Élő közvetítés a novemberi tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk a Szent István teremből, ahol az időjáráshoz hasonlóan derült a hangulat. Péter Balázs rontja el a kedélyeket, ad hoc elkezd kiabálni, hogy az osztály mutassa be a kiegészülő napirendi pontokat, melyek Székelyudvarhely életminőségének javítása érdekében vannak. Dobay-Pataki Virág mutat be valamit, de a háttérzajtól nem halljuk, miről van szó, 22 ezer lejjel kell valamit megemelni. 

Fotók: Gál Előd

Mi történik? – nézünk körül. Kiderül, hogy szakbizottsággal kezdünk. Puskás Emese következik a pódiumnál, a kórház járóbeteg rendelőjének felújítását megcélzó projektről beszél, Péter Balázs lezavarja a szavazást. Még egy projekt van hátra, a nozokomiális fertőzések megelőzése érdekében (lásd kolozsvári és moldvai csecsemők kórházi elhalálozása) vesznek felszerelést az udvarhelyi kórház számára.

Ülésvezető elnök megválasztására van szükség – mondja Venczel Attila jegyző és engedélyt kér, hogy a napirend előtti felszólalásokat előzőleg lefolytassák

Előbb Gálfi Árpádé a szó, köszöni és köszönti a jelenlévőket nagyon nagy tisztelettel és nagyon hosszan. 38 határozattervezet: költségvetéskiigazítás, kisebb bevételek érkeznek központi forrásokból, a lakossági nyilvántartó iroda névjegyzékének megváltoztatása, felsorolja, hogy mik vannak a napirenden, ezeket itt lehet bővebben elolvasni. 

Utólag került napirendre a két új városi busz közvagyonba vétele és az Urbana Rt.-nek való átadása, valamint három, közhasznú projektről szóló tervezet.

Sikerült felállítani tegnap a karácsonyfát, mondja a polgármester, és ha takarékosan is, de készülünk az adventi időszakra. megköszöni Páll Gábor bethlenfalvi lakos adományát, a város karácsonyfáját. A napirendi pontokat tekintve nem hiszi, hogy lenne vitára érdemes, de el tudja képzelni, ismerve a tanácstagokat és hozzáállásukat, hogy el fogják ma is rontani az ünnepre készülődést. A 27-es napirendi pontot visszavonják, ez egy ANL lakás eladásáról szól.

9 óra 15 perc Biró Jolán hozzászólása “mi másról szólhatna, mint a Szejkéről” – vezeti fel a felszólalását, aligazgató és polgármester úrhoz intézi, főleg előbbihez, mert a polgi nem kell mindent tudjon.

Az elmúlt időszakban a Szejke víz- és szennyvízhálózatának átvételével mennyit haladtunk? A második kérdés, hogy a szejkei mofetta alatti terület kisajátításáról szóló dokumentumok tudta szerint a mostani tanácsülés tárgyát kellett volna képezzék, miért nem szerepelnek a napirenden. Ez azért is fontos, indokol, mert kellene már a jövői költségvetésben az építkezésen is gondolkodni. 

Kovács Attila fejlesztési-beruházási igazgató válaszol, megköszöni Biró Jolánnak a kérdést és a segítséget. Új építkezési engedély megszerzéséhez elindítják a szükséges dokumentációt az expertízis alapján, közölték a döntést az érintettekkel, kérték a fejlesztési minisztériumtól a finanszírozási szerződés meghosszabbítását, elindították az urbanisztikai bizonylat kérését, folyik az egyeztetés a tervező és expertízist készítő cégek között a műszaki-gazdasági dokumentáció összeállítására stb. 

A cél az, hogy tavaszra meglegyen minden dokumentáció a szükséges kiigazítások végrehajtásához, és szeretnék utána átadni a hálózatot.

A mofetta kapcsán annyit mond, hogy az is folyamatban van, párhuzamosan zajlanak a topográfiai felmérések és a dokumentáció beszerzése, a topós felmérés elvégzésének határideje december 23., nem biztos, hogy egyáltalán a decemberi tanácsülésen napirendre kerül-e.

Benedek kéri, hogy a szakértői véleményeket kapják meg a tanácstagok is, hogy ne kelljen a plénum előtt kérdezősködniük, nem hiszi, hogy ez titkos információ lenne. Gálfi szerint viharos időszakokon vagyunk túl, nincs szükség Székelyudvarhelyen viharra, a megoldást a szakemberekre bízta. Új építkezési engedélyt kell kiadni, ő már 3 éve is ezt mondta. „Máskülönben Bukarestben jártam a héten, és kértem halasztást, mert december folyamán nem lehet befejezni a munkálatot.”

Hogy a szakértői vélemények nyilvános kategóriába tartoznak-e, annak utána kell néznie a jegyzőnek – válaszol Benedeknek Venczel Attila.

