a piaci ár szerint kell majd fizetni érte – indokolja, miért szükséges a központi távfűtés fenntartása.

Orbán Balázs felelősségről beszél, elsősorban azokkal a családokkal szemben, akik kevésbé tehetősek. Azzal, hogy a város kisegíti a vállalatot, felelősen cselekszik az önkormányzat. Észszerűségről is beszél, mert minden adófizetőre kell gondolni, nem csak a közvetlenül érintett családokra. Ne menjen a más családok kárára, mondja, kérhessenek fűtéstámogatást azok is, akik nem távfűtésen vannak. Továbbra is a város fizeti majd a felét a gigakalória árának, másik felét a városlakók, szerinte ez így korrekt.

Biró Jolán érti az RMDSZ álláspontját, de egyetért Orbán Balázzsal, hogy méltányosan kell eljárni a fűtéstámogatás és az árszabás terén is.

Reagál Derzsinek a felvetésére: annyi változott volna, hogy szubvencióként adták volna oda a cégnek, nem kölcsönként vagy törzstőkeemelés formájában. Továbbra sem lesz Udvarhelyen aszfalt, mondja, legalábbis nem abból a pénzből, amit Derzsi emleget. Derzsi visszautasítja, hogy ezt az RMDSZ számlájára róják. Emlékeztet, hogy van egy beruházási tartalék a költségvetésben, amelyet évek óta görget maga előtt a városvezetés, és képtelen volt elkölteni.

A távfűtésrendszer optimalizálására kapásból három javaslata van Derzsinek:

  1. Többszáz hektárnyi erdeje van a városnak – miért nem használunk ebből biomasszát a saját lakóink fűtésére, miért vásárolunk máshonnan?
  2. Automatizálni bizonyos folyamatokat, ezzel csökkentve az emberi erőforrásokat.
  3. Ha rendszeresen tudja fizetni a beszállítókat, alkudjon ki egy kedvezményesebbet árat a cég.

Az RMDSZ frakció azt támogatja, hogy emelkedjen a fűtésár, de a lakosság díjszabása maradjon a régi.

Hajdó: valóban szerepel ez a három pont az üzleti tervben, egy éven belül lehetnek hathatós eredmények. Nekik most olyan döntést kell hozni, ami rövidtávon segít a vállalaton. Ne váljanak le többen a távfűtésről, most ez a prioritás, a sok szempont közül.

Szarvas Zsuzsa: Nagyon tuti az RMDSZ a Szájkaratéban, de ha ennyire tudják, akkor miért mondtak le a vezetőtanácsból? (ez már-már a Dumaszínház kategória – szerk. megj.)

Érintettség okán még szót ad Benedek három személynek, Ványolós zsörtölődik: fejezzük be.

Péter Balázs szerre cáfolja Derzsi felvetéseit, szerinte nem tud akkorát nyerni a cég sem az alkudozásból, sem a leépítésből. 10 ezer lejt ha tud spórolni az embereken, mert a kazánokat felügyelni kell.

A kollégái lemondására nem reflektálna Derzsi, de 2019. május 22-én az első közgyűlésen vehetett részt ő maga az RMDSZ részéről, amikor szembesültek a cég helyzetével.

Arros elítéli az ide-oda pingpongozást, de egyetért Orbán Balázzsal, azzal kiegészítve, hogy korrekt tájékoztatással társuljon, ezért mondott le annak idején. Nem lehet úgy részt venni döntésekben, hogy nincs elég információjuk. Úgy játszottatok velünk, mint macska az egérrel. Az RMDSZ nem tud ellenzékből többet tenni és nagyvonalúbb lenni, mondja.

Benedek nem ad szót senkinek már, pedig Hajdó kéri érintettség okán, Orbán Balázs 5 perc szünetet kér. A vita szabadon folytatódik az EMNP és az RMDSZ között, úgy néz ki, van bőven mit rendezzenek egymás között.

Jakab Attila városmenedzser beszól a háttérből: lehet nem kávét kellene igyanak, hanem inkább csak tejet.

10.12 Lejárt a szünet.

Biró Jolán: a két frakció áthidaló javaslata, hogy az eredeti javaslathoz (252 lej) minél közelebbi legyen a lakossági ár, minimális emeléssel: legyen 260. Benedek: az így is 30%-os árnövekedés a rég árhoz képest. Az RMDSZ fenntartja a saját javaslatát, a jelenlegi szinten tartva a fűtés árát (199 lej), ami pozitív véleményezést kapott a szakbizottságban.

Az EMNP-MPP koalíció 11 szavazatával legyűri az RMDSZ 7 szavazatát. Most Derzsi kér szünetet. A napi séta meg is volna – jegyzi meg viccelődve Ványolós. Egy-kettőre vissza is jönnek, így a koalíció áremelésével fogadják el a határozatot.

Különböző technikai gondokra és a mostani döntésre hivatkozva az Urbana gazdasági igazgatója kér még három napot a testülettől, hogy frissítsék a cég költségvetését, ami a következő napirendi pont. Venczel emlékeztet, hogy szeptember vége van és még nincs költségvetése a cégnek, több komolyságot kér tőlük, szerinte ők is hibásak a kialakult helyzetért. Hajdó egyetért, hogy “meg kell nyomni a gombot, nem lehet tovább cincálni” a dolgokat. Az eredeti árjavaslattal igaz, hogy átment volna a költségvetés, és ezt ő személy szerint támogatta volna, de szerinte nem tehetnek mást, mint tovább lépni.

Gálfi a szavazás után még hozzászólna a témához, szót is kap: az Urbanát nyereséges céggé szeretnék tenni, ez változatlan, ehhez kéri a testület támogatását, ne politikai tőkét kovácsoljanak a kérdésből.

