Élő közvetítés a novemberi tanácsülésről

Adóemelésről szavaznak, és megismerhetjük az új jegyzőt is.
fotó: Simó Veronika, címlapfotó: Pál Edit Éva

9.00 Köszöntjük olvasóinkat az Orbán Balázs tanácsteremből, ahol hamarosan kezdődik a tanácsülés.

9.05 Venczel Attila felvezeti a napirendet, bemutatkozik, jelenléti naplót olvas, egyenként szólítja a tanácsosokat. Gálfi Árpád kiemeli a legfontosabb napirendi pontot: adók és illetékek emelésével kezdi. Elmondja, több egyeztetést folytattak ezel kapcsolatban, olyan döntést akarnak, hogy az érintettek számára is kedvező legyen. Emlékeztet, hogy az ősz folyamán is tárgyaltak a cégvezetőkkel.

Ingatlanadó csökkentést ígért a mostani városvezetés, az 1,3%-os folyamatosan csökkent, most már csak 1%-ot irányít elő.

9.11 További fontos napirendi pontokat sorol fel a polgármester: Nemrég történt a Csereháton az új lakások kiosztása, megüresedett lakások is vannak. Köztisztaság és a közszállítás, cekendi szemétlerakó jogi tisztázása is téma lesz. Rendezvénysorozatra készülnek, adventi gyertyagyújtásra, karácsonyi vásárra, közös szilveszteri mulatságra.

9.12 Ványolós István olvas fel egy beszédet. Vitatgozgatunk, de a szép magyar beszéd még várat. A A tanácsülésen, közigazgatásban is. Szószörnyetegek születnek, időzített nyelvi bombák, beszéljünk szépen szabatosan mozgalom, fordítsuk le helyesen, jelentessük meg a majdani székelyudvarhelyi közlönyben, nem kell más, mint közös akarat, vállaljuk az anyanyelvünket. Kontrollálni helyett ellenőrizni, kod fiszkál helyett adószám legyen használatos.

Az igénytelen pongyolabeszédet nem lehet feloszlatni egyik ülésre a másikra, de próbálkozni kell. Elhangzott oéldákat sorol: intenzíven értesíteni a lakosokat, felfüggeszteni a területet. Az ülésvezető helyénvalónak tartja a felszólalást és nem bánja, ha megszólítják hibázás esetén, majd azt mondja, “az operativitás érdekében”, és innentől nem is értettük, mivel folytatja.

Hajdó: ezek után nem is merünk felszólalni. Elfogadják a napirendet.

Bíró Jolán kérdezi, a különfélék nincsenek a jegyzőkönyvben. De, csak nem tetszett elolvasni, válaszol neki Mike. El tetszettem olvasni, csak el tetszettem felejteni.

Jegyző: jegyzőkönyvekkel kapcsolatban kérdés, hozzászólás? Nincs, Elfogadják.

9.15 Első napirendi pont az RDE Harghita szemétszállítóval kötött szerződések ügye, amelyben két szerződés van érvényben, ezért bírósághoz fordulnának, hogy tisztázódjon.

2015-ben egy tanácshatározat alapján kötöttek egy társulási szerződést, de nem volt meg minden melléklet, hiányzott az előterjesztés, szakbizottsági véleményezés, hatástanulmány, gond volt a közbeszerzéssel. 2007-ből van egy másik szerződés, ami figyelembe veszi a közszolgáltatási és a környezetvédelmi törvényt is.

Mivel két szerződés van érvényben, igazságszolgáltatáshoz fordulnának rendezni a kérdést.

9.17 Derzsi (RMDSZ-frakció): nagyon sok anyag van, halasszuk el egy hónappal, ha a magyar kormány által tulajdonolt helyi céget bepereli a városháza, az milyen következményekkel járhat. Nem érti, hogy miért kell feltétlenül most dönteni róla, ezért az RMDSZ-frakció nem szavazza most meg.

9.20 Gálfi válaszol: nem gondolja azt, hogy befolyásolná a tárgyalási potenciálját az udvarhelyi önkormányzat. Felelős szavazásra hívja fel a tanácsosokat, mert a polgárok érdekében teszik ezt. Úgy érzi, megfelelően tájékoztatott mindenkit erről az ügyről.

Jegyző: a polgármestert kellene felhatalmazzák, hogy jogképviseleti szerződést kössön az önkormányzat nevében. Ez a tanácshatározat mindössze erről szól: ügyvédet fogadni, hogy eljárjon a polgármester nevében.

