Élő közvetítés a júniusi tanácsülésről

Jó reggelt! 9 óra elmúlt, lassan megérkezik mindenki a terembe, s amint a polgármester elfoglalja helyét a főasztalnál, kezdődhet is a buli.

Fotók: Gál Előd

Alig öt perces késéssel Péter Balázs ülésvezető meg is ragadja a mikrofont, közben megérkezik Ölvedi Zsolt is magyar válogatott trikóban, emlékeztetve arra, ami az este történt a focipályán Münchenben.

A polgármester kap először szót, köszönt minket, bemutatja röviden a napirendet, néhány pontot kiemel szokása szerint: adókedvezmények, Cserehát, közszállítás.

Külön kiemeli a sportpályázatok kérdését, amire egy hete rendkívüli tanácsülést hívtak össze, de halasztani kellett egy jogi probléma miatt. Ezzel kapcsolatban egy javaslattal élne: döntsenek a pályázatok visszaküldéséről a bizottság felé, hogy azokat újra elbírálják, hogy elkerüljék az utólagos vitákat.

A Benedek Árpád Csaba által javasolt különfélékkel 18 pontos napirendet fogadnak el.

Az első a múlt havi rendes tanácsülés jegyzőkönyve, egyedül Benedek tartózkodik, de ellenvetést nem fogalmaz meg senki.

9 óra 13 perc Ingatlanadó-kedvezményt nyújtanak annak a nyolc jogosult személynek, aki ezt igényelte a városházán, szociális alapon, például ha minimálbér alatti a jövedelme.

Két előléptetés miatt a hivatal javaslatot tett a színház személyzeti felépítésének módosítására, egy színésznő és egy irodalmi titkár sikeresen teljesítette a vizsgát – mutatja be a tervezetet Sarkadi Zoltán.

Létrehoznak egy – hivatalnokokból, művészekből, művészettörténészekből álló – bizottságot, amely a köztéri emlékművek elhelyezését véleményezné a jövőben. Legyen a titkár Sarkadi, ellenvetése? – javasolja Péter Balázs. A jelölt meglepetten ránt egyet a vállán, ezt igennek veszik. Gyorsan meg is szavazzák, mielőtt meggondolná magát.

9 óra 19 perc És akkor most érünk a sportpályázatokhoz, amivel valami bibi lehet, ha a polgármester visszaküldené az elbíráló bizottsághoz. A női kézilabda klub nevet és székhelyet változtatott, erről van szó. Az ülésvezető is a visszaküldés mellett érvel.

Berdének van azért egy szava hozzá: sajnálja, hogy a múltkori tanácsülés óta nem sikerült megoldást, végleges választ találni, de reméli, hogy most már jogilag tiszta eredmény fog születni.

Péter Balázs nyugtatja: mindenkinek ez a célja.

A jegyző szerint a rendkívüli üléssel nem kéne összemosni, mert pont az RMDSZ várt azonnali választ. A legjobban képzett jogászoknak is több időre van szükségük, hogy megoldjanak egy-egy helyzetet. Az elmúlt héten ők megvizsgálták, de nem akarják befolyásolni a bizottság munkáját, mossa kezeit Venczel, nem megy bele a jogi véleményezésbe, pedig máskor nem szokta elmulasztani. A többség elfogadja a visszaküldési javaslatot, az RMDSZ tartózkodik.

9 óra 24 perc A következő pontot Pálfi Kinga alpolgármester vezeti fel. Arra kéri tanácsoskollégáit, hogy szavazzák meg a Hargita Közösségi Fejlesztési Társuláshoz (ADI Harghita) való csatlakozást, amely turisztikai fejlesztésekre nyújthat finanszírozási lehetőséget. A tagsági díj 1 lej/lakos. Egyöntetűen elfogadják.

9 óra 27 perc Az újonnan épülő csereháti ANL-lakásokat közművesítenék, azaz a víz-gáz-villany vezetékekre való csatlakoztatás következik, ehhez kéri a hivatal a megvalósíthatósági tanulmányt és a projekt mutatóit elfogadni. Mehet ez is.

Az ivó- és szennyvízhálózat fejlesztésére összesen 388,533 lej értékben terjesztenek elő egy listát újításokra, javításokra: meghibásodást kijelző berendezések a pumpaházaknál, víztisztitó állomásnál zavarosságmérő műszerek, derítőállomáson pumpák, homokszűrő megépítése. Arról a fejlesztési alapról van szó, amely a Harvíz Egyesülethez való csatlakozás óta gyűlt fel a vízdíjakból. 

