Élő közvetítés a szeptemberi tanácsülésről

fotó: SZABÓ Apor

Jó reggelt kívánunk a városháza Szent István terméből. Komótosan érkezik mindenki, de azért 9 óra 3 perckor ránk szól Benedek ülésvezető, hogy foglaljunk helyet, kezdjünk. A napirendből ítélve hosszú lehet.

A jegyző még a napirend előtt bejelenti, hogy elkészültek a helyi választottak jelvényei a város címerével, ezeket átvehetik.

Hárman szeretnének felszólalni napirend előtt. Biró Jolán a szejkei csatornázás átvételére kérdez rá újból. Beszélt a kivitelezővel és bár lát közeledést, még mindig különbözik a hivatal álláspontjától, és egyre kevesebb az idő, amíg meg kell téríteni a költségeket. Ezért megszervezne egy találkozót a megrendelő, a kivitelező és a tervező között, és „addig ne álljunk fel, amíg nem találunk egy kompromisszumos megoldást a törvényes keretek között”. Ha nem veszi át a város, a mofetta elképzelhetetlen nélküle és a Mini Erdély parknak is nehéz, turisztikai zónának sem lehet minősíteni. Mit szól hozzá a polgármester? Egy hangos igennel is megelégedne, mondja, amit a sajtó is hall, hiszen ezért kérdezte ezt nyilvánosan.

9:10 De előbb Berde Zoltán az RMDSZ-től. Nem lep meg, most is az uniós pályázatok, fejlesztések felől érdeklődik. Ezzel nyert választást a polgármester, lépéseket látnak, de a megvalósításoktól még mindig messze vagyunk. Ha 2023-on túlcsúszunk, akkor a városlakókat fogja terhelni, ez pedig nem elfogadható. Nem az RMDSZ hozzáállásán múlik, mindig is támogatóan álltak hozzá, mondja.

9:13 Bindeának „megkérdezni is fáj”, hogy Márki-Zay Pétert a népakarattal ellentétben miért fogadta. Mire volt jó ez a színjáték, miért süllyeszti a város megítélését az országban? Miért akar a Fidesz-kormány ellenlábasával szövetségre lépni? Nem gondolja, hogy szégyent hoz, kiteszi a kritikának a városra? Ki fog jönni ezután: Gyurcsány Ferenc vagy Dobrev Klára? Ébresztő, székelyudvarhelyiek! Felszólítom, hogy hagyja abba az ámokfutást.

A hangulatot javítva: a magyar válogatottnak RIA, RIA, HUNGÁRIA, Gálfinak: RINA,RINA, MOTORINA – olvassa fel előre megírt szövegét minden színészi és retorikai tehetségét összeszedve.

„Nagyon gáz volt”, szól be valaki a POL soraiból. 

9:16 Gálfi szerre válaszol. Cáfolja, hogy vissza kellene fizetni a szejkei csatornázás támogatási összegét, ha év végéig nem veszik át. A szerződés lezártnak tekinthető, a kapott pénzt elszámolták. Egyetlen mozzanat van hátra, az átvétel. Hosszan magyarázza még, de a lényeg az, hogy a szakvéleményt átküldték a tervezőnek, egyeztettek velük, kérték, hogy tegyék meg javaslataikat, holnap a határidő. Velünk van a technika, mert jó hosszan besípol a másik mikrofon, ez szakítja félbe az igen hosszúra nyúlt magyarázkodás.

Biró Jolán megértette és örül annak, amit mondott, de a kérdésére mi a válasza? Nyitott-e arra, hogy együtt leüljenek, legyen ő is meghívva, mert neki 6 éve szívügye. 

Igen, kedves képviselőasszony – szól vissza neki erélyesen Gálfi, ismételve a holnapi határidőt.

Az alpolgármester is szeretne hozzászólni, de nem ebben a témában. Úgy érzi, hogy Bindea felvetését nem tudja szó nélkül hagyni, mert nagy ferdítések vannak benne. A polgármester nem meghívta Márki-Zayt, hanem ő jelezte, hogy ellátogatna. Tavaly Gálfi is azt írta, hogy polgármesterként fogadni fogja.