9:25 Mike Levente: a polgármester nincs rászorulva a tanácsra ahhoz, hogy jogi tanácsadást kérjen bármilyen ügyben, de szükséges a tanács jóváhagyása ahhoz, hogy ügyvédet fogadjon.

9.30 Hajdó úgy gondolja, hogy nem változtat semmin, mikor fogadnák el, mert egyikük sem jogász a tanácsban, nem tudnának tisztábban látni az ügyben sem egy vagy két hónappal később.

Derzsi szerint a remetei szeméttelep nem fog elindulni egyhamar, ezért nem oszt, nem szoroz, hogy ha később szavaznak róla. Ha annyira siet a polgármester, a saját jogászaival bármikor elindíthatja a jogi folyamatot, de az RMDSZ-frakciónak nincs elég információja ahhoz, hogy hozzájáruljon egy ilyen döntéshez, amely lényegében arról szól, hogy a város szembemenjen a magyar állammal.

Mike egyetért, hogy nem kívánatos ügy, de ez a személyes véleménye.

9.33 Gálfi: a polgármester nem siet sehova, de a törvény szabályozza, hogy neki előterjesztési, a tanácsnak döntési, majd a polgármesternek végrehajtási kötelezettsége van.

Visszautasítja a populistának hangzó érvelést, hogy a magyar államot perelné Udvarhely. A polgármesternek csak tisztázni szeretné a kérdéses ügyet, amit a korábbi polgármester nem volt képes rendezni. “Minket azért küldtek ide a lakók, hogy a város érdekeit szolgáljuk” – zárja mondandóját.

9.39 Az ülésvezető Mike azt kéri, hogy a vitát zárják le. Ha Benedek Csaba megígéri, hogy rövid lesz, ő is szót kap, de előbb Bíró Jolán a szívéből szól: mi pontosan középen vagyunk, nagyon rossz helyzetben. Az RDE sok éve szolgáltat, de pont olyan pechesek vagyunk, hogy ebben mi kell döntsünk. Lelkiismerete szerint nem venne részt a szavazásban, de képviselőként hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a probléma megoldódjon. Nem akar semmiféle boszorkányüldözést.

Jegyző: közszolgáltatás biztosításáról van szó, ami a lehető legfontosabb feladata az önkormányzatnak, a probléma jogi útra terelése azért fontos, mert két egyidejűleg érvényben levő, részben ellentmondásos szerződés van, ami befolyásolhatja a szolgáltatás elvégzését.

Derzsi visszautasítja a polgármester által feltételezett rosszindulatot.

9.41 Benedek Csaba is beszól Gálfinak: nem nyolcat, hanem csak négyet voltam alpolgármester és ahogyan Önnek sem sikerült az elmúlt két évben tisztázni minden ügyet, nekünk sem volt lehetőségünk.

Szilágyi István igazgató: nem olyan vészes a helyzet, mindenkinek jó, ha tisztázni tudják a szerződéseket. Nem tudja érvényesíteni az RDE a jogát, miután épített a cekendi területre, és ha tovább húzzák, az egyik szerződés lejárhat és veszteséggel járhat valamely fél részére.

9.43 Mike elrendeli a névre szóló szavazást, Derzsi halasztási javaslatát – félbeszakítják, nem úgy van az. Félreértés történt, nem volt formális javaslat, csupán bejelentették, hogy nem szavaznak. Öt perc szünetet kér, hogy konzultáljanak (javasoljuk a tanácskozzanak szó használatát) a szavazás előtt.

Az idő viszonylagossága. Egyeseknek az öt perc nem öt perc – jelenti be érkezését Ványolós tanácsos úr.

10.00 Azóta háromszor is eltelt az öt perc, az RMDSZ-frakció rég bent van, kvórum van (javaslat: határozatképességhez szükséges legkisebb létszám, vagy döntésképesség) kérik az ülésvezetőt, hogy folytassák.

Mike: engedjetek meg egy kis objektivitást (javasoljuk a tárgyilagos szó használatát) részemről, ami az időt illeti. Kilép a teremből, behozza a koalíciót (szövetséget).

Légy szigorú és igazságtalan – szól be Ványolós Mikének. Azt ír a sajtó, amit akar, nekem már a negatív (kedvezőtlen) reklám is reklám.

10.06 Lejárt a félórára sikeredett ötperces szünet. A jegyző a vitát lezártnak tekinti, következzen a szavazás, amelynek módozatát ismerteti: mellette vagy ellene, netán tartózkodás szükséges. Kvórumot ellenőrzik: egyszerű többség szükséges.

