Fizetésemelés nem lesz, de Kim Dzsongun sír (frissítve)

Lassan nem telik el hét, hogy ne találkozzunk a képviselőtestülettel. Mikor rendkívüli, mikor azonnali, mikor a rendes havi. Mindig van valami, amiért összegyűlni. A tanácsosokat munkatársként, a városháza Szent István termét pedig munkahelyként tekintjük. A házipapucsot és a bögrét hova kell tenni? Na de nem panaszkodunk, azért nagyon menő, hogy a város és a környék legszebb termében melózhatunk. Különösen, amikor olyan izgalmas témákról van szó, mint a polgármester „macskafasza” DNA-s ügye, ahogy egy neve elhallgatását kérő ismerősünk fogalmazott, amikor meghallotta, hogy mekkora összegről van szó, és mi a tét.

fotó: Máté Emőke

Négy napirendi pontra készültünk, ebből kettő a DNA-s üggyel kapcsolatos, egy pedig a városháza és alintézményei munkatársainak fizetésemelése, amit a tanácsosok nem nagyon akarnak megszavazni, a negyedik a beiskolázási terv.

9.01-kor érkezünk be a városházára, Gálfi Árpád már javában beszél. Mint kiderül, a jogi szakbizottsági ülés zajlik. Darabont Gergő, RMDSZ-tanácsos vezeti.

A polgármester arról beszél, hogy a tanácsosok nem hagyták jóvá az ügyvédfogadást, ezért indult el a DNA-s eljárás ellene. — Kinek mikor hogy volt érdeke, hogy jogi védelem nélkül hagyja a várost. Miért vádolnak meg választási évben? — teszi fel a költői kérdést, a választ azonban nem hagyja a fantáziánkra. — Mert a város vagyonát, érdekeit védtem. Ezt védem a következő időszakban is. Miért csak a 2019-ben kezdeményezett perekben kérte az ügyfélfogadást, előtte 10 ezer lej értékben megszabott egy maximális értéket, ami duplája azoknak, amelyek a vádiratban szerepelnek.

Ezeket akarta megosztani, nehogy farcs információk birtokában döntsenek a tanácsosok – foglalja össze.

Berde Zoltán (RMDSZ-frakcióvezető) szól hozzá: A közigazgatás, demokrácia jogokon alapszik, semmi sem jogosítja fel a tisztviselőket, hogy ezeket feláldozzák. Az áldozatok valójában a városháza munkatársai, és akiket még beráncigált ebbe, nekik most az ügyészséget kell járniuk.

Darabont szavazás alá bocsátja a határozattervezetet. A jogi szakbizottság tagjai megszavazzák, hogy Ölvedi Zsolt alpolgármester képviselje a várost ebben az ügyben.

A terem egyébként tele van a polgármesteri hivatal munkatársaival. A jegyző kéri, hogy üljenek át valahova – Kakassy úr is, ha már itt van, szólítja meg az RMDSZ ügyvezetőjét, aki nem tanácsos –, hogy meg tudja számolni a tanácsosok jelenlétét, szavazatait.

Bár a szakbizottságot nem szokták közvetíteni, most úgy döntöttek, hogy nyilvános legyen, ezért élőben megy a városháza a Facebookon.

A második határozattervezet arról szól, hogy a jogtalan ügyvédfogadás következtében 27.500 lejes kár keletkezett, amihez hozzáadódnak a büntető- és késedelmi kamatok kb. 9000 lej értékben. 37.318 lejről van szó összesen, erről kell dönteni, hogy a tanács polgári peres eljárást indít-e a város vagyonának visszaszerzése érdekében.

Gálfinak rövid hozzászólása lenne: –  A város pereket nyert ezzel az ügyvéddel. Feltevődik a kérdés, hogy a tanácsosok miért nem szavazták meg akár az előző, akár a mostani mandátum tagjai, ha a város vagyonának védelméről volt szó.

– Amióta én tanácsos vagyok, egyszer sem láttam, hogy az ügyvédfogadás indokolt lett volna – szól hozzá a témához Darabont Gergő.

Gálfi: – 218 darab peres ügyet képviseltünk, amiből csak arra kértünk felhatalmazást külső ügyvéd fogadására, amelyekben indokoltnak éreztük, csak ezt az 5-öt kértük, a többit a jogi osztály kollégái viszik. Ha megnézzük ezeknek az ügyeknek a súlyosságát, bonyolultságát, úgy gondolom, akkori kollégáink nem tudták volna megfelelően képviselni a várost. Úgy gondolom, hogy ezzel a város vagyonát védtük, ismételi el. A jogi szakbizottság jóváhagyta a napirendi pontot, ezzel Darabont Gergő le is zárta a jogi szakbizottsági ülést. Két perc szünet után kezdődhet is a tanácsülés. Valójában van ez 12 perc is.

