Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

9.05 Hamarosan kezdődik a májusi önkormányzati rendes havi ülés. RMDSZ-frakcióülés fogad a folyosón, nem igazán akaródznak bejönni a terembe. Orbán Árpád alpolgármester ránéz órájára, pontosan kezdené az ülést, de nem lehet. A vállalat nem engedi.

– Tanárúr, elkéstél! – köszöntik Ványolós Istvánt.

Már az öregek sem a régiek – válaszol.

9.07 Az alpolgármester reméli, hogy délig végeznek, ezért is sürgeti a kezdést, ami alig hétperces késéssel sorra is kerül.

Csak Péter Balázs hiányzik a tanácsosok közül.

33 napirendi pont van, amit előzetesen be is jelentettek, plusz egy becsúszott a különfélékhez. Elfogadják.

Ványolós megint jelentkezik felszólalásra, az ülésvezető arra kéri, hogy fogja rövidre, inkább ossza ki lapon a kollégáknak a teljes szöveget. Ványolós csak törvényes jogával kíván élni.

9.10 Gálfi Árpád polgármester köszönti a jelenlevőket, elmondja, hogy elsősorban beruházásokhoz, fejlesztésekhez van szükség határozatok elfogadására. Ilyen például a tömbházak hőszigetelése, az idősek foglalkoztató központja, a Szentjános és a II. Rákóczi Ferenc utcák városrendezési terve, ahol építkezések várhatók. (A határozattervezetben említett Rákóczi 40-re keresve az Ikos Conf gyár épületét dobja ki a Google Térképek szolgáltatás – a szerk.). Bővíteni szeretnék a város vagyonát, méghozzá ingatlanvásárlással. Két területet vásárolnának, egy 9127 m2-est a Kanasdűlőben, egyet pedig a Borsai réten, a városi szennyvíztisztító szomszédságában.

A fontosabbak közül még kiemeli az egyházaknak fizetendő bér elfogadását, a városi strandnak új működtetője lehet, és ingyenes használatra adnának egy épületet a Hargita megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság számára, megürült ifjúsági lakásokat adnának át.

Továbbá várják az új lakások átadását az elektromosságot bekötő vállalat részéről.

A cekendi szeméttelep jogi helyzetének rendezését, illetve egy új (kisiparos) inkubátorház létrehozását is napirendre tűzték. A május végén bevezetendő szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó városi szabályzat elfogadása az utolsó pont. Zárásképp a polgármester mindenkit meghív a vasárnapi majálissal kezdődő Udvarhely Napokra.

9.17 Ványolós a hagyományához híven romantikus krónikásként beszámol az áprilisi tanácsülés nyelviségéről. A szülőföld iránti szeretetet és tiszteletet emlegeti, Radnótit idézi, közben ostorozza a taroló kontextust, a romboló recsepciót és a hivalkodó budzsetet.

Hasonlóan költői módon hivatkozik a gödrök városára, a vitatott utcanévre, a holokausztrendezvényre, a vitatott személy (Nyirő József) kultuszára.

“Reménysugár az önkormányzat ormos egén”-nél elvesztettük a (költői) képzavar kusza fonalát. Helyesbítés: a szünetben Ványolós tanár úr kijavította a félreértést: ő azt mondta, ólmos egén, és szerinte ez nem képzavar. Végül is, kis jóindulattal költői képként is lehet értelmezni. Egyöntetűen elfogadjuk.

9.22 Derzsi a vasárnapi EP-választásokra hívja fel a figyelmet, “kiemelkedő lehetőségnek” tartja, hogy megmutassa a város, milyen fontos a magyarság a “legmagyarabb városban”. Üdvözli Gálfi ma reggeli Facebook-bejegyzését, amelyben szavazásra buzdít, betartva az MPP és az RMDSZ közti egyezséget.

9.23 Orbán Árpád megköszöni és gyorsan átadja a szót a jegyzőnek, aki bemutatja a márciusi jegyzőkönyveket, el is fogadják kommentár nélkül.

Az I. negyedévi zárszámadással kapcsolatban Venczel tisztázza, hogy ez nem politikai kérdés, ahogyan azt neki felhányták volna a szakbizottsági ülésen, hanem egy közigazgatási döntés, amely törvény szerint szükséges. Ennek elutasítása nem hoz szankciót, de kötelessége a tanácsnak, ezért kéri, hogy fogadják el a realitást, nem tartalmaz hazugságokat, kerüljék el ezzel az adósságok felhalmazását.