Ölvedi Zsolt kér szót, és elmondja, nagyon sok félrebeszélés történt, butaságnak nevezi, hogy a magyar államot perelné bárki. Mivel senki se jogász, külső segítséget kérünk, hogy melyik szerződést kell betartani. Szerinte az ellenzéknek áskálódás, időhúzás helyett támogatnia kellene a polgármestert a probléma megoldásában.

A jegyző egyenként szólítja a tanácsosokat, és jegyzi a választott opciót. Az RMDSZ-esek tartózkodnak, az alpolgármester sem szavaz és még ketten a városvezető koalícióból, Ketesdi Imre és Péter Balázs. Nem szavazok – tehát tartózkodik, javítja ki Arrost a jegyző. Nincs meg a többség, tanácshatározat leszavazva.

Egy órát vitatkoztunk egy napirendi ponton, legyünk operatívak – fogalmaz az ülésvezető. Igaz, fontos napirendi pont volt.

10.14 Mike felolvassa a felterjesztést, Szilágyi igazgató bemutatja a technikai részleteket: a cekendi Lázon található, 219.828 m2 felületű, 50799-es telekkönyvi számmal beazonosított, belterületként szereplő telek Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonába történő felvételéről döntenek.

Gálfi nem mert beleszólni, amíg nem kap szót az ülésvezetőtől. Elmondja, hogy Csíkszeredában járt a megyei kataszteri hivatalnál, és sikerült tisztázni még az előző este a szóban forgó területek helyzetét.

Kivennék a mezőgazdasági területek közül, de ahhoz kell a minisztériumi aviz, addig is köztulajdonba át kell venni – ez most a tanácshatározat tétje.

Venczel jegyző úr meglepődve tapasztalta, amikor Udvarhelyre került, hogy vannak olyan területek, amelyeken közszolgáltatást végeznek, de nem tartoznak a közvagyonhoz.

Románul is felolvassa a határozattervezetet, csak a számokat mondja magyarul, ami a székelyföldi kétnyelvűséghez szokott fülnek már-már természetesen hangzik. Hiába, anyanyelvén számol az ember.

10.22 Mike reméli, hogy végre megoldódik a helyzet, akárcsak a Szejkén, amit már régóta kér és vár a polgármestertől.

Hajdó közbevág: fontos a Szejke is, persze, de még sok napirend pont van hátra, ne csússzon el a beszélgetés.

Mike le is zárja a szót, kéri a szavazást. Venczel tisztáz: kétharmadra volna szükség, visszaért Orbán Balázs, jegyzőkönyvbe veszik és közlik vele is, hogy épp miről szavaznak. Név szerint szavaznak, betűrendi sorrendben. Mindenki támogatja, számot kap a határozat.

10.28 Következő pont: lemondtak területükről a magántulajdonosok, hogy közvagyonba adják azt összekötő út létesítése céljából a Farcádi és a Lejtő utca között, hogy infrastruktúrát, közművesítést lehessen végezni az önkormányzat részéről. Ezen a szakaszon még mindig vannak magántulajdonba tartozó részek. A bizottságok pozitívan véleményezték, a jegyző felállva számol, Szarvas Zsuzsanna hiányában elfogadva, ellenszavazat nélkül.

10.30 Az Iskola utcában található híd, illetve a DC 27-es közúton található két híd műszaki paramétereinek jóváhagyásáról szavaznak, ezt is egyöntetűen elfogadják, vita nélkül. Beindult a szavazógyár.

10.31 A város állami vagy magántulajdonát képező, állandó vagy ideiglenes építmények által elfoglalt, nem lakóhelyként használt ingatlanok és területek 2019-es érvényes bérleti díjainak megállapításáról. Részleteket nem tudunk meg róla, a bizottságok jóváhagyták, a tanács is megerősíti. Arros és Szarvas hiányában szavaznak.

10.33 Tanár úr hevesen jegyzetelhet – szól be Hajdó, miközben Mike ismerteti a következő pontot, amelyben differenciált, koncesszionális és más szép magyar szavak hangzanak el. Bizonyára Google-fordítóval készült, mondja az ülésvezető. A nyelvi gubanc ellenére is elfogadják.

10.35 Az Urbana Rt-től 2018. április 6-án Székelyudvarhely Megyei Jogú Város igazgatásába átvett lakások elosztásának módjára és kritériumaira vonatkozóan annyi módosítás történik, hogy ha valakinek elhunyt a társa, és úgy igényli a lakást, akkor a halotti bizonyítványt is mellékelje az iratokhoz.