Benedek megkéri, hogy ha nem érintett, és nem iratkozott fel a napirend előtti felszólalókhoz, “fogja magát rövidre”. A Márki-Zay-val közös képen egyébként az alpolgármester is szerepel. – Érintettnek érzi magát – mondja.

Jó, rendben. Régebb, egy fideszes polgármester kezdte el a testvérvárosi kapcsolatot. Ha volna egy kis diplomáciai érzéke Bindeának, megértené, hogy a néhai polgármester szándékát tartják most tiszteletben. Várjanak most addig, amíg újra fideszes polgármestere lesz Hódmezővásárhelynek?

9:20 Gálfi előbb Berdének válaszol. Kikéri magának, hogy nem kell neki mondani, hogy „eredményeket várnak tőlünk, de 32 éve várják tőlünk, nem csak 6”, tereli egy kicsit a felelősséget a korábbi városvezetésekre is.

 Erre az RMDSZ-től azt kapta, mondja hogy nem, ők 2024-re készülnek, „oldjam meg”. 

Visszaérünk Bindeához. „Nem szoktam egyet mondani, s mást cselekedni”, mondja, s felolvassa a tavaly októberi levelét, amelyben megígérte „Holdmezővásárhely” polgármesterének, hogy az ellenzéki kampányban nem, de a választások után akár polgármesterként, akár miniszterelnökként tisztelettel várjak Székelyudvarhelyre. Gálfi is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy igenis fideszes polgármesterrel kezdték el a testvérvárosi kapcsolatot. Márki-Zay pedig csak átutazóban volt.

9 óra 30 percnél a polgármester meghúzza a vonalat, mert sok dolog van még hátra. Hirtelen mi is ráeszmélünk, hogy tanácsülésre jöttünk, nem politikai talk-showra. Gálfi bemutatja a napirendet, de mielőtt rátérnénk, két dolgot napirend előtt még megemlít, amivel készült.

Az egyik a fiával kapcsolatos ügy, amin megdöbbent és nem találja az okokat. Reméli, hogy a Jóisten segedelmével majd csak sikerülni fog. Megköszöni, aki megértő volt vele szemben, de tudomásul veszi azt is, aki nem.

A másik pedig a Márki-Zayval való találkozás, amit már kifejtett az előbb.

Bár megszokta, hogy mindenért ő a hibás, felhívja a figyelmet, hogy „nem én okoztam a kovidjárványt, és nem én robbantottam ki az orosz-ukrán háborút”. A POR projektek átlagosan egy év csúszásban vannak, aminek az egyik oka a túlvállalás, mert az volt a céljuk, hogy minél több pénzt lehívjanak az aktuális uniós ciklusra. A korábbi polgármester egy komoly projektet sem hívott le, üzen a politikai kihívóinak, említést sem téve arról, hogy a megnyert uniós projekteket előkészítését már a Bunta idejében elkezdték. Csíkszeredában a mobilitási projektnél és a kolozsvári metrónál is 30-35%-os emelést hagytak jóvá szó nélkül az önkormányzatok.

RIA, RIA, MOTORINA helyett azt kívánja, hogy az életben ne kelljen megélje, a gyermekei ilyet csináljanak – üzen még egyszer Bindeának.

9:35 Benedek sem tudja megállni, hogy ne reagáljon: még pénzt nem hívtunk le, csak szerződtünk.

Nézzük meg a városi parkot, az is pályázatból volt felújítva. Csíkban pedig már elkezdett beruházásról van szó. Ezt nem fogja tudni kimagyarázni, bármennyire is szeretné a polgármester úr.

Berde a Fidesz kampányszlogenével reagál: előre kell menni, nem hátra. „Motorja kell legyen a városnak”, ezt motivációként szokták szóba hozni, mondja, mert a döntéseket a tanács meghozta, de a polgármester a végrehajtó, őt terheli a meg nem valósítás.

9:42 Jelenlétet számol a jegyző és a napirendre vonatkozó változásokat sorolja: még három tervezetet beszúrtak, a számvevőszéki döntés bemutatóját a legvégére tolná, az ANL-s eladási szabályzatmódosítást pedig a többi ANL-határozat elé, mert feltételezi őket.

Alig tudjuk követni a lépést a jegyzővel, úgy hadarja az első pont többsoros címét. A lényeg: több múltkori ülés jegyzőkönyvét fogadják el.