9 óra 33 perc A közszállítás a következő téma, a Balint Trans-szal való egyéves szerződéshosszabbítás augusztusban lejár. Az új kiírás most azért szükséges, mert március-április során nem volt jelentkező, a hivatal pedig kevesebb járattal próbál érdeklődőt csalogatni. Maradna a 2-es vonal a Cserehát és a Melinda között, a 4-es a Jézus szíve és a Melinda között, kivevődne a 6-os Kadicsfalva és Szombatfalva között.

Berde szót kér szavazás előtt: nem tartja elfogadhatónak, hogy még alacsonyabb szintre tegyék a közszállítást, ők a Szejkére való tömegközlekedést hasznosnak tartják, a növekvő érdeklődés okán is, mert kaotikus az autós forgalom, parkolás.

Benedek módosító javaslatot tesz, szeretné, ha felsorakozna Udvarhely más erdélyi városokhoz, adjanak lehetőséget, hogy a (zöld) pénteken ingyenes legyen a tömegközlekedés.

9 óra 38 perc A jegyző reagálna a javaslatra, valóban érinti a tanácshatározatot, mert a szerződést is tartalmazza mellékletben. A javaslat viszont költségvetési támogatást igényel, ezzel pedig idénre nem számoltak. Kérdi, hogy módosítási javaslatként tartja fenn ötletét Benedek?

Tartanak egy rövid szünetet, mindenki a saját táborával.

9 óra 44 perc Folytatjuk az ülést. Arra jutott a kupaktanács, hogy támogatják az ötletet, de mivel nincsen előkészített javaslat pénzügyi számításokkal, s nem is tudják halasztani a közbeszerzést, de hajlanak arra, hogy a majdani nyertessel módosítsák a szolgáltatói szerződést. Nem az a baj, hogy jó ötletei vannak, néha, de készítsék elő, jelezze idejében, segítünk benne – kéri Péter Balázs ülésvezető.

Az érintettség jogán válaszol Benedek: úgy látja, hogy a szerződés erre lehetőséget kell biztosítson, s majd a pénzügyi részét rendezik. Ha 2022-től lesz, ő nem bánja, de a szerződést most kell módosítani. Ő már a szakbizottságon javasolta, emlékeztet.

– Igen, 13 órával ezelőtt, tegnap este. Nem biztos, hogy idejében volt – reagál még egyet az ülésvezető, aki felkéri a műszaki igazgatót, hogy szóljon hozzá.

– Igen, fontos a Szejke, de a busz eddig is csak az Ugronig ment, ráadásul a nyáron, az iskolai vakáció idején üresen járnak ezek a buszok, ez is indokolja a járat törlését. 

A POL tartózkodása miatt nem megy át Benedek ötlete, pont fordítva szavaznak az eredeti tervezetről, de az RMDSZ tartózkodása mellett is átmegy. Lesz közbeszerzés.

9 óra 50 perc A hulladékszállító vállalat kéri a szemétszállítási és tárolási díjak emelését, amit a minimálbér, a hulladékadó emelésével, az infláció mértékével indokolták. Az RDE jelenlévő képviselői külön prezentációval készültek.

A Körösfőy Sándort betegsége miatt helyettesítő Jakab Levente ügyvezető igazgatót hallgatjuk. 2019 októberében volt az utolsó díjemelés, emlékeztet, akkor 30 lejes körkörös gazdasági hozzájárulás volt minden tonna szemét után, ez 2020 januárjától 80 lejre emelkedett automatikusan. 670 ezer lej költséget jelentett a cég számára 13,4 ezer tonna lerakott szemét után. Kitér arra is, hogy igyekeznek a mennyiséget a szelektív gyűjtéssel csökkenteni, ami a 2018-as 9%-ról 2020-ra 16,5%-ra nőtt, de nem olyan mértékben, hogy a jelzett terhet jelentősen csökkentené. 2021-re remélik, hogy elérik a 20 százalékos arányt az újrahasznosítható szemét. Az e célból végzett fejlesztésekből külön kiemeli a szelektív válogatósort, amit beüzemeltek, a Termés utcában megnyitották a hulladékudvart, havonta egy köbméter hulladékot bárki bármilyen hulladékot odavihet díjmentesen, de attól még ez is költségeket feltételez a cég részéről.