Berde Zoltán engedélyt kér, hogy válaszoljon Gálfi múltkori megszólalására, miszerint elkezdődött a kampány. Erre tényleg kampányolni kezd: elmondja, hogy ma megnyitják az RMDSZ városi szervezetének irodáját. Azt kérdezi, hogy mi lett az 1 millió lejjel, amit a Fenyéd és Udvarhely közti terelőút megvalósíthatósági tanulmányára kapott a város. Hogy haladnak a munkálatok?

A polgármester válaszol: dolgoznak, de nem lehet az előző formában folytatni a terveket, elindították az új terelőutak kérdését. Természetesen. 

És akkor végre, 9 óra 26 perckor elkezdődhet a tanácsülés. Jelen vannak 17-en, Bindea Dániel igazoltan hiányzik. 

9 óra 27 perc Öt határozattervezettel több lesz, mint amennyit előre bejelentettek, megszavazzák a napirendi listát, majd a múlt havi tanácsülés jegyzőkönyveinek elfogadásáról szavaznak. A testület tagjai észrevételeket tettek, ezt a hivatal indokoltnak tartotta és módosították a kifogásoltakat, Benedek Árpád Csaba tartózkodásával megszavazzák.

9 óra 30 perc Az ülésvezető elnök megszavazása következik. Godra Zsolt javasolja Józsa Leventét, megszavazzák. 

9 óra 31 perc Belevágnak a munkába, a költségvetéskiigazítás következik. A javaslat csinosabb, mint az eddigiek, mert a beruházási tételek módosítása már lezárult október végén.

Áfavisszaosztásból a meleg étkeztetés programba kaptak pénzt, a Marin Preda több mint 300, a Tompa László mintegy 400 ezer lej körüli pénzt kap. Szponzorizálásban részesült a VSK, a Marin Preda és a kórház, ezer lej körüli tételekről van szó. A kórház 250 ezer lej értékben kapott pénzt a kovid-fizetésekre. 1,3 millió lej körüli a módosítás értéke. Jakab Zoltán tartózkodásával, aki érintettnek nyilvánítja magát, elfogadják a határozattervezetet.

9 óra 35 perc A személyi nyilvántartó iroda névjegyzékét alakítják át. 2022 folyamán két végrehajtói állás is megürült az irodában, ezek középiskolai végzettséget igényeltek, most átalakítják úgy, hogy felsőfokú végzettséget igényeljen, egyik főszakmai, másik pályakezdő tanácsadói állássá változik. Hatan tartózkodtak, de elfogadták. 

9 óra 37 perc A néptáncműhely szolgáltatásaiért fizetendő díjakról van szó, Jakab Attila mutatja be. Egy felnőtt jegy ára 25 lej lesz,  a nyugdíjas és gyerekjegyek maradnak 10, illetve 5 lejesek. A kiszállások értéke is változik: ha zenekar nélkül történik, minimum 2500, ha zenekarral megy, 4000 lejt kérnek. A terem használati díja is változik. Nyáron 500 lej óránként, télen pedig 800 a volt stúdió mozi bérleti díja. Elfogadják.

9 óra 40 perc A művelődési ház hiánypótló határozatot terjesztett elő – értékeli Jakab, aki az igazgatónő hiányában mutatja be a tervezetet. a nagyterem 1500-1000, a koncertterem 400 és 300 lej, több terem is bérelhető, ezek értéke változó, benne van a tanácshatározatban, de nem sorolja fel az előterjesztő. Az intézmények egymás közt ingyenesen használhatják továbbra is a termeket előzetes egyeztetés alapján. A filharmónia jegyei felnőtteknek 25 lejbe, nyugdíjasoknak 20 lejbe, gyerekeknek és diákoknak 10 lejbe kerülnek. Egyöntetűen elfogadják. 

9 óra 42 perc Egy nemrégiben hozott kormányhatározat előírja, hogy az önkormányzatok dolgozzák ki a roma kisebbségek társadalmi felzárkóztatásának stratégiáját és akciócsoportot. Major Sándort és Dávid Endrét javasolták az akciócsoportba, elfogadták.

9 óra 44 perc A faanyag értékesítésével kapcsolatos határozat bemutatására Sándor Alpár érkezik, aki szerint új korszak következik, 2023. január elsejétől a fa legkevesebb 50 százalékát kötelezően út mellett választékolva kell eladni, figyelmeztet, hogy idővel nem lesz lehetőség a lábon történő értékesítésre. 3083 köbmétert javasolnak útmelletti értékesítésre, a maradék több mint 2 ezer köbmétert lábon történő eladásra. Az értékesítés elektronikus árverésen fog történni, nem változik a referenciaárfolyam. 16 jóváhagyó szavazattal elfogadták, hiányzott Benedek Árpád Csaba. 

