Élő közvetítés a júniusi tanácsülésről

9.00 Jó reggelt kívánunk a Szent István teremből. Pontban 9 órakor még viszonylag üres a terem, a tanácsosok komótosan cigizgetnek, beszélgetnek az udvaron, egyedül a POL-os Józsa Levente tettre készen a padban, mint egy éltanuló. El is szólja magát, hogy akár kezdhetnénk is. Úgy 2-3 perc elteltével kezdenek szotyogni befelé a tanács és a hivatal képviselői, a jegyző és az alpolgármester el is foglalja helyét a főasztalnál, már csak a “főlegényre” várunk. Na meg az új ülésvezetőre, akit még meg is kell választania a testületnek.

9.07 Ránézésre sovány kvórumnak néz ki, el-el hangzik a sorok közül, hogy talán megvan a 11-12 (a 18-ból). A jegyző magához ragadja a mikrofont, a polgármestert nem várjuk mégsem, Ölvedi szól helyette. Gálfi még nem ért haza Bukarestből, igazolja a hiányzót, helyette mutatja a napirendet, köszönetet mondva előbb az Udvarhely Napok szervezőinek, reméli, hogy a tanácsosoknak – akik közül néhányat látott – is jól telt. A “kiemelt” projektek között emlegeti a szombatfalvi idősfoglalkoztatót, a négy uniós projektet, amelynek önrészéhez hitelt kellene felvennie a városnak.

9.10 Benedek Á. Csaba a polgármester úrnak megírt beszédet akarja kiegészíteni, “gondolta, hogy valami ki fog maradni belőle”, a futsal és az asztalitenisz csapatnak akar gratulálni az elért eredményekért. Kicsit szégyellem is maguk, mert az önkormányzat az idén nem járulhatott megfelelően ezekhez a sporteredményekhez, bízik benne, hogy az önkormányzat is fel tud majd zárkózni ezekhez az eredményekhez.

9.15 A jegyző jelzi, hogy különféle okokból néhány napirendi pontról nem szavaznak, köztük a VSK beszámolója. A testület 14 jelenlévő tagja elfogadta a napirendi pontokat.

Elsőként az elmúlt tanácsülések jegyzőkönyveit, egyszerre többet is felterjeszt a jegyző. Benedek kéri, hogy a május 12-ei jegyzőkönyvről külön szavazzanak. Megtörténik, elfogadják. Az RMDSZ 4 képviselője tartózkodik az április 18, 27.,  június 6., május 25-ei tanácsülések jegyzőkönyvéről szavazásnál.

4 millió lejes kincstári hitelfelvétel 5 éves futamidőre, mivel precedens, a gazdasági igazgató bemutatja a hitelezés folyamatát, a jogszabályokkal kezdi: 273/2006-os törvény, az államadósságra vonatkozó 64/2007-es sürgősségi kormányrendelet, a helyi hitelfelvételeket engedélyező bizottság létrehozását szabályozó 9/2007-es kormányhatározat, 24/2023-as sürgősségi kormányrendelet, a pénzügymin. 1398/2023-as rendelete és alkalmazási normái. Az országos 1 milliárd lejes keretből augusztusig lehet hitelt igényelni. A testület abszolút többségére van szükség az elfogadáshoz, ami az összlétszám fele plusz egy szavazatot jelent. A hiteleket a város saját jövedelmeivel garantálják. 

A dokumentáció leadása után arra számítanak, hogy 10 napon belül jóvá is hagyhatják. Az alapkamat 1-3 éves futamidő esetén összesen 7,55%, a 3-5 éves futamidő mellett pedig 8,05%, a törlesztés negyedéves egyenlő részletekben történik. A hivatal elképzelése szerint a hitel által a költségvetésben felszabadított összeget például az Anghel Saligny-projektekre csoportosítanák át.

4 millió lejre 5 éves hitelfelvétel esetén 857 ezer lejes a kamat, 200.000 lej a tőketörlesztés, a hitel bármikor előtörleszthető, nem befolyásolja a további hitelfelvételeket – állítja a gazdasági szakember.

9.30 A jegyző kiegészítené, mert hiányolja a bemutatóból, hogy ez egy speciális eset, nem rendelkezik azokkal a szigorú feltételekkel, amelyekkel általában az állami hitelek rendelkeznek. A kormány a sürgősségi rendeletét azért hagyta jóvá, mert mintegy 2800 projekt van még az országban, amelyet 2023-ig be kellene fejezni, nem csak a város van ebben a helyzetben.

Dávid Endre “örül annak, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően” hitelt vehet fel a város, de bizalom tekintetében nem állunk a legjobban a polgármesteri hivatallal szemben. Ha 20 millió lejt a párnánk alatt tartottunk évekig, akkor az értékvesztése gyakorlatilag annyi, amennyire most kölcsönre szorul a város.