Abból is deficit származik, hogy jóval kisebb a kiszolgált személyek száma (28 ezer), mint a szerződött személyek száma (24 ezer).

Magánszemélyeknél 9,87 lejről 11,45 lejre nőne fejenként, jogi személyeknél 115,11-ről 131,30 lejre köbméterenként, ami 16-14%-os növekedés. Összeveti Csíkszeredával, ahol 12,50 lej a magánszemélyek, 129 lej a jogi személyek díja.

Szépen kéri a tanácsot, hogy pozitívan bírálják el kérésüket.

Berde Zoltán: szerinte nem „guberálóbiztosak”, nem felelnek meg a tisztasági kritériumoknak, ezt kéri számon a cégen, fejleszteni kellene rajta, ha már növelést kérnek.

A cégvezető azzal magyarázza, hogy nem férnek el a gyűjtőpontoknál a konténerek, hogy a szelektív gyűjtés kiterjesztése ellenére sem csökkent a háztartási hulladék mennyisége, nem vehettek ki vegyes konténert. De belátja, hogy szükség volna fejlesztésekre. A guberálás egy folytonos probléma, nekik is kárt okoz, ha lezárták: kifeszítették a rácsokat, ha beöntő nyílásokat tettek: akkor kisebb segítséggel ott is be lehetett juttatni egy-egy embert. „Mindig egy lépéssel előttünk járnak a guberálók”, a biztos megoldást még nem találtuk meg. Körösfőy szóba is állt velük, ezért külön az ételmaradékokra helyeztek ki edényeket, valamennyire bevált, de szükség van a helyi rendőrség segítségére. 

– Nem a cégnek jó a szelektív, hanem kötelességünk, Nyugaton már büntetnek, lassan hozzánk is eljut – hívja fel a figyelmet Péter Balázs. A polgármester nem hagyja ki a lehetőséget, hogy felhozza: örül annak, hogy az RDE-vel sikerült az elmúlt időszakban rendbetenni a szerződéseket, azóta jónak tartja az együttműködést, ennek jegyében kéri, hogy a tanács is járuljon hozzá. A lakosság jogosan várja el, ha emelik az árakat, akkor tartsák is tisztán a várost, legyenek pontosak. Itt is van egy fejlesztési alap, amit majd felhasználhat az önkormányzat.

Nincs több hozzászólás, szavaznak róla, de csak a POL támogatja, amint az várható volt a vita alapján.

10 óra 15 perc A városháza részéről György Lehel bemutatja a gáz- és vízhálózat bővítéséhez szükséges engedélyeztetéseket, csak a technikára kell picit várni, szokásuk szerint kivetítik a terveket. 

Néhány rövid tanácshatározattal készültek, mondja biztatóan. A Móricz Zsigmond és a Margaréta utca tájékán körülbelül 15 bekötést végezne el, illetve a Kadicsfalvi úton még egy helyen a DelGaz. A tanácsosok részéről rendben. 

A Kuvar utca csereháti részén egy bővítést kér egy magánszemély a vízhálózaton. Ez is okés.

A következő tanácshatározat azt készíti elő, hogy rendeződjön az Urbana Haáz Rezső utcai udvarának jogi helyzete, ami később a buszok parkolója lehet. A város magánvagyonába vennének mintegy 6000 négyzetméter területet.

Üdvözli Benedeket, kérhet szünetet, hogy ne kelljen annyiszor elhagynia a termet – ironizál Péter Balázs, arra utalva, hogy Benedek sűrűn hiányzik a teremből, a szavazásokról.

Útszélesítés miatt egy 32 négyzetméteres magánterület közterületté válhat, a polgármester még hozzászól a szavazás előtt. Elindult a Termés utcában is a területek leadása e célból, mondja, reméli, hogy mások is hasonlóan járnak el, mint ez az első tulajdonos. Most már szavazhatnak róla, meg is teszik.

10 óra 23 perc Az utolsó előtti napirendi ponthoz értünk. A tanácshatározat szövegezése szerint egy kihasználatlan, „gyakorlatilag nem létező” mezei utat vennének ki a közvagyonból, hogy elcserélhessék más telekre. A Rét utcáról nyíló sávról van szó, ami a Bunta-féle Boróka lakópark mentén húzódik. Ellenszavazat nélkül átmegy.