Költségvetéskiigazítás következik. 2 millió lej érkezik az oktatásra (beleértve az ösztöndíjakat), 412 ezer lej a népszámolásra, 83 ezer lejt megvonnak a speciális oktatásból. A jégpályához borotvát, markológépet vesznek, plusz 500 ezer lej megy az Orbán Balázs tornateremre. 11 pozíciólemondás van, 740 ezer lej marad, amiből a Tompának is jut szennyvízpumpára, közszállításra 500 ezer lej, a kórháznak is jut bojlerre. Az egész várost kiszolgáló, profi videoprojektort szereznek be, a színháznál egyelőre lemondanak az ülések cseréjéről.

A tanintézetektől bekérték az igényléseket, kérték, hogy oldják meg házon belül, amit tudnak. Egyetlen átcsoportosítási kérelem érkezett, ezután tárgyaltak az igazgatókkal, könyvelőkkel, erre az igények megduplázódtak, sokszor a „valós” értéken túl. Szűkre kellett szabják az összegeket, mondja a gazdasági igazgató, miután megnézték, honnan tudnának egyáltalán átcsoportosítani. Nem csak a tanintézetek, hanem a könyvtár, a színház, a múzeum, a néptáncműhely és a Városi Sportklub is kapnak. A roncsprogramra 100 ezer lejt különítettek el. Az összmegvonások 1,8 millió lejre rúgnak. A gazdasági-jogi szakbizottság módosításokkal hagyná jóvá.

9:57 Benedek elmondja a hátterét: nem szeretnék, ha online oktatásra kellene váltsanak.  Az Eötvösnek 100 helyett 170, Bányainak 130 helyett 160, Pallónak 10 helyett 100, Tamásinak 90 helyett 210, Refinek 90 helyett 170, Mórának 30 helyett 60, VIllanytelepnek 50 helyett 100 megy, Ficánkának marad 80, Zsibongónak 40-ről 60 ezerre nő, Csillagvár marad a 70-el. Összesen 490 ezer lej pluszban.

Nagy Pál színházigazgató kérdi, hogyan érinti az ő intézményét az átcsoportosítás. A prioritás a fűtés és villany megoldása, a székek cseréjéről mondtak le, a videóprojektornál lemaradnak a lencsék, illetve a karácsonyi vásár költségvetéséből vettek vissza – mondja duettben a gazdasági igazgató és az ülésvezető. 

Nagy Pál arra emlékeztet, hogy a kormány a város színházának több mint 1 millió lejt adott, ezt szolidaritásból szétosztották a többi kultúrintézmény között, a színháznak 27 ezer lej maradt. „A tavalyi pénzből kértük a projektort, ha abból is elvesznek, akkor 1,2 millió lej fölött járunk”. Az igazgató elhiszi, hogy gáz van, mert nincs gáz, de a feketeleves még hátra van, és nem tartja tisztességesnek, hogy miután beáldozták a kapott pénzt, a székeket és a projektort is elveszítse. Ha ezt így fogadják el, a következő években a színháznak kiutalt kormánypénzhez ne nyúljanak hozzá. Benedek lényegében egyetért vele.

Berde sem akarja megnyirbálni a kultúrát, de elsőbbséget élveznek az iskolák, „a gyermekeket nem akarjuk hidegbe jártatni”, más tételeket nem tudtak átcsoportosítani, magyarázza. Kéri a hivatalt, hogy legyenek előretekintőbbek az oktatási intézmények esetében a tervezésnél, mert a gázszámlákkal minden bizonnyal lehet előre számolni.

Szakács Tibor 2 éve azt látja, hogy év elején mindig nagy tervek vannak, s mikor kezdődnek a költségvetéskiigazítások, semmi sem valósul meg és pénz marad év végére a beruházási listán. Nem a hivatal munkatársait okolja, “ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hibás”, mondja a polgármesterre. Külön emlegeti a villanyhálózat fejlesztését, kéri, hogy Gálfi vegye kézbe.

Benedek egyetért azzal, hogy jövőre jobban fel kell készülni a költségvetéssel, nyájasan hozzáteszi, hogy itt mindenki jót akar, és hallgassanak arra, aki ért hozzá.