9.35 A következő napirendi pontról lemondanak az előterjesztő hiányában, a jegyző kéri ezt arra hivatkozva, hogy ha nem tiszteli meg az illető jelenlétével a tanácsot, akkor vegyük le a napirendről.

Az Udvarhely Néptáncműhely a Sapientia néptáncképzéséről szeretnének bevonzani munkaerőt, ezért frissítik a tisztségi jegyzéket, felsőfokú végzettséget igénylő tisztségeket hoznak létre.

9.37 A szombatfalvi idősfoglalkoztatóhoz szociális szolgáltatást kell rendelniük, amihez két köztisztviselőre, egy orvosi asszisztensre, egy gondnokra és egy pszichológusra van szükség. A műszaki igazgatóságon két tisztséget is átalakítanának, hogy az otthon munkáját segítsék.

A jegyző kéri, hogy mégiscsak tartsák napirenden a színházi díjszabást. Benedek szerint nem tárgyalhatják, ha a felterjesztő nem jelenik meg. Venczel jelzi, hogy az ülés végéig tartsák napirenden, majd döntsenek a sorsáról. Major Sándor is hozzászól: tartsák magukat a sorrendhez, ahogy máskor is. Benedek szerint nem dől össze a világ, ha most nem döntenek róla. Egyelőre levegőben marad az ügy.

9.43 Lakóházhoz tartozó állami területet átírják a háztulajdonos nevére. Kétharmados döntésre van szükség, a szavazatszámlálásnál a jegyző másodjára kéri, hogy ne üljenek más személyek a tanácsosok közé – most éppen Kakasy Norbert, a városi RMDSZ ügyvezetőjét találja el.

9.45 Egy erdei rendeltetésű terület kataszteri dokumentációja után a hulladékszállítás díját javasolják elfogadásra. A számla is változni fog, a díjak pontosan, részletesen fel lesznek tüntetve, márciusban már léptünk egyet az ügyben, a tanács elfogadta a díjak szerződési struktúráját, a díjszabás struktúráját, most konkrét számításokkal jöttek. A szakbizottságok javítással együtt pozitívan véleményezték, a tanácshatározatot elfogadták, de azt nem tudjuk meg, hogy konkrétan mennyivel nő a díj.

Gyorsan lépünk tovább, a Kornis Ferenc utca új forgalmi rendje következik. Darabont Gergő tolmácsolja az RMDSZ álláspontját: amíg nincs mérés, halasztást javasolnak az egyirányúsítás irányáról. Bíró Csaba a műszaki osztály részéről afelől biztosítja őket, hogy a helyi rendőrség és a közlekedési munkacsoport konzultációjával történt az előterjesztés. László Szabolcs rendőrigazgató fel is pattan a pulpitushoz, nem látja értelmét, hogy újra és újra felvessék ezt a kérdést, amit ők már 2019 óta javasolnak. Milyen mérésre gondolnak, miért szükséges, mondják el.

Godra Zsolt POL-os frakcióvezető is hozzászól: abban egyetértés volt a szakbizottságban, hogy a kétirányú forgalom fenntarthatatlan, ezért a napirendről való levételét a POL nem támogatja. Az RMDSZ kitart az álláspontja mellett: rendeljenek hozzá egy tanulmányt a forgalomról – áll fel Benedek is egy percre. Ő attól tart, hogy a Fiat-szalonig fog érni a sor piacnapokon. A vita 9 mellette szóló szavazatot eredményez, ami nem elégséges, tehát marad kétirányú egyelőre a Kornis utca magtár felőli része. 

9.57 Megérkezett Nagy Pál igazgató a Tomcsa Sándor Színház részéről, aki elmondja, hogy javasolják a felnőttjegyek 5 lejjel való megemelését, a gyerekjegyek árát nem módosítanák. Jóváhagyják.

Bíró Csaba a új parkolási szabályzatról terjeszt elő javaslatot: bérlet csak a B zónában létezne, 4 utca bekerül a rendszerbe, és az automaták eltávolítása, “hogy ne okozzon további fejtöréseket” .Benedek szót kér most is: a központtól egészen a vasútig javasolják a fizetős zónát a Tamási Áron utcában, emlékeztetve a műszaki osztályvezető Bíró Csabát, hogy abban maradtak, ez a módosítás augusztusban megtörténhet.

A jegyző ugyanakkor jelzi, hogy a Kornis utca az egyirányú formában maradt benne. Megszavazzák így is a jelenlegi formában a szabályzatot.

Úgy tűnik, megtört a jég a csereháti lakások eladásánál, egyszerre három igénylésről döntenek pozitívan. A legújabb árakon ezek az első adásvételek.

