Élő közvetítés a novemberi tanácsülésről

Jó reggelt kívánunk a városházáról, 9 óra elmúlt pár perccel, a polgármester ezúttal az elsők között a teremben, a képviselők apránként, komótosan érkeznek az előtéri kávézgatásból. Ahogy beérkeznek, sem foglalják el azonnal helyüket, kihasználják, amíg a polgármester vált két szót a jegyzővel a főasztalnál, addig a tanácsosok is egymás közt, kettes-többes csoportokban.

Fotók: PÁL Edit Éva

A jegyző 9 óra 8 perckor töri meg a csendet, az osztály gyorsan leül.

Mivel Godra Zsolt hiányzik, új ülésvezetőt kell választaniuk, jelenti be, majd átadja a szót a polgármesternek, hogy vezesse fel a napirendet, ahogy szokta.

Lesz költségvetéskiigazítás, hivatali állások átszervezése, ANL-lakások eladási szabályzata, két városrendezési terv, frissítik a bérleti és koncessziós díjakat, adókat és illetékeket.

Az UKKSZ-szel való találkozás után és az SZMVSZ írásban beadott kérésére úgy döntött, hogy az adókra és illetékekre vonatkozó határozatot vonja vissza, mert további konzultáció szükséges a vállalkozói szövetségekkel.

A 16-os és 17-es pontokat újra visszavonja, akárcsak a múltkori rendkívülin, ezek az Orbán Balázs és a Móra Ferenc iskolák hőenergetikai projektjeire vonatkoznak. A mutatók még nincsenek teljesen rendben, indokolja a halasztást.

9 óra 14 perc A jegyző megállapítja, hogy 14-en vannak jelen, hiányoznak: Bíró Lóránd Ervin, Kurtus István, Jakab Zoltán, Péter Balázs, Godra Zsolt. A testület így is döntésképes.

Napirend kiegészítés tárgyát képezi az ülésvezető megválasztása, nélküle nincsen züllés. 

Biró Jolán frakciótársát, Ölvedi Zsoltot javasolja, a jelölt tartózkodásával elfogadva, le is ül. Már készülhetett erre, nem tűnik meglepettnek, és a szokásosnál előbbre is ült a padban.

Napirend elfogadva, az október 19-ei és november 3-ai rendkívüli tanácsülések jegyzőkönyvei is, még ha Benedek Árpád Csaba – szokása szerint – tartózkodik is.

9 óra 21 perc 2,835 millió lejt kap a kormánytól távhőtámogatásra a város, ezt kell befoglalni. Továbbá 97 ezer lejjel pótolják a fűtéstámogatási keretet, néhány átcsoportosítást is végeznek a költségvetésben: a hivatal működéséhez szükséges a gázellátás kiegészítése.

A beruházási listán két pozíciónál felcserélődik két érték. A DSP 3,39 millió lejt biztosított a kórháznak és megjelölte, hogy mire költhető ez az összeg. A kórház részéről elfogadták a kérést, hogy módosítsák a táblázatot, ezért szükséges most a városi költségvetés módosítása. A jegyző megjegyzi, hogy a beruházási listát október 30-a után nem volna szabad már módosítani.

Az Eötvös iskolához beérkezett egy támogatás, 7.600 lejt kell befoglalniuk. A város a Caritasszal pályázna a Norvég Alaphoz, 170 ezer lejt kell erre elkülöníteni.

Benedek szünetet kér szavazás előtt. Öt perc elég lesz? – kérdi Ölvedi. Igen, hangzik el több oldalról is a teremből. De nem megy ki nagyon senki, az RMDSZ frakció is bent marad, körbe állva tanácskoznak a padok között.

Valami nagyon érdekes történhet ott vagy Benedeknek nagy lehet a karizmája, mert szép lassan odagyűl polgármester, jegyző, a POL-osok közül is néhányan, amennyien elférnek még a sorok között.

„Segítjük-e a kórházat vagy nem segítjük” – hallatszik ki Major Sándor kérdése. „Lelkiismereti kérdés” – válaszolja Pálfi Kinga alpolgármester. „Törvényesen segítjük” – mondja Benedek Árpád Csaba.

Benedek vehemensen ellenez valamit: „Én csak törvényesen szeretnék eljárni” – hallatszik át, mielőtt visszaülnek a helyükre.

A döntést megelőzően a jegyző bejelenti, hogy tíz szavazatra van szükség. Dávid Endre, Benedek és Bindea Daniel tartózkodnak, de átmegy így is.

9 óra 39 perc A műszaki igazgatóság osztályait átszervezik, egy állást átalakítanak, egyet létrehoznak. Mindenki mellette.

A helyi választott személyeknek járó igazolványok és jelvények következnek. A jegyző emlékeztet, hogy erről már februárban szó volt. Mi pedig emlékszünk, hogy kétnyelvűsítés miatt halasztottak, de most azt is megtudjuk, hogy a városcímer kormány általi hivatalosítására is várni kellett. Elfogadva.

A csereháti ifjúsági lakások eladása a következő pont. A 2020. évi határozathoz tartozó szabályzatot kell módosítani az országos rendelkezésnek megfelelően, amely új, kedvezőbb árszabást tesz lehetővé. Mivel elég nagy az érdeklődés, a jegyző szeretné jelezni a bérlők felé, hogy szó sincs időhúzásról részükről, a módszertant november elsején hagyta jóvá a kormány, most elfogadják az új helyi szabályzatot, s majd a kollégák kiközlik az új árajánlatokat, amint végeznek az új számításokkal. Minden egyes eladásról tanácshatározatot fognak elfogadni, ami alapján aláírják az adásvételi szerződéseket. Összefoglalva: afelől biztosítja a bérlőket, hogy rajta vannak az ügyön, meglátása szerint időben vannak. Jóváhagyva.