Jöhet az utolsó is. 25 éves koncesszióba adnának egy közterületet, műfüves sportpálya létrehozása céljából, a sportcsarnok környékén (Bányai utca 6.). Erről még volt szó korábbi tanácsüléseken is, most a kiírást fogadnák el és megalakul az elbíráló bizottság. Ki más lehetne az egyik tag, mint a focidrukker Ölvedi Zsolt.

Különféléknél Kovács Imre, Máréfalva polgármestere esővíz problémával jön. A cekendi lerakóhoz vezető út jóval meg van emelve a domborzati viszonyhoz és a túlzott sáncmélyítés során az esővíz befolyik Máréfalva központjába, legutóbb két házalapot mosott ki. Én nem kérnék egyebet a megyei jogú várostól, hogy legalább a vízmennyiség 25%-át vállalják át, hogy lecsapolják mezőgazdasági területekre, ami támogatásban sem okoz kárt a közbirtokosságnak. Be is mutatja videón, hogy nem csak a lerakótól folyik be a víz, és kéri, hogy találjanak rá megoldást, ne pereskedjenek, nem szeret levelezni. Sokszor hallottam Gálfitól, hogy nincsen vidék város nélkül és fordítva, erre hivatkozva kéri, hogy menjenek ki, nézzék meg együtt. Ő a sticket itt hagyja.

Gálfi üdvözli polgármestertársát, elég sokat járt arrafelé, mondja, a probléma valós, a víz befolyik a patakba s onnan a Küküllőbe – mondja ki a nagy igazságot. Sajnos, számítani kell a nagy esőzésekre, mondja, ezzel a város is küszködik, de tereli a szót a víz helyett, vagyis a felelősséget a patak medrére épített lakásokra. De azt, hogy a bethlenfalvi legelőterületre engedjék a vizet, azzal nem tud egyetérteni, a sáncokkal, támfalakkal igen. Szerinte a szlogenje, amit nem is szlogenként használ, az nem egy ilyen helyzetre vonatkozik. Szerinte a víznek folynia kell a maga medrében, nem a legelőket kell elönteni. Volt, amikor a cekendi kóla folyt be, akkor is együttműködtünk, emlékeztet Gálfi, ennek a helyzetnek a megoldását szerinte úgy kell rendeznie Máréfalvának, ahogyan a város is: nem engedni a patakmenti építkezéseket.

Egy mondatban válaszolna Kovács, amiből aztán kicsit több lett: amikor a cekendi telep épült, akkor ő még harmadéves egyetemista volt, nem tudja jogilag mi hogy van, de nem történt semmilyen építkezés az elmúlt években. Csak a természetes sáncok túlzott elmélyítéséről beszél. Megfelelő látószög úgy alakul ki, ha együtt nézik meg, innen nem fogják tudni megoldani.

10 óra 36 perc Dávid Endrének (RMDSZ) egy talán könnyebben megoldható témája van. Van panasz, hogy a játszóterek homokozóinak tisztaságával gondok vannak, állati ürüléket találtak többször is. A homokcsere nem tudja szerinte megoldani, inkább csukható homokozóban gondolkodik, nyugati mintára. Kéri a hivatalt, hogy találjon erre módot. A műszaki igazgató reagálna: évente cserélik a homokot, az időjárás miatt nem cserélték, pedig meg van vásárolva, terveik szerint jövő héttől fognak neki. A gyerekek egészsége az első, ért egyet. Gálfi is fontolóra veszi, gondolja nem lehet nagy költség, ő is otthon csinált befödést az unokáknak, de ki nyitja ki, ki zárja – ezzel is kell számolni.

Godra Zsolt jelezte még, hogy szót kér, talán ő az utolsó. Próbálgatja a mikrofont, sikerül. Újságírói kérdésre válaszolna a sportpályázatokra vonatkozó kérdésre, megismételné a történetet. Az áprilisi tanácsülésen döntöttek egyöntetűen az összegekről és a szabályzatról, megalakult a bizottság, melynek ő is tagja volt. Május 17-e volt a határidő, 13 pályázat érkezett be, köztük volt a női kézilabdaklub (SZNKK) pályázata is, amely a vita tárgyát képezi. Bármennyire abszurdnak hangzik, mondja, az Unió terrorizmuselleni szabályozásának esik áldozatul, ezt a román hatóságok úgy értelmezték, hogy román nyelvű megnevezése is kell hogy legyen. Így az SZNKK kezdeményezte a névváltást, ezt átvitte a bíróságon, a jogfolytonosság biztosítva van. Viszont névváltoztatás esetén szükség van az országos kézilabdaszövetség igazolására, a klub ezt jelezte, de a határidőig nem érkezett válasz. „Mi pozitívan álltunk hozzá”, úgy értelmezték, hogy a döntés napjáig, a május 27-éig, a pontosításoknak helyet adhatnak.