Orbán Árpád: nemrég volt egy kilakoltatásunk, és mint kiderült, elvileg nagyobb család is beköltözhet ezekbe a lakásokba, akkor is, ha csak két személynek kényelmes. Módosító javaslata van: differenciált legyen a kiosztási kritérium, avagy plusz személyenként nőjön a maximális jövedelmi küszöb, amely jogosultsággal jár.

10.39 Határozattervezet a 2019-es helyi adókról és illetékekről. Fizikai személyek: lakó, gazdasági és vegyes használatú ingatlanok kategóriák vannak. Lakóépületeknél nincs változás, gazdasági épületeknél 1%-ot javasolnak, ami eddig 1,1% volt, néhány éve pedig 1,3%-ról indult. Ugyanezt javasolják a jogi személyek számára. Az UKKSZ kérése az volt, hogy 0,9%-ra csökkentsék, de ez túl nagy terhet róna a városi költségvetésre, amit nem engedhet meg a város.

Mezőgazdasági belterületnél 35%-os növelést javasolnak, kaszáló esetében például ezer négyzetméternél 10 lejről 13 lejre növekedik az adó, egy hektár szántóterületnél 46 lejes a növekedés. Azok a gazdák, akik saját költségen rendezik külterületeket, ötéves adómentességet élvezhetnek.

Alig tízlejes a kis motoros (1000-1200 köbcentis) autóknál az adónövekedés, viszont 2400 köbcentinél már 1320 lej lesz 2019-ben az eddig 1032 lej helyett.

10.45 Mike megköszöni a bemutatást, üdvözli Nagy Györgyöt, a Gondűző tulajdonosát, az UKKSZ elnökét, akinek annyi hozzászólása van, hogy ők már egy tanácskozáson elmondták a véleményüket, majd a szavazás után lesz még mondanivalója. Szerinte a kocka el van vetve, a tanácsosokra bízza a döntést. Az egyik szakbizottságnál nem ment át, ennek fényében szavaznak.

Hajdó frakcióvezetőként és az UKKSZ farkaslaki tagjaként (nincs összeférhetetlenség) hozzáteszi, hogy rendkívül konstruktív és fókuszált beszélgetés volt, értékeli a polgármester rugalmas hozzáállását. Negatív élmény a gazdasági szakbizottságban volt, hogy az RMDSZ részéről olyan szintű populizmust javasoltak, hogy minden maradjon a régiben, kivéve az ingatlanadót, ami drasztikusan csökkenjen. Úgy gondolja, hogy nem ez áll a lakók érdekében.

Gálfi is szót kap, emlékeztet, hogy az RMDSZ-esek annak idején a módosító javaslataikat annak idején lesöpörték az asztalról, amikor ellenzékben voltak. Most minimálisnak tűnhet a csökkentés, de valójában egy évek óta tartó folyamat egyik lépése, amely fokozatosan próbál enyhíteni az adókon. Ne csak a százalékokat nézzük, hanem az abszolút számokat is, mert egyáltalán nem mindegy – mondja.

Arros Orsolya kérdezi Hajdót: hány vállalkozó vett részt a találkozón? Nehezményezi, hogy populistáznak, miközben az első mandátumát töltő Derzsit kérnék számon a korábbi RMDSZ-vezetőség hibáiért.

Hajdó: erősítsük azt, ami összeköt, ne azt, ami szétválaszt. Szerinte lehet közelíteni az álláspontokat, nehogy 0,1%-on múljon a tervezet megszavazása. Ennyit az RMDSZ is engedhet. Nem válaszol a konkrét kérdésre, mert későn csatlakozott be a folyamatba.

Derzsi nem kommentálja az őt érintő megjegyzéseket, de ha adót szeretne emelni a város, akkor indokolja meg, hogy mire költi azt – egy ennyivel tartoznak a vállalkozók és a lakók irányába.

Amikor a vállalkozók kijelentik másfél hónappal ezelőtt, hogy nem barátságos velük szemben a városvezetés, szerinte minimum gesztusértékű, hogy csökkentsék az adót, viccesnek tartja a 0,1%-ot.

Egyszerű makrogazdasági logikára hivatkozik, hogy a város a csökkentett adókulccsal nagyobb bevételhez tud jutni. Kitart az adókulcsok csökkentése mellett és kéri a 2018-as szint visszaállítását a növekvő adók tervezete esetében.

10.58 Hajdó nem érzi szemtelenségnek, hogy rákérdezzen: melyik intézménytől vegyenek el négyszázezer lejt, ami egyáltalán nem tűnik viccesnek egy olyan embernek, aki mondjuk kétezret visz haza havonta.