9 óra 48 perc A város közvagyonához tartozó ingatlanok bérleti és koncessziós díjait az inflációs értékkel (2,6%) növelik. Nincs ellenszavazat.

A Rét utcában található volt útszakaszt szántóvá alakítják át, hogy tudják elcserélni egy másik területtel, amin utat tudnak létrehozni. Ahogy a térképen láttuk, a Bunta-féle Boróka lakópark melletti területről van szó.

Egy hasonló tanácshatározat következik. Építésre alkalmas területté alakítanak át egy jelenleg útként szereplő telket a Keresztvápa zónában. Benedek kéri, hogy a térképet még egyszer kivetítenék. Nem kapta a választ a szakbizottságban, hogy a PUZBAN… de félbeszakítják, még nem tartunk ott, az a következő. Elnézést kér, visszavonul. Az zavarta meg, hogy a műszaki osztály munkatársa már megvillantotta a térképet a kivetítőn.

Egy magánszemély szeretne leadni egy területet közút létrehozása céljából a Széldomb nyugati részén. Itt visszatér Benedek: A parkolórészt nem akarja leadni a tulajdonos? – kérdi.

Az egy előkert, ami nem közterület, de egy nyitott zöld sáv, ezt a városrendezési terv sem kéri meg – válaszol Csáki Gergely az urbanisztikai osztályról. Benedek úgy tudja, hogy 2,5 méteres parkolósáv kellene az legyen a terv szerint, nem zöldövezet. Ő emiatt tartózkodik, de a többiek megszavazzák az eredeti előterjesztés szerint.

9 óra 56 perc Új korszakot jelent be Sándor Alpár mezőgazdasági osztályvezető a legelőbérlés terén. 360 lejre nő hektáronként a bérleti szerződés értéke. Egyöntetűen átmegy.

A Szarkakőalja dűlőben mezőgazdasági területet vásárolt a város, hogy bővítse erdős felületét, de ez több rendben is elmaradt, többnyire a koronavírus befolyása miatt, ugyanis a kalákaszerű ültetéseket el kellett halasztani – számol be. A határozat egyébként a faanyag licitáráról szól, de arról a számról pont lemaradunk.

A 2022-es évre vonatkozó faanyag értékesítésével kapcsolatos rendelkezések következnek. Hosszasan és gyorsan sorolja ezeket, annyit tudunk kihámozni belőle, hogy a lakosság nem fog sokkal többet fizetni, mint idén.

Akkor lesz a télen meleg – foglalja össze a lényeget az ülésvezető Ölvedi. Így, ha megérti mindenki, hogy tudjon szavazni róla.

Középlok zónában egy 30 áras terület rendezési tervét mutatják be. A beépíthető lakóövezet keresztez egy magasfeszültség- és egy gázvezetéket, amit figyelembe vettek.

A Mikes Kelemen utcában, ami a város Csíkszereda felőli kijáratánál található, (ez is egy kisebb, 25-26 áras zóna) rendezési tervet fogadnak el. Akárcsak a korábbinál, 40%-os a beépíthetőség, egyemeletes szintezéssel.

10 óra 10 perc Elértünk a napirend kiegészítéséhez, az utolsó ponthoz. Kérik, hogy a tanács hatalmazza fel a polgármestert, hogy képviselhesse a várost a szejkefürdői mofettagáz kitermelési jogáról szóló tárgyalásokon. A méréseket ugyanis befejezték.

Különfélékhez értünk. Berde örül, hogy visszavonta Gálfi az adókra vonatkozó határozatát, az RMDSZ-frakció már benyújtotta az adócsökkentési javaslatát. Szerintük fogcsikorgatva fogadta el a város, a közteherviselés égisze alatt, de az ígért fejlesztések elmaradtak, ezért kell csökkenteni.

Ölvedi annyit hozzátenne, hogy az önrészekre szükség lesz, a fejlesztések folyamatban vannak, illetve a Saligny-programban is szükség lesz a pénzre.

Benedek Árpád Csaba a bölcsődével kapcsolatban érdeklődne, november 2-án jóváhagyott egy listát Cseke Attila fejlesztési miniszter, és 30 nappal meghosszabbították a hiánypótlást. December 2-án ez lejár, érdekli, hogy a város hogy áll a dokumentációval?

Albert Sándor városmenedzser válaszol: szükség van egy területrendezési terv elfogadására, ami folyamatban van. Elküldtek egy álláspontot erről, nem kaptak olyan visszajelzést, hogy emiatt elesnének a támogatástól. De a program úgy van tudomása szerint, hogy ha ebben a körben nem, majd a következőben tudnak pályázni, részesülni. Azért cseréltek területet, mert az eredetinél épphogy elfért volna az új bölcsőde, tágasabb helyet kerestek helyette.

A költségvetésmódosítás szavazásával kapcsolatban magyarázkodásra érez késztetést Szakács Tibor. Jelzi, hogy – látszat ellenére – nem történt szakadás az RMDSZ-frakcióban, hanem mindenki saját belátása szerint szavazott. Szerinte jelzésértékű, hogy a szinte kétharmados frakció nem tud összehozni annyi szavazatot, hogy egymagában átvigyen egy ilyen tanácshatározatot, tereli a szót és a figyelmet.

Vannak hiányzók Önök között is, szól vissza – jobb híján – Ölvedi, ezzel berekesztve az ülést. A pontos idő 10 óra 18 perc, a viszontlátásra!