Szakbizottságban negatív véleményezést kapott, az RMDSZ-frakció, Mike és Ketesdi tartózkodtak, ezért nem fogadták el. A 2018-as évi zárszámadással ugyanez történik. Elutasítva mindkettő.

9.28 A városháza részéről Bihari Cristina Georgeta főépítész bemutatja a Szentjános utcai városrendezési tervet, amely szükséges az építkezésekhez, leszögezi a leendő utcahálózatot. A terület jelenleg két magánszemély tulajdonában van. Pozitívak a szakvéleményezések. Egyöntetűen szavaznak, Szarvas Zsuzsa hiányzik a teremből.

9.34 A II. Rákóczi Ferenc utca 40. szám alatt, IKOS Conf-hoz tartozó terület városrendezési tervéről szavaznak, lakásokat szeretnének létrehozni. Orbán Árpád kiegészíti azzal, hogy a városi bölcsőde létrehozására ennek okán más épületet vásárolnának a gyár területén, mint eredetileg tervezték.

9.37 Venczel Attila jegyző ismerteti, a márciusban elfogadott (Cinege) utcanévvel kapcsolatban a prefektus kifogást emelt. Ezzel a jegyző is egyetért, a törvényesség jegyében kéri, hogy a román megfelelője is jelenjen meg az utcanévtáblán. Kéri, hogy a módosítási javaslatokat névvel, írásban vállalják a tanácsosok, és a törvény betartását.

Az urbanisztikai szakbizottság pozitívan véleményezte.

Benedek Árpád Csaba magára veszi az inget, idézi a bizottsági jegyzőkönyvet a pontosság kedvéért, ezt szóban megismétli. 18-an mellette vannak, elfogadják.

9.40 A hetedik pontnál, amely “egyes földterületek magántulajdonba történő áthelyezéséről” szól, csak annyit tudunk meg, hogy egy Rákóczi utcai lakos kérvényezte. Az ülésvezető és Hajdó Csaba is sürgetnék a határozat elfogadását, de a jegyző erélyesen kéri a törvény betartását, annak részletes bemutatását. A helyi tanács nem írhatja felül azt, kényelmi okokra hivatkozva, mondja. Izzik a levegő a jegyző és a koalíció képviselői közt, az RMDSZ-esek már-már készülnek hátradőlni, de gyorsan továbblépnek.

A kitermelt famennyiség raktározása, az erdészeti út mellett raktározódik, kényelmetlen helyzeteket okoz a magánterületen raktározott faanyag, ezért lenne szükség a területvásárlásra – vezeti fel Sándor Alpár a 8. határozattervezetet. Idővel fatelep épülne a Kanas dűlőn vásárolandó 91 áras területre. Ideális hely mindenki szempontjából, könnyebb szállíthatóságot biztosít és a lakosságnak jobb útviszonyokat stb.

Derzsi arra kéri a jegyzőt, hogy emlékeztesse őket a vásárlási eljárás szabályzatáról. Szükséges-e a határozat? Igen, válaszol Venczel, ez egy szándékot fejez ki, amely a tendert és a szerződésmodellt hagyja jóvá. A tanács felhatalmazza a hivatalt a vásárlásra, amely a kiírási ár miatt még egyszer a tanács elé kerül majd elfogadásra.

Derzsi a vár körüli belterületeket is emlegeti, és nem érti, hogy az 1 millió eurós keretet csak erdőgazdálkodásra tudják-e felhasználni. Azt javasolja, hogy a folyamatot kezdjék el, figyeljék meg, hogy melyik projekt mennyibe kerülhet, és azután mérlegeljenek, hogy mi fér bele a keretbe. Ezért azt a módosítást javasolja, hogy a vásárlási eljárás elindítását, és ne a vásárlást magát fogadja el, illetve azt, hogy vegyék ki azt a cikkelyt, amely az ár vaktában történő elfogadására vonatkozik, szerinte. Venczel tisztázza, hogy szó sincs erről, csak arra vonatkozik, hogy egy majdani határozattal fogadják el az árat (amint azt korábban is mondta).

9.50 Orbán: Más vélemény?

Mike Levente pontosan a megfelelő indoklást hiányolta a szakbizottsági ülésen. Most, hogy látja a terveket, amelyeket a városháza munkatársa bemutatott, ő is megnyugodott, viszont egy fogalmi módosító javaslata van: teren helyett imobil legyen a szövegben. A teremből hiányzókon kívül 15-en megszavazzák a módosításokat.

