Élő közvetítés a márciusi tanácsülésről

9 óra 3 perc Jó reggelt kívánunk a városháza Szent István terméből. A mikrofont próbálgatják, miközben a tanácsosok kávézgatnak, beszélgetnek. Megkaptuk a frissített napirendet, ami az eredetihez képest további 5 napirenddel bővült. Közöttük van a város címertervezete és két ügyvédfogadás is.

9.06 Még javában szól a zsibvásár, mikor beleszól a mikrofonba az ülésvezető, Ölvedi Zsolt, kérik a főjegyzőt, hogy biztosítsa az eskütételt Godra Zsolt (POL) számára, aki Albert Sándor helyébe lépett, miután lemondott a városmenedzseri kinevezése nyomán.

Nem Godra volt az első következő személy a Szabad Emberek listáján, de Ferencz Albert lemondott a mandátumáról, így került a helyére, tudjuk meg a jegyzőtől. A mandátumot a bíróság érvényesítette, így felkérik, hogy járuljon az eskütételre előkészített asztalhoz, ahol az alkotmány és a biblia várja. Venczel felolvassa románul az eskü szövegét, majd átadja a mikrofont Godrának, aki megismétli románul és magyarul is. Isten őt úgy segélje. Megtapsolják, leülhet.

9.13 Valakinek napirend előtt van-e hozzászólása? Nincs, Gálfié a szó, hogy felvezesse a tanácsülést. Szokása szerint köszönti a jelenlévőket, „ma is bőven lesz munkája a tanácsnak”, 26 napirendi pont vár rájuk, szerencsére nem olvassa fel egyenként, de néhányat kiemel közülük: habár lejárt, megemlíti az eskütételt, aztán következik a hibrid autókra járó adókedvezmény, a különféle vezetőtanácsokban megüresedett helyek betöltése, a szociális tevékenységek éves terve, szociális és ifjúsági lakások átadása, gáz- és villanyvezetékek elhelyezése, két városrendezési terv, ügyvédfogadások. A jó döntéshozáshoz kíván bölcsességet és jó munkát. A 12. napirendi ponton felmerültek tisztázandó kérdések, így visszavonja egy állami terület magántulajdonná nyilvánítását.

9.18 A jegyző visszaveszi a szót, tudomásul veszi a polgármester javaslatát, hozzáteszi, hogy a szakbizottsági vélemény is hiányzik, ezért sem szavazhatnak róla. Felsorolja az öt új napirendi pontot, amivel kiegészítették az eredeti változatot: módosul a szakbizottságok összetétele, a város címertervezete is, bérbe adnák azt a legelőt, amit korábbi tanácsülésről elhalasztottak, illetve két bűnügyi perben jogi szolgáltatásokat szerződnének.

9.21 Egyöntetűen elfogadják a napirendet, az első pont a jegyzőkönyv, a román és a magyar fordítás közti eltérést jelezték a testület részéről, név szerint András Lehel POL-frakcióvezető. Jogosnak tartják a megjegyzést, így elfogadják.

Következik a hibrid autókra igényelt 95%-os adókedvezmény, amire tíz újabb kérés érkezett az adóosztályra, mindegyiket jogosultként ítélték meg. A testületnek sincs ellenvetése.

A tanintézmények vezetőtanácsába Albert Sándor helyébe más tagokat kell választaniuk, Bíró Edith és Godra Zsolt tanácsosokat javasolja a POL-frakció, az ellenzék is megszavazza a jelöléseket. Egy tanintézmény minőségbiztosítási testületébe Godrát javasolják, a városi kórház vezetőtanácsába dr. Kurtus István tanácsost, ortopéd orvost, ezeket a jelöléseket is elfogadják.

9.29 Azok a szociális tevékenységek szerepelnek az éves tervben, amelyeket a hivatal javasol részfinanszírozásra az önkormányzat részéről, de a hivatal munkatársa nem nevesíti ezeket. A testület tudhatja, miről van szó, mert egyöntetűen megszavazzák.