Most a polgármester felháborodhatna Nagy Györgyre, de elolvasta az UKKSZ levelét és találkozót szervezett velük – mi ez, ha nem barátság? Ilyet az RMDSZ-es városvezetés részéről nem tapasztalhatott. Borderline, mondja és Ványolós elnézését kéri.

Bíró Jolán: jó lenne a dolgokat a helyükre tenni, Derzsi felvetéseire a városvezetés is pozitívan állna hozzá, ha a vállalkozó szövetségeket legalább nagy részben érintené. Mert kit érint a csökkenés? Kevés céget érint igazán, úgy gondolja.

A vállalkozószövetségnek ő is tagja, de nem érintett az ügyben, ezért elmondhatja, hogy az eszközölt módosítás 1 milliós ingatlannál 1000 lejt jelent, tehát csak azokat érinti, akiknek nagyértékű ingatlanja van. A városházának márpedig minden ezer lej számít.

Kompromisszumot javasol: a városvezetés valamiféle kedvezményeket nyújthatna a cégeknek, nem tudja, hogy jogilag mennyire lehetséges az adókból visszafordítani bizonyos támogatásokat. Derzsinek abban igazat ad, hogy nem volna rossz megnézni, mire fordítják a befolyó összegeket, hogyan költik el az év során.

Nagy György szót kap, feláll, szeretné tisztázni a dolgokat, kommentálná az elhangzott megjegyzéseket. Nem cirkuszcsinálás a cél. A vállalkozók szövetsége egyöntetűen adócsökkentést szeretett volna, ezt évekkel ezelőtt is jelezték.

De ha azt kéne bizonygassuk, hogy hányan vagyunk, akkor a tanácsülést a Szent István teremben kellene tartsuk. Higgyék el nekünk, hogy reprezentatív a szövetség, és az adócsökkentésből megtakarított pénzt visszaforgatják a cégek. Minden számít – zárja szavait.

11.08 Sinka: szavazzunk, na, most már. Sok beszéd szegénység.

Orbán Balázs nem hagyja annyiban, visszaemlékszik a 2016-os találkozóra, és azt gondolja, hogy a városvezetés részéről megvan a nyitottság a vállalkozók felé.

Gálfi is cáfolja, hogy nem volna cégbarát a városvezetés, konstruktív melléállást lát a maga részéről. Arról tudja biztosítani a lakókat és a tanácsosokat is, hogy átlátható módon, felelősségteljesen és minőségi munkára költik a rendelkezésre álló összegeket, a befolyó adókat.

Utolsó hozzászólás Derzsitől: csak idéztem a vállalkozókat, nem saját véleményt mondtam. Picit elcsúszott szerinte a beszélgetés a számokkal: igaz, hogy visszaadnak a vállalkozóknak, de elvesznek a városlakóktól a többi emeléssel.

11.13 Mike zárja a vitát, örvend, hogy mindenki belátja, a vállalkozókkal jó kapcsolatot kell, hogy ápoljon az önkormányzat.

A jegyző szerint két módosítási javaslat hangzott el, ezeket külön bocsátják szavazásra. Első módosító javaslat: 0,9%-ra csökkenjen a szorzó a gazdasági épületeknél – csak az RMDSZ-frakció szavaz mellette, nincsenek elegen hozzá.

Második javaslat: az emelések helyett minden maradjon a 2018-as szinten. Az RMDSZ kitart, a többség tartózkodik, ez is elvetve, ezért az eredeti formában szavaznak róla. 9 mellette, az RMDSZ ellene szavaz, ezért elvetik az adók és illetékek módosítását. Majd következőkor – zár Mike.

Nagy György távozik az ülésről és megköszöni, ha a 0,2-vel maradnak, kölcsönös egymásra ki- és beszámíthatóságról biztosítja a tanácsot. Reméli, hogy következőkor sikerül kedvezően lezárni az ügyet.

11.17 A személyszállítási tarifákra (a városházi alkalmazott elnézést kér Ványolóstól a szóért) és kedvezményekre vonatkozó szabályzat jóváhagyásáról szóló 2018/208-as helyi tanácshatározat módosításáról és kiegészítéséről.

Venczel: nem az ő tiszte, de csendet kér, mert nem hallja a kollégát.

Derzsi javasolja, hogy a nyugdíjas személyek ingyenesen utazhassanak a városban – az egyedül az RMDSZ-frakció támogatja és Bíró Jolán is támogatja. Akkor már legyen – mondja. Ez most sem elég, az eredeti formában fogadják el a határozatot.