9.55 Egy másik, 2,9 hektáros terület vásárlása következik, a Borsairét dűlő részét képezi, Felsőboldogfalva irányában, a szennyvíztisztító közvetlen szomszédságában található. A beruházást az indokolja, hogy mezőgazdasági szempontból használhatatlan területről van szó, le akarják takarítani a területet és energiafűzzel beültetni ősszel. Környezetvédelmi szempontból fontos. Egyöntetűen megszavazták.

9.56 Mike: Ezek szennyezett területek, erkölcsi kötelessége a városnak megvásárolni és hasznossá tenni. Derzsi megismétli a korábbi módosító javaslatait. Ezekkel együtt elfogadják.

9.58 A város erdős területeire a tanács jóváhagyja a “doszár letételét” arra a kormánytámogatásra, amely két csomagot tartalmaz, ha megkapják öt év alatt 220 ezer eurót jelent a városnak. Elfogadják.

 10.01. A cekendi szeméttelep 22 hektáros területét kivennék a mezőgazdasági forgalomból, 110 ezer lejes taxát kell kifizetni a fond de ameliorare felé. Januárban kezdték a dokumentáció összeállítását, a végső jóváhagyást (avizt 🙂 Csíkban és Bukarestben adják. Két aktára van még szükség, kifizetni az illetéket és jóváhagyni a határozatot. Erős susmogás a háttérben, a tanácsosok közül többen páronként egyeztetnek, az idegen szavak hallatán (vagy a pénz miatt?) pisolyognak.

Mike Levente: jogilag rendben van, de a kataszteri területek is rendben kell, hogy legyenek. Két telekkönyvre van szükség, egy Udvarhely, egy pedig Homoródszentmárton területén, a rajta levő épületeket is figyelembe kell venni, ahogy azt is, hogy ezek engedély nélkül épültek. Az Antal Levente által készült dokumentációt kivették, a Bencze József által 2009-ben készített rajz viszont szerepel benne. Úgy értjük, az a baj, hogy két, különböző időszakban készült felmérés adatait összekeverték. Mike szerint a cellák területét is ki kell vonni forgalomból, amelyeknek igaz, hogy nincs alapjuk, de gyakorlatilag be vannak építve. Utólag az engedélyeztetéseknél problémák lehetnek ebből.  Mind a város, mind az állam megkárosítását el szeretné kerülni, mert a besorolás függvényében kell a területre adót fizetni. Névre szóló szavazást kér.

– A tegnapi szakbizottsági üléshez képest helyesbítéseket küldött az urbanisztikai bizottság elnökeként Mike Levente, mondja Benedek Árpád Csaba, ez más megvilágításba helyezi a keddi ülésen tartózkodó RMDSZ-esek számára is történetet.

Venczel még egyszer tisztázza, hogy miről szól a határozat. Nem akar belemenni abba, hogyan adhattak építkezésre engedélyt, mielőtt kivették volna a mezőgazdasági forgalomból, de most van egy törvényes lehetőség arra, hogy a mulasztást pótolják – igaz, egy pluszköltség ellenében. A beleegyezést pedig a terület tulajdonosa kell megadja, Udvarhely városa dönthet róla. A folyamatot már korábban elindították, amikor a város vagyonába hivatalosan beemelték a szóban forgó ingatlant, ezt szeretnék folytatni.

Derzsi: ha most betennénk a cellákat, a város eleve többet kellene fizessen, ezért azt gondolja, hogy ha jogilag az összefüggések, az adatok helytállók, akkor maradjon is így.

Mike egyetért, de topográfusként megjegyzi, hogy egyáltalán nincs rendben technikailag. Azt akarja, hogy egészítsék ki egy aktuális rajzzal, frissíteni a telekkönyvi adatokat, nem érti, hogy mi olyan bonyolult ebben. A határkiigazításról rég tudnak, azzal sem történt semmi, fájlalja.

Gálfi válaszol, de Mike kimegy a teremből, telefonjával a kezében. A polgármester szerint tizennégy év után nem erről kéne beszélni, hanem helyrehozni a mulasztást.

“A következő lépések ezután következnek” Szünet.

10.27 Nem is élnek vissza vele, néhány percen belül folytatódik az ülés. Gálfi pontosítana: elhangzottak olyan szavak, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Emlékezteti Mikét, hogy jóval nagyobb területről van szó, mint amit ő emlegetett. Ha azt szeretné Mike, hogy még többet fizessen a város, akkor vegyék jegyzőkönyvbe, vállalja a felelősséget.