9 óra 47 perc Az erdős területek gazdálkodási pénzalapjának létrehozásáról szól a következő két határozat. Idén 38 ezer lej gyűlt össze. A  2023-as évre a széltörés és fővágás értékesítésből származó jövedelem 1 százalékát javasolják. Elfogadják. 

9 óra 50 perc Közérdekű vízvezetékek és csatornahálózat létrehozása érdekében átadják a terület használati és szolgalmi jogát egy közterületnek a Harvíz Rt-nek. 92 méter vízvezeték létrehozásáról van szó a Telekpataka zónában egy magánszemély megrendelésére, elfogadták.

9 óra 51 perc Köztulajdonná minősítenek területeket a Keresztvápa és a kadicsfalvi zónában, elfogadták mindkét határozatot. 

9 óra 52 perc A Zöldliget kft. magánberuházását ajánlotta fel a város számára, a vízvezetéket is közvagyonba veszik. 

9 óra 53 perc 32 gyűjtőpontot és két újabb 900 négyzetméteres felületet hoznak létre, Péter Balázs a gazdasági szakbizottság részéről rendkívül építő hozzáállásról tesz tanúbizonyságot. Berde Zoltánnak vannak kérdései, modernizálná a begyűjtőket, és a Kórház negyedi gyűjtőpont problémáját említi, ahol az autók nem tudják megközelíteni a helyet. Fülöp-Székely István műszaki igazgató szerint ezek a gyűjtőpontok teljesen újak lesznek, nem a meglévők felújítása történik, a Kórház negyedben megvizsgálják a lehetőségeket a módosításra. Elfogadva. 

9 óra 55 perc A Kisköved utca és az üzletsorok előtti területek jogi helyzetét tárgyalják, nagyságrendileg 60, 150 és 1500 négyzetméteres területekről van szó, amelyeket közvagyonba vesznek, hogy fejleszteni tudják a Bethlen negyedi placcot. Elfogadják. 

9 óra 56 perc Az IKOS Conf. bentlakásának a megvásárlásának folyamatának elindítása történne meg, Pálfi Kinga szünetet kér. A jegyző – minthogy neki törvényességi kifogásai merültek fel – meg is adja. 

10 óra 4 perc Hosszasan vitatkoznak a tanácsosok, egyeztetnek a POL-osok a jegyzővel is, a polgi és Bihari Cristina urbanisztikai osztályvezető is dumálnak. Elvileg az a probléma, hogy nincs a költségvetésbe foglalva. 

10 óra 9 perc Józsa Levente szólítja a tanácsosokat, akiknek véleményét Pálfi Kinga mutatja be. Egyeztettek az RMDSZ-szel, és mindkét frakció tartózkodik a vásárlással kapcsolatban.

Nem tartják korrektnek, hogy belefussanak egy olyan szándékba, amit sem adminisztratívan, sem anyagilag nem tudnak honorálni, nem akarnak senkiben hamis reményeket kelteni. Berde Zoltán a pályázatokat hozza fel, hogy azok önrészéhez minden 100 ezer lejre szükség lesz a kivitelezésükhöz. Ha lesznek olyan összegek, amik fennmaradnak a pályázatok kivitelezése után, akkor sor kerülhet a megvásárlásra. Benedek kérné, hogy a költségvetés-tervezetet küldje át a hivatal előre, Pálfi pedig azt szeretné, hogy az ekkora súlyú döntések előkészítéséhez szükséges információkat korábban küldje át a hivatal, ne egyik napról a másikra kelljen dönteniük. Venczel a költségvetési forrás biztosításának hiányát hozza fel jogi kifogásként. Mindenki tartózkodik, elutasítják a határozattervezetet. (ezt a részt utólag javítottuk – szerk.)

10 óra 17 perc A Kőkereszt tér 2. szám alatt levő ingatlan, a városi könyvtár másik felének eladásáról van szó, itt is ugyanaz a kifogása a jegyzőnek, mint az előző vásárlás esetén. Godra szerint nem időszerű ez a két előterjesztés, amikor látják rá a keretet, elfogadják. Tartózkodnak a tanácsosok és egyöntetűen elutasítják. Ezt az épületet már régen meg akarja venni a város, a Bunta-városvezetés azonnal rábólintott volna, jelenleg ugyanis béreli a tulajdonosoktól az önkormányzat ezt az épületrészt. Az Urmánczy család leszármazottai eddig nem akarták eladni a részüket. Most, hogy eladó, gondolkodik az önkormányzat. 

10 óra 19 perc A Bethlen Gábor Általános Iskola és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum termeinek ideiglenes bérléséről van szó, elfogadják.

10 óra 21 perc A bérleti és koncessziós díjakat emelik az infláció értékével. 