11.22 Szilágyi István nem tud túl sokat mondani, nem szeretné a számokat felolvasni, de az előterjesztésben részletesen benne van. Város 2018-as III. negyedévi költségvetése zárszámadásának jóváhagyásáról. Az RMDSZ-frakció tartózkodása ellenére elfogadva.

11.24 A színháznak két megnyert pályázata volt, ezeket kellett belefoglalni, 15.000 lejt vesznek. Tartalmaz 700 ezer lejt, amit távhőszolgáltatás fejlesztésére ad a kormány, továbbá a kormánynak 1500 lejes támogatás, a színház UNITER-projektből 6000 lejt kap, 1350 ezer lejt különítettek el a városi fűtésrendszerre. Támogatják a bizottságok, hozzászólás hiányában, többen hiányoznak a teremből éppen, de megvan a szükséges többség.

11.27 Határozattervezet következik a Tábor utca 3/A szám alatt található 4-es és 5-ös lakrész alatti ingatlan használatának 3 évre kiterjedő ingyenes átengedéséről a Bányai János Műszaki Szakközépisola részére. Egy beteg volt munkatárs segítségére utalnák ki a lakást, a kórház közelsége ezért különösen fontos az ügyben. Elfogadva.

11.29 Módosulnak a szociális és ifjúsági lakáskiosztásra von

Orbán Árpád módosító javaslata arról szól, hogy korhatár nélkül is igénybe vehessék nyugdíjasok és betegnyugdíjasok – megszavazzák.

Lassacskán forgalmi akadály lesz, szavazzunk meg egy személyt, aki követi a ki- és bejövőket – szól be Ványolós.

11.32 Jelenleg három üres lakás van, amit ki tudnak osztani a Csereháton – a jelenlévők mind támogatják szavazatukkal.

11.34 Az utolsó tíz ponthoz értünk, indulhat a visszaszámlálás. Mihály Tünde Gizella (a Kiss Gergely utca 16/2 számú lakás bérlője) és Orbán Iosif (a Kiss Gergely utca 16/12 számú lakás bérlője) közötti lakáscseréről szól a következő napirendi pont, ezt is ellenszavazat nélkül támogatják.

11.35 Kilenc közintézményt, köztük több iskolát, óvodát kellene csatlakoztatni az energiahatékony távfűtési rendszerekhez, ehhez szükséges egy hatástanulmány elkészítése, amihez a városháza kéri a tanács támogatását. Ez pedig azért szükséges, hogy 2019-ben kormányzati támogatást tudjanak lehívni. Mike, Ketesdi és Ványolós tartózkodik, de a többség megvan az elfogadáshoz.

11.39 A 2018. december 1–31. közötti időszakban szervezendő tevékenységeket mutatják be, többek közt a karácsonyi vásárhoz és a szilveszteri műsorhoz kérik a tanácsosok szavazatát. Senki sem rontaná el az ünnepi hangulatot, de Sinka mégis tartózkodik, számunkra ismeretlen okból. Meghívást kapnak a december 2-án esedékes adventi gyertyagyújtásra.

11.41 Veimberger-Pálfi Noémi Székelyudvarhely Megyei Jogú Város helyi tanácsának állandó apparátusába, szakmai fokozatú szakellenőr beosztásba történő felvételéről. Doamnát ír vagy domnisoarát? – kérdi magában Mike.

A jegyző örömét fejezi ki, hogy a helyi tanács él a lehetőséggel és kancelláriát hoz létre magának, amely akár két személyes is lehet. Most egy személyt vesznek fel, Veimberger-Pálfi Noémit, de a jegyző javasolna egy jogász alkalmazását is a jövőben, aki képviselhetné a tanácsot akár a bírósági ügyekben is. Az új személy fő feladata a tanács és a hivatal közti kapcsolattartás.

A jegyző örömét fejezi ki, hogy a helyi tanács él a lehetőséggel és kancelláriát hoz létre magának, amely akár két személyes is lehet. Most egy személyt vesznek fel, Veimberger-Pálfi Noémit, de a jegyző javasolna egy jogász alkalmazását is a jövőben, aki képviselhetné a tanácsot akár a bírósági ügyekben is. Az új személy fő feladata a tanács és a hivatal közti kapcsolattartás. Jelenleg tizennégyen szavaznak, elfogadják az új alkalmazottat.