Vita lezárva. Szünetet kértek, nem szót – jegyzi meg az ülésvezető a jelentkező Benedek Árpádnak, aki úgy látja, hogy a határozattervezet jelenlegi formájában elfogadható, de kéri a polgármestert, hogy rendezzék a vitatott részleteket, például a határvitát.

Venczel egyenként szólítja szavazásra a tanácsosokat. A már ismerős Ketesdi-Mike tandem kivételével egyetértenek a határozattal, ezzel véget vetnek a félórásra nyúlt vitának.

10.32 Még a napirend felénél se tartunk. A Villanytelep utca 4. szám alatti ingatlanról van szó, június 30-án lejár a szerződés, kérik újabb kétéves meghosszabbítását. Egyöntetűen elfogadják.

 

 

10.33 Az Orange Románia hozzáférést kér a kábelek elhelyezéséhez a város területén, Farkaslaka irányából közelítenék meg, a Templom utcán és az Orbán Balázs utcán keresztül, körülbelül egy kilométeres nyomvonalon. Elfogadva.

10.35 A katolikus egyház Tamási Áron Gimnázium bérleti díjának megállapítása, marad a korábbi összeg: 200 ezer lej. Orbán Árpád kijavítja, eddig 180 ezer volt. A jelentős növekedés ellenére megszavazzák a katolikus egyház javára.

10.36 Következik a református kollégium, az egyháztól bérlik ezt az épületet is, ugyancsak 200 ezer lejt hagynak jóvá.

10.37 A strandot a Városi Sport Klub gondozásába adják, hogy tehermentesítsék a városházát.

Hajdó megjegyzi, hogy bármikor módosítható ez a jogi lépés, nem koncesszióról (haszonbérlet) van szó. Kéri, hogy egy hároméves periódust vezessenek be a szerződésbe a 49 év helyett.

Orbán Balázs két évre gondolt, de nem ezen fognak összeveszni, lényeg az, hogy csökkentsék, ezzel őt is egyetért.

Derzsi: valamin akkor változtassuk, ha jobbá tudjuk tenni azt. Logikus az indoklás, de mintha mostohagyermeke volna a városnak. Ha 49 évről beszélünk, akkor fejlesztési stratégiát is feltételezne, de amíg ez nincs kitalálva, addig hiába változtatunk. Akár rosszabb is lehet a helyzet, ne siessük el, hagyjuk őszre a döntést.

Az RMDSZ-frakció nem támogatja alig nyolc nappal a szezonindító előtt.

Biró Jolán szerint a VSK nincs felkészülve arra, hogy üzemeltesse a strandot, még csak most alkalmaznak új személyeket. “Mondják el nekem konkrétan, hogy mi az, amit eddig a strand területén elvégeztek?”, hogy meg tudják nyitni egyáltalán a hónap végén. Ha erről be tudnak számolni a hivatal részéről, akkor ő megszavazza.

Derzsit azzal egészítené ki Benedek Árpád Csaba, hogy miként tudnák működtetni a többi sportlétesítményt (jégpálya, birkózóterem, atlétikapálya, focipálya), és ezekről beszéljenek időben. Szerinte is vannak hiányosságok a VSK-ban, ezért is támogatták a személyzet bővítését.

Hajdó: próbál a kis csapat építkezni egy stratégia mentén, ez a folyamat elindult. A strand oldalról jött be, javítási szándékkal a polgármester részéről, ezt nem lehet elvitatni. A VSK pedig vállalta a munkát, nem futamodott meg előle. (Elhangzik először a szövegkörnyezet szó, sejthető, hogy Ványolósnak szól, aki a kontextus kifejezést kifogásolta)

Szarvas Zsuzsa szerint egy kerek történetről van szó, dicséretesnek tartja a VSK vállalását, amelynek beszámolóját a szakbizottságban hallotta. Az önkormányzat munkatársait átveszi a VSK.

Orbán: tartsunk 5 perc szünetet, mert kétharmados döntésről van szó.

A műszaki igazgató tájékoztatja Biró Jolánt, hogy a nagytakarítás, kaszálás megvolt, a festés, tusolók, vécék javítása következik a strandon. Nem egy tudatlan gárda megy át a VSK-hoz a műszaki osztályról, hanem ugyanazok, akik eddig is ellátták ezt a feladatot – nyugtatja meg a tanácsosokat.