10 óra 22 perc A Tábor utca 3A és 3B tömbházainak lakószövetsége kéri a közös területek adminisztrálása feletti jogot. Az RMDSZ-frakció kéri a listát, hogy kik laknak a nyugdíjasoknak, kik a köztisztviselőknek és kik a művészeknek szánt lakásokban. Fülöp-Székely István e-mailben eljuttatja minden tanácsosnak, ígéri. 

10 óra 23 perc A szociális lakások igénylőinek kéréseit elbíráló bizottság összetétele változik, elfogadják.

10 óra 24 perc Az ANL-lakásokkal kapcsolatos határozattervezetek következnek. Módosítanak egy korábbi, a 2022/235-ös számú tervezetet, utána az eladások következnek, több bérlő visszavonta a szándékát.

10 óra 27 perc Egy utcát neveznek el a Csalókán, ami a Levendula nevet fogja kapni és a D adózási zónában lesz – jelenti be Bihari Cristina, az urbanisztikai osztály vezetője. 

10 óra 29 perc A közszállítási eszközöket,  a II. és III. buszt veszik közvagyonba. 

10 óra 30 perc Nagyon titokzatosan „eszközöket adnak” át a közszállítást végző cégnek, ami azt jelenti, hogy az előbb közvagyonba vett II. és III. buszt átadják az Urbana ügykezelésébe és a koncessziós szerződésen is módosítanak. 

10 óra 31 perc A következő projekt is hasonlóan titokzatos: Székelyudvarhely lakóinak életminőségét javítanák. (Miért, a többi határozattal rontanák?) A parkról van szó, derül ki, elfogadják. 

10 óra 32 perc Az országos helyreállítási alapból felújítanák a járóbetegrendelőket (közismert nevén a poliklinikát) több mint 6 millió lej értékben. Egyöntetűen elfogadja a testület. 

10 óra 34 perc Fertőzésmegelőző eszközök vásárlását célzó projekt következik, vagyis most terjesztik a tanács elé a légszűrő, sterilizáló rendszerek, új eszközök, gépek, számítógépvezérlésű rendszerek a higiéniai állapotok felügyeletére, standardizálására vonatkozó pályázat költségeit. Elfogadják.

10 óra 35 perc Ha a kamerák forognak, jöhetnek a különfélék, jelenti be Józsa Levente. Dósa Barna, Templom utcai lakos a mikrofonnál. Mielőtt bárki vádaskodna, elmondaná a panaszát, mondja. Beadtak villamosításra egy kérést, amit a hivatal válaszra sem méltatott. A Templom utca tetején építkezett, ahol a villamosítási probléma évtizedes. Körülbelül húsz lakást érint az ügy, mivel neki van engedélye, felvállalta, hogy megoldja a problémát. Törvényes utat akar járni, hogy törvényes áramot kaphasson. Építkezési engedéllyel építkezett, mire mindent eljárt, az építkezési engedély – amire a villanyt kapta az Electrica Rt-től – lejárt. A hivatal bizonyos engedély kiadásával késett két hónapot. A jegyző hirtelen nem tudja, miről van szó, kéri, hogy jelentkezzen be a lakos a fogadási időben.

Hosszasan tárgyalják az ügyet, védekezik a hivatal, Gálfi szerint támogatja a város a közösség problémáját, de törvényes keretek között, és tudja, a Szászok táborában is volt hasonló probléma. Kéri, hogy a Templom utcai lakosok villanyproblémáját felvállaló Dósa Barna kérjen kihallgatást a jegyzőtől.

10 óra 52 perc Benedek Árpád Csaba veszi át a helyét, kicsit elvesztettük a fonalat, hogy kinek miért milyen átiratokat küldött és kik válaszoltak. De megnézhető a videóközvetítésben. 

Darabont Gergő, szintén RMDSZ-es tanácsos lép fel: 2022. október 20-án a polgármesteri hivatal sajtószóvivője azt nyilatkozta, hogy létezik egy akkor “friss” karbantartási terv, amely a városban történő javításokat szabályozza, az RMDSZ október 26-án letett egy kérést, hogy bocsássák rendelkezésükre ezt a tervet, de  nem kapták meg azóta sem a műszaki igazgatóságtól. Ha ennyi időbe telik egy dokumentumot nyilvánosságra hozni, akkor mennyi időbe telik egy beruházást végrehajtani? Fülöp-Székely István műszaki igazgató szerint jogos a felvetés, viszont valami újságcikkben szereplő listáról van szó, ami az igazgató szerint nem létezik, és az újságban írtakért nem tud felelősséget vállalni. Hogy jövőre milyen javításokra lesz szükség, az attól függ, hogy milyen tél lesz, ezért egyelőre nem tud listát összeállítani erről. Amennyiben lesz lista, örömmel a tanácsosok rendelkezésére bocsátja, kérés nélkül.

10 óra 57 perc Élő közvetítésünk véget ért, köszönjük a figyelmet.