10:24 Adókedvezményt javasol a városháza a kamatok eltörlésére azokra az adókra, amelyek fizetési határideje 2018. december 31-én járt le. Ez vonatkozik a büntetésekre is, kivéve azokat, amelyek peres úton rendeződnek, illetve a jogi személyekkel kötött szerződésekre sem vonatkozik az amnesztia.

Mindenki támogatja, az RMDSZ is, azzal a feltétellel, hogy havi jelentést kapjanak a hivataltól.

10:26 Május végén jóváhagyta a tanács a Kerekerdő zónában egy terület megvásárlását, hogy fatelepet hozzanak létre. Nem sikerült megegyezni a tulajdonosokkal, újabb lehetőséget nyitnak egy másik terület megvásárlására a Kanasdűlőn. A hiányzókon kívül mindenki támogatja.

10.28 A könyvtár bérleti szerződését még egy évvel meghosszabbítják arra az épületrészre és telekre, amely nem az önkormányzathoz tartozik. Az ár változatlan.

Arros kérdi: két határozatot támadott meg a prefektus, az egyik a kelengyeprogram, a másik a könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezése. A tulajdonosok azt kérték a szerződéshosszabbítás feltételeként, hogy semmilyen rá utaló tábla ne szerepeljen.

Venczelnek nincs tudomása arról, hogy ki lenne téve a tábla. A határozat fel van függesztve, amíg a per tart, így a táblának sincs mit keresnie a székhelyen. Várjuk meg a bírósági döntést, mondja.

Arros: a tábla ott van, a Facebook-on is azt használják. Venczel: mi tudatosan nem használjuk az iratokban, és felhívjuk az intézmény figyelmét.

10:32 A Csereháton megüresedett két ifjúsági lakást kiosztják.

10:34 Hozzáférést adnak a gáz-, víz- és szennyvízrendszerhez a szolgáltatóknak, hogy bizonyos zónákban, például a Szászok táborában munkálatokat végezhessenek a lakók kérésére.

10.35 A bethlenfalvi zónában ipari terület és raktár városrendezési tervét mutatjákbe, nem szennyező egységeket építenének.

Mike részletes bemutatót kér, vetítéssel, majd öt perc szünet elrendelését a szavazás előtt (aztán mégsem), érintettség okán nem szavazna a városrendezési tervekről. Emlékeztet, hogy a városrendezési tervek elfogadása azzal jár, hogy akármelyik telekre majd építkezési engedélyt lehet kibocsátani. Az utakat közvagyonba veszik, a jövőre nézve tehát biztosítani kell az infrastruktúrát is. Ezen a téren kell dolgozni, mert az újabb negyedekben is gondot okoz, például a Csalókán sincs megoldva.

10.41 Következő napirendi pont a Templom utca városrendezési terve. Mike nem szavaz. Venczel emlékeztet, hogy a vitától is kellene tartózkodnia, ha összeférhetetlenség áll fenn, és ez minden tanácsosra érvényes.

A Templom utcában egy magántulajdonos kéri több telekre a terv jóváhagyását. Mikén és a hiányzókon kívül egyöntetűen elfogadva.

10.45 Egy egész lakóparkot és állatfarmot terveznek a Borvízoldalra, amely a város Szejke felőli részén van. Körülbelül 70 lakóházat építenének és  (teljesen elválasztott) állatfarmot is terveznek, az ingatlanokhoz a befektető magánterületén keresztül, illetve a Templom utca felől volna a bejárás.

Ezzel kapcsolatban Gálfi szót kér: az elmúlt időszak fontos lépése a városrendezési tervek elfogadása, amely a megfogalmazott céloknak megfelel. A közterületek kérdése ne csak a város, az adófizetők terhére történjen, hanem erre legyenek tekintettel a magánbefektetők, legyenek tisztában azzal, hogy a közterületek fejlesztését is biztosítani kell.

Arros és Mike tartózkodásával megszavazzák.

10.52 A Csalóka zónában 14 parcellára osztanak egy területet, amelyen kertházas lakóparkot terveznek. Tiltások nincsenek, ezért jóváhagyást kéri a hivatal a városrendezési tervre. Meg is adják, egyöntetűen.

10.53 Augusztusban szavazták meg, szeptemberben sikerült kiegyezni a tulajdonosokkal az árban, a vásárlás jóváhagyását kérik a Lakatosok utcai garázsok. Benedek kérdi a polgármestertől, hogy a terelőút mentén más beruházás várható-e azokon a területeken, amelyeket korábban már megvásárolt a város, például a Nicolae Bălcescu utcában.

10.55 A “híres kelengyeprogramot” másodszor is megtámadta a prefektus, ügyvéd fogadását javasolják. Öt perc szünetet kér Lőrincz Edit, mert a szociális szakbizottságban nem volt megtárgyalva, a kései felterjesztés miatt. Kezdeményezőként fenntartja a törvényességét, bízik benne, hogy a pert meg lehet nyerni, ehhez kéri a kollégái támogatását. Megadják.

Lejárt a szakbizottsági ülés, folytatódik a tanácsülés. Arros kérdi, hogy van-e konkrét javaslat ügyvédre. Lőrincz Edit Lukács Katalint emlegette, de csak azért, mert ő foglalkozott pro bono az üggyel, a tanácshatározat előkészítésével. Még nem dőlt el, erről majd a hivatal dönt, most a tanács csak felhatalmazást ad a polgármesternek – tisztázza Venczel.

Ennyi volt. Vér nem folyt – jegyzi meg Ványolós. És nem szájkaraté, hanem szájvirtus – teszi hozzá, Szarvas Zsuzsához fordulva, aki korábban az RMDSZ-t “méltatta”, hogy mennyire jó ebben a műfajban.