Gálfi megjegyzi Szakácsnak, hogy a villanyhálózat fejlesztése nem egy-két lakón, hanem az egész lakóközösségen múlik, mindenki a maga területéről le kell mondania. Ahogy a Szászok táborában és a Farcád-tetőn is sikerült, máshol is fog, de hivatalként nem tudnak mások dolgába “belekasmatolni”.

A Fernengel-útkereszteződést egy azonnali tanácsülésen elfogadtuk sürgősben, azóta 6 év telt el – vág vissza még egyet Benedek a polgármesternek még a szavazás előtt.

A jóváhagyó szavazást követően még kéri a gazdasági igazgató, hogy erősítsék meg a tanácsosok, hogy csakis villany- és gázszámlákra költhetik a pénzeket a tanintézetek. Hangos igennel megerősítik, kivéve Ölvedi Zsoltot, aki utólag is hangsúlyozza, írjuk bele, hogy ő tartózkodott, nem ért egyet a színházi székek cseréjével elmaradásával.

10:11 perc Az Urbana vezérigazgatója, Hadnagy Gábor számol be a sarokszámokról, és hogy milyen szükségletei vannak a cégnek, hogy tudja a közszállítást is működtetni. Úgy gondolják, hogy eddig a körülményekhez képest – májusban kerültek képbe, augusztus végén kezdték a tevékenységet – elég jól helytálltak a jelenlegi gépparkkal, ami bővítésre szorul. A tervezet értelmében 500 ezer lejes pumpálna a város a közszolgáltatójába.  “Teljesen pozitív” a szakbizottsági vélemény, kiáltja be Péter Balázs. 

Benedek kérdi, hogy az új buszok megérkeztek-e, szeptember 15-ről volt szó, de ő nem látta őket. Gálfi válaszol neki: hétfőn jön a nyertes cég szerződést aláírni, a “buszoknak előrelépése van”, bízik benne, hogy a 90 napos leszállítási időt nem kell kivárniuk.

Benedek is reméli, mert az már januárt jelent. Az Urbana megkapja a pénzt.

10:15 Az ingatlanadók körzeteit újból megállapították, frissítették egyes utcák besorolását: C-ből B-be kerül a Homoród, Eminescu, Sadoveanu, Csere, Szentjános egy része, Vizigótok, D zónából C-be kerülnek a Kriza és Szeles János utcák. Következik a Transcom Fejlesztési Társulás létrehozása, amelynek elsődleges célja a város és a környékbeli községek közti közszállítás megteremtése. Mind mellette.

10:21 Benedek külön beszól Gálfinak, hogy “tegyen meg mindent”, hogy ott lehessen a fenyédi aláíráson. A havi iskolai ösztöndíjakat 2022-es értékeit a következőképpen állapítják meg: szociális 200 lej, tanulmányi 150 lej, érdem 200 lej, teljesítmény 500 lej. Benedek úgy tudja, hogy még vannak elmaradások a múlt tanévről, kéri, hogy a hivatal kérje be az iskoláktól a kimutatásokat. Mindenki kapja meg, ami jár, “ne járjanak úgy, mint a zenekarban a bőgős”. Meg kell határozni a kiutalható ösztöndíjak számát, amely fedezhető az ösztöndíjalapból, kerüljék el az olyan helyzetet, hogy többet osztanak ki – jelzi a jegyző. Benedek szerint a város kipótolhatja, eddig csak a központból kapott pénzeket osztották ki. “Szerencsére, pénzünk van bőven”, kiáltja ironikusan be Péter Balázs.

10:26 A Marin Preda és a Tompa László iskolák a kiválasztottak, amelyek tanulói napi élelmiszercsomagot kapnak az országos programból, eddig csak a Preda volt. Mindenki mellette.

10:30 Új állásokat hoznak létre néhány közintézménynél. A múzeumnál három pozíciót, amelyek Miklós Zoltán igazgató szerint a lehető legszükségesebbek: karbantartót, néprajzos muzeológust, restaurátort keresnek. A színháznál „az országosan legkevesebb” 24 főről harminc fölé emelnék a keretet „hogy végre kikerültek a hivatal alkamazotti keretéből”, idén reálisan 1-2 alkalmazással számolnak, a többit tízéves távlatban szeretnék betölteni – mondja Nagy Pál igazgató. Kéri a hivatalt, hogy átiratban figyelmeztesse a kormányt majd arra, hogy az év következő 4 hónapjában más számokkal kell majd dolgoznia. Említi, hogy valami furcsa algoritmus alapján intézményéhez a gyergyóinál is kevesebb kormánypénz érkezik. A néptáncműhelynél egy új törvény engedi, hogy 3 táncost, egy hangosítót, egy világosítót, egy kellékest alkalmazzanak.