Egy megüresedett szociális lakást kiutalnak a Kossuth utcában. Az ülésvezető véletlenül átugrott egy pontot, de jelzik neki. Egy kétszobás földszinti lakásról van szó a Csereháton, amit egy családnak osztanak ki.

Szavazás előtt Benedek hozzászólna, kérdése van: elfogadták az ifjúsági lakások eladását, a hivatal azt ígérte, hogy egy hónapon belül az árakat is tudni fogják a lakók. Megvannak az árak, folyamatban van a kiközlés, megkapják a postaládában – válaszol neki Fülöp-Székely István műszaki igazgató.

9.34 Újra létrehoznák a közlekedési ügyekért felelős vegyes bizottságot, célja, hogy olyan forgalmi szabályozások jöjjenek létre, amelyek megfelelnek a lakossági elvárásoknak. András Lehel bemutatná a POL-frakció módosítását, egyúttal köszöni a hivatal hozzájárulását a javaslathoz, amit ők kezdeményeztek. 

Az első módosítás az előterjesztéshez képest, hogy 15-ről 19-re növeljék a létszámot, a következő személyekkel: a gyalogosok részéről az EKE-s Kiss Tibort, a fogyatékkal élők képviseletében Lőrincz Gézát, vállalkozói részről egy-egy személyt, Nagy Györgyöt (UKKSZ) és Ambrus Sándort (SZMVSZ). Ha valamely személy akadályoztatva volna, akkor írásban nevesíthessenek pótszemélyt, ez a második módosításuk. A harmadik szerint a bizottság alelnöke is összehívhatja a bizottságot, illetve 19 főből 10 fő kezdeményezésére is. A kvórum is módosul hétről tízre. 

Mivel a parkolás rendezését is prioritásnak tekintik, a konzultatív bizottság első ülésére javasolják a parkolási szabályzat megvitatását, amelyet az első félév végére remélnek érvénybe léptetni. Major Sándort és András Lehelt javasolják a POL részéről az újonnan létrejövő bizottságba.

Venczel bemutatja a jogi hátterét: a korábbi közlekedési bizottság nem éppen a közigazgatási törvénykönyv szerint működött, ezért szükséges ez a tanácshatározat. Arra kéri, gondolják át a kvórumra vonatkozó módosításokat, mert a törvény szerint is egyszerű többséggel megtarthatók az ülések és egyszerű többséggel hozhatók döntések a bizottságban.

Az RMDSZ Berde Zoltánt javasolja a bizottságba. András Lehel tisztázza még egyszer, hogy mit értett a jelenléti kvórum alatt, Venczel meg válaszol neki, hogy ugyanarról beszélnek. A javasolt módosításokat fenntartják, meg is szavazzák egyöntetűen a tanácsosok.

9.45 A városi erdőből származó tűzifa értékesítési ára a következő pont. 962 köbméter származik két vágtérből, nagy széltörések voltak, ezeket kisebbek követik, akárcsak a földrengéseknél – illusztrálja a mezőgazdasági osztály vezetője a helyzetet. Nő a piaci kereslet, az ár lassan visszatér a széltörések előtti árhoz. 45, 60, 70 lejes kiindulási árakat említ köbméterenként. Elfogadják.

Egy erdőgazdálkodási pályázatban is részt vesz a város, a mezőgazdasági osztály bemutatása után elfogadva.

9.53 A következőkben gázvezeték átkötéséről van szó 28 folyóméter közterületen, illetve villanyvezeték elhelyezéséről a Szentjános és Napraforgó utcákat összekötő részen. Közterületek ingyenes használatba adása. Mivel a zetelaki gát esetleges szakadása veszélyt jelenthet a városra, ezért a város négy pontján, a Bányai, az Eötvös, a Kós iskoláknál és a Kipi-Kopi napközinél egy-egy szirénát helyeznének el.

Egy bethlenfalvi belterületet, mezőgazdasági utat adnának át köztulajdonba.