9 óra 26 perc – Sajnos a héten újabb tragikus események történtek, újabb egy perc néma csendet kér, most már Bíró Ervin Lóránd, a tanácsülés vezetője.

A 17-ből jelen van 14 képviselő, Godra Zsolt, Biró Edith, Pálfi Kinga hiányzik. A határozattervezeteknek nincs akadálya, hogy napirendre kerüljenek – foglalja össze Venczel Attila.

Különféléket kérnek még a tanácsosok.

Jakab Zoltán szólal fel. A közigazgatási törvénykönyvben foglaltak alapján a mai napirendi ülés munkabérről szóló vitájában személyes érintettség okán nem vesz részt, közeli hozzátartozója olyan beosztásban dolgozik egy kulturális alintézménynél, amely érintett a fizetésemelésben. Berde Zoltán is hasonló helyzetben van. Hogy az előző tanácsülésen miért vett részt? Felolvassa akkori hozzászólását: — Ok, akkor ez most a polgármesteri hivatal költségeit növeli 3 plusz millió lejjel. Nem volt szó az alintézményekről”.

Az előterjesztés az apparátus szorzóiról szól, ami 3,5 millió lejről szól plusz a helyi rendőrség stb. Utólag derült ki, hogy még 18 kulturális alintézményben dolgozó, 6 VSK-nál, 5 Tourinfonál dolgozó alkalmazottat érint még a bérrács módosítása. Önhibámon kívül majdnem törvénytelenségbe ütköztem, kérem, hogy körültekintőbben járjanak el a személyes érintettségek esetében, mert mint látjuk, a törvénnyel nem szabad viccelni – mondja.

Gálfi: – Én hiszem, hogy teljesen jóhiszeműen szólt hozzá a múlt tanácsülésen, én is teljesen jóhiszeműen terjesztettem elő az ügyvédfogadást. Mindenki saját érdekében járjon el. Gondolom, tájékozódtak a tanácsosi mandátum elvállalása előtt, hogy milyen szabályokat kell követni, oktatja ki a tanásosokat.

Öt napirendi ponttal szavazzák meg a napirendet, egyöntetűen elfogadták.

Balázs Sarolta vezeti fel a város közigazgatási területéhez tartozó oktatási intézmények hálózatának tervezetét. A Hargita megyei tanfelügyelőség jóváhagyta a határozattervezetben foglaltakat, a szakbizottság pozitívan véleményezte. Egyöntetűen elfogadják.

–  A helyi közalkalmazottak bérét, mint már számtalanszor elmondtam, a helyi önkormányzatok határozzák meg, figyelembe véve bizonyos jogszabályokat. Megnyílt a lehetőség a százalékos emelésre. A tanácsosok javaslatait figyelembe vettük. Részletekbe nem mennék már bele, mert annyi féle bemutatás volt már. Megjegyezném, hogy február elsejétől tudjuk ezt pozitív döntés esetén alkalmazni – mondja Gergely Ida Hajnal, a városháza munkatársa a tervezet felvezetőjében.

Dávid Endre RMDSZ-tanácsos: – 2020-ban helyhatósági választások voltak, ahol Gálfi Árpád csapata a POL-lal közösen abszolút többséget szerzett, nem is értem, miért rajtunk, RMDSZ-tanácsosokon múlik, hogy ezt elfogadják-e. Mély felháborodással tölt el, hogy a sajtóban és itt, a teremben úgy jelenik meg, hogy az RMDSZ a hibás. Nem tudunk ezúttal sem egy kaotikusan előkészített, átláthatatlan, a  realitásokat mellőző tervezettel egyetérteni. Amennyiben a többség nem viszi át a döntést, akkor az RMDSZ-frakció beadja saját javaslatát, mert azzal egyetértenek, hogy az alacsony fizetéseket növelni kell, de a 10 ezer lejes fizetésekkel nem. Ezért az RMDSZ frakció tartózkodni fog.

A macskát dobjuk át a kerítésen típusú kommunikációt értjük a részetekről, de rossz helyen keresgélitek a hibát. Nem standard időszakban, nem megszokott keretek között, rendkívüli és azonnali tanácsüléseken próbálnak elfogadtatni egy határozattervezetet. Az, hogy az ünnepek közt, után az emberek pihenőszabadságukat töltik, nem ördögtől való. Nem mi vagyunk az ellenségeitek – válaszol Péter Balázs.

Dávid Endre: nekünk nincsenek ellenségeink, ellenfeleink legfennebb. Megismételi, hogy előterjesztik a saját javaslatukat.