11.46 Egységesen mutatják be a 20-23. napirendi pontokat, ugyanis uniós pályázatokat nyertek az Eminescu, a Függetlenség és az Építők utcában néhány tömbházlakás hőszigetelésére, a gazdasági mutatókat kellene módosítsák, meg is teszik, de ezt már egyenként.

Orbán Árpád hozzáteszi, hogy volt még öt tömbház előkészítve, erőszakkal nem tudják rávenni a lakókat, de szeretné, ha minél többen hozzájárulnának, ehhez pedig konszenzus kell a tömbházakban. Nem mellékes, hogy 1,3 millió lejt hoz a városnak a mostani projekt.

Mike nem szeretné Csíkszeredához hasonlítani Udvarhelyt, de azért mégis megteszi. Ványolós fogja a fejét, amikor a nehezen kimondott rehabilitációt hallja az ülésvezetőtől. Mike szerint látszik az eredmény Csíkban, és reméli, hogy Udvarhelyen is egyre többen kedvet kapnak hozzá.

11.49 Elérünk a babakelengye ügyhöz, amelyet két hónapja elfogadtak, most visszavonását javasolják. A volt és az új jegyző is úgy látja, hogy a prefektus joggal kifogásolta a határozatot, mert nincs hatásköre, nincs jogalapja az önkormányzatnak, hogy pénzt vagy utalványt nyújtson a kismamáknak. Szerinte nem érdemes perelni a prefektussal, mert a törvény, illetve annak hiánya, egyértelmű vesztést jelent a városnak.

Az ötletgazda Lőrincz Edit felteszi a kérdést: ha máshol lehet, nálunk miért nem lehet? Arra kéri kollégáit, hogy tartsák magukat a választási ígéretekhez, támogassák a családokat, szavazzanak a tanácshatározat fenntartása mellett.

Derzsi egyetért vele, a soron következő két ponttal egybeköti, amelyeket korábban egyöntetűen fogadott el a tanács. Jelzésszerű szavazást kér, mutassák meg a prefektusnak, hogy kitartanak határozataik mellett. A tanácsosok meg is teszik ezt a gesztust, vállalva a közigazgatási pereskedést.

Ölvedi: Önmagában nem törvénytelen, hanem nincs törvényes alap, nem ezt mondta, jegyző úr? – Lényegében ugyanazt jelenti, jogi értelemben nincs különbség – tisztáz Venczel.

11.59 A tanácsosok kitartanak, a második és a harmadik határozatot sem vonják vissza. A harmadik ügyben Orbán Árpád tisztáz: az Egészséges Városok Magyar Nyelvű Szövetségéhez csatlakozna a város, ezt kifogásolta a prefektus. Antonio de Blasio szövetségi elnök, magyarországi horvátországi főkonzul szerint ne román bíróságon keressük az igazunkat, és mindenképp levélben jelzi a magyar külügynek, hogy milyen túlkapás van Romániában, hiszen etnikai alapú szegregációt véleményezett a külügy, de Orbán Árpád szerint csupán nyelvi kötelék van közöttük.

12.03 Bíró Edith: nem nehezményezte egyetlen nyugdíjas sem a befizetendő hét lejt, csak ne kérjék minden hónapban a szükséges iratokat, hanem mondjuk félévente. Ha meghal, gondolom, nem fog bérletet vásárolni – állapítja meg a nyilvánvalót.

Továbbá, megjelentek a kórborkutyák, nem csak kiskutyák, erre kellene odafigyelni, menhelyre vinni őket.

Minden adventkor díszvilágítást kap a város, de nem jut minden negyedbe, hanem inkább a központba. Bunta idejében vásárolt a város egy fenyőt, inkább szálka, amit ki lehetne tenni, nem annyira csúnya, de csúnya, ő sem tagadja.

12.05 Bíró Jolán sajnálja, hogy kevesen vannak, és hogy az ülés ilyen erőt próbálóra sikeredett. Sajnálja, hogy éppen kilépne Derzsi is a teremből, az óráját nézi, mutatja neki, ő is sajnálja, nem tud maradni, olvashatjuk az arcáról.

12.07 Miért csúsznak a munkálatok a városban? Mi az akadálya a tényleges felújításnak?

12.08 Sinka: kezdeményeztem Kovács Sándor jelölését a Pro Urbe díjra, értékeli, hogy egy kivétellel aláírták a kezdeményezést. Kéri, hogy adják át ezt a díjat egy rendkívüli ülés és a volt főesperes számára méltó ünnepséget tartsanak.

Szombatfalváról érkezett megkeresés Sinkához, a helyi rendőrség figyelmébe ajánlja, hogy egyirányúsítsák a Szombatfalvi és a Mező utcát, mert veszélyessé vált a forgalom.