A Medence utcában magántulajdonban lévő lakóterület kialakítása érdekében javasolják egy városrendezési terv elfogadását. A Jézus-kápolna közelében egy zöldövezetet is terveznek. Megszavazva.

10.03 A Széldombon a Templom utcából nyíló területhez városrendezési tervet fogadnak el, nem is egyet, hanem egyszerre kettőt: egy, már létező és egy építendő lakóterületre. Gálfi a hivatal és a lakosság együttműködését méltatja, hogy sikerült dűlőre jutni, megértetni a városrendezési terv fontosságát ahhoz, hogy rendezetten tudjanak közfejlesztéseket eszközölni.

10.08 Albert Sándor helyét átveszi Godra Zsolt az önkormányzati szakbizottságokban.

Közben megérkezik a fejlesztési igazgató, Szabó Sámuel, aki bemutatja az átugrott napirendi pontot: a Bányai János iskola két épületét érintő felújítási projektet. A gazdasági és műszaki mutatókat kellett frissíteniük, 5,4%-os növekedés van, ami annak tudható be, hogy megjelent a „sokat vitatott” 114-es kormányrendelet, amely a minimálbéreket az építőiparban megnövelte. Az eredeti ár 12 millió lej volt, ami 12,7 millióra nőtt. Szó nélkül belemennek a tanácsosok.

10.14 A címertervezetről szóló tanácshatározat következik. Eredetileg 2016-ban fogadták el, az elfogadott változat végigjárta a közigazgatás lépcsőit, de a minisztérium megállapította, hogy a javaslat hiányos, ugyanis a rajzolt változata mellett a jelképek leírását nem mutatták be. A minisztérium szerint újra kellene kezdenie az egész folyamatot, ezzel nem ért egyet a jegyző, szerintük elégséges a 2016-os kiegészítése a címer leírásával. Ehhez kérik a testület hozzájárulását, amit meg is kap a hivatal.

Egy 11 hektáros, a város tulajdonában lévő legelő bérbe adását jóváhagyják a Nagyoldalban, a szerződés egyetlen feltétele az, hogy helyi legyen az illető.

10.19 Újrakezdik a DNA nyomozását egy 2019. évi ügyben (Szejke-per), ehhez kell egy ügyvéd, aki értelmezni is tudja, illetve aki nem volt kollegiális viszonyban az egyik érintett személlyel, a menesztettel. Ügyenként tízezer lejes határt szabjunk, javasolja a POL nevében Péter Balázs. Csak a saját pártja szavazza meg, az RMDSZ-es képviselők tartózkodnak, az MPP-s Bindea Dániel nemmel szavaz. Vannak hozzászólások is.

Berde Zoltán: az RMDSZ-frakció továbbra is fenntartja tartózkodását, és szorgalmazza, hogy a városházán legyenek olyan jogászok, akik tudják vinni az ilyen ügyeket, mert szinte minden tanácsülésre jutnak ilyenek.

Nem ad munkát a polgármester a tanácsnak, oktatja ki Gálfi az RMDSZ-t, és felkéri, hogy mindenki végezze a dolgát.

— Félreértett a polgármester úr, nem nekünk, s ne is az ügyvédnek, hanem a munkatársaknak adjon munkát – reagál Berde az érintettség okán.

Még egy bűnügyi perben kellene ügyvéd a hivatalnak, a polgármester egy másik ügyben is kérte a DNA beavatkozását 2020-ban, ez már a vízügyekkel kapcsolatos. A jegyző ugyanazzal érvel az ügyvédfogadás mellett, hogy legyen objektív képviselet, hiszen a hivatal munkatársai is érintettek. Ugyanúgy szavaznak, mint az előbbinél, a többség szavazatával ez is átmegy, a tízezer lejes küszöbbel.

10.30 Ölvedi Zsolt megköszöni a részvételt, részéről lezártnak tekinti a tanácsülést, nem is ellenkezik senki. A viszontlátásra!