– Akkor viselkedjetek is úgy – emeli fel a hangját a székéből Péter Balázs.

Dávid: – Nem hiszem, hogy mi vagyunk a hibásak azért, amiért itt tartunk.

– Ti semmiért sem vagytok hibások soha – suttogja egy POL-os képviselő hangosan.

Gálfi: – A fizetésemelés Székelyudvarhelyért dolgozó embereket szolgál. Próbáljanak meg megfelelőképpen gondolkodni, megfelelő döntéseket hozni.

Dávid Endre a városháza munkatársaihoz: –  Mi tiszteljük az emberek munkáját. Az alacsony fizetéseket növelni kell, ha nem megy át, mi egy héten belül érkezünk a saját javaslatunkkal. Majd hozzászólok,

Amíg más áldozati kategóriában meghallgatják az emberek hangját, a köztisztviselők esetében nem. Ezek az emberek teljesen politikamentesek, egyik párttól sem várják, hogy megemeljék a fizetésüket, a tanácstól várják.

9:47 Mivel ketten jelezték, hogy ketten nem tudnak részt venni, ezért ők a döntéshozatali többségből leszámolódnak, ez azt jelenti, hogy 15-ös szám lesz az abszolút többség, a döntés elfogadásához 8 jóváhagyó szavazatra lesz szükség.

7 jóváhagyó szavazat, 5 tartózkodás van, a testület elutasította a fizetésemelést. A városháza munkatársai a padok kopogtatásával tiltakoznak. Gálfi kéri őket, hogy még maradjanak, ne kelljen a következő napirendi pontok témáiról külön beszámolnia.

Péter Balázs (POL) a városháza munkatársaihoz címezi, hogy nem egyeztettek velük megfelelően, ezért nem ők a hibásak. A hal mindig a fejétől bűzlik.

Bíró Jolán (POL): Ez az egyeztetés lassan egy hónapja zajlik. Neki az a kérdése az RMDSZ-hez, hogy miért nem jöttek javaslatukkal hamarabb. Ez a huzavona energiát fogyaszt fölöslegesen mind a városháza munkatársai, mind a tanács, mind a lakosság részéről, miért nem álltak elő a javaslattal hamarabb?

Benedek Árpád Csaba (RMDSZ): Én sem tartom normálisnak, hogy egy ilyen horderejű problémát ne előzzenek meg egyeztetések. Az lett volna szerencsés, ha ezeken az egyeztetéseken a gazdasági szakbizottság elnöke is jelen van. Amikor azt mondják nekünk, hogy 13 millióval nő a hivatal költségvetése a bérekkel, és nem tudják elmagyarázni, miért. A rendkívüli tanácsülés után 3 nappal derült ki, hogy honnan jön a különbség. Attól ne féljetek, hogy nem lesz fizetésemelés. Lesz, előterjesztjük, de azt nem tudjuk elfogadni, hogy a 10 ezer lej fölötti fizetéseket is megemeljék. Bízom benne, hogy nem fog bekövetkezni, hogy megtiltják bizonyos személyeknek, hogy egyeztessenek a szakbizottsági, vagy frakcióüléseken.

Ölvedi Zsolt alpolgármester szól hozzá: – Legyünk őszinték. Kérték, hogy legyen több információ. Megkapták. Minden kiegészítést, időt megkaptak. Komolyan azt hiszik, hogy a munkatársaink megeszik azt a sok maszlagot, amit mondtak? Tapsot kap a városháza munkatársai részéről.

Venczel: – Ez a köztisztviselők megalázásához vezet. Ne éljenek vissza azzal, hogy a köztisztviselők nem mondhatják el a véleményüket és fenyegetnek. Fenyegessenek, állunk elébe – megtapsolják a munkatársak.

Péter Balázs: Ki fenyegetett kit? Ezt azért tisztázzuk!, de válasz nem érkezik.

Gálfi: az egyeztetéseket a megfelelő irodákban kell megtenni, az egyeztetéseket nem a KözTér irodában (a helyi RMDSZ irodája – szerk.), nem a Colormetalnál (Godra Zsolt érdekeltsége – szerk.) és nem a Matplastnál (Péter Balázs érdekeltsége – szerk.) kell megtenni, hanem a megfelelő irodákban.

Péter Balázs: Kim Dzsongun sír, hogy ön jobb diktátor, mint ő. Miről beszélgetünk? Emberekről van szó, akiknek van lábuk, sétálni tudnak, ott egyeztetnek, ahol akarnak. Nem tiltja a törvény.

Gálfi: Az elmúlt három év tapasztalata mondatja.

– A tapasztalat nem írja felül a törvényt, polgármester úr – kiált vissza Péter Balázs a helyéről.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!