Gyors egymásutánban négy zónában hagynak jóvá elektromos hálózat bővítését a szolgáltatónak. 

A következő napirendi pontban a Tamási Áron utca 15 szám alatti elektromos töltőállomást közvagyonba veszik.

Az Országos Nemlátók Szövetségének kérésére a Gyepes bejáratban egy 25 négyzetméteres helyiség 5 éves ingyenes használatba vételét terjesztik elő. Elfogadják.

Móra Ferenc iskola tornatermének felújításához finanszírozást nyert a város, az erre vonatkozó mutatókat frissítette a hivatal: 15 millió lej, ennek körülbelül fele a munka-, fele az anyagdíj. A tanács jóváhagyja. Megérkezik a polgármester is.

A Tompa László iskola felújítása, korszerűsítése, kibővítése a téma, aktualizálják a projekt gazdasági, technikai dokumentációját. A beruházási igazgató szerint 12 millió lej fölötti összegbe kerül, amiből az építés-szerelés munkálat mintegy 8 millió lej. Dávid Endre kéri, hogy pontosítsa az igazgató, hogy mennyiről mennyire nőtt az összeg. A válasz: a  2018-ban elfogadott költségvetés 5 millió lej körüli összegről szólt, tehát megduplázódott az összeg. Godra Zsolt: van egy iskolánk, amiben a diáklétszám csökken, de 7 millióba kerül a kibővítése. Lehet, hogy ezt a projektet el kellene engedni, ezt javasolta is a POL, hogy legyen egy stratégiai döntés arról, hogy mely projektek fontosak, melyek nem, lehet, hogy némely projekteket át kellene vinni a következő finanszírozási ciklusba, nem pedig mindennek nekiugrani, ahogy a hivatal nyilván a javaslat ellenére tette.

Kovács Attila fejlesztési aligazgató afelől biztosítja Godrát, hogy hasonlóan gondolkodnak, de még nem látják, hogy mely projekteket milyen formában tudnák átvinni a következő ciklusra, felsőbb döntésekre várnak, amelyek segítenek tisztázni, a jövőben mi lesz az ésszerű döntés.

Az utolsó rendes napirendi ponthoz érünk: a szejke víz- és szennyvízhálózat új építkezési engedélyéhez szükséges dokumentáció. Biró Jolán örvend, hogy idáig eljutottak, bár azt remélte, hogy erről márciusban már tudnak dönteni.

Köszönetet mondana a tervezőnek, de most jön még a neheze: a kivitelező és a megrendelő olyan lelkülettel üljön le tárgyalni, ami nyitottságot, kompromisszumkészséget feltételez. Mert ha nem tudnak megegyezni a szükséges módosításokban, akkor “ebből senki sem fog nyertesen kijönni, mindenki vesztes lesz”. A lényeg, hogy “folyjon a víz a Szejkén”.

Benedek is szót kér az RMDSZ nevében: az elmúlt években nekik is ez volt az üzenetük, de még nagyon sok kérdés felvetődik. Az információkat későn kapták meg, pedig kérték, ne öt nap alatt kelljen döntést hozniuk. Úgy érzi, hogy a tegnapi szakbizottságban se kaptak kielégítő válaszokat, ezért arra kéri, hogy vegyék le napirendről, és egy későbbi rendkívüli ülésen döntsenek róla.

A jegyző az ügy jogi vonatkozásai mentén emlékeztet az elmúlt évek történéseire: az átvétel elutasítására, a pereskedésre, a legfelsőbb bírósági döntés alapján megrendelt szakértői véleményre, amely a mai tanácshatározattervezet alapját képezi. Azt is tisztázza, hogy a további munkálatok költségei a kivitelezőt terhelik. 

A hivatal is azon volt, hogy a költségeket minimalizálja, ám a kivitelezőnek is be kell látnia, hogy tévedett, és felvállalja azt.

Gálfi úgy értékeli, hogy tartották magukat az eddigi ígéretekhez, további egyeztetésre majd csak akkor lesz szükség, amikor konkrétan megnézik, hogy melyik félnek mennyi részt kell vállalnia. Ezért nem vonja vissza az előterjesztését, mondja már az ülésvezető Dávid Endre kérdésére. 

5 perc szünetet kértek, amin hosszasan vitatkoznak az előtérben a tanácsosok. 15 perc is eltelik, mire visszatérünk a terembe úgy, hogy elfogy a kávé, potyognak a kávés poharak a vízautomatából a kukába. A tanácsosok szotyognak vissza a terembe, mondván, hogy úgyis mindegy, nem lesz meg a szükséges szavazatszám. Azon folyik a vita, hogy kinek mennyi az anyagi hozzájárulása, felelőssége a szejkei ügy elintézése kapcsán, magyarázza el Biró Edith tanácsos nekünk az előtérben. 