Névre szóló szavazást kér Ölvedi, hogy lássák, ha nem indul el a strand, kinek a felelőssége. Benedek szerint nem ezen múlik, hogy elindul-e, maximum az, hogy mikor.

Gálfi: A tanácsos úr jobban tenné, ha nem dobigálná a (strand)labdákat. A VSK-t azért hoztuk létre, hogy fokozatosan vegyék át a város sportlétesítményeit. A VSK vállalta a munkát és a műszaki igazgatóság nem vonja ki magát a felelősség alól. Mikor máskor, ha nem most indítsák el a strandot, főleg, hogy ugyanaz a csapat folytatja a munkát, és majd a jégpályát is. Adjuk meg az esélyt, hogy a VSK megmutassa, jó gazdája tud lenni a strandnak és majd a többi létesítménynek.

Derzsi kér egy percet. Ne válaszolgassunk, kéri őt Orbán Árpád. Új működési engedélyt kell szerezni, egy hét múlva hogyan lehetséges ez? – kérdi Derzsi. Ha átadják, valószínűleg új engedély kell, amit nem hiszi, hogy meg lehet oldani. Nem tartja célravezetőnek, hogy sürgetik ebben a kérdésben a döntést.

Az RMDSZ-frakció tartózkodik (Benedek szokása szerint kikéri, hogy nem szavaz, ami szerinte nem ugyanaz, ezzel a jegyző nem ért egyet), Ketesdi és Mike hiányoznak a teremből. Tanácshatározat elutasítva, nincs meg a szükséges többség.

Az eredmény láttán Gálfi elhalasztja a VSK személyzeti bővítését, amelyet a stranddal megbízott műszaki osztály munkatársaival valósított volna meg. Újra napirendre teszi, amikor indokolttá válik, más okból.

11.11 A Hargita megyei szociális intézményeinél elhelyezett kiskorú és (fogyatékkal élő) felnőtt személyek esetében a részköltség vállalását jóváhagyják, de Orbán Árpád megjegyzi, hogy a megyei igazgatóság tehetne többet az udvarhelyiekért, többet is befogadhatnának.

Biró Jolán külön rákérdez, hogy a nemlátókra vonatkozik-e a támogatás, mert éppen a múlt héten részt vett egy vakvacsorán és megrázó volt számára, hogy milyen érzés, amikor lekapcsolt villannyal, teljes sötétségben kellett tölteni az estét.

Lőrincz Edit szeretne többet megtudni arról, hogy a megyei tanács mi alapján határozza meg, hogy hány udvarhelyi kap támogatást? Orbán gyorsan válaszol:rangsorba állítják őket. Ezzel el is vágja a vitát, szavaznak, elfogadják.

11.17 Megállapítják a diákoknak szánt ösztöndíjösszegeket: a szociális 25, a tanulmányi 30, az érdemösztöndíj 40 lej havonta. Az iskolák döntheti el, hogy melyik kategóriából hányat osztanak ki. A tervezetet hozzászólás és ellenszavazat nélkül elfogadják.

11.18 A városi bölcsődében 298 lej egy gyerek költsége a város számára a 2019 április – 2020 április időszakban – állapítják meg.

11.19 Tizenegy ANL-lakást adnak át, amelyek az ellenőrzések nyomán üresedtek meg. Aki hat hónapig nem tartózkodott otthon, azt felkérték, hogy távozzon. A korábban elfogadott elsőbbségi lista alapján osztják ki a megfelelő pontszámmal rendelkezők számára. Orbán: elfogadták Bukarestben két új, egyenként 14 ifjúsági lakást tartalmazó lépcsőház építését a csereháti apácák mögötti területen, a Kis Gergely utca 1-2 számok alatt.

11.22 Uniós és nemzeti szabályozásokat vezetnének be a városi sétatéren, elsősorban a kutyatartásra és -sétáltatásra vonatkozóan. Mike: valójában kiegészíti a legeltetési szabályzatot, szerinte egyenesen életveszélyes kimenni a város külterületére a pásztorkutyák miatt, nem történt javulás ez ügyben. Kéri a polgármestert, hogy a helyi rendőrséggel tegyék biztonságossá a kirándulást, a sétálást. Látható többséggel elfogadják.

11.30 Az idősek foglalkoztási központjáról (Nyugdíjas Ház) szóló projekt műszaki paramétereit frissítik. Egyetértenek vele. Felgyorsultak az események, a Tábor utcai szolgálati lakásokat érintő projekt dokumentációjának, mutatóinak jóváhagyásáról szóló tervezetet is pikkpakk módosítják.