Mind jóváhagyva.

A jegyző megszokásból több jelenlévőt számol, Benedek hívja fel a figyelmet, hogy már nincsenek 15-en, csak 12-en, de az is elég, így a tanácstagok részéről érkező szünetkérésnek nem lesz egyből foganatja, csak az ANL-lakások előtt. Addig is haladnak tovább. A városi könyvtárnál szerződéshosszabbítás szükséges: a következő évre 10.160 lejről 10.400 lejre emelik a havi bér értékét.

Néhány kihasználatlan iskolai helyiséget bérbeadnák: az Orbán Balázsnál informatikai labort, a Pallónál és a Móránál büféhelyiséget adnak ki. A „gazdasági szakbizottság nem áll a büfé újtában” – viccel Péter Balázs. 

10:40 A csereháti lakónegyed bővítése miatt egy új háztartási és szelektív hulladékgyűjtő létrehozása szükséges. Ennek a beruházásnak a mutatóit fogadják el. Köztisztasági kérdésekről, fejlesztési alapról döntenek.

A város a Roncsautó (Rabla) programra pályázna, 100 ezer lejes tétel befoglalását kéri ehhez a testülettől. Jóváhagyva. A Harvíz Egyesület közgyűlésébe adott képviseleti meghatalmazást visszavonják, mert a prefektusi hivatal jelezte: a Harvíz bizonyos jogi feltételeket nem teljesített.

Öt perc (megérdemelt) szünet múlva az ANL-lakások eladásáról döntenek. 

11:00 Túl vagyunk az öt percen, emlékeztet Benedek, kérve, hogy mindenki üljön vissza a helyére és folytassuk.

Az ANL-maraton következik. Elsőként a típusszerződést kell módosítani, mert félreérthető volt benne, hogy ha valaki előre többet fizet ki, akkor is a teljes kamatot kell fizetnie. Ezen módosítanak, így csak a részletek után fizet kamatot.

Vélhetően emiatt több esetben is kérték az előleg összegének és/vagy a részletfizetési idő módosítását, és olyan is van, hogy részletfizetés helyett egyben fizetnének. A már jóváhagyott 11 tanácshatározatot ezért módosítani kell. Több mint 700 oldalban terjesztették elő a kis mobilitási projektet, amely a II. Rákóczi Ferenc utca teljes felújítását jelenti (térköves járdák, kerékpárutak, földalatti esőelvezető-rendszer, biciklilezárók, térbútorok stb.) Kérik a városlakók türelmét az eddigi túrásokért, „ezt a szakaszt be fogjuk fejezni”.

Berde úgy tudja, hogy a projekt önrésznövelése 10 millió lej. Gálfi milyen lépéseket tett, hogy ennek ellenére megvalósítható legyen?

– Ahogy más városok is, mi is meg fogjuk oldani – biztosít a polgármester, aki vállalja az egyéves csúszást itt is, de megemlíti, hogy a Harvízre hiába vártak. „Szidhatnám a csíkszeredai vezetőséget”, de nem csak rajtuk múlt, Udvarhelyen sem egyedül a polgármester miatt csúsznak a projektek szerinte, nagyon sok tényező alkotja a késések okait.

Felmerült, hogy a jövő évi költségvetéshez bevonnak mindenkit, aki hozzá tud járulni, és megtalálják azokat a megoldásokat – akár a hitelfelvételt is –, amelyekkel az önrészek fedezhetőek.

11:16 Három városrendezési terv következik: az első tárgya a Termés utcában egy maximum egyemeletes lakóövezet kialakítása és útszélesítés, a második az Avas dűlő parcellázása ugyancsak lakóövezet kialakítása céljából, a harmadik pedig a Lejtő és Farcádi utcák lakózónáját 5 “sziget” formájában rendezi.