 

Ez a dokumentáció csak a teljes költségeket tárgyalja, nem azt, hogy melyik félnek mennyi a része, tehát erről nem kell most egyeztetni a kivitelezővel, egyoldalú döntés az önkormányzat részéről, “Nem lehet már negocsiálni”, győzködi a tanácsosokat a jegyző.

10 szavazatra volna szükség, a szünetben tapasztaltak alapján az RMDSZ marad a tartózkodás mellett, ezt Darabont Gergő be is jelenti. Ahogy korábban az előtérben is, Gálfi most is áll a kérdéseik elé, — Benedek az előtérben megkérdezi, hogy volt-e már beleeresztve a szennyvíz a csatornába, de nem kap a polgármester részéről hivatalos választ, majd a teremben, hárítja el a kérdést a polgármester. A polgármestert megdöbbenti az RMDSZ hozzáállása, hisz eddig ők is az ügy előrevitelét kérték számon a hivatalon. Most itt a lehetőség, álljanak nyilvánosan is mellé, kéri őket.

Benedek sem hagyja magát: nem hiszi, hogy szakmailag kielégítő válaszokat tudna adni Gálfi nekik, ezért írásban várják ezeket. “Amíg kérdéseink vannak, engedjék meg, hogy úgy szavazzunk, ahogy jónak látjuk”. Ha nem megy át, akkor egy “rendes” szakbizottsági vitát követően hívjanak össze egy rendkívüli ülést, és még forrást is kell találjanak hozzá.

Godrának nincs kedve politikai üzenetekhez, de kénytelen. Emlékeztetne arra, hogy a Szejke-ügyben abban maradt a POL a polgármesterrel, hogy peren kívül rendezze az ügyet a kivitelezővel. A polgármester nem szereti a háttéregyezségeket, hanem a nyilvánosság előtt, mondja. Törvénytelenséget nem kértünk sosem, reagál még röviden neki Godra a szavazás előtt.

Levegőbe lendülnek a POL-os  kezek, a tekintetek Bindea Dánielre szegeződnek, akinek szintén lassan megemelkedik a karja. Bindeával együtt megvan a 10 szavazat. Gálfi külön megköszöni a mérleg nyelvének. Ez egy bölcs döntés volt — mondja a beruházási igazgató mosolyogva.

Benedek még egyet hozzászól: most, hogy a polgármester megkapta, amit kért, jó munkát kíván, szeptemberben folyjon a víz a Szejkén, de ne hagyja ki a tanácsot az egyeztetésekből. Van egy hónap a rendes ülések között, javasolja, várják a kérdéseikre a választ. “Mi a munkát folytassuk” – reagál rá Gálfi.

Napirenden kívül Ölvedi arra hívja fel a figyelmet, hogy európai döntőt játszik Krakkóban a Góbék Teqballcsapata, szurkoljunk nekik, az M4 és a TVR közvetíti a mérkőzéseket. Ha már szóba hozta a kontinenstornát, Benedek drukkolna a többi székely, Varsóban játszó lánynak is.

Kéri, hogy az iskolák kiegészítési igényeivel már most foglalkozzanak, ne csak szeptemberben. Ölvedi az egészségügyi posztlíceummal kapcsolatban állítja, hogy az intézmény megszűnésének meglebegtetése egy műbalhé volt az RMDSZ részéről, az intézmény problémája meg van oldva. Benedek kéri, hogy tájékoztassák erről a tanácsosokat, ő csak arról tud, hogy egyeztetések lesznek, megoldásokról nem tud. Ölvedi szerint az emaileket el kellene olvasni, mert benne van a postaládájában, hogy milyen megoldási javaslatok vannak. 

Benedek azokból csak arról tud, hogy egyeztetések lesznek, megoldásokról nem tud.

Ölvedi még azt hányja fel a hiányzó Berdének, hogy a Kossuth rádióban félretájékoztatott, úgy beállítva, hogy az RMDSZ nyomására egyeztek volna meg a kórházigazgatóval egy megoldásban, hosszan taglalva, hogy az nem épp úgy volt.

Benedek szerint nem korrekt, hogy hiányzó kollégának üzen, aki nem tudja megvédeni magát.

Bíró Edith csak mindenkinek köszönetet szeretne mondani az Udvarhely Napok szervezéséért.

“Nem méltó az RMDSZ-hez” az, ahogyan félretájékoztattak a Kossuth Rádióban, szökik bele a perpatvarba Gálfi, azzal felvágva, hogy márpedig a hivatal és személy szerint ő intézkedett ez ügyben.

11.18  A Szejke Sportklub és a Városi Sport Klub tevékenységi beszámolója elmarad, mert a tegnapi szakbizottságban további dokumentumokat kértek tőlük.

A tanácsülés véget ért, köszönjük a figyelmet.