11.33 A városi önkormányzat a megyei tanáccsal együttműködési szerződést köt egy második (kisiparos) inkubátorház létrehozására, ezt követi a teljes projekt elfogadása.

11.35 A város köztisztasági szabályzata abban módosul, hogy a kormányzati előírásoknak megfelelően elindítják a teljeskörű szelektívhulladék-gyűjtést, elkezdődött a színes zsákok kiosztása, öt frakciósan (papír, üveg, műanyag, komposzt, vegyes hulladék) gyűjtenék ezentúl. Ezeket havonta egyszer szállítaná el az RDE a kertes házaktól, a tömbházakhoz pedig egyelőre csak oda helyezik el az új kukákat, ahol a gyűjtőpont elég tágas hat konténer befogadásához.

Mike: a zsákos módszert kukákra kellene cserélni idővel. A lakosság részéről érkezett egy olyan megkeresés, hogy hozzanak létre közös komposztáló helyeket a városban, mert nem mindenki tudja a kertjében tárolni az élelmiszermaradékot.

Hajdó: szerinte a szabályzat elfogadása nem elégséges, a lakossági szerződésekbe is be kellene vezetni a szankciókat, illetve megfelelő tájékoztatás, tudatosítás előzze meg a büntetéseket, mielőtt kivetnék ezeket. A zsákos megoldás szerinte is átmeneti kell legyen, mert különben attól tart, hogy a jó szándéknak negatív fogadtatása lehet a lakosság részéről.

Bíró Edith úgy tudja, hogy vannak palackzsugorító szerkezetek, és aki meg tudja engedni magának, az szerezhesse be magának. Szerinte jó megoldás egyelőre a zsákos alapú (figyelmeztető matricás) követési rendszer, és igenis büntetni kell.

Biró Jolán felteszi kérdéseit a szabályzattal kapcsolatban. Hol van az “ekocentrum” és hogyan működik, mit lehet oda vinni?

A PET palackoknál a kupakot nem lehetne mégis rajta hagyni?

A nagyméretű hulladékokat periodikusan lehet leadni. Mi van akkor, ha valaki lemarad az időszakos akciókról?

A gyógyszertárak kötelesek átvenni a lejárt gyógyszereket, és megsemmisítik azokat a város költségén. Ez évente kétezer lejre becsülhető, amit a városháza munkatársa nem tart soknak.

Az ekocentrum a Termés utcában (ahol most is van az RDE központja) valósulna meg. Kisebb mennyiségű építkezési hulladékot le lehet majd adni, egy-két zsák csempe is belefér. A szigeteken voltak zsugorítók, ki fogják cserélni, ahol volt és elromlott. Megvizsgálják a lehetőségét, hogy komposztáló gyűjtőpontot hozzanak létre – válaszol a szemétgyűjtő cég képviselője.

Szarvas Zsuzsa felhívja a tanácsosok figyelmét arra, hogy a bizottsági üléseken mindig bemutatják a szabályzatokat, akkor tiszteljék meg jelenlétükkel, és ne a válaszadó hiányában, utólag pukkasszák el fölöslegesen a jól hangzó ötleteiket.

Biró Jolánnak esze ágában se volt pukkantani a levegőbe – nevet a nép – csak azért mondta el, hogy a média tudja közvetíteni az elhangzottakat.

S ezek után csodálkoznak, hogy a média csak a pukkantgatásokról szól.

Gálfi felhívja a lakosság figyelmét, hogy nem is büntetésről van szó, hanem csupán többletfizetésről (de semmiképp sem azt, hogy kevesebbet kéne fizetni azoknak, akik szelektíven gyűjtenek), ami jobban hangzik, mint a büntetés. “A székelyudvarhelyi lakosság érdekében” – pukkant egyet a polgármester is, a tanácsosok mosolyognak.

Szavaznak róla, egyre több a hiányzó a hosszúra nyúlt ülésen, erre teszi megjegyzését Ványolós: Fogy a magyar…

Még egyszer utoljára, a különfélékben merül fel az inkubátorház kérdése:  az építkezési minimálbér-emelés miatt 25%-ról 28,56 százalékra nőtt a város hozzájárulása, ez egy igen jelentős, 600 ezer lejes áremelkedést okozott, majdnem 2 millió lejre rúg az önrész.

Véleményünk van, hozzászólásunk nincs? – zárja le a témát Hajdó Csaba, és mindenki boldogan távozik.