A napirendkiegészítéshez értünk. Jakab Attila megígérte, hogy bemutatja a VSK kérését, hívja fel a figyelmet Péter Balázs. “Igen”, ugrik fel Jakab, a VSK igazgatóját rosszullét miatt cseréli. 30 ezer lejt kérnek és adnak az Európai pingpong-bajnokság egyik etapjának megszervezésére, ahogy más években is szokták.

A környékbeli közszállításra elektromos buszokra pályázott a város, két töltőállomás befoglalását kéri a pályázat kiírója, egyenként 25 ezer euróról van szó. A testület részéről ez is rendben, a különfélékhez értünk.

A jegyző már előre jelezte, hogy bemutatná a Számvevőszék augusztusi döntését, így az övé a szó. Egy 2020-as területvásárlásnál úgy látták, hogy túlbecsült áron vásárolt a város kaszálót, ami nem kaszálóként szerepelt a nyilvántartásban. A hivatal megtámadta a döntést, és a városnak adtak igazat, így a 400 ezer lejes kár „nem létezik”. A legelőbérlési árakkal kapcsolatos kifogást is fellebbezte és nyert a hivatal – számolt be Venczel Attila.

Rózsa Sándor utolsó kívánságával példálózik Dávid Endre az RMDSZ részéről: hogy még egyszer fordulhasson a kapitány lovával és beleszívhasson a pipájába. Persze, ahogy a lóhátára pattant, nyomban át is  ugratott. Ezzel az intróval veti fel, hogy a Gyepes utcai lakók 7 éve kérik folyamatosan – több kérést is felmutat – a járhatatlan járda felújítását, a nagyobb esőzések után a pincék beázásának megoldását.  Minden évben megígérik, aztán mégsem lesz belőle semmi, hányja fel a hivatalnak.

Benedeknek erről a kadicsfalvi fekvőrendőr jut eszébe, amely évek óta „jövőre” oldódik meg, majd a jogtalanul menesztett fejlesztési igazgató kártalanítását emlegeti, azt a mintegy 500 ezer lejt, amivel tartoznak Puskás Katalinnak az eimaradt fizetésekért. Nem a városlakók tévedése volt, reméli, nem közpénzből akarja kifizetni a polgármester, ezért szeretné tudni, hogy miből szándékozik.

A jegyző válaszol Gálfi helyett: a jogerős döntés felülbírálását kérte a hivatal, a bíróság meg kell hogy állapítsa, hogy az összeget hogyan kell kiszámolni, egyáltalán kell-e fizetni egy lejt is. Egyelőre kifizetési kötelezettsége nincs a városnak, szögezte le Venczel.

Gálfi még egyet reagál a felszólalóknak: „nem szoktunk viccelődni, megpróbálunk dolgozni”, az önrésszel kapcsolatban pedig csak ismételni tudja, hogy politikai lózungok helyett segítsenek kitalálni a megoldást.

Úgy tudja, hogy a Gyepes egy az öt városrész közül, amelyre vannak felújítási tervek, és jövőre szeretnék befoglalni a költségvetésbe.

Két fekvőrendőrt megoldottak Kadicsfalván, nem tudja, mire gondol Benedek Árpád Csaba. Hozzászól a műszaki igazgató, Fülöp-Székely István, Szabó Gyula volt RMDSZ-es tanácsos jelzésére meg fogják oldani a kért fekvőrendőrt, a Rét utcában pedig tükröket helyeztek ki. A Gyepesnél azért volt szükség tervekre, mert nem csak felmarásról és szegélykőcseréről van szó, hanem ott van egy mélypont, ahová a víz begyűl, és azt még nem oldotta meg senki. Találkozott a lépcsőházfelelőssel és reméli, hogy jövő tavaszra megoldódhat.

Csak még egy szót kér Gálfi. „Nem, polgármester úr”, húzza a mikrofont, az óráját nézve Benedek, de végül csak odaadja. De újat nem mond, csak magát igazolja, hogy a tervek megvannak, már csak pénzt kell rendelni hozzá. Benedek pedig csak azt reméli, hogy az októberi tanácsülésig nem kell találkozzanak. A majdnem háromórásra nyúlt ülés után mi se bánnánk.