Orbán Árpád felhívja a figyelmünket egy karitatív eseményre, illetve gratulál a néptáncműhelynek és a színháznak a húszéves évfordulóra.

12.11 Mike is járt Szombatfalván, már két éve kérik az egyirányúsítást, mondják meg, hogy miért nem lehet, kapjanak valamiféle választ, ha nem megoldható a probléma.

Az ünnepi készülődésben a ülésvezetőt zavarják a műanyag forgalomirányító elemek. Nem tudom, hogy hívják, tanár úr – int kérdőn Ványolós felé -, de meg kell hagyjam, hogy a Bunta-féle virágosládák is szebbek voltak ennél.

Tarthatatlan a Csalóka és a Móricz Zsigmond utca, nem megfelelő, alap nélküli aszfaltozás történt. Nem tiszte, hogy a múltat kutassa, hanem megoldást nyújtson egy egész városrésznek. Kéne rendezni a jogviszonyokat.

12.15 Türelmet kér a jegyző, úgy érzi, hogy a tanács tevékenységét át kellene alakítsák. Új ember, új rend. Megfigyelte, hogy sose volt polgármesteri rendelettel összehívva az ülés, nincs tíz éve működési és szervezési szabályzat, fordítási hibákat talált, mentségére szól, hogy nem jogász képzettségű a fordító, hanem irodalomtanár.

Tudomást vesz arról, hogy Pro Urbe díjat szeretne adni az RMDSZ, de erre is szabályzat kell, illetve a visszavonással kapcsolatban is kritériumokat kell lefektetni. Ehhez fel is kínálja személyes segítségét a jegyző, illetve más ügyekben is a tanácsosok rendelkezésére áll.

12.18 Nem iratkozott fel a várakozási listára, de felszólal Gálfi Árpád: az adók és illetékek emelésének mai elvetése a jövőben elbocsátásokat eredményezhet, és ezért a politikai felelősséget vállalni kell. Ilyet még nem élt meg a polgármester és sajnálatát fejezi ki, hogy koalíciós tanácsosok is ellenezték az ügyet.

12.21 Jegyző: nem tudja, hogy mi itt a szokás, de a törvény előírja, hogy a soron következő ülést megelőzően választanak ülésvezetőt és tanácshatározatot kell hozzanak. Biró Edith Ölvendi Zssoltot jelöli, őt el is fogadják.

Minden ülésre mást választanak? – kérdi a jegyző. Igen, mert sokan vagyunk – érkezik a válasz az asztaltól.

Fülöp-Székely István műszaki igazgató részéről érkeznek válaszok a korábban elhangzott egyéb felvetésekre. Tudnak a kóborkutyákról, arra biztatja a lakókat, hogy ún. bódító falattal csalják zárt helyre, ahonnan el tudják szállítani a sintérek.

A díszítéssel kapcsolatban megjegyzik, hogy felkerültek a tavaly vásárolt és ajándékba kapott díszek, idén nem vettek újakat.

A Malom utcai hídhoz türelmet kér, a kivitelező helytelen hozzáállása nem marad következmény nélkül.

Ami a szombatfalvi forgalmi átrendezést illeti, be van terjesztve a megyei rendőrséghez, várják a jóváhagyást, abban a percben megtörténhet az egyenirányúsítás, visszakerülhet a biciklisáv is a Tamási Áron utcában.

Nem szeretne viszont belemenni a műszaki igazgató a Csalóka-Móricz Zsigmond problémába. Vízelvezetési problémák vannak, a Szentjános utcát is veszélyezteti a lezúduló víz. Süllyed az egész utca, össze-vissza bekötések vannak, ez is tönkreteszi az alapot. Fognak vele foglalkozni, amint tisztábban látnak.

A Kossuth főtéri becsatlakozásánál ideiglenesen elhelyezett műanyag forgalomirányító elemek (vagy micsodák) egyelőre maradnak, bevált az új rendszer, de végleges átalakításra csak tavasszal kerülhet sor, amint az időjárás engedi.

12.30 Puskás Katalin beruházási igazgató: 136 millió lejre tettek le uniós pályázatot, szám szerint tizenkettőt, amiből 128 milliót áll az Unió. 7,3 millió lejt kell a város álljon az elkövetkező két évben, erre fel kell készülni, ha minden projekt nyerne.

Amit nem sikerül Bukarestből vagy Brüsszelből, azt Budapestről próbálják meg. Mindent a maga idejében