Belátja ugyanakkor, hogy itt joghézag van, a hiánypótlás lehetőségét jövőre szabályozni kell, a mostani felelősség a bizottságé. Benedekkel ismerik egymást, egy csapatban játszanak, hiszi, hogy elhivatott a sport iránt, szerinte ebben nincs is vitájuk, de nem tudja értelmezni azt, hogy a női kézilabda finanszírozását ezzel a jogvitával próbálja megnehezíteni, vagy hogy felvetette, hogy a Szejke ne kapjon pályázati támogatást. Ha ezt nem kapta volna meg, akkor most csődeljárás indulhatna a férfiklub ellen.

10 óra 50 perc Major Sándornak még egyszerűbb kérdése volna, a gyülekezetek nevében szólal fel: a vasárnapi ócska- és kocsipiacot tegyék át szombatra, szeretnék az Isten útjára terelni az embereket. Szerinte gazdaságosabb volna, vasárnap dolgoztatni embereket plusz költséget is jelent.

Gálfi Godrának: a sorok között lehet látni és olvasni. Felhányja Benedeknek, hogy a megyei kézilabda szövetség elnökeként a legnagyobb támogatásban kellene részesítenie a városi klubokat, természetesen a törvényesség keretében. A polgármester arra használja ki az alkalmat, hogy a támogató vállalkozóknak megköszönje, nem csak a sport, hanem más területeken adott segítségüket. Számára nem kérdéses, hogy ezek a lépések miért történnek, de bízik abban, hogy az igazság felszínre fog kerülni idővel – ködösít.

Berdének szeretett volna válaszolni a múlt tanácsülésen feltett kérdésére: a városnak közel tíz projektje van, amit bármikor le tudna adni finanszírozásra, ezeket felolvasná röviden: városi strand felújítása, észak-nyugati terelőút, városháza felújítása, Nyírő emlékház helyreállítása, Eminescu-Dózsa víz-szennyvízhálózat és új útburkolat, Budvár-Sósfürdő-Borsairét zónában ugyanaz, Kőkereszt-Szentimre-Iskola zónában is, gyalogátjárók áthelyezése stb. Ha megtalálják a „nyílást”, akkor pályázni fognak ezekre. Mintha ezt már hallottuk volna néhányszor.

11 óra Jakab Zoltán elnézést kér, hogy húzza a gyűlést, de Benedek védelmére szállna. Az RMDSZ közös döntése volt, hogy az elismert formai hibákat jelezzék, nem azért, mert problémájuk van két klubbal, hanem a többiek érdekében tették, nehogy a tanácshatározat megsemmisíthető legyen. Több probléma is van a határozattal, „milyen jó”, hogy az RMDSZ megtette jelzéseit, és a polgármester is egyetértett ezekkel. Szerinte nem illendő személyeskedést csinálni belőle, főleg a hiányában.

A tanácsülést még nem zártam le, illik részt venni rajta, de biztos fontosabb dolgai voltak – jegyzi meg Péter Balázs ülésvezető. Ha valaki észrevesz valamit, jelezze azonnal, ne várja meg a szakbizottsági ülést vagy a tanácsülést. Ne várja el, hogy 13 órán belül megoldódjon. Ha nyilvánosság előtt akarják csinálni, ne várják meg az alkalmat, hanem adjanak ki közleményt, csak haladjunk.

Ne politizáljuk át a bizottságokat, ebben egyetértettünk, pattan fel Darabont Gergő az RMDSZ soraiból, ő csak annyit kér, hogy ha már a többségi frakció javasolhatott „szakmai alapon” saját embert, akkor az RMDSZ-nek is adják meg ezt a lehetőséget.

Gálfi arra kéri, hogy bátran jelezzék megjegyzéseiket, nem fogják lesöpörni az asztalról, a telefon „nyitva áll” nála, a jegyzőnél, az alpolgármesternél is. Koppan a mikrofon, az ülésvezető ezennel lezárja az ülést, a pontos idő 11 óra 4 perc.